用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 《十萬火急》老師打黎話希望家長改升中排位次序 ...
樓主: sunnymama2
go

《十萬火急》老師打黎話希望家長改升中排位次序   [複製鏈接]

medicine 發表於 20-5-12 13:06
開英文班不需全部B1生,只需係全港的TOP40%至少佔85%。B1生係全港的TOP1/3,兩個概念黎
...

仲有一個概念,夠資格開英文班唔一定要開英文班。另一概念係就算你係B1生,亦唔一定入到英文班~~~

little_yolky 發表於 20-5-12 13:33

拿,你無講B2生分佈。因為全港頭40%係包括B2學生,所 ...

但b2a生通常在自行階段會被老師勸左去搏b1c校。。。

little_yolky 發表於 20-5-12 13:43
睇唔明喔。咪話多收可以多開囉。5班開4班仲唔滿意?如果要全開英文班,170人既學校,要有145個B ...

可能用要有B1-B2A+ 會易明啲啲,當中有B2A- 開唔到5班~~~

little_yolky 發表於 20-5-12 13:56
B1A去叩門啦!

係喎! 可能扣到他區b1.  
總之天無絕人之路。

hkpapa852 發表於 20-5-12 14:00
如果該區係唔夠位,點都有一批唔好彩既B1學生要入讀B2中學,呢個心理準備無論用咩填表策略就點都要有嫁啦! ...

我明啊。我都係想幫下d同學家長,諗下最好同最差嘅機會有幾多,安慰下鼓勵下佢地。。。
真係有朋友等7月7等到好負面。。。

LionHang 發表於 20-5-12 13:24
回覆 lm251099 的帖子

呢個我明,可能我會錯了意思,即係B1小學派晒成%B1-B3生再睇佢地志願O甘行.

學生分完banding 後已跟小學完全無關係了,係跟同區同band 嘅小朋友爭位,當然係B1生選先,當所有B1生都有著落才到B2,所以呢樹啲網友一直講緊嘅B1 生最差都可以去到B2校,就是基於呢個原因。

mcl203 發表於 20-5-12 14:06
仲有一個概念,夠資格開英文班唔一定要開英文班。另一概念係就算你係B1生,亦唔一定入到英文班~~~:joyo ...

係呀,幾年前有B1男仔入咗B2學校,考完分班試入唔到精英班,阿媽嬲到爆炸。

lm251099 發表於 20-5-12 15:03
學生分完banding 後已跟小學完全無關係了,係跟同區同band 嘅小朋友爭位,當然係B1生選先,當所有B1生都有 ...

佢真係好彩個女自行入咗。唔怪得之話選校同老婆嘈交。俾我可能心臟病發死咗⋯⋯

mcl203    發表於 20-5-12 15:09

YmOra 發表於 20-5-12 09:39
我識嘅jm們個個都有睇,但個個都睇唔明,教育局可以表達得好DD嘅!可惜咁多年嚟仲用緊同一套片。
...

我就屬於點睇都唔明果D

2jkidsfather 發表於 20-5-11 13:38
如果我要 "保守",如樓主一樣,又應如何放他區少位B1A校呢?

Deleted

hkpapa852 發表於 20-5-12 14:00
如果該區係唔夠位,點都有一批唔好彩既B1學生要入讀B2中學,呢個心理準備無論用咩填表策略就點都要有嫁啦! ...
可能就係諗唔明,乙三已經入band 2學校,同乙十入,有何分別。

b3410 發表於 20-5-12 15:11
我就屬於點睇都唔明果D

試下幾個jm一齊睇,你一句佢一句講講下都有機會會明。

b3410 發表於 20-5-12 15:18
可能就係諗唔明,乙三已經入band 2學校,同乙十入,有何分別。

人總是怕夜長夢多,早DD入就早DD有安全感。

nillnill 發表於 20-5-12 12:55
有條好奇問題︰
舉例一間中學全級有170人,其中收了B1生有130人,考PS-1亦考得好成績,是否指中學就要該 ...

是否可以開英文班係以"班"為計算單位,要"一班"人數中至少有85%學生達全港top40%學生才可為該班開設英文班教學。

LionHang 發表於 20-5-12 09:37
回覆 hkpapa852 的帖子

多謝解釋。囡兒只是好彩無呈3,我本人及太太早早幾個月前已經準備埋大抽獎既資料。 ...
咩叫band2攞到好成績過你頭去派位?派位次序係先處理第一組別B1的所有學生,直到所有B1學生有學位先至處理第二組別B2的,你好似唔誤解得好犀利,老師應該想話畀你聽教育局會先處理大家(B1生)第一志願、再處理大家的第二志願如此類推……,所以你第一志願唔中,二第二三志願依然進取的話有機會你嘅第二第三志願在第一志願時已經被派曬,所以一路推落去會派得好後,所以就算話盡填b1其實都有策略要取捨唔係亂填,另外學校大概知道係咪真係b1學生的,除非係邊緣人,你囡囡雖然已經有位,如果真係想知道下不妨上教育局再睇下條片

YmOra 發表於 20-5-12 16:02
是否可以開英文班係以"班"為計算單位,要"一班"人數中至少有85%學生達全港top40%學生才可為該班 ...
本來就係。學校係全體85%的TOP40%即可全開英文班,開英文班的全港TOP40%生佔85%,係兩個條件

medicine 發表於 20-5-12 16:16
本來就係。學校係全體85%的TOP40%即可全開英文班,開英文班的全港TOP40%生佔85%,係兩個條件
...
之前咪講過,如果學校僅僅夠85%的TOP40%生係無法有重點班

回覆 little_yolky 的帖子

睇回,訓埋再食埋野返來..結論位位同學都是B1生...
我自己唔鐘意佢去體藝.搶左無法.兩公婆唔識呢方面又硬頸實槽.

因我一開始都係個樣.無可能唔比小朋友係B3突飛猛進...O甘好唔公平

聽左老手們既話後...原來限人比不是學校比..我又明白少少了.

回覆 LionHang 的帖子

我估你真係好心分享同想了解,其實冇乜叫做b1 B2 b3的小學,係間小學熱唔熱門咁解,而每間小學都一定有b1 B2 B3學生,只係比例有多少,通常熱門小學係因為升b1人數多所以受歡迎,何解有啲學校b1學生比較多,係因為佢哋啲學生上到中學之後口ps1是考得好,呢個又係另一樣嘢你可以去了解下,另外派位次序唔係派完b1第一志願再派b2第一志願再派b3第一志願再返返去派b1第二志願的,Round1係先派b1第一志願, round 2係B1第二志願,round3 B1第三志願,直到所有b1生嘅三十個志願都派曬,先至開始派b2學生的,處理方法亦都一樣,b2學生30個志願都派曬之後先至再派b3學生的第一志願,所以話B1學生的第三十志願都會比b2學生的第一志願優先有位的,所以明白玩法的家長會盡量填曬有可能的b1學校先至再填b2學校,呢個講法係因為就算b1學生去到20幾30先至放b2學校都仍然係有位的,呢個就係第一組別優勢,但去到第二組別就不適用了,明5明啲?另外有啲學校好建議人第三志願開始就降班,個人留意到通常呢啲學校升band one學生唔算多同埋唔會公佈有幾多人入到咩英中,冇詳細交代啲學生去咗邊,咁但係學校都要推銷自己的,所以就會著眼喺頭三志願命中率,所以你話啲老師教咗咁多年係咪唔明,呢個唔敢肯定,但有啲學校真係會為咗首三志願好睇推家長提早降班的

回覆 carmenlook 的帖子

多謝,詳盡解說,O甘我想問一問.學校大多叫家長填兩三間BAND1之後填B2又點解?
學生BAND幾學校真係全實知同區其他學生既排名?只用呈分和成績還是只計PES-1(我驚串錯)
‹ 上一主題|下一主題