用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 紐西蘭升學?
樓主: 12162003
go

[澳紐] 紐西蘭升學?   [複製鏈接]

kinder17 發表於 20-4-16 21:00
可能junior boarding house比較易有位

你揀咗邊間學校?

回覆 henrykwok 的帖子

https://www.educationcounts.govt.nz/find-school
我用呢個SORT了一D BOARDING SCHOOL, 再選D DECILE 9 & 10, 唔要IB, 再望佢的考試成績去睇。

kinder17 發表於 20-4-16 21:13
回覆 henrykwok 的帖子

https://www.educationcounts.govt.nz/find-school

你要問清楚,唔係間間寄宿學校都俾留學生住
8-)

anitawong21 發表於 20-4-16 23:20
你要問清楚,唔係間間寄宿學校都俾留學生住

知道,thx

我想問下,如果一級裏面有25-40% Asian, 會不會冇咁好呢

kinder17 發表於 20-4-16 23:35
我想問下,如果一級裏面有25-40% Asian, 會不會冇咁好呢

好難講好唔好,人人標準唔同。如果你揀嘅係auckland又成績top嘅,多亞洲人似乎係必然嘅。

bbba05 發表於 20-4-16 23:45
好難講好唔好,人人標準唔同。如果你揀嘅係auckland又成績top嘅,多亞洲人似乎係必然嘅。

...

去外面讀書就是唔想死讀書,少壓力,講多D英文,Auckland 的好處係親友多,阿女yr 7叫仲細,有人support 會好D,但Auckland 幾間好的boarding school都係top school,又多亞洲人。 反而其他地方有幾間又平D,又唔多亞洲人,成績又唔差。我都未想通想點。不過你估Auckland 那幾間咁易考咩,其實可能冇乜選擇

kinder17 發表於 20-4-16 23:55
去外面讀書就是唔想死讀書,少壓力,講多D英文,Auckland 的好處係親友多,阿女yr 7叫仲細,有人support  ...

打算5-day boarding,  還是 7-day?  如果7-day, 放長假先去親友,其實可以唔使局限係auckland,  一兩個鐘車程內的地方都可以考慮。

bbba05 發表於 20-4-17 00:01
打算5-day boarding,  還是 7-day?  如果7-day, 放長假先去親友,其實可以唔使局限係auckland,  一兩個鐘 ...

一至二小時車得st Peter Cambridge在我個list, 反而我睇緊Napier 同基督城,內陸機都唔算遠,不過親戚話Napier 治安一般

去外面讀書就是唔想死讀書,少壓力,講多D英文,Auckland 的好處係親友多,阿女yr 7叫仲細,有人support  ...

Asian 如果係非華語的都還可以,如果係中國移民就可能少咗機會講英文,但Auckland 的確太多中國人,你要做取捨。
8-)

kinder17 發表於 20-4-17 00:05

一至二小時車得st Peter Cambridge在我個list, 反而我睇緊 ...

又唔覺Napier 治安差,不過比較多外國人去嗰邊working holiday
8-)

anitawong21 發表於 20-4-17 00:10
Asian 如果係非華語的都還可以,如果係中國移民就可能少咗機會講英文,但Auckland 的確太多中國人,你要做 ...

咁即係要問學校實質中國人香港人數目會好D,其實我睇幾間Auckland top boarding school的Facebook, 多數影相時,亞洲人都企埋一齊,即大機會平日都一齊玩多

anitawong21 發表於 20-4-17 00:15
又唔覺Napier 治安差,不過比較多外國人去嗰邊working holiday

話係gang的問題

kinder17 發表於 20-4-17 00:18
話係gang的問題

哦,唔怕,Napier都冇學校啱你
8-)

anitawong21 發表於 20-4-17 00:25
哦,唔怕,Napier都冇學校啱你

Iona and Woodford house

kinder17 發表於 20-4-17 00:33
Iona and Woodford house

冇錯哩兩間係搭飛機去Napier,但要再轉坐太約半小時車至到,嗰邊係Havelock North
8-)

kinder17 發表於 20-4-17 00:17
咁即係要問學校實質中國人香港人數目會好D,其實我睇幾間Auckland top boarding school的Facebook, 多數影 ...

我估幾個原因:
1. 物以類聚
2. 大部份國際生都係亞洲人,住宿舍日對夜對,一定熟d
3. 根據阿仔講,部份kiwi歧視亞洲人

bbba05 發表於 20-4-17 00:40
我估幾個原因:
1. 物以類聚

係呀,D留學生成日黐埋一齊,自然融入唔到kiwi圈子,所以多外國人都係煩
8-)

bbba05 發表於 20-4-17 00:40
我估幾個原因:
1. 物以類聚

歧視情況嚴重嗎?少部分kiwi 定大多數呀?唉... 擔心呢個疫情之後,歧視問題更加嚴重

冇錯.. 之前選南部或北部少華人.. 但寄宿位大多數留比本地生和都唔想再轉內陸機..
所以,最後都揀返Auckland唔好處就係多亞洲人..

澳洲、英國、加拿大仲多中國人,其實紐西蘭已比較少..
‹ 上一主題|下一主題