用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 培x小學
樓主: Hexadomen
go

培x小學   [複製鏈接]

Soundervolt 發表於 19-2-25 20:07
培正小學疑校園欺凌事件爆另一版本 家長群組:事主先動手打人

https://topick.hket.com/articl ...

b3410 發表於 19-2-25 16:43
當事人和同學比較,已經係弱勢人群,小朋友情緒不穩定。雖然事情有因有果,不過如果萬一小朋友/家人一時想 ...

咁你唔公開就預左有人批評,正如我之前point out 呢件事撐咸蛋黃(培正舊生改的) version 既唔合理地方, 都無人解釋,再加上受害人有証據,同舊生紛紛唱衰個黃,而你地話受委屈又唔清澄,學校又hea 過就算, 我地外人仲點會覺得個老師無辜? 學校做得岩?
Ps 我由頭到尾都只討論bully 呢件事,無踩培正其他野。

hkpapa852 發表於 19-2-25 14:42
即使情況屬實, 相比幾年前葵青區某津校, 只係小事一單, 人地當年又係大把家長支持學校, 最後涉事既教職員亦 ...

我完全理解每一間學校都會有欺凌嘅事件發生,爭在係事情係嚴重性有幾大,如果培正呢單X係比人打而受傷,就已經唔係單純嘅欺凌, 呢個係涉及刑事事件,如事情是發生過,警方理應開file 進行調查。

Felix223 發表於 19-2-25 20:34
奇就奇在X係打人嗰個的話,乜會轉左校之後仍然每晚發惡夢嘅?咁我亦都好奇怪如果X係打人在先,其他同學嘅家 ...

睇翻,原來報導指出欺凌者李同學是一名插班新生,點解新入學無耐就和X 同學咁大仇口,真係好多疑點

b3410 發表於 19-2-25 20:53

原本都唔想留言,因為上次一單都judge 錯,但真的越來越精彩,唔知文中的疑似記者有冇提到來自何方呢?
ps 其實校園內大大小小欺O點會冇,遇唔遇到睇下時運高低

storymum 發表於 19-2-25 22:18
睇翻,原來報導指出欺凌者李同學是一名插班新生,點解新入學無耐就和X 同學咁大仇口,真係好多疑點
...
有d學生,可以對老師一張臉,對同學180度變面。有d case, 可能只是小朋友想玩但錯誤表達,類似事件發生過在我小朋友身上,之後個父母見到我地都唔好意思,不過文中的如熟實,就恐怖d

Yanamami 發表於 19-2-23 09:38
如果培小差得禁交关,升中都雞飛狗走了。但培中仲要連自行位都全部留俾培小生,唔收街外生,都仲有禁多学生 ...

我們是用家……
我囝6年前培小畢業,當年好多叻人選擇留在培中,但培小已走了不少好的培小老師!

但我囡2年前培小畢業,頭30名雞飛狗走,再加好多特異功能人士,被人搶走, 培小好的老師,仍走得七七八八了!
現在培小,跟7/8或10多年前的培小,變了很多,尤其轉了校長後!

b3410 發表於 19-2-23 13:23
該學生情緒困擾,深表同情。不過事情有因有果,學校出於關心同學,希望儘量減少對小朋友的影響。結果家人, ...

我不是幫培正……那個啱那個錯,難以厘清。
但想深一層,家長看似出口氣,來一個一拍兩散,但其實沒有赢方,全部是輸家!

玩到咁大,对小朋友只有更大負面的影響!

super_aries 發表於 19-2-26 00:16

我們是用家……

聽連登d 舊生請轉直資後變哂,由其係轉校長後,本身高職位果d 有心的一係迫走一係燉冬菇,反而無乜料的升上去

回覆樓主

既然當事人家長認為事態咁嚴重而且已經報警,就應該俾警方調查過水落石出,然後根據調查结果再接受媒體訪問亦未遲,單方面用自己角度搵媒體寫衰其他人或學校係惡意攻擊,做法十分野蠻。

而且搵自己十歳囝仔接受訪問當中會否對真相有誤差?表達意思會否令人誤會?小朋友繼續喺呢件事上面糾纏,傷害只會係自己個仔。放手俾警方查出事實,俾雙方一個公道嘅答案。

super_aries 發表於 19-2-26 00:25

我不是幫培正……那個啱那個錯,難以厘清。
轉左出來仲唔基度山復仇記,講真若真發生在我身上,我都會。倒想知道報左警就不能報導嗎?

super_aries 發表於 19-2-26 00:16

我們是用家……

小㕑神那屆嗎?

Yanamami 發表於 19-2-26 07:50
小㕑神那屆嗎?

小廚神小六,我囡小五

Soundervolt 發表於 19-2-26 02:01
既然當事人家長認為事態咁嚴重而且已經報警,就應該俾警方調查過水落石出,然後根據調查结果再接受媒體訪問 ...

我都係睇報導。報紙有講過係報過警但唔受理。
當然,如果宜家由教育局轉介,佢地無得唔做野。

Soundervolt 發表於 19-2-26 02:01
既然當事人家長認為事態咁嚴重而且已經報警,就應該俾警方調查過水落石出,然後根據調查结果再接受媒體訪問 ...
其實有冇報導interview 過個小朋友?若果話有但又唔登篇文,a liitle dodgy also imo

manmonster 發表於 19-2-22 16:10
回覆 猴子爸 的帖子

依稀記得,上次沙田有小學校長涉澳洲遊學開支一事,起初該校家長甚為團結,自發到學校 ...
沙X家長只是為了避免傳媒繼續渲染,騷擾學生正常上課,才改為低調支持學校。支持學校的家長群組成員一直有數百人。當事情未查清楚,公開講任何野都只會被質疑,還是等警方/校外獨立委查報告會還學校清白。

la5711 發表於 19-2-26 08:21
沙X家長只是為了避免傳媒繼續渲染,騷擾學生正常上課,才改為低調支持學校。支持學校的家長群組成員一直有 ...
其实呢个先係最理想同正路做法。
‹ 上一主題|下一主題