用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 蔡繼有 CKY 3rd In
樓主: cpc608
go

蔡繼有 CKY 3rd In   [複製鏈接]

Lydia34 發表於 18-12-18 15:10
回覆 yuen66 的帖子

The WhatsApp group has over 140 people joined, its a verified group for parents  ...
May I ask if you are the adminstrator of the "Whatsapp group"? Or are you part of group? Or did you just hear that from others? I'm just curious how those "140 parents" (total strangers) got in touch with each other and form the "Whatsapp group" in such a short time?

回覆樓主

The truth is they have released MOST of the offers rather than MOST of the offers are going to release!

swarovski2011 發表於 18-12-18 15:49
I just called and told me that the shortlisted candidates haven’t been contacted

Did the school told you how many left?

yayasiko 發表於 18-12-18 17:12
Did the school told you how many left?

She said “I have no idea”

lol! awesome demonstration of Faked News!
from the confirmed 140 people joining the whatsapp group, to concluding 140 early acceptances....

fact is, the whatsapp group was eventually opened to BOTH parents to join after 12/8.

this entirely is a waste of my time when haters keep throwing inaccurate information, and making false assumptions, or even conclusion.

我最後 share 返我既 estimation 比有心既家長... 事實我系 whatsapp group 入面,家長 agreed 唔 disclose 任何 information,我亦唔打算咁做,所以我只講我既推算。

出 3rd通知時間,可能都等埋明日 DB 出 offer 先 release 3rd in information。如果要12月出,除非學校諗住所有家長都留港,否則應該剩底今個星期四、五。

3rd in quota,冇人知以往有幾多人系大抽獎後 dropout,加上期間仍有多間出名既直私出 offer,P1 收 180 人,扣除我所認知已留位學額,段估 3rd in 有100+ 個 candidates。

學額我唔估啦,12/6 既訪問,校長講既「逾半學額」有個前設係:視乎 early acceptance 留位人數。留位日期係 12/7-8,今年留位 $490,多人留位導至佢估錯唔出奇。至於係咪得返好少,話左唔估,我只能說我唔同意,至少我見唔到有 140 個留位咁多囉。

good luck 啦。我鐘意CKY,但未同 CKY 建立到盲撐既感情,而且事實佢又出錯過 offer。出聲只係見謠言滿天,唔系 whatsapp group、自己段估,但講到好似真一樣,唔想有心既家長白急。

回覆 993rs 的帖子

I would recommend parents to proofread before posting their message online.
With input from other parents, it seems the case is much clearer.  That’s the power of information sharing here.  Thanks!

The WhatsApp group has over 140 people joined, its a verified group for parents  ...

公道自在人心!
俾多d information 大家,第二天我第一身從「貴校」老師聽到180個學位已派完。亦有聽聞是成個list錯了(這個不是第一身聽)信唔信自己判斷。我不是等緊「貴校」offer,我已放棄了多間亦有心儀的。只是眼見身邊有人花了很多心機去準備這個面試,甚至撞時間放棄in其他學校,也不知如何同小朋友交代。因為表現不好?因為學校弄錯了?撥亂反正真係對於「貴校」咁難嗎?肯承擔是教育小孩的榜樣。
另外多了50個雙親入group?我比較偏向相信會有d有offer的無入group.以自己為例,暫時我也未入過任何一個offer group.
希望等緊「貴校」offer的小朋友,有更合適選擇,good luck

其實校長都已呈清收生事實,也承認有錯誤,但家長又選擇信whatsapp group自己推斷出來既結果,而覺得學校好信唔過,唔名靠無口齒呃人,真係好神奇,如果真係鐘情間學校,其實佢early acceptance有幾多人重要嗎?唔係自己有無份再in先重要咩?

Abking 發表於 18-12-18 18:07
公道自在人心!
俾多d information 大家,第二天我第一身從「貴校」老師聽到180個學位已派完。亦有聽聞是 ...

其實你第二天就打去學校問老師學位情況,都可見媽媽是很上心的。但係好明顯你暫時不在offer group內。其實由註冊號已可以推斷還剩多少學位。只係大家唔想亂發放信息。只可以話同校長講的應該相差不大。有興趣的家長平常心,耐心等好消息!其實好多學校都係In一次,我相信兩輪面試下來的成績也足夠反映學生能力。third in 更係趨向於看清楚個package.

公道自在人心!
俾多d information 大家,第二天我第一身從「貴校」老師聽到180個學位已派完。亦有聽聞是 ...

至于你話成條list錯曬,同“撥亂反正”,原諒我笑點低。未經核實的資訊只會讓喜歡Cky的媽媽更加大壓力和沮喪。對小朋友而言,都未公佈third in何來交代!仗都未打完就認輸?與其讓小朋友相信係自己表現不好或學校出錯。不如一齊探討下這間學校是否真的適合自己或係面試時是否有地方可以再改善,小朋友先會越戰越勇。我女女被rejected時還安慰我說,妈咪May be this school is not good enough for me。天父會有更好的安排。小小挫折都唔捨得給小朋友經歷,遇到問題就先穩下係唔係其他人的問題,學校的問題,小朋友的問題,又會唔會係家長自己問題呢?我相信挫折可以磨練心智,家長亦無需太低估小朋友的承受能力。雖然好事多磨,祝愿真心喜歡這間學校的家長可以早日收到好消息!

Happy2gether11 發表於 18-12-18 23:19
其實你第二天就打去學校問老師學位情況,都可見媽媽是很上心的。但係好明顯你暫時不在offer group內。其實 ...

你應該未完整睇曬內容,我係沒有打電話去學校問過任何野。第一身收到的消息係認識的人,但人地也是打份工,絶對唔想影響人地。相信「貴校」也上報了,在討論區咁出名,好多人也會討論,是否代表所有人也緊張呢?你花咁多時間打咁多維護「貴校」的説話,似乎你係early acceptance 又或抱有希望有third in的人。
總之信則有不信則無,可能仲有一批人仍然相信一人出錯,但我更相信幾位老師的説話,老師陷害學校有動機嗎?當然私校可以做任何野都得啦,教育局也話會建議學校增加透明度,介入唔到啦。
我只是為其他人抱不平,「貴校」又真係唔係我杯茶,哈哈。留給大家

回覆樓主:

考試計錯分就慘

Abking 發表於 18-12-19 01:38
你應該未完整睇曬內容,我係沒有打電話去學校問過任何野。第一身收到的消息係認識的人,但人地也是打份工 ...

當你留言話第一身打去學校,跟住又話自己係引用朋友的第一身經驗,這個所謂的第一身經驗被人誤會或盜用了多少次呢?既然你沒打去學校又是否和老師直接對話過呢?幾位老師係邊幾位呢?原話又係什麼呢?沒有根據的人傳亦傳就成了謠言了,自己也被成為了三姑六婆。正如你認定我花咁多時間打字目的就係維護學校一樣,因為你信奉的係信則有不信則無,那麼看到的都是心中所想。

Happy2gether11 發表於 18-12-19 08:05
當你留言話第一身打去學校,跟住又話自己係引用朋友的第一身經驗,這個所謂的第一身經驗被人誤會或盜用了 ...

估唔到cky既家長中文程度咁低,成段野無任何打電話,你應該mix左其他人了,哈哈。不過第一身知道係真的,這唔一定打電話的
Cky fans完全match此校呀,唔怪得揀到你啦,恭喜

Abking 發表於 18-12-19 08:31
估唔到cky既家長中文程度咁低,成段野無任何打電話,你應該mix左其他人了,哈哈。不過第一身知道係真的, ...

路過食花生,實在想知「貴家長」選讀邊一間

Abking 發表於 18-12-19 08:31
估唔到cky既家長中文程度咁低,成段野無任何打電話,你應該mix左其他人了,哈哈。不過第一身知道係真的, ...

我中文程度係唔高所以誤會左你咁多第一身的含義。好彩Cky唔係中文學校。咁我改翻啦,第二天你就咁快從老師口中問出180個學位已派完,可見媽媽是個有心人。只係所謂的第一手信息都可能同事實有好大出入。而且你中文又都唔見得好好,當你話留翻給其他家長的時候,首先你要有early acceptance係手或者有third in但係你唔去,咁先叫留。留流言唔叫留噶喔!雖然我唔一定會take Cky offer.不過都好慶幸學校沒揀到你,更加相信學校收生準則。唔好意思各位,真係忍住口

pegma 發表於 18-12-19 08:43
路過食花生,實在想知「貴家長」選讀邊一間

「貴」我絕對擔當唔起。
答案一定唔係「貴校」啦。
我要重申我只是為辛苦的家長抱不平,因此不會再回覆。
大家可以繼續選擇信什麼是事實。
Good luck各位家長,希望大家入到match的學校

公道自在人心!
你肯定發放此訊息所講既「180個學位已派完」而非「early acceptance 已派完」?
無論是否溝通上出現誤解,事後校方都出返 official verification。繼續攻擊我理解,但硬係唔相信我唔理解。員工冇陷害學校既動機,咁CKY 定位可以話係獨市,你唔讀大把人讀既情況下,校方都冇所謂說謊既動機

請問你如何得知有140個人係whatsapp group且只係一位家長?實情係,宜家係卑雙方父母加入既,似乎提供卑你資訊既人並不了解真實情況。

993rs 發表於 18-12-19 09:45
你肯定發放此訊息所講既「180個學位已派完」而非「early acceptance 已派完」?
無論是否溝通上出現誤解, ...
點解硬係唔信?佢早就答左你啦,因為信則有不信則無  !

‹ 上一主題|下一主題