用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請問你們會選灣仔聖若瑟定英華?
樓主: nel1008
go

請問你們會選灣仔聖若瑟定英華?   [複製鏈接]

hkpapa852 發表於 18-7-24 13:40
明顯你唔瞭解英華,英華書院同小學部家長都認為書院既DSE成績係俾非親生仔拖累。
...

咁多年如是~~~

明顯你唔瞭解英華,英華書院同小學部家長都認為書院既DSE成績係俾非親生仔拖累。
...

sorry, no offend

maomaofafa 發表於 18-7-24 16:23

求親生仔及養子DSE成績數據
你要咁細分, 只有學校先可以提供

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

養子由幾歲收養?

...
若所謂「親生仔」是指小學部變直資後收的學生,則你的說法有謬誤,因為第一屆的直資生現在才準備升中五,並沒有任何DSE成績可言。

cornelius 發表於 18-7-24 16:44
若所謂「親生仔」是指小學部變直資後收的學生,則你的說法有謬誤,因為第一屆的直資生現在才準備升中五,並 ...

所以我好期待兩年後YWC既DSE成績
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 18-7-24 17:01

Then pls stop posting threads with incorrect information that invite comments from other parents in a teasing manner unnecessarily la, 弟兄!

cornelius 發表於 18-7-24 16:44
若所謂「親生仔」是指小學部變直資後收的學生,則你的說法有謬誤,因為第一屆的直資生現在才準備升中五,並 ...

轉直資前果D英華生唔計?~~~

回覆樓主

cornelius 發表於 18-7-24 17:14
Then pls stop posting threads with incorrect information that invite comments from other parents in ...
對的,一般龍校係以由小一入學直升個班先叫親生仔。我只係有疑問,點解要著重親生仔? 唔通S1時收番嚟既外校生又唔值租?

不過我亦不想就此問題糾結落去。

hkpapa852 發表於 18-7-24 17:01
到那时,可能会话“第一届”jie,还不可以作准,小学校长还未练成“10秒相人法”,再过多几年,质素会高些及稳定些。

mcl203 發表於 18-7-24 17:23
轉直資前果D英華生唔計?~~~

算啦.....其實我相信YW無論轉唔轉直資都好,都有能力培養一班成績優異嘅小學生嘅,之不過呢班優異生會否全部直升書院或者讀足6年小學就未必。情況就如華仁同st joe都一樣,年年都有人跳走或者升中時去咗第D名直資。loyalty 呢樣嘢有時係好難敵得過神校嘅利誘嘅.....

親生仔先大鑊,親生仔Band2、Band3都要硬食。

978212 發表於 18-7-24 20:56
親生仔先大鑊,親生仔Band2、Band3都要硬食。

説得有道理

cornelius 發表於 18-7-24 22:13
説得有道理

其實好多一條龍/直屬中小學都面對差唔多問題:最勁個批會走去神校/免費津中。而家資訊流通,好多家長識得研究數據,好難淨係係靠branding/ 歸屬感去留人。
津校直屬就話b3生冇得留低,但大部分直資一條龍即使b3都可直上。
Btw, 有冇人知今年Yw p6生有幾多人轉左去其他中學?thanks

回覆 hkpapa852 的帖子

原來英華書院同小學部家長咁睇新升中既外來生架!咁仲入得過?
不過,外人就唔會理邊個拖累邊個,總之而家就係講緊St. Joe 英華邊間好。英華都係好,但以前仲好,而家無以前咁好。

babieblue 發表於 18-7-24 22:24

其實好多一條龍/直屬中小學都面對差唔多問題:最勁個批會 ...
SPCC~8DBS ~8
LS
Some other top schools

Top 10-15% almost all gone!

嫁衣裳!

monodad 發表於 18-7-24 20:46

算啦.....其實我相信YW無論轉唔轉直資都好,都有能力培養一 ...
歸屬感呢樣嘢係好奇怪。
雖然我唔欣賞林校長既Marketing手法,但無可否認佢成功將英華小學打做成名氣學校,甚至令人覺得書院配不上小學部。

而且,林校長亦好努力保障書院既生源,包括要小六學生放棄直升先派番份學生資料表俾佢去參加自行派位,簽完直升協議後如果呈三成績不達標一樣會被DQ直升資格。

73662710 發表於 18-7-24 23:06
SPCC~8DBS ~8
LS
Some other top schools

Just wonder how p6 students can jump to LS?

wcyagnes 發表於 18-7-25 09:38
Just wonder how p6 students can jump to LS?

放棄直升, 自行報考LS佢收你咪得囉!

再唔係, 如果家住九龍城區, 放棄直升去九龍城抽, 一樣有機會

‹ 上一主題|下一主題