用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 見到佢嘅英文真的爆血管
樓主: little_kid
go

見到佢嘅英文真的爆血管   [複製鏈接]

回覆 Olympian 的帖子

所以我咪舉例蕭叔叔,佢都係港大開始先正式接觸英文。曾鈺成英文雖然口音唔係非常好,但係佢都係香港小五先開始學英文,講得都好好,而且英語知識一 d 都唔弱。有心不怕遲,有語境冇語境都唔大問題。 (語境有咁大幫忙的話,我果幾個香港朋友就唔會講到難聽過我 d 大陸朋友啦

我都聽過 d 家長格硬講英文,不過可能人地細路讀 d 英普幼稚園/小學,又額外上堂,我覺得唔係好多細路跟佢地 d 口音。

retriever 發表於 18-1-24 07:35
點解EK 高手們咁注重D 口音?

無論英文定普遍話?
係阿女好注重啫, 都無理由講 "chris物" 掛, C6 D普通話真係唔知佢講乜架, 聽唔明咁點默書呢?

1998Ruby1998 發表於 18-1-24 08:34
回覆 little_yolky 的帖子

我阿爸英文普通話都係黐脷筋,好彩佢從來唔願意插手管學業  之前小學玩 ...
依家阿大大個咗, 我就開始無賴, 同佢講, 就算爸爸讀錯咗又點, 你自己一睇就知用咩tenses, 有無S, 就算讀漏個音, 你自己都應該識寫返落去。咁佢就唔敢投訴爸爸喇。真好, 預默順便練埋proof reading。

little_yolky 發表於 18-1-24 09:19
依家阿大大個咗, 我就開始無賴, 同佢講, 就算爸爸讀錯咗又點, 你自己一睇就知用咩tenses, 有無S, 就算讀漏 ...
自己錄自己默仲好, oral 都操埋.

little_yolky    發表於 18-1-24 09:30

1998Ruby1998 發表於 18-1-24 09:13

所以我咪舉例蕭叔叔,佢都係港大開始先正式接觸英文。曾鈺成英文雖然口音唔係非常好 ...

咁咪係囉,等佢地係學校學或其他地方學咪得囉。洗咩要家長自己夾硬講,夾硬學。唔好見我呢幾日玩多左玩ek,就以為我好得閒啊~我好忙啊…我追看緊套Narnia...仲有一本先睇完啊。

IloveJJ 發表於 18-1-23 14:54
我覺得去佢哋中心學好啲,因為啲同學真的是外國人。
不過,你仔都係讀英文小學,就無呢啲需要啦!
...

個時幼稚園都是去佢地中心架, 不過我之前join 左另一個所以冇再join 哩個, 聽家長F哩個都幾有趣.  另一個中心我上左K3冇去啦, 冇時間. 大的之後只參加學校的英語劇排, 細的未有.  而家好多小學都流行drama 教學, 感覺都開心架.   
你推介個本英文都深深地, 我都有用過類似星加坡的, 雖唔係香港模式, 操成繽應該唔得, 但用來加強學習語文的不同層面真幾好, 同埋覺得星加坡教材比西方國家, 如英國的教材(書展睇過)學術性. compre 就因為內容好離香港, 較難理解.   

Olympian 發表於 18-1-24 09:36
咁咪係囉,等佢地係學校學或其他地方學咪得囉。洗咩要家長自己夾硬講,夾硬學。唔好見我呢幾日玩多左玩ek ...
我個得本finding god

tutik 發表於 18-1-24 08:56
就係呢啲weak form, intonation,..fall ride , 點解學校唔教架?明明西人唔係咁樣講架喎!"Do you know... ...
首先,學習要以虚心求學,咩意思呢? 即係唔好你識人地唔識就自滿,去笑人。相反亦毋需因為人識我唔識就自卑,應睇下點去自我改進。
講返 do you呢個例子,講得快會變成d'you,但係所謂BBC口音,d 同 y會合拼成一個音,即係judge的j 同 dge 的同音。所以你咪聽到得一個音。

分開讀do you絕對唔係錯,只係會比人感覺你刻意去讀清楚。

其他合拼例子有

Bless you (變sh)
This year
Next year (變ch)

你了解左其實並無咩深奥的地方

1998Ruby1998 發表於 18-1-24 09:13

所以我咪舉例蕭叔叔,佢都係港大開始先正式接觸英文。曾鈺成英文雖然口音唔係非常好 ...

真係第一次聽學語文無語境無乜大問題。

簫叔叔唔係香港人?佢港大才正式接觸英文?無考 HKCEE/HKAL?如何可以在英語教學的大學讀書? 而且佢研究口音時在英國,和你一樣。

HaYi 發表於 18-1-24 09:45
我個得本finding god

呢本未見過喎...

little_yolky 發表於 18-1-24 09:19
依家阿大大個咗, 我就開始無賴, 同佢講, 就算爸爸讀錯咗又點, 你自己一睇就知用咩tenses, 有無S, 就算讀漏 ...

其實以前阿女默書,錯的有一部分係(阿女講)老師讀錯。我傾向相信佢。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

醒目開學勳章

shadeslayer 發表於 18-1-24 12:28
簫叔叔唔係香港人?佢港大才正式接觸英文?無考 HKCEE/HKAL?如何可以在英語教學的大學讀書?
無可能,佢響hku讀law

醒目開學勳章

Olympian 發表於 18-1-24 12:29
呢本未見過喎...
finding nemo就見過。。。

bobbob 發表於 18-1-24 12:47
無可能,佢響hku讀law

所以用佢做遲起步例子,或無語境學得好例子,不合適。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

qpalzm 發表於 18-1-24 09:46
首先,學習要以虚心求學,咩意思呢? 即係唔好你識人地唔識就自滿,去笑人。相反亦毋需因為人識我唔識就自卑 ...

// 分開讀do you絕對唔係錯,只係會比人感覺你刻意去讀清楚。 //

不只比人感覺刻意去讀清楚,係想著重”you” 的時候也會。  I want to go to the party.  Question is, do YOU?

shadeslayer 發表於 18-1-24 08:59
有D太樂觀。一個香港傳統方法學英文的人,無論大個如何看字典,試下掉佢去美國德洲,跟住去埋蘇格蘭,要人 ...

我緊係知唔易啦,我講緊反話咋...

little_yolky 發表於 18-1-23 16:12
如果家長自己同小朋友練oral, 真係要慎重考慮, 衡量下。我前排, 見到位靚媽, 佢同個小朋友練oral exam, 偷 ...

其實我有 mixed opinion in this.   如果家長太差,當然不要教壞小孩。但學語文最重要係多嘗試,唔怕錯。當然要有人立即指正。

咁講法,佢從小我就無賴。

我成日同佢講,呢啲野係邊個既?

係你既你要攪掂佢,唔好賴其他人。

little_yolky    發表於 18-1-24 14:35

little_yolky 發表於 18-1-23 16:12
如果家長自己同小朋友練oral, 真係要慎重考慮, 衡量下。我前排, 見到位靚媽, 佢同個小朋友練oral exam, 偷 ...
見過有同事英文就係你講過的,不過距好夠膽講,同的native speaker 講都沒怯場,自信滿滿,大傢習慣著距的口音都🆗,一樣溝通到。
‹ 上一主題|下一主題