用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 [新手指南分享] DSE 英國 UCAS 升學
樓主: 1998Ruby1998
go

[新手指南分享] DSE 英國 UCAS 升學   [複製鏈接]

小時了了 發表於 18-6-8 12:17
無介紹錯, 英國文化協會係嚟緊嘅 7月中有大型英國留學展, 好多英國大學代表會出席 (都有唔少 Russell Grou ...

14 號已經出曬 DSE 成績,到時候可以直接面試,問入唔入得。

小時了了    發表於 18-6-8 13:22

回覆 poonseelai 的帖子

想問如果女女係F5升F6,想暑假報考IELTS for UCAS (報UCAS做back up), 請問應該報IELTS (academic) 定IELTS for UKVI (academic) ?

gayau2019 發表於 18-6-8 16:49

想問如果女女係F5升F6,想暑假報考IELTS for UCAS (報UCAS做back up), 請問應該報I ...
如要申請學生簽證,应考UK VI

回覆 gayau2019 的帖子

最好向你報考的大學查詢,因為女兒去年自己報考英國的大學,大部分要求是普通IELTS Academic , 只有一間要求 IELTS UKVI, 所以最好向自己大學查詢

回覆 MsSleepy 的帖子

Icic 唔該大家🙏🏻 但啊女都未揀好想報邊間大學,所以唔知點好😥

想問想過去讀大學都係學生簽證? 定係跟年齡分?

回覆 MsSleepy 的帖子

同埋想問如果問完大學話要普通IETLS, 甘姐係佢唔會接受UKVI個隻IELTS?

回覆 gayau2019 的帖子

就我所知,大學一般都接受普通IELTS Academic 及IELTS Academic for UKVI.  其實兩個考試嘅內容係一樣嘅,只不過UKVI 有現場錄影,所以收費比較貴,同埋可以揀嘅考試日期比較少。根據我所知,一般大學以下的课程(e.g. Foundation Course)才需要IELTS Academic for UKVI。你可以到心儀大学查看English Requirement 便知道它們对IELTS的要求。

回覆 1998Ruby1998 的帖子

請教你:如果先生今天放成績上UCAS 大學大約幾時回覆收吾收呢?

Macau媽媽 發表於 18-6-18 14:43
回覆 1998Ruby1998 的帖子

請教你:如果先生今天放成績上UCAS 大學大約幾時回覆收吾收呢? ...

記得應該第二日就有曬選項。

1998Ruby1998 發表於 18-6-18 15:03
記得應該第二日就有曬選項。

醒目開學勳章

cow 發表於 18-4-17 23:59
如ruby講, 如果 Firm 達不到,會直接入 Insurance. 所以應該把想入嘅做firm. 據UCAS web, 14日內可以通知UC ...

唔好意思,我唔係幾明,想請教大家。 我的孩子有两間大學出咗 conditional offer 俾佢。但由於怕他的英文不達要求,故此選了第二志願的做Firm, 首志願做Insurance。請問若果DSE 放榜後,如果他的英文達到首志願的要求,係咪仲可以在 19/7 日之前在UCAS 改 ,將Firm 同 Insurance 對調? 又是否要得到两間大學的同事才可以改呢?

回覆 louisagood 的帖子

要得到两間大學的同意才可以改。

如無其他原因, 應該而家問學校可唔可以改。

醒目開學勳章

cow 發表於 18-6-20 09:40
回覆 louisagood 的帖子

要得到两間大學的同意才可以改。

.即是現在要問定那两間大學,DSE 放榜後,可否將Firm choice 同 Insurance 改?

louisagood 發表於 18-6-20 07:53
唔好意思,我唔係幾明,想請教大家。 我的孩子有两間大學出咗 conditional offer 俾佢。但由於怕他的英文 ...

你是否將firm and insurance 調轉咗,firm係你的首選,要求高D,insurance是萬一失手,達唔到首選但符合insurance, 就入insurance

醒目開學勳章

poonseelai 發表於 18-6-20 09:59

你是否將firm and insurance 調轉咗,firm係你的首選, ...

就係英文要求要高d, 驚阿仔達唔到要求,所以唯有將心目中嘅首選擺落 Insurance

應該:
第一志願(英文要求高啲)做Firm
第二志願做insurance
"英文達Firm要求"自動去Firm.
"英文不達Firm, 達insurance要求", Firm可以收, 如reject, 會自動去第二志願

所以最好而家問大學可唔可以改, 在放榜前叫UCAS改埋。

louisagood 發表於 18-6-20 10:20
就係英文要求要高d, 驚阿仔達唔到要求,所以唯有將心目中嘅首選擺落 Insurance

...

应該把要求高的放firm, 放榜成績如達firm要求,firm嗰間offer会由conditional变成unconditional, 達唔到会reject, 再看是否符合insurance conditional offer。不如你考慮清楚,如上面家長所講,早D聯絡大學可否轉

poonseelai 發表於 18-6-20 10:37

应該把要求高的放firm, 放榜成績如達firm要求,firm嗰間 ...

補充一點,如放榜差少少(near miss), 可試下email大學話好想入,有些大學会考慮完confirm your offer

咁如果firm 吾達標,因爭小小分,但囡囡好想入firm , 係UCAS reject 我,定學校reject 我呢?我而家等大學收吾收先定email 同大學講話好想入佢間大學,但分數爭小小?
‹ 上一主題|下一主題