用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 協恩有沒有消息?
樓主: nvitined
go

協恩有沒有消息?   [複製鏈接]

回覆:BallBallMaMa 的帖子

明白!
因我女兒都有考其他直資。佢地公佈時間係set定日期,可上網check和郵寄方式話俾我哋知。好讓我們家長知道是 waiting,accept or reject,好清晰。
如上網公佈,可用編號代替,自己check番,免互相比較。無人知自己小朋友係waiting.

為何協恩鍾意幾時call in 就幾時call ?我哋家長就等等等......鍾意in幾次又得,有人三,四次又得?我明白每間直資找最top 學生,如一間學校有同理心,希望明白我們家長等那種心情,統一收生,set 好日期,真的好難嗎?

[img align=right]http://hk.geocities.com/yungyungmui/sogan.gif[/img]

回覆:peggy 的帖子

Thx peggy!

醒目開學勳章

Eat_Sleep_Play  恭喜哂,請問你覺得HY有什麼比GH優勝?  [color=rgb(153, 153, 153) !important]發表於 2 小時前

GH 絕對是好學校, 但最後選HY, 主要是交通問題。
另外,是我地比較喜歡HY的田徑教練。因老公做義工時認識HY的田徑教練, 覺得佢教學生好有heart, 而阿女正是玩田徑的, 所以想阿女跟此教練。其次, HY有rugby team, 但GH就冇。

peggy 發表於 16-3-24 14:14
GH 絕對是好學校, 但最後選HY, 主要是交通問題。
另外,是我地比較喜歡HY的田徑教練。因老公做義工時認識HY ...
明白晒,希望你囡囡讀得開心

soganman 發表於 16-3-24 14:09
明白!
因我女兒都有考其他直資。佢地公佈時間係set定日期,可上網check和郵寄方式話俾我哋知。好讓我們家長 ...

我都覚得SPCS DGS SPCC做得好流暢得与唔得都速战速決,是否要接受offer也不能考慮太久~

引用:+本帖最後由+Yanamami+於+16-3-24+15:42+編

原帖由 Yanamami 於 16-03-24 發表
其實我都唔明,第一年明明是跟SPCC依套,可能被網上的言論嚇怕左,第二年開始無端端就跟左DBS嗰套
真係幾難捱

回覆 Yanamami 的帖子

HY 拖太耐了, 等待結果最折磨人, 一早講唔得,我反而安樂哂

Yanamami 發表於 16-3-24 15:41
我都覚得SPCS DGS SPCC做得好流暢得与唔得都速战速決,是否要接受offer也不能考慮太久~ ...
DGS 先收.....跟住 SPCC 公佈....有學生會去DGS抽飛
跟住 HYS / GHS 出offer....DGS D位放番出黎...又有學生去 SPCC / GHS / HYS抽飛
跟住 SPCC D位放番出黎...又加埋 SPCS出offer...又有學生去 GHS / HYS抽飛
loop來loop去...HYS 都算係幾被動....到7月初 D B1A津校結果一出...又再loop過 ~~~

引用:+本帖最後由+Yanamami+於+16-3-24+15:42+編

無錯,所以我只報左呢三間。至於協恩。。。大女試過一次,無下次。。。

BallBallMaMa 發表於 16-3-24 11:34
其實第一年直資時是在2月中在網上公佈所有收生的(就好像SPCC那樣)。
因較其他直資早收生,當其他直資俾of ...

这我又不明白……我女学校有7个DG收了,之後3个轉去SPCC, 间间学校都会出現这現象吧,音樂椅这玩意间间学校都要預人力物力吧~至於被家長投訴call waiting更是不能理解,只知被call的不知多高兴,多感恩~
不如学DG吧~也不必全in, 給人false hope了,合適的申請人每人—个網上a/c, 每人都同—時间知道自己的結果,不用等信怕寄失,不必怕missed call, 人人只知自己旳結果,唔会知其他人係点~

Yanamami 發表於 16-3-24 16:39
这我又不明白……我女学校有7个DG收了,之後3个轉去SPCC, 间间学校都会出現这現象吧,音樂椅这玩意间间学校 ...
DG都係今年先係全網上睇派彩 ~~~

Yanamami  SPCS果套我都受㗎~~夠爽快!  發表於 16-3-24 16:46
Yanamami  非常欣賞,值得学习~  發表於 16-3-24 16:45

回覆:mcl203 的帖子

SPcc dgs GHs  Hys  大家有咩睇法:;pppp:

Yanamami  呢d verse问題最好唔好问,各有fans, 免伤和気~  發表於 16-3-24 16:51

引用:+本帖最後由+Yanamami+於+16-3-24+16:42+編

其實我都唔明,但當年第一年直資時,確有家長在被call waiting 時在網上鬧。
可能該家長一心是想入DG,以為HY實收,當HY為backup,點知DG唔收,HY第一水又唔收,到call 佢時已是放榜之後,佢有D唔甘心掛

BallBallMaMa 發表於 16-3-24 17:12
其實我都唔明,但當年第一年直資時,確有家長在被call waiting 時在網上鬧。
可能該家長一心是想入DG,以為 ...

拖到放榜之後先call人……禁又难怪人地有“sip灶la"既感覚,唔高興就唔出奇了~

回覆:Yanamami 的帖子

認同,DG做得好好!

[img align=right]http://hk.geocities.com/yungyungmui/sogan.gif[/img]

I agree DGS is good in manage this.

回覆:Love_sleep 的帖子

Agree. The time when they call us, we hv to reply them immediately. Actually, we parents already decided our option....in the vy beginning...

引用:+本帖最後由+Yanamami+於+16-3-24+17:16+編

比著係我,可以拖到放榜之後仲有得揀讀津校定直資,我就笑到合唔埋口喇。當年我哋係煩食咗直資茶禮就冇得大抽獎去心儀免費津校

回覆:Yanamami 的帖子

我都好希望我女有機會攝灶罅

回覆:協恩有沒有消息

只要係 dream school, 最緊要學校覺得你係人選,理得佢係正選、副選、後備、大後備定超級大後備,入到就等於過咗海,所有同學一齊再起步㗎嘛,有咩分別。

Eat_Sleep_Play  我都係咁話,過咗海就係神仙  發表於 16-3-25 02:07
Eat_Sleep_Play    發表於 16-3-25 02:07
‹ 上一主題|下一主題