用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 準備2015年9月到英國留學,一齊分享吓! ...
樓主: DKmum
go

準備2015年9月到英國留學,一齊分享吓!   [複製鏈接]

noel2010 發表於 15-1-29 22:56
呀仔讀過,喊住要走,其實不是學校差,只是不合適他性格,苦苦求我,最後轉走。但個人覺得較合適某些細路。 ...

noel2010

咁當年考入去易嗎 ?  好彩有你share, 又要同仔商量下, 我見有水上活動好像好吸引,

你仔捱左多久才走,

引用:此校六點起身,每朝自己燙衫,要直,擦亮對

原帖由 noel2010 於 15-01-29 發表
此校六點起身,每朝自己燙衫,要直,擦亮對皮鞋,要光亮,否則罰,早上操乒。早晚要朝聖,全個學期不可外出 ...
原來有學校甘,好恐怖。我諗我去都要走

好彩post來問下

我估無乜香港小孩接受到

某程度上很好,他回家幫dad 擦靚對黑皮鞋示範。懂燙恤衫西褲,吸地氈,洗㕑厠。
每星期要操水,因他不喜歡游水都游得下。
海外生成績很好,來自歐洲國家多,並非只得中港學生。只是英國學生拉低成績吧。

回覆:準備2015年9月到英國留學,一齊分享吓!

路過者,係某程度上很好,估內心深處會有問題,很簡單英國有幾百間中學,點吓送佢去那間,小朋友心中疑問?性格更改,是福是禍難料,將來大家關係才是重要,希望孩子己轉學校。。。。自己年青時是自己改做自己,現今有後遺証,但冇得恨自己

twtwtw    發表於 15-1-30 10:38

noel2010 發表於 15-1-30 09:23
某程度上很好,他回家幫dad 擦靚對黑皮鞋示範。懂燙恤衫西褲,吸地氈,洗㕑厠。
每星期要操水,因他不喜歡 ...
轉校後孩子如何

請問大家通常會申請幾多間學校?是否每間都要附申請費?

如初中真很容易考上,真不用考太多,最深考微積分,一定唔識,都能入學,高中有少少難,Alevel 看學校要求,考試費要付,拖得就拖留位費

brother4 發表於 15-1-30 13:39
如初中真很容易考上,真不用考太多,最深考微積分,一定唔識,都能入學,高中有少少難,Alevel 看學校要求 ...
點拖
請教路

醒目開學勳章

引用:請問大家通常會申請幾多間學校?是否每間都

原帖由 mansim 於 15-01-30 發表
請問大家通常會申請幾多間學校?是否每間都要附申請費?
我考4間,考試費有d收,有d唔收,我有叫 agent 幫我拖留位費

wing530 發表於 15-1-30 15:20
我考4間,考試費有d收,有d唔收,我有叫 agent 幫我拖留位費
考試費是指該校send 份卷來 , 我們要付款

太約多少一份?

回覆 twtwtw 的帖子

Year 10只得呀仔一個香港人,只有Year 10要做家務。當時有個sixth form 香港女仔一齊入學。Sixth form 可以星期六日外出,女仔又不用操乒。未入學,怎知很多細節。連Agent 亦不會太清楚的。
所以找到有人讀緊,問得清楚就最好。

醒目開學勳章

引用:Quote:wing530+發表於+15-1-30+15:20+我考4

原帖由 twtwtw 於 15-01-30 發表
考試費是指該校send 份卷來 , 我們要付款

太約多少一份?
阿仔考4間,一間50英鎊,一間100英鎊,2間冇收考試費,其中一間收監考費hk$250,係升學中心收的,比左電匯/滙票後,就考入學卷

noel2010 發表於 15-1-30 22:14

Year 10只得呀仔一個香港人,只有Year 10要做家務。當時有個sixth form 香港女仔一齊 ...
上網看視評報告, 也估到無 hk ppl...好彩問下,,多謝你回應,

先agent冇理由介紹那校,佢地只介紹相識的中學,估大家溝通十分不足,另見學校介紹有講好嚴格,很多評語是軍訓式,真係不幸入了,早走吧,賠一個term都俾,地獄式生活say bye,個人意見。。。

阿女今年中二,原本上讀完中三先俾佢過去讀YEAR 10,但佢又話早多一年過,可以打好D底先考GCSE,即係今年讀完中二,過去讀YEAR 9。

想問下如果而家先PLAN 9 月去英國會否太趕?

不遲,英國過百中學,一定有—間收的,不過講開又講如入貴族名校,看你現本地是什麼中學,成績等。。

回覆 brother4 的帖子

Agent 超級推介,她自己未做過此校,她同事做過兩個學生sixth form 女生,只可説Agent 不可信足。你看學校設施及校舍,海陸空訓練,就被吸引了。最後呀仔在英國自行找Agent轉走了。

noel2010 發表於 15-1-30 22:14

Year 10只得呀仔一個香港人,只有Year 10要做家務。當時有個sixth form 香港女仔一齊 ...
noel2010, pls check pm.

brother4 發表於 15-1-31 13:13
先agent冇理由介紹那校,佢地只介紹相識的中學,估大家溝通十分不足,另見學校介紹有講好嚴格,很多評語是 ...
我也是agency 推介, 才問下
‹ 上一主題|下一主題