用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 KV 報喜區 (共渡一個星期, 終於有結果....) ...
樓主: gamui
go

KV 報喜區 (共渡一個星期, 終於有結果....)   [複製鏈接]

引用:Quote:klm402+發表於+14-12-10+11:59+KV係

原帖由 smile_w99 於 14-12-10 發表
同意! 實而不華! 最重要之前10年無加過學費! 上年加咗1次,今年開學前我問班主任今年幾錢學費,佢話其實佢地 ...
X2

回覆:KV 報喜區 (等待中……)

kv 除咗教學方法掂,升小時就算派位唔好,扣門都好好成績

引用:Quote:ccssmama+發表於+14-12-10+11:56+如

原帖由 Dior8 於 14-12-10 發表
LH 考得好深又少位, 我無乜期望呀
全港都知LH 教得深,教 evaporation

回覆 shevachevy 的帖子

家長有無份參加架?

shevachevy  冇咖, KV 真係冇乜活動家長有份   發表於 14-12-10 15:41

回覆 dandanmami 的帖子

we look like very hard sell our school....hahahahaha

等 寂寞到夜深 
夜已漸荒涼 
夜已漸昏暗
莫道你在選擇人 
人亦能選擇你 
公平原沒半點偏心...............

今日繼續等....,連收兩個waiting,我覺得自己小朋友好可憐

回覆:chok0925 的帖子

我收一個reject,一個waiting,欲哭無泪

回覆 sherrybi 的帖子

Cheer Up! The best is yet to come ^^

引用:kv+除咗教學方法掂,升小時就算派位唔好,

原帖由 sissysze 於 14-12-10 發表
真的嗎?好吸引呀!真心想問如同SC比較,那間考私小或叩門較有優勢?

引用:kv+除咗教學方法掂,升小時就算派位唔好,

原帖由 sissysze 於 14-12-10 發表
真的嗎?好吸引呀!真心想請教如同SC比較,那間考私小或叩門較有優勢?

sherrybi 發表於 14-12-10 16:55
我收一個reject,一個waiting,欲哭無泪
真心酸葡萄,見人地XXX VS XXX VS XXX多到唔知揀咩既時候,自己小朋友一個心儀既offer都仲未收到,好想呻下

但又唔敢講太多,我唔想比人無端端攞我D說話黎講話我怪獸家長,依家連ek都唔可以唱所欲言!

大家加油呀.
唔好氣餒, 好好替小朋友裝備,往後還有很多階段要衝! 加油!!!!

chok0925 發表於 14-12-10 17:03
真心酸葡萄,見人地XXX VS XXX VS XXX多到唔知揀咩既時候,自己小朋友一個心儀既offer都仲未收到,好想呻下

...
你小朋友至少民生waiting 呢,我識的好多reject,你小朋友好叻啦。黎緊一定有心儀的位的,唔好灰心

chok0925 發表於 14-12-10 17:03

...
totally agree,好似傷口上佈了鹽。

Fhomama 發表於 14-12-10 17:00
真的嗎?好吸引呀!真心想問如同SC比較,那間考私小或叩門較有優勢?

...
你問我, 我答你..KV真係好吸引的, 學校冇太多既親子野要煩家長, 對雙職家長絕對係好事. 小朋友放學會自己做功課, 相對, 如果你係好熱充於小朋友在學既活動, 呢樣KV真係比唔到你, 因為佢地連K3畢業禮都唔會搞, 但係校內自己會搞下活動, 但只限小朋友參與, 一概都唔會預家長.
唔夠膽講KV課程係最好, 畢竟呢幾年好多其他既幼稚園都已進步左好多, 但真心配服KV教學方向呢種淡定, 即係無論出面爭得幾緊要, 佢地都有自己0個套方向, 唔會輕易被影響, 呢個係我既個人體會.
聽聞SC都好好, 但同時有傳聞師資流動性高. 個人黎講唔太中意. 但我相信SC真係可以教到小朋友presentation skill好, 呢個都係信心表現既一種, 呢樣對佢地考小一可以有好大幫助.
唔可以講邊間幼稚園出黎既學生有絕對優勢, 但係我認為kv小朋友上小既適應接得理想, kv小朋友未必可以好似sc被訓練到有好多既presentation skill, 但係上小後既un力我相信佢地係足夠認付同疏導現今小學呢種填鴨式所帶來既壓力.
純個人分享.

LittlePanda101    發表於 14-12-11 09:05
Dior8    發表於 14-12-10 17:49

sunnymama2 發表於 14-12-10 17:20
你小朋友至少民生waiting 呢,我識的好多reject,你小朋友好叻啦。黎緊一定有心儀的位的,唔好灰心 ...
多謝你鼓勵先,今日寄左張reply slip番學校,希望wait到啦

係唔開心加灰心,都無計,龍年小朋友咁多......

引用:Quote:Fhomama+發表於+14-12-10+17:00+真的

原帖由 klm402 於 14-12-10 發表
你問我, 我答你..KV真係好吸引的, 學校冇太多既親子野要煩家長, 對雙職家長絕對係好事. 小朋友放學會自己做 ...
多謝你的詳細分析。再多問一句,如果真係咁好彩有KV & 全龍offer,如培正。你會點揀?真心賜教

引用:Quote:原帖由+klm402+於+14-12-10+發表你問

原帖由 Fhomama 於 14-12-10 發表
多謝你的詳細分析。再多問一句,如果真係咁好彩有KV & 全龍offer,如培正。你會點揀?真心賜教

...
我都係KV舊生家長,細女今年都有報培正及KV,如有offer, 我會揀培正,原因唔係KV唔好,係報小一競爭太大,自問係lazy 家長,唔想再爭多一次

‹ 上一主題|下一主題