用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 有無讀德信小學的家長入來傾吓計 ...
樓主: catcatmom
go

有無讀德信小學的家長入來傾吓計 [複製鏈接]

Re: 有無讀德信小學的家長入來傾

水啦,e+至知你問我野,遲左答,sorry
我個人同栗子搵學校其實好求其,當時問左一d紅磡區既朋友有咩好介紹,佢既其中一間係德信
當然,因為我童年住尖沙咀,我有朋友/朋友既子侄都係德信仔,我對佢地既表現都有幾高既評價
所以,雖然德信係男仔小學,我都覺得冇問題
1/ 有一個native teacher,幼班應該冇堂,要到低班至有
2/ 仲未有phonics   
3/ 老師好nice,對小朋友好有耐心,栗子言行中真係好鍾意老師,我最感動係舊年出trip,老師留意到栗子果幾日悶悶不樂,後來同我講出trip前要同小朋友交帶   
4/ 中英文5深,連面試時老師都特別提點,佢地課程5深.
5/ 1300幾學費 * 10期
      雜費幾多5記得,但5多

個人認為,要學野第日去明牌小學,德信課程未必夠,特別係未有國語,要自已出去補補,栗子今個暑假都要上堂啦.
不過,我想栗子過三年快樂既校園生活,老師幫佢建立一個良好既價值觀,呢點到e+仲係支持住我覺得冇同女女搵錯學校架
catcatmom 寫道:
栗子媽媽

你好!我想請問Why Y chose德幼 for 栗子女.
請告知德幼好唔好!
1。NATIVE TEACHER1星期有幾多日,1日幾多分鐘?
2。有無 PHONICS。
3。老師NICE 唔 NICE
4。中英文深?
5。學費雜費$??
THK!
CATCATMOM

1/ 我直頭玩左一次5敢再入
      栗子上癮要再入我水緊
      駛5駛pm埋栗子個password比你玩埋去   
2/ catcatmom,漏左一句,栗子有間5太差既陳x祺 20分  old girl 分 頂住,所以我冇後顧之憂
hidemode 寫道:
Dear Tak Sun Moms,

德小是否07轉全日??老師同家長話未知wor,

E-Learn ~~我覺得係同而家學緊果本英文書嘅網上板,本來我都想買分比個仔玩吓,但我個仔一次都玩2、30points,$1=1points, 我覺得唔值,所以玩完送果d就算,舊年K1學校派個封有50points,今年K2有100points.

catcatmom,

德幼for女仔出路一般,諗清楚呀!!

我想clarify兩樣野:-
1/ 德信係咪under主業會 (5係東亞咩)
2/ 主業會係咪異端 (我有機會問神父,之後同大家報告啦)     

各位,
我今日問左神父主業會係正派教會喎     

Your reply is positive and make me lighten up !!!
Thanks 栗子媽媽

:     

栗子媽媽

Many thanks for your reply.
��當時問左一d紅磡區既朋友有咩好介紹,佢既其中一間係德信
當然,因為我童年住尖沙咀,我有朋友/朋友既子侄都係德信仔,我對佢地既表現都有幾高既評價��

我想知道朋友有無同你講尖沙嘴方方好唔好,你住尖沙嘴,方方都好耐+啦,有人話好“COMMERCIAL“慍錢“果隻。GIVE ME SOME COMMENT!!!!
栗子媽媽 寫道:
水啦,e+至知你問我野,遲左答,sorry
我個人同栗子搵學校其實好求其,當時問左一d紅磡區既朋友有咩好介紹,佢既其中一間係德信
當然,因為我童年住尖沙咀,我有朋友/朋友既子侄都係德信仔,我對佢地既表現都有幾高既評價
所以,雖然德信係男仔小學,我都覺得冇問題
1/ 有一個native teacher,幼班應該冇堂,要到低班至有
2/ 仲未有phonics   
3/ 老師好nice,對小朋友好有耐心,栗子言行中真係好鍾意老師,我最感動係舊年出trip,老師留意到栗子果幾日悶悶不樂,後來同我講出trip前要同小朋友交帶   
4/ 中英文5深,連面試時老師都特別提點,佢地課程5深.
5/ 1300幾學費 * 10期
      雜費幾多5記得,但5多

個人認為,要學野第日去明牌小學,德信課程未必夠,特別係未有國語,要自已出去補補,栗子今個暑假都要上堂啦.
不過,我想栗子過三年快樂既校園生活,老師幫佢建立一個良好既價值觀,呢點到e+仲係支持住我覺得冇同女女搵錯學校架[quote]
栗子媽媽

你好!我想請問Why Y chose德幼 for 栗子女.
請告知德幼好唔好!
1。NATIVE TEACHER1星期有幾多日,1日幾多分鐘?
2。有無 PHONICS。
3。老師NICE 唔 NICE
4。中英文深?
5。學費雜費$??
THK!
CATCATMOM
[/quote]

方方我5知喎
我細過讀保琳
E+都MOVE去KOWLOONTONG   

Dear ALL

幾時知道德信SUMMER COURSE點安排呀!如果學校無,就要JOIN出面果D啦!

Hi catcatmom,

Kinder 個边出咗summer 活動表啦, but for me too far away, so I don't take any !

Tks,

栗子媽媽,

陳瑞祺 你20分應該sure win.  我個仔就煩啦, 而家德信都唔知係咪轉全日制.  

我上星期見沙吕open day, 想去look look點知too late.

Tks,

Tinkerbell
沙呂好正,P2全普通話,好多讀書報告做。睇少一本,即問你WHY。校長好aggressive, 畫左幅畫,叫家長買來
GET FUND,有SWIMMING POOL,正!正!朋友個仔讀緊。
好似入左"男別"o甘。如果衰左,番小德有傾計。博得過!!!

Hi catcatmom,

乜沙呂有swimming pool ?? 係就正.  有觀光电梯我就知 ! $500M !  我都有聽聞個校長好agressive,  D老師流動大.
But...你知啦, 我对此校有D介心, because of my nieces.   你覺得朱正賢下午校如何 ?

仲有話34/35/36網06合併,  咁我可以用亞媽地址報  CSK, 2間馬頭涌, 農圃.  

Tks,

Hi Tinkerbell
係最近的事,公園"私奶"8比我知有SWIMMINGPOOL,朱正賢都好aggressive,但係博康好多大陸人??唔好掛???
我亞媽住JORDON,可抽ST MARY比細B,而
41網就係老公同事的UNCLE的,正所謂搭上搭。
TIM睇呀???

接送麻煩,我冇報到呀
Dear ALL

幾時知道德信SUMMER COURSE點安排呀!如果學校無,就要JOIN出面果D啦!

唉,有D心大心細,到時5知用不用孟母三遷為女上學方便
20分入天神有冇望呀    [quote]
Tinkerbell 寫道:
栗子媽媽,

陳瑞祺 你20分應該sure win.  我個仔就煩啦, 而家德信都唔知係咪轉全日制.  

知5知個校長姓咩呀    [quote]
校長好aggressive, 畫左幅畫,叫家長買來
GET FUND,有SWIMMING POOL,正!正

好AGGRESSIVE喎[quote]
仲有話34/35/36網06合併,  咁我可以用亞媽地址報  CSK, 2間馬頭涌, 農圃.  

我同栗子報左SUMMER COURSE啦
一個月
5 DAYS / WEEK
3 HOUR / DAY
1 HOUR ENGLISH PLAYGROUP/ 1 HOUR MANDARIAN PLAYGROUP / 1 HOUR 手二 OR 小廚師
2000 / MONTH  比粒栗子佢揍都有SO     

HI 栗子媽媽&all Taksun Mom  
你o果間係米Hunghom-st John?我都想同亞仔報,但係佢地最多for K3,但係佢地又話FOR7YRS都OK,我想亞仔玩o下同消磨時間,有無其他好介紹,各MUM請報資料。ANY SUMMER COURSE???

唔好o林啦!一於天神=ST MARY?? 

栗子媽媽 寫道:
唉,有D心大心細,到時5知用不用孟母三遷為女上學方便
20分入天神有冇望呀    [quote]
栗子媽媽,

‹ 上一主題|下一主題