用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 St. Catherine Interview
樓主: janice007
go

St. Catherine Interview [複製鏈接]

原帖由 hangyodon 於 11-11-9 15:46 發表
除咗爸爸媽媽中學係邊度讀 同 埋個小朋友表現之外~~~

仲會睇啲乜?

是否家中第一個小朋友,因第一個申請小一有多5分。

原帖由 chungmanchung20 於 11-11-11 11:16 發表

咁應該係大細仔女既分別,我地係細仔0912。只係3選一。

mine is also 0902 ar...係一張A4紙印上3個圖案, 只可遠觀...

原帖由 janiceau88 於 11-11-11 11:31 發表

0906.. 吾算大卦..
佢一開始已經比左3條雪條棍, 每條雪條棍上面有2個一樣, 一個吾一樣的公仔.. 佢叫我個女揾出吾一樣的出黎.....ok. 但知後睇返呢到的媽媽講我想我個女算考得多野同深..
我都平常心.. 睇下result ...

我阿仔都係考呢條喎, 阿仔係0908

但呢條唔算深, 因為都好明顯下, 最後果條先最深

醒目開學勳章

我囡係0905喎..

我反而覺得應該係同一位老師, 所以題目係一樣

我想問下, 衫+萍果+哈哈笑既媽媽, 你哋既雪條棒簡唔同, 係咪鉛筆 & 叉都係黃黃地色+打直架?

原帖由 himuimui 於 11-11-11 09:10 發表
Big girl ?? Mine is not as hard as yours although it is still hard.

回覆 285# AYMK 的文章

Yes, 衫+萍果+哈哈笑 and 鉛筆 vs 叉

我又搭嘴先。

我個係0911 細B, BB 爸爸帶入去IN。一開始玩LEGO, 佢砌到悶就週圍走,又拍吓張椅又放番埋位。

後尾IN PART2, 爸爸話不過不失,不過就冇SAY THANK YOU, 因為太眼訓。

爸爸話考得好深呀,呀B要睇多次先分到,所以都係陪跑多。

我都有考崇真呢D比較熱門嘅學校,兩間我BB 都考得唔好。但ST CAT D 師資,耐心,真係好好多。

考唔到都覺得見識多咗,真係分到邊D係好學校。

原帖由 AYMK 於 11-11-11 15:09 發表
我囡係0905喎..

我反而覺得應該係同一位老師, 所以題目係一樣

我想問下, 衫+萍果+哈哈笑既媽媽, 你哋既雪條棒簡唔同, 係咪鉛筆 & 叉都係黃黃地色+打直架?

...

好似係喎...
咁應該係同一個老師.. 呢個老師都有笑容.. 但一定好有經驗.. 我睇佢睇住我個女玩時眼神好專心.. 我有in kv..kv 有2個老師.. 問問題個個係有經驗過陪玩個老師.. st. cat 個老師同kv 問問題個老師個眼神同望的野係樣嫁...

I agree. For my son's interview the first question was regarding same/different already. The almost look the same butterfly question is testing their 觀察力同專注力. The way my son was being asked was to look for the different one among the four. I could not find it myself, they look so alike!! But my son could tell. Then I saw the difference was on the pattern on those little shapes on the wings... I would say kids are smarter than adult in this area. They can be so concentrated if they want to.
原帖由 adaho43 於 11-11-9 12:43 發表

我個係0910細b, 都係考呢d, 一樣!

我覺得蝴蝶/冷帽果題, 已經唔係考bb知唔知咩叫"相同"咁簡單, 而係考佢觀察力同專注力, 我個女平時係知咩係"相同""不同", 但呢題都答錯, 因為佢觀察力唔夠, 佢認為4張都係一樣哦! ...
‹ 上一主題|下一主題