用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 大埔羅定邦中學 交流區
樓主: helenso
go

大埔羅定邦中學 交流區   [複製鏈接]

咦...咁我明天打去學校問吓先,如果係嘅話,我想報埋英文~
原帖由 菊豆 於 11-1-10 16:23 發表
係呀佢話可以報埋的,除第一科不收費外,第二科起就每科收$200如報晒三科即要比$400,不過要睇吓有無位先.

我今日問咗學校,銜接課程真係可以報埋其餘兩科,當後補名單,有位就會補上,每科$200-
原帖由 TOMATO1010 於 11-1-10 16:32 發表
咦...咁我明天打去學校問吓先,如果係嘅話,我想報埋英文~

我想轉季時幫阿女買定件羽絨, 你地知唔知羅中著咩色??

十二度以下,可以著黑色....有其雜色吾得.

Tiger_bb媽媽
因為小女宜家間小學,啲校服除咗多天校裙,夏天校裙,PE衫之外,風褸有2款,又有夾棉褸,羊毛外套,人造纖維外套,校褸,圍巾....所以想睇定羅中校服有冇咁多款式.....thz~
原帖由 Tiger_bb媽媽 於 11-1-13 11:21 發表

原帖由 Tiger_bb媽媽 於 11-1-13 11:21 發表

TKS...會買定黑色.

羅中校服,都係個d...
不過冬天有校褸,長袖冷衫,背心冷衫,開胸冷衫,仲有頸巾,頸巾一定要買呀,因為吾比帶其他頸巾,我就係無買所以呢幾日無得用呀...
冬季件PE長袖衫你可以吾買,我囡囡到依家都未著過...

Tiger_bb媽媽
實在多謝你嘅解答
咁羅中都幾嚴格噃!!女仔可唔可以戴耳環架??係咪一定要黑色背囊番學架??
原帖由 Tiger_bb媽媽 於 11-1-13 14:32 發表
羅中校服,都係個d...
不過冬天有校褸,長袖冷衫,背心冷衫,開胸冷衫,仲有頸巾,頸巾一定要買呀,因為吾比帶其他頸巾,我就係無買所以呢幾日無得用呀...
冬季件PE長袖衫你可以吾買,我囡囡到依家都未著過... ...

書包係要全黑架,耳環我就吾知啦,因為我個女無耳洞..哈哈!
女仔頭髮一定要扎馬尾,只可以用黑色圈.

真係好多謝你啊
咁你囡囡喺學校食lunch box定係帶飯呢??thz~今次我囡囡考到入羅中,我真係開心到飛起啊咁你囡囡有冇參加遊學團呀??
原帖由 Tiger_bb媽媽 於 11-1-13 15:44 發表
書包係要全黑架,耳環我就吾知啦,因為我個女無耳洞..哈哈!
女仔頭髮一定要扎馬尾,只可以用黑色圈.

我囡囡係學校訂飯...

遊學團無喎,小學個時我吾放心,現在中學未有.....但好似話全S.1六月要去澳門(通識課題).

咁你囡囡有冇話學校訂飯好唔好食呢
我囡囡喺五,六年級都有參加兩日一夜嘅camp,主要係訓練佢哋獨立,團隊精神,責任感,六年級嗰次仲要去廣東惠洲,開頭都有d驚,唔放心,但囡囡好想參加,所以我都幫佢報名,佢仲影咗好多靚相番黎添
原帖由 Tiger_bb媽媽 於 11-1-14 10:44 發表
我囡囡係學校訂飯...

遊學團無喎,小學個時我吾放心,現在中學未有.....但好似話全S.1六月要去澳門(通識課題).

我個女跟學校去過兩次大陸&一次軍訓, 第一次送車時, 我眼濕濕, 原來佢已經大過女, 可以好獨立. 到第三次去集隊返大陸時, 佢已經係約同學一齊坐火車去大埔站, 唔使我送車tim.  所以要學識放手.

我囡囡話D飯一時好食,一時好難食,都好難講.
羅中都有三日領袖訓練營,我囡囡都有參加,好似每年都要參加架,不過囡囡話好辛苦喎.

係呢!!你囡囡喺宜家青春期有冇成日發脾氣同傾電話呀??我囡囡成日嫌我長氣
原帖由 Tiger_bb媽媽 於 11-1-16 16:05 發表
我囡囡話D飯一時好食,一時好難食,都好難講.
羅中都有三日領袖訓練營,我囡囡都有參加,好似每年都要參加架,不過囡囡話好辛苦喎.

我都同意你嘅講法
我聽啲老師講,中一開始會做project,幾個同學仔一組,唔知佢哋到時會幾點番屋企,又擔心唔夠時間溫書做功課.....
原帖由 ccn008 於 11-1-15 10:14 發表
我個女跟學校去過兩次大陸&一次軍訓, 第一次送車時, 我眼濕濕, 原來佢已經大過女, 可以好獨立. 到第三次去集隊返大陸時, 佢已經係約同學一齊坐火車去大埔站, 唔使我送車tim.  所以要學識放手. ...

回復 295# TOMATO1010 的帖子

佢都講電話同sms, 又唔想佢孤獨村, 無朋友, 唔太過份由得佢lor.  佢就話爸爸長氣同成日話佢.
我放工一入門口, 個女就唔停甘同我講學校&同學d野. 佢長氣d lor...

我囡囡就上左中學之後成日都好多電話講,不過吾係太過份,就由佢啦.
做Project有一組組做,但多數都係分工,或者係學校商討,暫時都吾使去同學屋企做.

今日羅中出咗通告話S2d,e班操行唔好,呢兩班同學暫時唔可以帶手提番學校.
咁你囡囡有冇約同學仔去街啊??
Thz~
原帖由 Tiger_bb媽媽 於 11-1-17 19:24 發表
我囡囡就上左中學之後成日都好多電話講,不過吾係太過份,就由佢啦.
做Project有一組組做,但多數都係分工,或者係學校商討,暫時都吾使去同學屋企做.

咁又係,唔過份嘅都由得她,佢哋家陣青春期脾氣好大,有時好乖有時激到我飛起
係呢!銜接課程你收到通知未呢,thz~
原帖由 ccn008 於 11-1-17 14:18 發表
佢都講電話同sms, 又唔想佢孤獨村, 無朋友, 唔太過份由得佢lor.  佢就話爸爸長氣同成日話佢.
我放工一入門口, 個女就唔停甘同我講學校&同學d野. 佢長氣d lor... ...
‹ 上一主題|下一主題