用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 零九年九月入讀小一,沙田91網請大家交流一下選校心得 ...
樓主: WinChi
go

零九年九月入讀小一,沙田91網請大家交流一下選校心得 [複製鏈接]

那麼你認為 邊間比較優勢, 功課量,  校風,
聽聞, 功課量朱記最多, 英文培基最好, 森記就最易入

原帖由 HPChingchingma 於 08-11-6 13:20 發表

程度上我唔覺得.

一講做project ,  點也都要家長幫手.

小一的 project 環繞多係 一家人, 我的玩具等.

原帖由 WHJ 於 08-11-6 16:51 發表

我就諗緊 :梁鉅鏐, 主風, 循道衛理.

循道衛理.?Which one?  Ma On Shan or Kwong Yurn Estate?  

原帖由 Venuscheng 於 08-11-6 17:27 發表

我就諗緊 :梁鉅鏐, 主風, 循道衛理.

原帖由 WHJ 於 08-11-7 10:53 發表
循道衛理.?Which one?  Ma On Shan or Kwong Yurn Estate?  

沙田91網的循道衛理, 其實我未知exactly的位置呀! 不過一定唔係馬鞍山個間. 唔知大家點睇呢? 聽聞沙田主風和沙田循道衛理比較, 主風較多人選一點. 唔知係唔係呢??

if no located at Ma On Shan,  that means another on e is at Kwong Yuen Estate, which is near 帝堡城,  very near to me,  if someone have any comment in this school,  i also want to know more,  if it's good,  I think I also will consider, as its near me..but sometime, I don't like school so near.
真芧盾

原帖由 Venuscheng 於 08-11-7 15:18 發表

沙田91網的循道衛理, 其實我未知exactly的位置呀! 不過一定唔係馬鞍山個間. 唔知大家點睇呢? 聽聞沙田主風和沙田循道衛理比較, 主風較多人選一點. 唔知係唔係呢?? ...

原帖由 WHJ 於 08-11-7 15:27 發表
if no located at Ma On Shan,  that means another on e is at Kwong Yuen Estate, which is near 帝堡城,  very near to me,  if someone have any comment in this school,  i also want to know more,  if it's  ...

點解唔想學校太近? 有咩唔好處呢??

原帖由 WHJ 於 08-11-6 16:51 發表

其實朱小換了校長後, 功課的確是少了很多. 這是真的.

我個仔就是跨過 2 位校長的任期..
這點我是較清楚的.

不明白仍有家長指目前是多功課.可能她們不知在 2 年前己換了校長吧.

反而是漢森換了校長後, 現在反而比以前的伍校長時期多了功課.
因為我的小朋友的幼稚園同學, 有很多是入了蕭小的.
大家仍有來往. 還有近 2 年, 蕭小也有成績好的同學轉來了朱小. 我小女和小兒那班也各有一位. 而小兒那位同學更是住穗禾苑的. 更得意的是他們是同一幼稚園.

Firstly,  too near home,  their classmate also live at Kwong Yuen Estate,  when they are grow up,  they will date their classmate go out.
Second,  My son will take school bus then go hom directly, avoid chating with friends and not willing go home.
Third,  know more classmate in different area.
Fourth,  avoid him go home to take back anything at lunchtime.

Of course, there are some advantage if near home.

WHJ

原帖由 Venuscheng 於 08-11-7 15:40 發表

點解唔想學校太近? 有咩唔好處呢??

原帖由 HPChingchingma 於 08-11-7 17:28 發表

這點我是較清楚的.

不明白仍有家長指目前是多功課.可能她們不知在 2 年前己換了校長吧.

反而是漢森換了校長後, 現在反而 ...

咁請問你知唔知朱小的舊校長轉左去邊間小學呢?

原帖由 WHJ 於 08-11-7 17:45 發表
Firstly,  too near home,  their classmate also live at Kwong Yuen Estate,  when they are grow up,  they will date their classmate go out.
Second,  My son will take school bus then go hom directly, avo ...

我自己讀小學時學校是十分近屋企的. 我有約同學一起上學. 有時返學前會去她家玩下先. So far, 我媽咪無阻止我. 而放假我地就無約出來玩. 可能今時今日時勢唔同, 會令你擔心啦! 我當年放學都會立刻返屋企的. 都覺得近屋企幾好.

沙田區既媽媽, 請問你地小朋友讀既幼稚園好嗎?  因為我想搵間基督教而又好既比細女...請多多提供意見. 謝謝!

原帖由 HPChingchingma 於 08-11-7 17:28 發表

這點我是較清楚的.

反而是漢森換了校長後, 現在反而 ...

HPChingChingma,

請問你小朋友0個時係唔係讀吳多泰呢 ?????我個囡讀緊,
入左表去朱小, 希望第一輪收左就唔洗煩
哈哈

原帖由 ccdccl 於 08-11-8 09:44 發表

咁請問你知唔知朱小的舊校長轉左去邊間小學呢?

鄧校長任教 20 多年, 是榮休而己. 不是呈辭.

現任陳校長是前電腦資料科統籌. 很多 PLK 小學/幼稚園的電腦課程是她編寫. 現在上任為校長   

11/11/08 星島家長版有一段朱小的 資訊科技教育短寫.

原帖由 cky 於 08-11-13 15:51 發表

HPChingChingma,

請問你小朋友0個時係唔係讀吳多泰呢 ?????我個囡讀緊,
入左表去朱小, 希望第一輪收左就唔洗煩

YES

江老師 , 2 位陳老師 , SO 主任多好嗎 ??

朱小的外圍環境比其他同網小學為略差.
但是一所好好的學校. 對精英學生加以培育.
但對學習稍差的同學又會有好好的關顧.

我對仔 女, 剛剛在此校有此比對著. 可看出這點.

今年冬季換新設計運動服. 大褸改了設計.加一件背心.
好款呢.

我希望你小朋友能成功在第一輪可入到朱小.

可以跟我小朋友從幼稚園到上小學也是學兄弟學姐妹..

原帖由 Venuscheng 於 08-11-6 09:40 發表

昨天收到陳守仁的reject信, 初時一收到信,見到個code記得係陳守仁的報名code, 以為唔通有轉機? 因為之前在網上已知阿仔入唔到第二輪面試. 打開信後發覺原來是reject信, 跟住我就再三睇下個校名, 我諗會唔會係第二 ...

希望在人間 努力! 加油! 我暫時都冇好消息

原帖由 HPChingchingma 於 08-11-14 22:12 發表

YES

江老師 , 2 位陳老師 , SO 主任多好嗎 ??

朱小的外圍環境比其他同網小學為略差.
但是一所好好的學校. 對精英學生加以培育.
但對學習稍差的同學又會有好好的關顧.

我對仔 女, 剛剛在此校有此比 ...

HPChingchingma,
我個囡今年班主任係江老師, 因為佢坐校車關係, 我對學校老師較少接觸, 但囡囡會講返學校生活俾我聽, 佢都好喜歡所有老師, 特別是K2 時的陳老師
哈哈

仲有一個星期倒數放榜喇!!!

Please note the % of band 1 students for 06/07 published by Ming Pao.  Hope it helps!

http://life.mingpao.com/htm/primary2006/cfm/content.cfm?Path=competition/competition4.htm

原帖由 sea 於 08-11-17 12:00 發表
仲有一個星期倒數放榜喇!!!

仲有4天!

請問揀左培基既家長,知唔知學校係會幾點鐘響網上出名單呀?個名單係有人名定係出乜野號碼呀?
唔係我去交form,交果個烏sir sir.
http://era-central.blogspot.com/
‹ 上一主題|下一主題