用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 根德園幼稚園 08-09年根德園取錄列表
樓主: stliu
go

08-09年根德園取錄列表 [複製鏈接]

原文章由 kuyu0905 於 07-12-17 11:55 發表
Mandy,

忘記告訴您, 我是在職媽媽, 要返工的。只是間中偷偷上來看一看, 留留言...

囡囡有返Nursery, 在荃灣, 這個月只返到今個星期五, 下星期就開始放聖誕節假期, 到下年2號才上學, 嘉嘉是嗎?

在明年正式入讀K1 ...

kuyu0905

嘉嘉聖誕節假期同妳囡囡都一樣呀, 又係煩攪d乜節目比佢地ge時候喇, Disney, Ocean Park少不免

Total students:
Dorset Crescent am: 32
Kent Rd am: 35
Kent Rd pm: 16

Dorset Crescent Campus
AM
ahchungma~
囡囡
annieho66
cacatam~
仔仔
eva_669
fatkk ~
囡囡
fidellau
gxjl02~
仔仔
huenhuenma~
囡囡
Lingtwo~
囡囡
mackyfungng~
仔仔
mysy33 ~
仔仔 ~ Kornhill (Quarry Bay)
pangpatricia ~
仔仔
pswong75
tobygin888 ~
囡囡
yimwmc  ~
仔仔
yychristine
一休 ~ 仔仔
豬仔媽媽 ~囡囡
cookiegg ~
仔仔
appleycma-
囝囝
ejwong ~
囡囡
Felicia726 ~
仔仔
gotgot~
囡囡
chanfamily ~
囝囝
thundermui ~
囡囡 cassidy~ 住馬鞍山
yanjoyce~
囡囡 yan yan
yiuszeman~
囡囡
anson_ma~
囡囡
fyl~
囝囝 Jason
mat
~ 囝囝
walnut ~囡囡
MommyAnitaT~Girl

Kent Rd Campus
AM
amanda1230
Appletree300 ~
仔仔
AS1210
B
仔媽媽 ~仔仔~ 德褔花園
candypoon ~
仔仔
Carrie_Yip ~
囡囡~ 昇悅居
danielmama
jocola~
仔仔--Shatin
kanahose ~
仔仔
little_chit~
仔仔
Mamusia -
仔仔
stliu ~
仔仔~ 荔景
wasyinyin ~
仔仔
雙子媽媽~ 仔仔

suchoy~
囡囡~Shatin
shuchingbobo~
囡囡
yansy ~
囝囝
melobaby ~
囝囝 ~荃灣
keroro_him~
囝囝(子謙)
mackyfungng ~
囝囝
cannie~
囡囡~TKO
Ng360 ~
囝囝 ~ 藍田
bobo8006~
囝囝~深井(浩恩)
kattang~
囡囡~藍田
cavey - boy - Tsing Yi
jumbo_mandy -
囡囡嘉嘉~ T.S.T
PRESTONMOM~
囝囝 Preston
Phemie ~
囡囡
希悅 ~ 德福花園
yammie~
囡囡Martha
masako~
囡囡
kuyu0905~
囡囡~荃灣
JNBvv~
囝囝
yathim ~
仔仔€~何文田
luckygirl~
囝囝Jordan
cocochiu~ 囝囝
Macros~Tai po

Kent Rd
PM
abugi-daddy
yu_baby ~
仔仔
AS1210
danielmama ~
囝囝
ivychin ~
仔仔
winniellc ~
囡囡
icesby ~
仔仔 ~TKO
PoPoMom ~
囡囡~TKO
joemyt ~
仔仔
RedBean_0509
luiluimama ~
仔仔
Audrey~Shatin
Katie ~
囡囡~Tai Wai
Godivachoc ~
囡囡~ TKO
BBFan ~
寶貝囡囡
jjhh~
仔仔
湐謙~TKO

jumbo mandy

如果你係講英國文化協會, 照我所以, 適合我地的 bb上的堂, 係係香港囉. 所以我之前話, 係有少少 "deal" 腳囉.

原文章由 jumbo_mandy 於 07-12-17 12:11 發表

yiuszeman

咪website 入面果個Kingergarten and Primary Course Registration Form 囉

原文章由 yiuszeman 於 07-12-17 15:09 發表
jumbo mandy

如果你係講英國文化協會, 照我所以, 適合我地的 bb上的堂, 係係香港囉. 所以我之前話, 係有少少 "deal" 腳囉.

yiuszeman
Oh, thanks!

我仔仔都係讀Kent Rd - pm呀! 預埋呀!!

原文章由 stliu 於 07-12-14 09:48 發表
大家早呀,
再post返個名單先! 如果唔係其他mami以為係講playgroup添!

total no of student:

DC am     -  30
Kent am  -  33
Kent pm  -  16

AM
ahchungma~囡囡
annieho66
cacatam ...

Vickee,
歡迎呀, 之前唔記得加你個名添!

原文章由 Vickee 於 07-12-18 00:10 發表
我仔仔都係讀Kent Rd - pm呀! 預埋呀!!

Kent Rd pm: 17

AM
ahchungma~
囡囡
annieho66
cacatam~
仔仔
eva_669
fatkk ~
囡囡
fidellau
gxjl02~
仔仔
huenhuenma~
囡囡
Lingtwo~
囡囡
mackyfungng~
仔仔
mysy33 ~
仔仔 ~ Kornhill (Quarry Bay)
pangpatricia ~
仔仔
pswong75
tobygin888 ~
囡囡
yimwmc  ~
仔仔
yychristine
一休 ~ 仔仔
豬仔媽媽 ~囡囡
cookiegg ~
仔仔
appleycma-
囝囝
ejwong ~
囡囡
Felicia726 ~
仔仔
gotgot~
囡囡
chanfamily ~
囝囝
thundermui ~
囡囡 cassidy~ 住馬鞍山
yanjoyce~
囡囡 yan yan
yiuszeman~
囡囡
anson_ma~
囡囡
fyl~
囝囝 Jason
mat
~ 囝囝
walnut ~囡囡
MommyAnitaT~Girl

Kent Rd Campus
AM
amanda1230
Appletree300 ~
仔仔
AS1210
B
仔媽媽 ~仔仔~ 德褔花園
candypoon ~
仔仔
Carrie_Yip ~
囡囡~ 昇悅居
danielmama
jocola~
仔仔--Shatin
kanahose ~
仔仔
little_chit~
仔仔
Mamusia -
仔仔
stliu ~
仔仔~ 荔景
wasyinyin ~
仔仔
雙子媽媽~ 仔仔
suchoy~
囡囡~Shatin
shuchingbobo~
囡囡
yansy ~
囝囝
melobaby ~
囝囝 ~荃灣
keroro_him~
囝囝(子謙)
mackyfungng ~
囝囝
cannie~
囡囡~TKO
Ng360 ~
囝囝 ~ 藍田
bobo8006~
囝囝~深井(浩恩)
kattang~
囡囡~藍田
cavey - boy - Tsing Yi
jumbo_mandy -
囡囡嘉嘉~ T.S.T
PRESTONMOM~
囝囝 Preston
Phemie ~
囡囡
希悅 ~ 德福花園
yammie~
囡囡Martha
masako~
囡囡
kuyu0905~
囡囡~荃灣
JNBvv~
囝囝
yathim ~
仔仔€~何文田
luckygirl~
囝囝Jordan
cocochiu~ 囝囝
Macros~Tai po

Kent Rd
PM
abugi-daddy
yu_baby ~
仔仔
AS1210
danielmama ~
囝囝
ivychin ~
仔仔
winniellc ~
囡囡
icesby ~
仔仔 ~TKO
PoPoMom ~
囡囡~TKO
joemyt ~
仔仔
RedBean_0509
luiluimama ~
仔仔
Audrey~Shatin
Katie ~
囡囡~Tai Wai
Godivachoc ~
囡囡~ TKO
BBFan ~
寶貝囡囡
jjhh~
仔仔
湐謙~TKO

Vickee~囝囝

stliu,

早呀, 你忙完啦, 今日咁早有時間上離 "look look".

你知嗎, 根德同st. cat 都係我心而的學校, 我個女而家係 william 讀緊, 估唔到 william 都唔錯嫁喎, 佢pn 都有學佢地認中文字喎, 同埋 d 老師真係好有愛心, 我之前同你講話我個女病左, 佢差不多十日無返學, 如果再放埋聖誕假, 佢差不多大半個月無返學, 佢老師尋日打電話比我, 問佢近況如何, 又話擔心佢咁耐無返學, 又要重新習慣學校生活.

我個女之前係學校打人, 佢地好有心機咁教佢, 又叫我唔好話佢, 要比多d 時間佢, 佢地會日日同佢解釋.

有時都心大心細同唔同個女轉校, 我怕佢好難適應新環境, 你點睇呢?

原文章由 stliu 於 07-12-18 09:36 發表
Vickee,
歡迎呀, 之前唔記得加你個名添!

Kent Rd pm: 17

AM
ahchungma~囡囡
annieho66
cacatam~仔仔
eva_669
fatkk ~囡囡
...

hee.hee... 其實未忙完架, 不過係上來八下, 同埋傾下嘛, 我尋日冇乜時間傾呀!而且我做D野好悶呀

唉, 真係好難決定架, 我仔仔而家響荃灣讀nursery, 老師都好好架, 學校亦都有唔錯的活動, 不過我同老公都係諗住俾佢響呢度讀一年nursery就去九龍塘讀K1, 所以都唔算太難決定. 我自己比較重感情, 都有諗過仔仔會唔會唔捨得D同學仔同埋老師呢? 但係我老公就話, 可能D老師下年都唔響呢度教啦(男人真係"無情" )! 其實佢冇講錯架, 就算係同學仔,都可能有好多好似我地咁, K1就會轉走啦, 所以唔諗得咁多囉.
當然, 如果你真係幫囡囡轉校, 要早D俾定思想準備佢, 我覺得女女會適應力強D喎, 雖然小朋友適應力都好強, 話俾佢地知去新學校玩, 都應該好開心. 而且一般來講女女表達力好D嘛! 適應果方面應該冇問題, 反而係你要諗下係咪真係想俾佢讀KV, 若果係就勇往直前, 到時唔好睇返轉頭呀, 其實有時我覺得小朋友轉校, 家長一樣要思想準備,同埋有心理關口架! 係咪呀! 始終每間學校offer的野都唔同, 唔可以直接比較. 每間都有佢地的特色, 只係睇此時此刻,我地buy邊一套, 我0岩的, 又未必0岩你... 哈哈, 我真長氣.

原文章由 yiuszeman 於 07-12-18 10:08 發表
stliu,

早呀, 你忙完啦, 今日咁早有時間上離 "look look".

你知嗎, 根德同st. cat 都係我心而的學校, 我個女而家係 william 讀緊, 估唔到 william 都唔錯嫁喎, 佢pn 都有學佢地認中文字喎, 同埋 d 老師真係好有愛 ...

stliu

好明你講的道理, 但係實際又好似有少少難度.

唔好講 william, 連st. cat 同根德都令我好頭痛. 你有無聽過 st. cat 就英文好好, 不過好free, 唔係好管束d 小朋友, 根德中文同數學好深, 但紀律好好, 自問我個女都好曳下, 所以好想比佢讀根德囉.

但係 d 人又話, dgs 同maryknoll 好鍾意收st. cat 的女仔, 你有無聽過有咩學校鍾意收根德的女仔呢, 阿百科全書, 請指教.

原文章由 stliu 於 07-12-18 10:51 發表
hee.hee... 其實未忙完架, 不過係上來八下, 同埋傾下嘛, 我尋日冇乜時間傾呀!而且我做D野好悶呀

唉, 真係好難決定架, 我仔仔而家響荃灣讀nursery, 老師都好好架, 學校亦都有唔錯的活動, 不過我同老公都係諗住 ...

yiuszeman,
又好似係少聽D喎, 但係如果Maryknoll, 係咪住果區反而著數呀, 因為佢始終係派位呢? 因為我果個係仔,都唔係好清楚. 但我見我屋苑果D小朋友讀SC, 真係好"活潑"呀. 我自己就覺得學費比較貴, 同埋佢只係收我仔下午班, 所以冇考慮呀... :-|
我自己有個朋友, 佢係響st. Cat度讀左一年跟住轉左去cckg再入舊拔小的同埋中學入dgs的, 但果個年代可能同而家唔同了. 或者女仔仲會係呢個途徑入女拔? 真係唔太清楚添.
始終而家幼稚園好似距離小學仲有幾年,但好似已經會有影響... 真係頭痛. 好耐之前亦都曾經聽人講過, 女仔最好揀SC, 因為英文訓練好(女仔語言較強), 男仔就KV, 因為中數好(男仔數學可能有好的訓練).

原文章由 yiuszeman 於 07-12-18 11:38 發表
stliu

好明你講的道理, 但係實際又好似有少少難度.

唔好講 william, 連st. cat 同根德都令我好頭痛. 你有無聽過 st. cat 就英文好好, 不過好free, 唔係好管束d 小朋友, 根德中文同數學好深, 但紀律好好,  ...

stliu

我返而知根德男仔 (dbs) 好鍾意喎, 我有兩個朋友個仔dbs 收左, 都係讀根德喎.

我都知 cckg, 我明年都想比個女試考, 不過話好難嫁, 要求好高.預左唔得的多.  因為讀 cckg, dgs 同 dbs 收的機會高好多, 你明年都比你個仔仔試下.

st. cat 又係收我個女 pm 呀, 所以我都係心大心細, 不過都會係讀 kv成數高好多囉.

阻左你好多時間喎, 唔好意思

thanks

原文章由 stliu 於 07-12-18 13:27 發表
yiuszeman,
又好似係少聽D喎, 但係如果Maryknoll, 係咪住果區反而著數呀, 因為佢始終係派位呢? 因為我果個係仔,都唔係好清楚. 但我見我屋苑果D小朋友讀SC, 真係好"活潑"呀. 我自己就覺得學費比較貴, 同埋佢只係收我 ...

yiuszeman,
使乜客氣, 係我逼你睇我D偉論就真
係啊, 我都識得有朋友仔仔讀KV入左 St. Paul Co-ed (學費貴啊!). 但始終係果句, 佢學校咁多學生, 緊有D入名校架(呢樣野我覺得SC同一樣). 我都有朋友話, K3家長會時KV都有叫女女的家長一定要幫佢地考Good Hope, 同另外兩間學校(好似係女校), 不過我朋友唔記得左. 所以我都唔知係邊兩間. 其實好的女校真係都唔少, 但好似都係派位多, 反而直資唔太多, 係嘛? 因為真係好少留意. 如果以我自己所知, St. Mary, Maryknoll, 協恩, 聖羅撒都係派位, 係嘛? 反而好的男校就直資/私立多. 當然, 亦都有好多官校呀都唔錯, 但果D真係派位緊要過讀邊間幼稚園喇係嘛? 當然, 要叩門就讀名幼稚園會有著數, 但係真係唔想要行到叩門呢一步呀...

你係咪都交左SC留位費呀(我冇交)? 如係, 就慢慢再諗諗啦 (雖然有些家長會話何必hold 住兩個位, 但係我覺得留位費就係要來用錢買多少少時間考慮, 希望其他家長見諒)! 兩間學校各有優點呀!!! 頭痛....

原文章由 yiuszeman 於 07-12-18 14:14 發表
stliu

我返而知根德男仔 (dbs) 好鍾意喎, 我有兩個朋友個仔dbs 收左, 都係讀根德喎.

我都知 cckg, 我明年都想比個女試考, 不過話好難嫁, 要求好高.預左唔得的多.  因為讀 cckg, dgs 同 dbs 收的機會高好多, 你明年 ...

阿百科全書,

你邊度抽到咁多時間出離發表偉論呀, 你今日唔係重係好忙咩

我估我都重有排煩, 心大心細, 如果得一間收幾好, 無得諗, 唔使煩.  放假會唔會帶仔仔去邊度玩呀, 我好慘呀, 條頸梗左成半個月都未好, 24, 25 都要同肥妹去 part, 申苦死呀.

原文章由 stliu 於 07-12-18 15:23 發表
yiuszeman,
使乜客氣, 係我逼你睇我D偉論就真
係啊, 我都識得有朋友仔仔讀KV入左 St. Paul Co-ed (學費貴啊!). 但始終係果句, 佢學校咁多學生, 緊有D入名校架(呢樣野我覺得SC同一樣). 我都有朋友話, K3家長會時 ...

yiuszeman,
唔好踢爆我, 其實係等緊人覆我e貓, 所以又上來"及及". 你條頸使唔使睇醫生架? 成半個月, 好慘喎!

得一間收都好架, 不過我就試過唔收都會諗下點解唔收呢(雖然果間學校唔係好心儀), 人就係咁, 收又煩, 唔收又會唔開心. 好在我老公都算幾有意見, 所以佢決定我和議就得喇! 哈, 唔係好煩.

放假都係響香港行行企企, 都有D朋友gathering咁, 原本諗住去番禺果個野生動物園, 但就唔到時間又book滿晒, 我自己又冇特別攞假, 只係放紅色果幾日. 都冇乜特別啦. 但一定都係好攰, 因為同仔仔去玩係攰過返工架!

原文章由 yiuszeman 於 07-12-18 15:40 發表
阿百科全書,

你邊度抽到咁多時間出離發表偉論呀, 你今日唔係重係好忙咩

我估我都重有排煩, 心大心細, 如果得一間收幾好, 無得諗, 唔使煩.  放假會唔會帶仔仔去邊度玩呀, 我好慘呀, 條頸梗左成半個月都未好, 24 ...

stliu

我好同意你的講法, 姐姐一放假, 我要同肥妺生死戀幾日, 真係慘過返工好多好多, 所以我要求我姐姐26號唔好放假, 等我有得休息下.

我已經不停咁睇醫生啦, 一個禮拜睇三次都唔掂, 真係想死呀, 希望快d 好番啦.

原文章由 stliu 於 07-12-18 15:49 發表
yiuszeman,
唔好踢爆我, 其實係等緊人覆我e貓, 所以又上來"及及". 你條頸使唔使睇醫生架? 成半個月, 好慘喎!

得一間收都好架, 不過我就試過唔收都會諗下點解唔收呢(雖然果間學校唔係好心儀), 人就係咁, 收又煩, ...

yiuszeman,
早呀! 睇倒你話生死戀真係笑到我!
不過真係有同感呀, 佢地真係太好精力, 冇時停, 我果個仲要係仔, 好活躍架!
希望你快D好返啦, 條頸唔舒服真係好煩啊! 同埋就來放假啦!
我d holiday mood已經出晒來喇!

原文章由 yiuszeman 於 07-12-18 16:42 發表
stliu

我好同意你的講法, 姐姐一放假, 我要同肥妺生死戀幾日, 真係慘過返工好多好多, 所以我要求我姐姐26號唔好放假, 等我有得休息下.

我已經不停咁睇醫生啦, 一個禮拜睇三次都唔掂, 真係想死呀, 希望快d 好番啦.
...

stliu

早呀, 你咁早就上離開工

多謝關心.  因為我一向都有頸同腰的問題, 所以揍女對我有少少難度嫁, 我唔可以好似你地咁, 我唔可以成日抱我個女, 我個女兩歲幾啦, 我先同佢沖過兩三次涼炸, 有時我都會好唔開心, 其他媽咪做到的野, 我好多都做唔到嫁, 佢幾個月我就唔可以喂奶比佢食啦, 因為抱住佢, 我條項好易移位, 好似呢輪咁, 我條項痛得咁犀利, 出街我個女去 vee vee 都要我老公帶佢入男厠, 有時我自己都好心up 嫁.

不過無法啦, 鬼叫自己身體唔好咩, 所以我都好羡慕你地可以咁同你地 d 小朋友玩嫁.

原文章由 stliu 於 07-12-19 09:06 發表
yiuszeman,
早呀! 睇倒你話生死戀真係笑到我!
不過真係有同感呀, 佢地真係太好精力, 冇時停, 我果個仲要係仔, 好活躍架!
希望你快D好返啦, 條頸唔舒服真係好煩啊! 同埋就來放假啦!
我d holiday  ...

yiuszeman,
咪係, 仲早過真係開工呀
我覺得始終自己身體要緊啦, 唔使唔開心啊! 沖涼呢家野, 我係叫老公同仔仔沖架, 因為係好好的親子活動, 我亦都好慶幸老公響湊仔方面好積極參與(或者係我好積極咁迫佢參與 ). 不過講真呀,抱住佢地真係好辛苦架, 咁重(大包米)! 尤其係去廁所呀, 如果係女女我諗"逗"住佢都好容易整親呀, 唔好心"up",等佢大少少唔使你"逗"的時候咪可以同佢去女廁囉, 要小心唔好整傷啊!
有時我都好懶架, 由得阿仔自己玩, 我只係應下佢架咋! 邊陪得佢咁多丫, 自己又唔係十八廿二! 你唔好講到自己好老咁啦! 知嘛!

原文章由 yiuszeman 於 07-12-19 09:48 發表
stliu

早呀, 你咁早就上離開工

多謝關心.  因為我一向都有頸同腰的問題, 所以揍女對我有少少難度嫁, 我唔可以好似你地咁, 我唔可以成日抱我個女, 我個女兩歲幾啦, 我先同佢沖過兩三次涼炸, 有時我都會好 ...

stliu

我之前都同你講過, 我係高齡產婦, 唔係我講到好似自己好老咁呀, 我真係老嫁, 40 啦

人又老, 身體又唔好個隻囉:cry:

原文章由 stliu 於 07-12-19 10:29 發表
yiuszeman,
咪係, 仲早過真係開工呀
我覺得始終自己身體要緊啦, 唔使唔開心啊! 沖涼呢家野, 我係叫老公同仔仔沖架, 因為係好好的親子活動, 我亦都好慶幸老公響湊仔方面好積極參與(或者係我好積極咁迫佢參與  ...

yiuszeman,
唔係好老咋嘛!  都係大我幾年0者! 最緊要心境年輕嘛! 同埋要抽時間做下運動(湊女唔算架!), 當然, 等你條頸好返先啦! 我成日都好想做運動, 不過真係冇時間呀! 或者呢個會係我的新年願望- 就係抽時間做運動! 我覺得要做運動, 個人先會健康呀!如果唔係真係身體差呀!!

原文章由 yiuszeman 於 07-12-19 10:45 發表
stliu

我之前都同你講過, 我係高齡產婦, 唔係我講到好似自己好老咁呀, 我真係老嫁, 40 啦

人又老, 身體又唔好個隻囉:cry:
‹ 上一主題|下一主題