用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 05-06年升讀小三的家長, 請進入>>
樓主: siulisa
go

05-06年升讀小三的家長, 請進入>> [複製鏈接]

Re: 05-06年升讀小三的家長, 請進入>>

siulisa,
阿囡近排愛看"迪士尼仙子系列",女孩就喜歡看,男孩唔知.
或者可試吓"米奇偵探系列",雖然有些家長話文字差,但我覺得唔係好差,都ok!最重要阿囡話有趣.
令外有一套非常類似"老鼠記者"的叫"兔子神探",阿囡話悶,但都可以叫你仔仔試吓!(圖書館有得借)
小樹苗的彩色世界經典文學名著寶庫系列(亞瑟王與圓桌騎士,三個火槍手,八十天環遊世界,俠盜羅賓漢,金銀島,小婦人,奥德賽,海底兩萬里(圖書館有得借))囡囡幼稚園時,就係看了呢套書開始愛上閱讀和自己看(話我讀得慢和差!),我係圖書館借了幾次給她看,之後升小學係學校圖書館見到又再借,見她咁鐘意套書,我就買俾佢,到現在間中又看過.
"想出名的鱷魚"(圖書館有得借)
還有我區間圖書館開返喇!

fion414,
你都訂幾多書!!
彩紅系列,囡囡校當書教.
有訂兒快和兒週(呢兩本多活動介紹),
定期有買兒童的科學(阿囝阿囡都愛看),CO-CO,快樂龍,老夫子(呢三本雖然麻麻,但阿囝愛看)
間中有買美國冒險樂國(阿囡話IQ遊戲多)和豆豆(勞作多).

raccoon_dog / siulisa,

今年已經比舊年訂少左, 冇訂樂鋒報,兒童周刊&Typhoon!
向學校訂圖書, 等亞仔可以和同學一齊睇書!大家有話題!
另外我會買定圖書比佢做完功課睇, 等佢唔好成日掛住上網打機, 我最近買了黃巴士每日3問、語文大王、冒險小虎隊(連解密卡)、智破奇案(連解密眼鏡)、呆佬家族(這本麻麻地,但個仔最鍾意)、Black cat(連 CD)&伊索寓言的智慧(這一本係我鍾意, 一頁一個故事夠簡短, 又中英對照, 每日睇一頁對亞仔中英作文都有幫助)  

明報專訊】玩具「反」斗城下周三起又開倉,減價玩具5元起,熱賣貨品包括MG透明特別版高達模型、LEGO巨型越野車及芭比兒童多元學習電腦等,買四送一更可獲贈50元現金券。

廣 告
日期﹕3月8至12日
時間﹕上午11:30至下午9:00
地點﹕尖沙嘴世界商業中心3字樓

fion414,
冒險小虎隊-呢套我都有買,阿囡都好鐘意看.
智破奇案-呢套想買,但怕解密眼鏡帶壞眼.

mansonwai,
Thanks!
但次次去都冇嘜平嘢!有平嘢都一早俾人搶晒,
上次去還空手回,(有好多玩具貴過市價)
係上上次去買了10隻games(GBA,PS2和x-box每隻$50買四再送一)

raccoon_dog
吾該曬.
迪士尼仙子系列比妳估中, 佢應該吾會鐘意睇, 米奇偵探系列佢就岩岩睇佐, 其他我估佢應該會鐘意睇. 謝謝.
咦, 新圖書館, 米又靚又干淨, 正呀
raccoon_dog 寫道:
siulisa,
阿囡近排愛看"迪士尼仙子系列",女孩就喜歡看,男孩唔知.
或者可試吓"米奇偵探系列",雖然有些家長話文字差,但我覺得唔係好差,都ok!最重要阿囡話有趣.
令外有一套非常類似"老鼠記者"的叫"兔子神探",阿囡話悶,但都可以叫你仔仔試吓!(圖書館有得借)
小樹苗的彩色世界經典文學名著寶庫系列(亞瑟王與圓桌騎士,三個火槍手,八十天環遊世界,俠盜羅賓漢,金銀島,小婦人,奥德賽,海底兩萬里(圖書館有得借))囡囡幼稚園時,就係看了呢套書開始愛上閱讀和自己看(話我讀得慢和差!),我係圖書館借了幾次給她看,之後升小學係學校圖書館見到又再借,見她咁鐘意套書,我就買俾佢,到現在間中又看過.
"想出名的鱷魚"(圖書館有得借)
還有我區間圖書館開返喇!

Re: 05-06年升讀小三的家長, 請進J(新年快樂, 小朋友身體健康, 學業進步)

我兩個字都有...今日去到換晒啦    不過..有免費泊車三小時..(女士有車牌 ).....好過冇啦
siulisa 寫道:
我得一個三炸 [quote]
fion414 寫道:【明報專訊】尖沙嘴海港城為慶祝3.8婦女節,特向女士們獻禮,除了與香港旅遊發展局主辦,若消費滿300、600、900元,可換領特定禮品外,若女士們的身分證號碼同時擁有3及8兩個數字,在3月3日至5日於海港城作任何消費,便可憑即日發票,免費換取3月8日當晚於嘉禾港威電影城放映之《天生一對》門票兩張,先到先得,只限女士入場。
[/quote]

Re: 05-06年升讀小三的家長, 請進J(新年快樂, 小朋友身體健康, 學業進步)

[size=large]早晨

magmagyau: 真可惜

亞仔真係開始大過喇, 昨天同佢補堂, 我話行路喇, 省返d車費, 佢話行路都得, 但省返的車費要比佢儲喎

raccoon_dog,

亞仔鐘意睇智破奇案多過冒險小虎隊, 佢話唔帶眼鏡都睇到答案, 又話要儲存成套......$$$

請問妳上次第幾日去玩具反斗城?如果我第一日早上去,會唔會多d野買, 因為我想買lego, 正價成幾百蚊......, 另外nds game會唔會平d呀?

fion414
我仔都鐘意睇智破奇案同關於科學的事 , 尼...好似我的第一本科學漫畫書, 佢就极鐘書

各位
請問有冇類似尼本書的科學書介紹下吾該   

magmagyau,

妳有車牌好叻! 我就唔敢開車

早晨!siulisa,
我個仔最近見到雜誌d女明星, 佢會話邊個樣靚, 邊個身材好!
siulisa 寫道:
亞仔真係開始大過喇, 昨天同佢補堂, 我話行路喇, 省返d車費, 佢話行路都得, 但省返的車費要比佢儲喎

甘妳點答佢呀[quote]
fion414 寫道:
早晨!siulisa,
我個仔最近見到雜誌d女明星, 佢會話邊個樣靚, 邊個身材好!
[quote]

siulisa,
我問佢:咁媽咪靚唔靚?, 佢以前會話媽咪最靚, 今次佢居然話:妳都成三十幾歲人啦!點同d十八二二比,更係後生女靚啦~~~比佢吹到啤啤聲!    

fion414
我仔又係成日都話我吾靚女

siulisa, fion414, raccoon_dog

你地d小朋友好犀利, 可以睇甘多課外書, 亞女都係間中借幾本圖書睇乍  

siulisa
亞女仲成日幫我計住幾多歲  
siulisa 寫道:
fion414

joanneka,
我個仔會話:我唔會同人講妳幾多歲,因為我知年齡係女人秘密!
joanneka 寫道:
siulisa
亞女仲成日幫我計住幾多歲   [quote]
siulisa 寫道:
fion414
[/quote]
‹ 上一主題|下一主題