用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小四(06-07年)精靈一族, 請進入(2)..
樓主: siulisa
go

小四(06-07年)精靈一族, 請進入(2).. [複製鏈接]

Re: 小四(06-07年)精靈一族, 請進入(2)..

joanneka

[quote]
joanneka 寫道:

你仔仔好有男子氣慨, 想就一家之主. 不過你話佢知細時係亞媽, 大時係老婆揸fit呀   

hhma, alicetong

去深圳...係呀...我地講真嫁
8月就8 月啦...你地定好日子...我必到
你們要將一切的憂慮卸給神,
因為祂顧念你們
彼前 5:7

siulisa,
好大pat泥沙掉咗落來
我隻囝泳褲內穿內褲,一除泳褲就見到扭成一團的內褲,嗰團"內褲"都包住堆沙仔 ,之後先肯正經穿泳褲 .

我有救咗兩隻水母架 ,佢唔係俾我踩仲咗就發現唔到另外兩隻,係隻水母偉大喳!
(正常唔會沖到咁上,還完全離水 )   

醒目開學勳章

raccoon/siulisa>>

我都好鍾意帶兩件去沙灘游水,我地去開大清(近我個頭),有時暑假平日我一拖二去,matthew 自己拿住浮板去游,我一面睇女玩沙一面睇仔游水,好繁忙!

matthew 以前跟太平洋泳會係德福都係$100/堂,家吓史丹福好似出名咗就貴咗好多!
我有一顆夜空中最閃耀的星星,我有一個墮入凡間的小天使,還有一個祇能容下我的宇宙。多謝恩賜津津樂道

siulisa,jazzmama
我無心架 只係比個bk玩慘左咋....

JP
我今次只係同佢比上次睇多2本閱讀理解(包括4/5年級的)BCA,TSA為主.. 講清楚係大家一齊睇咋喎..時間緊迫呀?所以無做..邊做邊對答案再抖正他,另外其它重組句子,排句成段...全部都用睇的方法?課外閱讀都係讀多一些範文.....

hhma,siulisa,jazzmama,JP
係呀..拋夫棄子一日團由hhma做領隊... 萬歲!
咁8月1(星期三) ,2(星期四), 3(星期五)妳地大家邊日得?

hhma,麻煩妳可唔可以簡報下個行程呀?   

仲有無其他靚媽加入呀...

JP
梗係"拋夫棄子"啦, 唔係點得free呀..
我好火呀, 岩岩丙完大仔, 練琴練到不知所謂
激死我呀
你快d指點吓我, 點可以令呀仔比d heart去彈
佢e+每首歌彈5次, 佢呢排就趕收工甘, 彈完=無彈

alice,
你講個d BCA我都有買呀...
但....真係都唔知點算好
佢D中文又係甘退緊

raccoon_dog
你去邊個海灘?  
我以前去黃金, 都唔錯
但近呢幾年, 係黃金要同d垃圾一齊游   唔掂

alicetong,siulisa,jazzmama,JP
哎呀..我好緊張呀!!!
我就prefer星期三/四
重有, 我地一齊"矮"吓fion一齊去啦..   

行程我都有諗過吓既 :
食 --> (LUNCH) 稻香飲茶, (DINNER) 單桂軒(唔係羅城個間) / 西湖春天 / Made in Kitchen
行 --> Coco Park (商場), 入面有jusco, 都幾好行既.  另有大六正版dvd買.
massage / 修甲
呢頭(福田區)就無乜野買既, 因為d野唔平(我覺得).  除非去書城, 可能有d野要買.
如果你地想買lo fan dvd, 我都知邊到有得買, 不過唔知你地敢唔敢帶過關

alice,

Thanks! 細仔今次應該衰閱讀理解,5夠時間做。範文你有乜好介紹呢?   

hhma,
8月深圳遊我要再度下期, 8月2、3號大仔要參加國際奧數賽...
<點可以令呀仔比d heart去彈琴>我都係度摩索緊喎!

hhma,

8月2日我老公生日..我唔得同你地食 dinner 噃
我 prefer 星期一

Fion,

你加入啦....
你們要將一切的憂慮卸給神,
因為祂顧念你們
彼前 5:7

JP,
咁8月1 號得唔得呀...其實大家一定有商量的..睇埋其她媽咪時間再決定好嗎?

係呀..閱讀理解非常重要,我仔上次都係一條閱讀理解失左8分,範文我好多係圖書館借,何紫0個d..或者學生徵文比賽那些都好,另外教小朋友作文書內那時範文也可以當故事睇,上次阿仔囉成績表書展我買左(新雅出版社)的(寫人記事很容易)上,一套4冊的..妳可以看看...

※點可以令呀仔比d heart去彈琴...呢樣我都想知道?

JP 寫道:
alice,

Thanks! 細仔今次應該衰閱讀理解,5夠時間做。範文你有乜好介紹呢?   

hhma,
8月深圳遊我要再度下期, 8月2、3號大仔要參加國際奧數賽...
<點可以令呀仔比d heart去彈琴>我都係度摩索緊喎!

jazzmama,
咁一定要陪honey啦..    其實我打後8月1號放到12號,但未firm實幾時去旅行... 一於大家比d意見再夾下先好嗎?

Fion,
大家都想妳加入呀......

[quote]
jazzmama 寫道:
hhma,

8月2日我老公生日..我唔得同你地食 dinner

hhma,
真係無計..睇佢地造化咋..阿仔咁0岩小宇宙返來囉..我都係叫佢做多d咋...應該話平時返學時間兩母子讀多d先0岩...
jp,hhma一於書展睇下有無閱讀理解新大陸啦!

有妳做領隊真係好..     
是我們的福氣..行程真係十分之精彩喎...   

raccoon_dog
妳去邊個海灘呀...???

[quote]
hhma 寫道:
JP
梗係"拋夫棄子"啦, 唔係點得free呀..
我好火呀, 岩岩丙完大仔, 練琴練到不知所謂
激死我呀
你快d指點

hhma

星期一入馬鞍山.....有咩好介紹

我都搵緊係邊度游.
我想包個亞 SIR 2個人去學游水
我屋企留下有個收 $300 / 教2人.

hhma 寫道:
siulisa
你呢個台主呀 :evil:  

ling1211, JP, alice
我都好想做沙田柚, 但無錢換樓:cry:  :cry:
但我都係沙田游, 因為呀sir泳會係沙田
星期一入馬安山, 星期四係瀝源

alice,hhma,

Sorry,奧數賽is from 30/7~2/8!
So, 3/8 is OK!

alice,

Thanks for your sharing!

(N.B. my chinese writing pad is out of order!)

深圳團友 : 日子慢慢定啦
alicetong : 唔好甘講, 我會

mansonwai
我地呀sir係馬安山泳池教
佢私人收$250一個鐘 (一至三人都係呢個價)
如果已經游到甘上下, 就可以跟佢隊游LOR
不過甘, 呢個呀sir好惡..係好好好好惡
如果你覺得呀仔頂得順,我比佢電話你
我仔初初學時, 佢都有dump佢地, 同佢地玩吓
但一學識, 就已經係操水!操水!操水!快d!快d!快d!

Mandy,
勞煩妳有無幫我問畫班那裡呀?   

妳都成7/8個月肚了..晚黑轉身都幾辛苦架?
接緊生胃口會唔會好d呀   

all:
阿仔中,英,數,常全開7仔(心諗:仔,你真有$,甘快開4間便利連鎖店 ),但school又5派返D卷比家長see,攪到我都5知仔錯咩多 :tongue: 你地school有冇派返D卷比你地架

hhma,alicetong,
冇定.
多數石澳和淺水.

各位,
科學館活動抽籤有結果喇!
http://www.lcsd.gov.hk/CE/Museum/Science/exten.htm

ling1211,
阿囡和阿囝校都唔會派返考試卷.

ling1211
我地官校當然係完全唔會派考試卷啦

hhma

要呀....要呀....
e+ 佢教緊既班 full 左未
我 target 都係 1-3人.....唔想太多人
惡唔緊要.....至緊要亞媽比 $$ 比得值得
我好想 join.....聽妳語氣好 OK 喎

我 PM 我電話比妳.
妳打電話比我呀

TKS

Mandy

hhma 寫道:

mansonwai
我地呀sir係馬安山泳池教
佢私人收$250一個鐘 (一至三人都係呢個價)
如果已經游到甘上下, 就可以跟佢隊游LOR
不過甘, 呢個呀sir好惡..係好好好好惡
如果你覺得呀仔頂得順,我比佢電話你
我仔初初學時, 佢都有dump佢地, 同佢地玩吓
但一學識, 就已經係操水!操水!操水!快d!快d!快d!

alicetong

哎呀....我呢個大肚婆真係無記性

sorry ~~~ sorry

我係問左....but 唔記得話妳知
1人 $150 / hr , 2人就每人 $100 / hr

但畫班每堂係 1.5 hr .....[上門教]
即係 1人學最少 $225 / 1堂,
2人學每人每堂 $150
3人學每人每堂 $300
4人學每人每堂 $500  --> 每人價錢同出面畫班差不多
一班唔會多過 4人

唔上門教.....佢係鑽石山鳳德村 & 小西灣 d 既畫斑教緊
咁會便宜一D

有興趣, 再話我知

我今胎無輪盡喎, D 皮膚仲好滑 tim    

胃口仲好好....咩都食到

alicetong 寫道:
Mandy,
勞煩妳有無幫我問畫班那裡呀?   

妳都成7/8個月肚了..晚黑轉身都幾辛苦架?
接緊生胃口會唔會好d呀   

hhma & ling

培正考試都係唔派卷    

嘩....今日去 disneyland 攞 annual pass
熱到我呀.....
由停車行到售票處已經底褲都濕埋    

呢個暑假咁鬼 C 熱....真係驚亞仔玩到中暑    
hhma 寫道:
ling1211
我地官校當然係完全唔會派考試卷啦
‹ 上一主題|下一主題