用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小六樂悠悠, 升中唔洗愁
樓主: jazzmama
go

小六樂悠悠, 升中唔洗愁 [複製鏈接]

原帖由 JSCfamily 於 09-8-12 16:36 發表
hhma,

我地學校所有學生不分男女都要上HE.
有縫紉,有煮食...等

我阿仔喜歡用key的鎖, 佢話怕自己會忘記左個密碼!
有條key會keep係家, 有條由佢自己keep...

...

JSCfamily, hhma>>

We have Design and Technology subject only, no Home Econ for boys.

School advises students to use locks with keys.密碼 can be easily solved by naughty boys.

mansonwai
我真係c9 lai ga!不過是一個慒下慒下的c9!!

我都知有個新地會,不過以為都是賣廣告用的,所以無join到,現在你都介紹,我昨晚立即apply左。他們說遲兩天會send個方舟email給我,我只要拿著個email就可以有你說的折扣,反而填form那個已經截止了。

Thank you 哂,又慳返幾廿蚊。

JSCfamily
多謝你的寶貴意見啊!

原帖由 mansonwai 於 09-8-12 20:33 發表
eva

傻啦...妳係唔夠 c 奶咋

快 d 申請 "新地會" 啦 !
it's free

http://www.shkpclub.com/tc/join_us/join_us.php

佢地有時會有一d 活動係有優惠
今次挪亞方周都係佢地既優惠之一

呢張 free 卡都幾好 +
有時去 ...

Mandy,

你果間"步康訂做鞋墊中心"做鞋墊又真你幾平喎
但係因我剛剛才幫阿仔做左, 依家開始用緊, 等佢用爛或尺寸不合要換時,去你果間試!  
講開我果間是由同事介紹,佢同佢阿仔都有做鞋墊, 佢的評語不錯和用後的改善情況都ok. 這裡的矯形師都有教我地點樣簡鞋和如何使用鞋墊, 我自己和阿仔都覺得佢好專業和細心, 對我的問題都一一詳細解答,我地感覺不錯. 所以貴d我都覺得值! 我又無去特登四處check價...不過算啦! 我下次會醒d的.
多謝你的介紹!

原帖由 mansonwai 於 09-8-12 18:58 發表
Candy

thank you 妳 & jazzma

嘩...對鞋墊幾貴喎 !
今年 5月時, english time 教材 offer 免費腳診
manson 係呢間做. 叫 "步康訂做鞋墊中心" 做左 2對
佢地原價 1對 $780 第 2對 $550
因為, 我地有 bb  ...

JP,

我地無Design and Technology 這科, 基本所以科目都唔會分男女, 所以科目都是全部學生一齊上的.

另外, 昨天我阿仔同我講, 佢地要考核普通話, 佢覺得有D難, 因為老師講得好快!  
還有負責佢果班的Prefect同佢地講, 佢地係全級最乖和安靜的一班.希望佢地全班可以keep到啦!

原帖由 JP 於 09-8-12 23:03 發表

JSCfamily, hhma>>

We have Design and Technology subject only, no Home Econ for boys.

School advises students to use locks with keys.密碼 can be easily solved by naughty boys.

呀!!!  good point!!

原帖由 JP 於 09-8-12 23:03 發表

jscfamily

本來約左今日下午,但是想問清楚有無得claim。見mandy介紹的咁平,所以兩家取來card片看看有什麼分別。你介紹那間寫明物理治療和喬形,但是mandy那間寫著類似專造鞋gin墊的,所以我諗claim不到保險。但就算claim到,可能只claim到$200 consultantation fee。你間好似專業d,但是mandy間又真是很吸引,都唔知去邊間好?

mandy
他們今天立即send了給我喇!真是很痛效率。原來整個promotion期間,一個會員號碼只可以買四張票咋,所以我要另外原價買兩張。不過都好好喇!可以慳返$60

Thank you  哂!下次有乜筍野,記得介紹呀

原帖由 JSCfamily 於 09-8-13 10:04 發表
Mandy,

你果間"步康訂做鞋墊中心"做鞋墊又真你幾平喎
但係因我剛剛才幫阿仔做左, 依家開始用緊, 等佢用爛或尺寸不合要換時,去你果間試!  
講開我果間是由同事介紹,佢同佢阿仔都有做鞋墊, 佢的評語 ...

Eva,

因我無去過mandy介紹的一間,所以不能作比較, 好彩有你的分析, 我地可以清楚小小!
因為我諗過始終阿仔真係覺得隻腳唔c服, 一定要睇和矯正, 以免日後大個左仲嚴重! 我無諗過claim保險方面的事, 只是想盡快幫到阿仔咋! 我比較心急無妳咁細心!

原帖由 Eva 於 09-8-14 00:26 發表
jscfamily

本來約左今日下午,但是想問清楚有無得claim。見mandy介紹的咁平,所以兩家取來card片看看有什麼分別。你介紹那間寫明物理治療和喬形,但是mandy那間寫著類似專造鞋gin墊的,所以我諗claim不到保險。但就算claim ...

jscfamily

我仲以為你阿仔只有一隻腳有問題,影響唔大tim!原來都咁大影響,可能佢大個d,體重多d,反而我早兩日同阿仔話要睇扁平足,佢好似好奇怪咁話唔駛啦!我都無事。我話你間唔中咪話個膝蓋或是小腿痛gei。他說好耐無啦,間唔中之麻,唔駛睇醫生。咁可能他還細個或是不太嚴重,所以影響不大。不過為左安心起見,我一定要捉佢去檢查一下。我諗都係去你那間檢查下先,睇雨有什麼comments先。

原帖由 JSCfamily 於 09-8-14 09:00 發表
Eva,

因我無去過mandy介紹的一間,所以不能作比較, 好彩有你的分析, 我地可以清楚小小!
因為我諗過始終阿仔真係覺得隻腳唔c服, 一定要睇和矯正, 以免日後大個左仲嚴重! 我無諗過claim保險方面的事, ...

Eva

其實真係好難去比較
Manson 當日個姓譚既診斷師都可以叫 OK
幾細心. 當日好似係咁.

1. 照玻璃境睇腳弓位
2. scan 後腳既背踝位
3. 上床度腳既膝位, 有無長短及正唔正常
4. 要 manson 行一段路 15步睇步態分折
5. check 腳趾位是否正常

有一份 2版既驗腳報告, 教做腳部運動及安放鞋墊
無問佢地, 如果有人整過鞋墊有無得再平 d 喎
如果妳去, 記得問.

其實, 妳地知唔知如果有少許長短腳係有得治療
我媽咪 & 妹妹試過去 " 蚊" 腳拉番對稱
"蚊"完對腳係會對稱番, 但會有麻脾感覺幾日
但 1年左右, 聽講有可能會有少少還完番
因為, 每個人行路既習慣已經 "習慣左" 喎
唔係好識解釋比妳地知 tim

mandy

本來約左今日下午,但是想問清楚有無得claim。見mandy介紹的咁平,所以兩家取來card片看看有什麼分別。你介紹那間寫明物理治療和喬形,但是mandy那間寫著類似專造鞋gin墊的,所以我諗claim不到保險。但就算claim到,可能只claim到$200 consultantation fee。你間好似專業d,但是mandy間又真是很吸引,都唔知去邊間好?

我無研究過可吾 claim.
不過未見過及未聽過有人 claim 呢樣野

可能個問題唔係病....係腳部整形
除非呢個腳部整形係意外受傷而有醫生証明
是有必須及 需要做呢樣野

e+ 香港地...大把小朋友有腳既問題
如果, 有得 claim....
無理由我地班媽咪 8 唔到 +

原帖由 JSCfamily 於 09-8-14 09:00 發表
Eva,

我無諗過claim保險方面的事,

Eva

新鴻基 d 服務真係幾好 +
所以, 買樓都一定要簡佢
呀李生果 d 真把鬼....
祗係得個樣 (屋苑外表 & 會所)
所以, 好憎佢地 d 樓

我最近買左個鑊都可以 share 一下
事緣我個懶工人, 我一向叫佢 "十" 菜唔好用易潔鑊
唔係個 易潔鑊 會 唔 com 用
佢唔聽....終於我半年前買既 tefal 易潔鑊又玩完
$3xx 幾又無....想唔買...佢又係咁落油
貴又唔捨得再被佢摧殘
幸好, 我係 BK 睇到 d 媽咪話 ecosway 個鑊都好用
我買左, 覺得最好係平 ...唔洗 $160 蚊
又做到易潔少油既效果....
我用佢黎整 pan cake 都好 ok

妳地唔入會, 可以用我既 no.   HK919107 MANDY CHU
如果要比 $60 入會, 我覺得好似唔係咁抵囉

下次有乜筍野,記得介紹呀

係 bk 見到 :

快圖美影學生相優惠

Aug 20- Aug 26號
會做promote, 28元有16張, 即日可以取

Mandy,

多謝報料,早輪問過快圖美,如影學生相要
$40 / 16pcs ,所以今次呢個優惠好抵呢!

Thx
InMa

原帖由 mansonwai 於 09-8-15 01:32 發表
係 bk 見到 :

快圖美影學生相優惠

Mandy,

我都見到...

原帖由 mansonwai 於 09-8-15 01:32 發表
係 bk 見到 :

快圖美影學生相優惠

原帖由 mansonwai 於 09-8-15 01:19 發表
我最近買左個鑊都可以 share 一下
事緣我個懶工人, 我一向叫佢 "十" 菜唔好用易潔鑊
唔係個 易潔鑊 會 唔 com 用
佢唔聽....終於我半年前買既 tefal 易潔鑊又玩完
$3xx 幾又無....想唔買...佢又係咁落油
貴又唔捨得再被佢摧殘
幸好, 我係 BK 睇到 d 媽咪話 ecosway 個鑊都好用
我買左, 覺得最好係平 ...唔洗 $160 蚊
又做到易潔少油既效果....
我用佢黎整 pan cake 都好 ok

妳地唔入會, 可以用我既 no.   HK919107 MANDY CHU

Mandy,

Where can I buy ecosway 個鑊? I'm interested.

係 bk 見到 :

快圖美影學生相優惠

My sons' school 影學生相 free of charge!

JP

如果以平鑊黎用....感覺好過 d 有牌子既易潔鑊
我係佢地網頁都搵唔到門市地點
妳住邊度 / 做野邊度
我幫妳問呀 !

我祗知馬鞍山有 2間咋
or 都可以幫妳買.

原帖由 JP 於 09-8-15 20:28 發表

Mandy,

Where can I buy ecosway 個鑊? I'm interested.

我隔離屋苑 d 區議員又攪 $10   2打
明日係馬鞍山攪
雖然一定無快圖美咁靚
但 $10 .... 2打 真係好抵呢 !!!

原帖由 InMaMa 於 09-8-15 10:24 發表
Mandy,

多謝報料,早輪問過快圖美,如影學生相要
$40 / 16pcs ,所以今次呢個優惠好抵呢!

Thx
InMa

Candy

昨日去攞車時, 見到東方紅髮廊
$20 剪髮.......抵到嘔
捉左佢 2兄弟入去剪
都 ok 喎....又快手

不過, 個姐姐唔小心...[橙] 到 manson 隻耳背
攪到 manson 事後話要告佢
又抱怨我用 d 平髮廊

不過, manson 爸爸話真係好抵
係馬鞍山要成 $60 一個
下次經會安排再去那兒同佢地剪

咁平!又整親耳仔,小心他找學師仔來剪。
我阿仔現幫趁QB。我樓下商場那間個師傅又快又靚,真是方便很多。

原帖由 mansonwai 於 09-8-16 23:58 發表
Candy

昨日去攞車時, 見到東方紅髮廊
$20 剪髮.......抵到嘔
捉左佢 2兄弟入去剪
都 ok 喎....又快手

不過, 個姐姐唔小心...[橙] 到 manson 隻耳背
攪到 manson 事後話要告佢
又抱怨我用 d 平髮廊

不過 ...
‹ 上一主題|下一主題