用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 德望小學暨幼稚園(小學部) 對 德 望 學 校 政 策 的 不 滿
樓主: Lovelymama2006
go

對 德 望 學 校 政 策 的 不 滿 [複製鏈接]

Re: 對 德 望 學 校 政 策 的 不 滿

可能我d朋友個個甘好運la.不過我也是想知道是不是逢人都收 (因聽有朋友甘講),現在起碼知道有人是落選的.不過我諗直資學校近年多了,家長選擇也多了.三千多元學費不算平,比同樣學費的,我想應多以dgs為首選(如果入選既話).
愛裏沒有懼怕;愛既完全,就把懼怕都除去...

MTR 有 No. 11 and No. 1 去坑口 green van, 中學門口有得落

咁啱同樓有 1 個 straigt in, 1 waiting, 1 rejected.  
easy or not, 见人见智

pwkw:
多謝你這麼認真。說實在的,我對德望真的不太了解。我只從本網了解德望,一年前我並不知道她是名校,到現在我也不清楚她的水準。我只知道學生學習的最重要因素是同儕的相互影響,其次是家長的影響仍後才是學校。若說學校很重要那要指同學的重要性甚於老師。在東亞社會,學校的功能重篩選多於啟廸,只要同學重視學習,學習風氣自然蔚然成風。其實人(尤其是小朋友)是會自發地學習的,只要環境少精神污染,他們在老師的引導下是不會差的。只可惜﹐像香港這樣的地方,少有一片清靜地,孩子的發展自然值得擔憂。根據社會學理論,家庭背景在統計學上(即不是100%)跟學生的未來前途有相當高的相關系數(可看中文大學教育學院曾榮光教授的研究)。故此,只需看有關學校的父母對子女學習的關心程度,大略可估計到,該校的光景。
說遠了,老實說,我也不满意德望的接見安排,她全不顧家長的辛勞,要大批家長在烈日下在路邊守候。難道開禮堂讓家長小休片刻會十分難安排!不過這和她的教學成功與否没有很大的關係。
基於同儕的重性我已放棄小女優才(旺角)的學位,現有機會的還有九龍塘小學及宣道小學。 我家住荃灣,你能否給些意見。感激!
請以以下的重點回應:
1.校風---學生的行為表現
2.學習模式---課程及教學法
3.課外活動
4.學生成就
5.家庭背景

sumheima :
有千多人(聽說)應考,學校總不能全收了吧!請不要以偏蓋全。謝謝!

MY DAUGHTER STUDY IN P1A, I ALWAYS ASK HER TO SCORE GHS. SHE ALWAYS GIVE 100 MARKS.    .SHE SAID EVERY TEACHERS ARE NICE.
P.S: IT IS VERY DIFFICULT TO LET MY DAUGHTER TO COMMENCE "NICE" OR GIVE HIGH MARKS, SHE USUALLY SAID "AVERAGE".
I AM VERY HAPPY THAT SHE IS SATIFACTORY AND HAPPY WITH HER SCHOOL LIFE.    

HE 寫道:
MY DAUGHTER STUDY IN P1A, I ALWAYS ASK HER TO SCORE GHS. SHE ALWAYS GIVE 100 MARKS.    .SHE SAID EVERY TEACHERS ARE NICE.
P.S: IT IS VERY DIFFICULT TO LET MY DAUGHTER TO COMMENCE "NICE" OR GIVE HIGH MARKS, SHE USUALLY SAID "AVERAGE".
I AM VERY HAPPY THAT SHE IS SATIFACTORY AND HAPPY WITH HER SCHOOL LIFE.    

我有一個故事,當然有人說是 事實 � 流言 啦,在九龍塘一間名幼稚園,老師時時要小朋友說喜歡學校,老師很好,不能說不想上學,直至一位小朋友離開後,家長才知道原來如此.
此故事已流傳很久,在〔談幼稚園〕亦可知道.

小朋友是無意識去比較,先入為主,當然你有你的理由啦,小朋友是你的女女. 

今次,我們一年級有三人放棄選舉,不知為什麼呢?

有d候選人無 show up 參加資詢大会 (12/11, Sat, pm) lor,  之前無交待, 臨開場, 要老師 搏命 call, call 極無人 answer.  資詢大会要遲開   

下 ?咁都得 ?無乜則責任感窩 !

eggeggma 寫道:
有d候選人無 show up 參加資詢大会 (12/11, Sat, pm) lor,  之前無交待, 臨開場, 要老師 搏命 call, call 極無人 answer.  資詢大会要遲開   
Msma

Msma 寫道:
下 ?咁都得 ?無乜則責任感窩 !

[quote]
[/quote]

hey, 做得出, セ都得. 仲 Fish 埋個女
有個申報左利益 (明 知衝突), 結果比人問到口啞啞, 如此有智慧  

唉,真是。。。,希望佢地讀多幾年學到點做會大家好d啦 !

做家教會同學校真係唔易 !  
Msma

Dear pwkw,

I feel sorry for hearing your unhappy experience.
However, I am a bit confused.
I don't totally understand what you mean by 'upper' & 'lower gate'.
Good Hope School has two gates. I guess the upper gate (clear water bay road) you mention is for Secondary Section. The lower gate is for Primary Section.

My experience: obtaining application form, returning it & formal interview, I went to the school through the lower gate (primary section). There was totally no problem.

i have the same experience as you
pwkw 寫道:
Sum_ba
咪玩啦,無好感都送個女去讀?無知極都要知GH係要交學費架..通常都係愛恨交纏.

你今年註冊,在下可否請教一下? 由領取application form到interview一共要到GH三次,
GH一上一下有兩度大門,第一次我搭的士到上邊大門,守門員指示只可由下邊門入校,只好沿住條無行人路既馬路步行下去..(但明明兩度門是通的??)
第二次交form當然由下邊門入啦,罰企左唔駛一個鐘Mission completed,無話可説.
第三次interview梗係由下邊門入啦,點知重門深鎖,一家大小唯有行馬路上去.感覺真係玩C,想了解到底我係:

不幸的人(買大開細) :cry:

平常人(其他人都有相同情況) :-|

無知人(開邊度門其實早有公報,只有我唔知) :-x

謝謝解開疑團,不勝感激!

[quote]
Sum_Ba 寫道:
我女兒剛被取錄,我也交了註冊費。但看到這裏大混戰,我也很擔心。有否有心人可以將混戰各方的人物的人數及派系整理一下,方便想了解學校的人士有個簡單的統計數字(雖然有可能會有誤導,但依然可作參考)。

自認對學校有好感的:

自認討厭學校的:

自認對學校無知或無意見的:
  sum_ba         
[/quote]

pwkw:
答案應該係--- 平常人(其他人都有相同情況)
我好過你, 第一次去岩個門口, 第二次當然冇問題, 第三次坐的士去到門口, 守門員已經示意我地再向前, 所以好彩都唔使行, 淨係叫的士司機再行前d比落.
但 Interview 的安排就真係麻麻, 只比一位家長入 (事前又唔講), 另一位只可以企係馬路邊, 我先生話好危險, 因為佢見到d車差d撞到家長 :evil:.
我去果陣人好多, 迫住個門口, 都唔知咩事, 學校又冇明顯指示究竟 in 緊邊個時間d小朋友 (KTS 會有個指示牌係度, 同埋提醒家長依家 in 緊邊批, 未到時間d家長可參觀校園), 我照排隊, 排排下覺得唔對路, 有d家長又好似打尖, 先生去問, 先知我地呢批已入得, 總之, 真係唔似一間有咁耐歷史的學校應有既面試安排. 就算即將重建小學部 (實際上仲未開始), 學校裡邊都有大把地方可以安置班家長, 好彩成班迫哂企馬路邊的家長同小朋友冇出事, 否則..      

原來係咁! 我都覺得奇怪啦, 咁多人退選  所以做PTA都要有好大commitment架, 如果唔係就會影響埋囡囡tim架o

[quote]
有d候選人無 show up 參加資詢大
[img align=left]http://www.fx-word.com/img1/20070115/1168850504I.gif[/img]

You are right upper gate(Clear Water Bay Rd) and lower gate(near Choi Fai Estate), I got my answer from other parents,
Its ok, I don't have angry or sad feeling now.
Thank you.

DocDaddy 寫道:
Dear pwkw,

I feel sorry for hearing your unhappy experience.
However, I am a bit confused.
I don't totally understand what you mean by 'upper' & 'lower gate'.
Good Hope School has two gates. I guess the upper gate (clear water bay road) you mention is for Secondary Section. The lower gate is for Primary Section.

My experience: obtaining application form, returning it & formal interview, I went to the school through the lower gate (primary section). There was totally no problem.

Dear Sum_Ba
我是認真的想去尋求答案,別無他意(感謝AdaHo123同santungma)
女我只有一個,剛剛已註冊官/津校,我同德望係今生無緣架啦..GH係點我不管la.你說的幾間小學都威名遠播,但我除左知佢地既interview都人山人海外,其他無可奉告啦,抱歉沒有資格為你提供任何意見呀.(就算我講你都唔好信啦)

祝你早日揾間好學校!
Sum_Ba 寫道:
pwkw:
多謝你這麼認真。說實在的,我對德望真的不太了解。我只從本網了解德望,一年前我並不知道她是名校,到現在我也不清楚她的水準。我只知道學生學習的最重要因素是同儕的相互影響,其次是家長的影響仍後才是學校。若說學校很重要那要指同學的重要性甚於老師。在東亞社會,學校的功能重篩選多於啟廸,只要同學重視學習,學習風氣自然蔚然成風。其實人(尤其是小朋友)是會自發地學習的,只要環境少精神污染,他們在老師的引導下是不會差的。只可惜﹐像香港這樣的地方,少有一片清靜地,孩子的發展自然值得擔憂。根據社會學理論,家庭背景在統計學上(即不是100%)跟學生的未來前途有相當高的相關系數(可看中文大學教育學院曾榮光教授的研究)。故此,只需看有關學校的父母對子女學習的關心程度,大略可估計到,該校的光景。
說遠了,老實說,我也不满意德望的接見安排,她全不顧家長的辛勞,要大批家長在烈日下在路邊守候。難道開禮堂讓家長小休片刻會十分難安排!不過這和她的教學成功與否没有很大的關係。
基於同儕的重性我已放棄小女優才(旺角)的學位,現有機會的還有九龍塘小學及宣道小學。 我家住荃灣,你能否給些意見。感激!
請以以下的重點回應:
1.校風---學生的行為表現
2.學習模式---課程及教學法
3.課外活動
4.學生成就
5.家庭背景

真係十分感謝你同santungma 既回覆, 困擾我個幾月既謎團解開啦..真係唔想自己係不幸同無知人.
interview 當日好多家長都著得好靚,衣香鬢影咁企晒向馬路邊,可恨天公不造美,如果加場大雨,你同我就會有個難忘經歷.
我有個預感,三次都去錯門既家長,咁黑仔就唔洗interview啦,一定fail,三次都中就多數straight in,其他既應該係wait list.

AdaHo123 寫道:
pwkw:
答案應該係--- 平常人(其他人都有相同情況)
我好過你, 第一次去岩個門口, 第二次當然冇問題, 第三次坐的士去到門口, 守門員已經示意我地再向前, 所以好彩都唔使行, 淨係叫的士司機再行前d比落.
但 Interview 的安排就真係麻麻, 只比一位家長入 (事前又唔講), 另一位只可以企係馬路邊, 我先生話好危險, 因為佢見到d車差d撞到家長 :evil:.
我去果陣人好多, 迫住個門口, 都唔知咩事, 學校又冇明顯指示究竟 in 緊邊個時間d小朋友 (KTS 會有個指示牌係度, 同埋提醒家長依家 in 緊邊批, 未到時間d家長可參觀校園), 我照排隊, 排排下覺得唔對路, 有d家長又好似打尖, 先生去問, 先知我地呢批已入得, 總之, 真係唔似一間有咁耐歷史的學校應有既面試安排. 就算即將重建小學部 (實際上仲未開始), 學校裡邊都有大把地方可以安置班家長, 好彩成班迫哂企馬路邊的家長同小朋友冇出事, 否則..      

:-|

小夜曲 寫道:
[quote]
中藥 寫道:

ㄧ封爸爸寫給四歲女兒的遺書(得獎作品)
給可愛的女兒:

爸爸和妳玩了好多次躲迷藏,.......

中藥, 你好哀嫁, 無喇喇, 又整 人地.

:tongue:  :tongue: [/quote]

sorry 咁多位 整   妳地 無它,目的只有一,就是想改話題
~有冇子女也要看~ http://assist.tceb.edu.tw/51p.htm 寬心 當我們拿花送給別人時,首先聞到花香的是我們自己; 當我們抓起泥巴想拋向別人時,首先弄髒的也是我們自己的手 您覺得呢??很有道理吧!願您也喜歡
‹ 上一主題|下一主題