用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 德望1st interview
樓主: bbcathe
go

德望1st interview   [複製鏈接]

whitepurin 發表於 22-2-7 08:43
弱弱一問,cem 5+是甚麼?
CEM5+應該係Chinese+English+Maths 5+ 平均

GH真係越來越有"good hope",講下講下小學部升中學部就變成"7-8成",再變成"多過9成"~~~~

medicine 發表於 22-2-7 10:12
GH真係越來越有"good hope",講下講下小學部升中學部就變成"7-8成",再變成"多過9成"~~~~ ...

你唔信咪算,早幾年確係有七至八成,我同事兩個女早幾年先經歷完。而今年主要是供求問題,今年六年級已經得番15x人,仲收七成以下,學校收唔收夠生都成問題。

當然九成是exceptional, 但近年都七成以上係事實,只係好多人死心不息係要堅持讀GHS小學部好慘。

回覆 Fighter2022 的帖子

有人話 GHS 功課多!

回覆 nicole-wai 的帖子

謝謝, 因為兩間也有人話谷!

日本妹妹 發表於 22-2-6 14:34
回覆 pccw2017 的帖子

可能我get 錯。不過神校生通常書不離手,初小已作幾百字應好普通。
確實係一揸本書就不停不了.

medicine 發表於 22-2-7 10:12
GH真係越來越有"good hope",講下講下小學部升中學部就變成"7-8成",再變成"多過9成"~~~~ ...
近呢幾年都係7-8成. 鬼婆做校長俾人鬧到死嘅年代就比較低, 但其實都有6-7成.

hellokitty66 發表於 22-2-6 12:26
請問第一係DGS定Spcc?如果中文小學升上Spcc/Dgs/HY,英文方面會唔會好吃力?
...

佢可能只係講女校~~~

日本妹妹 發表於 22-2-6 12:46
回覆 pccw2017 的帖子

其實都唔係,佢哋小學唔算谷,唔多功課和測驗,好 free,只係家長谷,小學部唔算谷 ...

咁要先定義何謂谷了,功課和測驗多少,亦未必係谷嘅唯二元素~~~

回覆 mcl203 的帖子

同意,每人谷嘅定義都唔同。我自己鍾意學校幫我谷,否則阿女一定好hea.
中學唔同小學,上到中學,家長參與度應少好多。

ok3 發表於 22-2-7 11:33
近呢幾年都係7-8成. 鬼婆做校長俾人鬧到死嘅年代就比較低, 但其實都有6-7成. ...
今年第一轉好似5-6成,可以去到9成?

clz 發表於 22-2-7 12:31

當然唔止。寥寥幾個waiting,待觀察,其他幾乎都收,起碼9成

mummypls 發表於 22-2-7 12:44
當然唔止。寥寥幾個waiting,待觀察,其他幾乎都收,起碼9成
咁多?咁我可能搞錯另一間

clz 發表於 22-2-7 12:31

我女咁講我咁聽,佢話每班只有一至兩個無offer, 雖然我唔知佢有無收錯風但5-6  成無可能,得番15x人收七八十個無可能咁少,定係你話收咗中學學位一半?

ok3 發表於 22-2-7 11:33
近呢幾年都係7-8成. 鬼婆做校長俾人鬧到死嘅年代就比較低, 但其實都有6-7成. ...

所以咪話搞笑,有第一身updated數據唔信,係都要堅持幾年前聽番來嘅舊/傳聞

whitepurin 發表於 22-2-7 08:43
弱弱一問,cem 5+是甚麼?

CEM5+ 中英數5+

nicole-wai 發表於 22-2-6 11:40
回覆 Poyau 的帖子四大女直2021年主科5+如下供參考
多謝你提供以下數據
2021年 DGS | SPCS | GHS  ...
可能因為四間入面, GHS 最唔就腳, 交通最唔方便.

ykk9y 發表於 22-2-7 18:45
可能因為四間入面, GHS 最唔就腳, 交通最唔方便.

呢樣真,如果我係外校生,都會選其他嗰3間offer,唔使個女咁辛苦日日上山

其實GHS雖然唔就腳,但港鐵站出口就有小巴搭到校門口,反而我覺得HY就算有港鐵,但由港鐵站行去學校要大概10mins, 雖然直路但都幾靜下,唔明點解咁多人講到GHS位置咁不可取(emoji)

hellokitty66 發表於 22-2-6 12:26
請問第一係DGS定Spcc?如果中文小學升上Spcc/Dgs/HY,英文方面會唔會好吃力?
...

SPCC DGS 2021年5**/5*+ 供參考

2021年 SPCC | DGS
考生 122人 | 152人
科次 885 | 1042
人均 7.25 | 6.86

整體5** 20.9% | 15.2%
科次5** 185 | 158
人均5** 1.52 | 1.04

中文5*+ 37.7% | 38%
英文5*+ 65.6% | 58%
數學5*+ 41.8% | 41%^
----------------------------------------------------------
CEM5*+ 48.4% | 45.7%
通識5*+ 50.8% | 36%
----------------------------------------------------------
主科5*+ 49.0% | 43.3%
選修5*+^^ 48.2% | 35%
整體5*+ 49.2% | 39.9%
科次5*+ 435 | 416
人均5*+ 3.57 | 2.74

^ Higher of Core or M1/2 counted
^^ M1/2 & Other Lang. not counted
‹ 上一主題|下一主題