用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 王錦輝有咩好
樓主: yancb
go

王錦輝有咩好   [複製鏈接]

Sing13 發表於 21-8-10 11:59
今時今日入讀WKF既家長,六七千人考,估計唔會只得一個offer,亦唔會唔重視成績,(唔同十幾年前初創校時) ...

你真係好識搞氣氛,可能你無意嘅。你話將來不等於現在,咁,你作為一個孤獨的銷售員,你宜家賣緊乜東東呢?~~~

Sing13 發表於 21-8-10 12:15
唔明啊!有冇先,講咁多冇就是飛靶.

呢樣幫唔到你了,亦唔想幫你,唔好意思呀~~~

mcl203 發表於 21-8-10 12:17
呢樣幫唔到你了,亦唔想幫你,唔好意思呀~~~

唔紧要,唔關你事,學校唔公布都冇計,明既!

Sing13 發表於 21-8-10 12:20
唔紧要,唔關你事,學校唔公布都冇計,明既!

所以咪話你無能力明囉,你又明錯咗啲嘢~~~

mcl203 發表於 21-8-10 12:15
你真係好識搞氣氛,可能你無意嘅。你話將來不等於現在,咁,你作為一個孤獨的銷售員,你宜家賣緊乜東東呢 ...

手頭得阿僑,輝仔,Bobo 啲二線藝人囉,邊有你阿曼咁叻

Sing13 發表於 21-8-10 12:37
手頭得阿僑,輝仔,Bobo 啲二線藝人囉,邊有你阿曼咁叻

嘩,勁喎,做咗咁多代言人,利害呀!不過,我一個都唔識,邊個台㗎?~~~

醒目開學勳章

梔子 發表於 21-8-10 08:37
我是王錦輝用家,分享一些看法供有興趣的家長參考:
小一選校時,我幾乎爬完了所有關於王錦輝的帖子,有一 ...
睇咗咁耐終於睇到wkf有咩好
仲以為成個帖淨係唱衰呢間同隔離嗰啲。。

人生本來就充滿了不確定性,沒有什麼後不後悔的事情。選擇都是在平衡各方面的基礎上作出的。
我個人認為如果小朋友有能力,王錦輝是有足夠的資源支撐小朋友的追求。最近幾年,學校刊物《睦明》上有往屆畢業生的分享,我每個字都認真讀咗,感覺同學對學校的評價還是非常正面的。
王錦輝提供很多活動供小朋友探索自己,在漫長的人生過程中,越早發現自己的興趣所在,定下目標,便有追求的動力。
可能有家長認為王錦輝功課不多,輕鬆學習,我覺得是錯覺。如果你對自己小朋友有要求,其實一點也不輕鬆;如果只係滿足於基本要求,那確實輕鬆。
王錦輝的弱點是中文氛圍不足,我小朋友願意睇英文書多於中文書。但學校是有提供足夠的圖書和網絡資源供小朋友去學習和提升的,家長需要督促小朋友的中文學習。
如果你對學校不信任,對自己和孩子都係折磨;如果你對學校有信心,那就和學校一起努力去教導孩子。我的觀點是學習不能完全依賴學校,家長的責任不可以推卸。

梔子 發表於 21-8-10 13:15
人生本來就充滿了不確定性,沒有什麼後不後悔的事情。選擇都是在平衡各方面的基礎上作出的。
我個人認為如 ...

聽親wkf用家分享都正面的,相信學校也有很多其優點的

用家講嘢先有説服力,請問有冇多一些近年DSE成績分享,因為所公布嘅資訊唔多,除咗hkpapa整理的那一些,但係都係3322比例,有冇其他數據,想參考比較下,thx

schrodinger 發表於 21-8-10 13:33
非常高質之家長,十分欣賞你。

的確,人生充滿決擇,無得話後唔後悔,選擇前盡力睇清楚所有資料,權衡得失 ...

你真係好鍾意呢間學校,老實講句,如果我唔鍾意,係唔會想去了解,知多啲。想問你從唔同途徑認識咗咁多,你小朋友會入讀嗎?定已經考咗,未有Offer?或考慮考插班?

回覆樓主:

聽小朋友現讀幼稚園校長分享過,有位資優舊生升小時去咗wkf,得到學校發掘和培育,最後去咗牛津,咁多年來係學校好開心,所以我感覺wkf是惜才的學校。似乎資優生在wkf獲得嘅資源比在傳統名校要多。

回覆 schrodinger 的帖子

讚WKF就高質,踩WKF就人身攻擊
其實講都冇謂

我覺得最緊要係令
到今年或之後報WKF既人知道
12年後Dse成績大約係點,
IAL成績好似好,得好少人讀到
6年後升中,想轉去其他學校都可能受到學校唔呈分影響,就算B1A都未必轉得去傳統名校/或者係比一般村校更難

WKF都肯定係一間好既學校
如果大家了解完都覺得適合,咁就恭喜你
但記住6年後,或12年後唔好後悔

回覆 morningsun 的帖子

學校在開學典禮或每學期的頒奬典禮上(每學期年級前三名、每個學科前三名會頒奬,沒有全部同學的名次)有講一些升學的信息,沒有刻意記錄。

其餘的信息我都是睇學校網頁:

我想大多數直資學校嘅模式都差不多

schrodinger 發表於 21-8-10 13:33
非常高質之家長,十分欣賞你。

的確,人生充滿決擇,無得話後唔後悔,選擇前盡力睇清楚所有資料,權衡得失 ...
認同, 有修養的家長欣賞你
對於一d會員, 追住學校唔放, 死咬住dse 成績, 唱衰學校
真係同你好有對比
高質

其實家長要自己想清楚要子女入一間咩類型的學校, 唔好見多人報就爭住報, 唔好以為入左一條龍就唔洗理, 冇煩惱. 相反, 入WKF (或者某些直資都係), 可能要更投入, 要時刻留意子女學習, 因應子女發展, 作出何時出國的準備及決定. 因為不同津私, 中途要考升中! 否則,可能如其他人所講, 12年後先有所發現, 就頭痕了. 要最後DSE一試定生死, 壓力可能不會少過津校呢. 當然, 除左升學, WKF還有不少優勢的.

‹ 上一主題|下一主題