用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 聖瑪加利男女中學「南昌站」
樓主: baby7088
go

聖瑪加利男女中學「南昌站」   [複製鏈接]

KathyTung 發表於 20-12-30 13:59
我覺得聖個學費太貴,同埋學校好似用佢啲外籍學生嚟收學費咁,又成日收埋文憑試個成績,又冇咩活動,所以 ...

其實小學部只係收了10幾個native speaking 既學生。本身收既學生水平都ok, 所以英文水平和外籍學生關係不大,主要是英文學校的關係。不過,因為有外籍學生的關係,在listening and speaking方面有一定的幫助!
至於利用外籍學生來收學費,我估識計數的香港家長唔會咁易受昆,這亦非學校本意!

可能是因為細校,行小班教學的關係,所以學费比一般直资貴些少,但是覺得物有所值!

Through train升上的,speaking English其本上流利,近乎native. 外來生要加把勁!

回覆 73662710 的帖子

我覺得英文水平好吸引,學費都合理,因為外籍老師多。

講起listening S1用S2level 書。
而普通話課亦分初中高級,要通過普通話測試分級上,囡S1上中二普通話課屬中級。逢星期六上堂的。

baby2baby 發表於 20-12-30 18:51
講起listening S1用S2level 書。
而普通話課亦分初中高級,要通過普通話測試分級上,囡S1上中二普通話課屬 ...
請問中、英、數 係咪都會再分程度上堂?

中文會再分班,估計都係用之前HKAT 成績加小學成績。
另外會有額外中英數老師會抽學生去上enrichment or enhancement support 補習,放學後半小時zoom(但如果冇疫情影響應該會留校上),所以支援學習到幾好。

baby2baby 發表於 20-12-30 22:14
另外會有額外中英數老師會抽學生去上enrichment or en ...
合適最重要,我哋覺得福建合適啲

啱!好睇用家感覺,因為真正讀書嗰個,費事之後話父母⋯⋯。
努力為將來!加油

baby2baby 發表於 20-12-30 22:14
另外會有額外中英數老師會抽學生去上enrichment or en ...
謝謝資訊

我仔都收到 OFFER, 都會留住位先再等其他學校. 我都擔心英文追唔上, 因為我覺得我仔的英文唔係強嗰種, 仲好飄忽, 提少句測驗考試可以連最基本的現在式都錯.

SMC 中三先開始上 GEOG, HISTORY, 即係中一二係完全唔會接觸到呢兩科的東西?

chanwendy 發表於 20-12-31 12:47
我仔都收到 OFFER, 都會留住位先再等其他學校. 我都擔心英文追唔上, 因為我覺得我仔的英文唔係強嗰種, 仲好 ...
Congratulations!幾時面試?幾多點?我女都未收到Offer

KathyTung 發表於 20-12-31 13:40
Congratulations!幾時面試?幾多點?我女都未收到Offer
19/12 10:50

chanwendy 發表於 20-12-31 14:17
19/12 10:50

咁應該未決定我哋了,因為我哋係19/12 12:00

chanwendy 發表於 20-12-31 12:50
SMC 中三先開始上 GEOG, HISTORY, 即係中一二係完全唔會接觸到呢兩科的東西?

S1 未有這兩科,但現在有
中史、宗教、ICT、language & performance art (屬English) 、外語:(要考試)
普通話、IPA 國際音標、life value (學人生道理):(唔使考試)

chanwendy 發表於 20-12-31 12:47
我仔都收到 OFFER, 都會留住位先再等其他學校. 我都擔心英文追唔上, 因為我覺得我仔的英文唔係強嗰種, 仲好 ...

請問要俾多少錢留位費?收信後要多少天內註冊?謝謝你

joeycj 發表於 21-1-2 22:15
請問要俾多少錢留位費?收信後要多少天內註冊?謝謝你
留位費 $800, 我 29/12 收信, 13/1 前要註冊

回覆 chanwendy 的帖子

請問面試穿校服 還是便服,家長在校外還是校外等接,過程大概幾耐。 梨緊星期六一面,好緊張。 謝謝

pippyw 發表於 21-1-3 14:30
回覆 chanwendy 的帖子

請問面試穿校服 還是便服,家長在校外還是校外等接,過程大概幾耐。 梨緊星期六一 ...
見多數學生面試都是穿校服,也見一兩位穿便服,我們也是穿校服的;家長在校內等候;
我們45分鐘完成。

chanwendy 發表於 21-1-2 23:04
留位費 $800, 我 29/12 收信, 13/1 前要註冊

謝謝你,希望我都收到offer啦。

coco209 發表於 21-1-3 16:07
見多數學生面試都是穿校服,也見一兩位穿便服,我們也是穿校服的;家長在校內等候;
我們45分鐘完成。
謝謝你的資料啊!
‹ 上一主題|下一主題