用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 考直資,全軍覆没,好傷心和迷惘!
樓主: 艾艾
go

考直資,全軍覆没,好傷心和迷惘!   [複製鏈接]

ywtsang 發表於 20-3-22 14:33
回覆 BC814 的帖子

唔洗灰 .我仔英華一面 reject左,現在有幾個,有2面唔會太差重有機..
多謝鼓勵呀!仔仔英文口語好,但是中文卷面就差點,所以呈分試考到1B。沒有面試真是好傷心的一件事。當然,如果排名不夠前都不代表有機會有offer。祈禱吧,希望自行有好消息傳來,也希望所有小朋友都入到心儀中學

hiromi.wong 發表於 20-3-22 14:42

你的心情我非常明白,希望你仔仔好快會有好消息!
會考慮試,已經做好準備,如果自行未有,就抽,又或者去叩門。總之,一定會竭盡全力,也無遺憾啦

是啊,盡咗力就不會有遺憾!加油!好快有好消息!

回覆 subb 的帖子

對,應該冇乜可能做到

回覆 subb 的帖子

呢樣我冇特別留意,因對我冇影響。我只知叩門時,雙仁會各有林護2張推薦表由雙仁校長選生,收到既學生=中獎,當然會係俾級頭而又甩碌既學生了。

MAYANGUSPO 發表於 20-3-23 14:03
回覆 subb 的帖子

呢樣我冇特別留意,因對我冇影響。我只知叩門時,雙仁會各有林護2張推薦表由雙仁校長選 ...
我八下咋, 因我再對上一年聽, 副校講打算開放叩門位比其他小學,
唔再係叩門只限雙仁學生

艾艾 發表於 20-3-18 16:16
回覆 little_yolky 的帖子

漏了一間-St Margaret, 22 Feb 1st in 後一直無消息,凍過水。

無消息的學校,不如你打電話去問,比佢哋感覺你好期待亦好心急想知道結果

未必完全關乎出名小學事,唔知你哋今年有冇面試考計數,我個仔b1唔係出名小學,只係地區有啲名嘅津小,你上面講嘅上年報咗其中四間,三間有offer,仔數學ok,因為冇筆試要心算的關係,我等仔時聽到有啲人考完落嚟計唔曬,仔中文普通英數好,英夠膽講,數計得曬,有啲學校計完仲有時間剩,另外有數學獎,但唔算係勁嘅獎,我諗大家去見得b1成績都有番咁上下,計數系關鍵,另外佢好彩地畫面試問嘅嘢佢都發揮到

回覆 carmenlook 的帖子

今年同舊年唔, 今年又多左5-6 千人升中, 好多 B1 都冇 offer ..好似聖道伽南, B2A都唔收,就可想而知今年競争激烈

回覆 ywtsang 的帖子

今年都唔係最嚴重,2011年出世班兔仔,經歷過小一,中一又黎玩一轉,

回覆樓主:

我開始唔相信老師同我講阿囝係B1,常常問阿囝真係噤差咩!自問心頭唔高,想要嘅學校都是老師認為啱阿囝嘅學校,但等了又等,連waiting 都輪唔到我哋,真係好傷心,冇晒正能量。仲要等到七月,我快抑鬱病了

PTL_L 發表於 20-3-23 21:34
回覆 ywtsang 的帖子

今年都唔係最嚴重,2011年出世班兔仔,經歷過小一,中一又黎玩一轉, ...
重幾年準備,四年班開始谷,參加多啲課外活動,睇吓有冇特異功能

susuwai 發表於 20-3-23 22:37
我開始唔相信老師同我講阿囝係B1,常常問阿囝真係噤差咩!自問心頭唔高,想要嘅學校都是老師認為啱阿囝嘅學 ...
可能7/4就有好消息呢,撐住呀!我真係好明白,之前未收到offer,我間唔中都會嘆氣,冇為意原來真係會帶給小朋友壓力。我仔話依家一見到我嘆氣,佢都會有D驚。唉!香港嘅教育制度真係好折磨人!

hiromi.wong 發表於 20-3-24 01:58
可能7/4就有好消息呢,撐住呀!我真係好明白,之前未收到offer,我間唔中都會嘆氣,冇為意原來真係會帶給小 ...

謝謝你嘅鼓勵,但真心壓力好大,每晚都瞓唔著,唔知道可以為小朋友做甚麼?今年升中間間中學都只睇成績,冇左面試,根本上阿囝嘅成績就唔夠人爭。Anyway,恭喜你嘅小朋友有offer

susuwai 發表於 20-3-24 02:02
謝謝你嘅鼓勵,但真心壓力好大,每晚都瞓唔著,唔知道可以為小朋友做甚麼?今年升中間間中學都只睇成績, ...
有時真的講緣分,可能一直以為沒有offer, 結果最後只中一間就係最想讀果間。今年可能放榜後叩門都未必有,與其擔心唔知入邊間,控制唔到的事,不如用停課時間開始準備中學課程。或者俾小朋友玩佢自己想學習的內容,例如男仔可能喜歡coding, 設計模型,睇書等等。升中一後,如果讀的開心,就繼續讀,如果覺得還是想更上一層樓,就裝備好,準備中二去叩門。

goodmama2003    發表於 20-3-24 08:16

回覆 b3410 的帖子

條路好長,希望能到校風ok的學校(呢個年紀,男仔好女仔好,最緊要唔好學壞,其他已唔係最重要了),如果繼續努力,可以中二中三再搵! 天無絕人之路,唔好放棄!

b3410 發表於 20-3-24 07:52
有時真的講緣分,可能一直以為沒有offer, 結果最後只中一間就係最想讀果間。今年可能放榜後叩門都未必有, ...

我好同意,最初我對好多學校嘅教學理念、課程選擇等樣樣都不了解,由於唔想煩,聽朋友說那間好就報那間(多數是傳統名校),反正直資可以報很多間。原本一心只係諗住入當中一間嘅,可能上天真係覺得我仔唔適合入讀,我們處處遇到阻滯,反而我冇特別想入嘅兩間就十分順利,當我們收到offer之後,才真真正正去認識它們,它們均有非常適合我小朋友的因素在內。當中一間我們越了解就越喜歡,才發現原來這間才是真正最適合我小朋友的學校。我昨天問我小朋友,原本我們最想入嗰間唔收你,你有冇唔開心?亞仔話冇喎,佢話現在發現自己最喜歡的就是最後收offer那間。
可能冥冥之中真的有安排!

b3410 發表於 20-3-24 07:52
有時真的講緣分,可能一直以為沒有offer, 結果最後只中一間就係最想讀果間。今年可能放榜後叩門都未必有, ...

謝謝你們的正能量!

其實家長真係唔好比咁大壓力自己同小朋友,我上年每次面試都係叫小朋友比心機盡力去答問題,唔好有壓力,志在參與,當去玩咁。

到有結果時其實唔需要咁直接講比小朋友聽,可以有技巧地,表達父母都唔係好想入該小學咁,這樣小朋友就唔會咁失望同無自信。

事實上,直資學位同申請人數差好遠,當每間人氣直資學校有120個學位,申請既人數通常都起碼有3-4000人,即係100個小朋友中要表現最好既3-4個先有offer,除左實力仲要有運氣,所以要預左有offer既機會唔大,除非本身小朋友讀好好既幼稚園同埋能力好高...

廢爸爸 發表於 20-3-24 14:05
其實家長真係唔好比咁大壓力自己同小朋友,我上年每次面試都係叫小朋友比心機盡力去答問題,唔好有壓力,志 ...

考中學喎~~~
‹ 上一主題|下一主題