用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 選科選校 和你醫+和你展(大學 醫科+工程)
樓主: hehehaha2017
go

和你醫+和你展(大學 醫科+工程)   [複製鏈接]

工程, 有個summer ,去左日本 大學

交流

享受日本讀大學

日本, 南韓交流中

極重視 要上堂

走堂, 會被踢走的

交流的話, 勿走堂

點解要去名校?

你band 3 中學, 最勁可能都係5分

你群埋班差的同學

你自己會以為自己真係好叻

原來公開考試, 一出來....就出丑

http://www.keilong.edu.hk/school_affairs/11-12report.pdf

band 2b 的中學, 第11,12 頁, 殺陸戰場

第11頁,6a班,一個入jupas 大學都無.....

全軍覆沒

集中在c,e 班

學校all in c,e 班

個社會玩法, 精英舐晒

學校狂補課谷精英

讀工程, year 1 升2, 暑假
幾年前啦

最後去左大埔 美心+ 翠華 , 打2份工

14小時

返14小時, 家在大埔,

回家即訓覺

儲左一筆錢,

你做飲食, 好處, 包埋食

近屋企, 零開支

淨儲

創業難
難在於人工貴, 租金貴

你開間店, 裝修 條數點?

你做唔住, 執粒, 仲要還原間鋪?

創業難

無計, 香港地, 都係打工為主

你創業, 做乜?

跟風友多

很快, 食到條水, 好多人跟,最後無

好似賓館, 以為好好做

一鋪清

蝕突

租一定要平, 又要淘寶取代唔到

近年都係修甲, 散貨場, 飲食, 10分鐘單剪, 7仔, 找換店,銀行, 電話零件散貨場

有得做, 幫業主打工咁解

你可能唔駛蝕, 但只是打份工 咁解

想突圍, 突圍唔到

社會未發展, 賣水都可以發到達

社會已發展,  局住打工

有人要創業, 我會叫三思

dse maths
一份卷, 45條

你當咁, 大概

中三,  10條

中四15條

中五 15條

中六5條

所以, 搵到mock

print 晒出來

如有30-40份mock, hold 住10份, dse 前中六才做, 用來計分

20-30份, 拿出來做

如中三上學期,只圈低 要考那4,5條

你有20-30份, 大概80-150條

再加幾本練習, mc,long question 3,4 本

其實band 1a,1b, 考頭40 唔難

但你會辛苦

你一口氣要做咁多題, 當然痛苦

所以平時中三, 上學期

中三下學期

中四 上下, 中五上下, 分段開始做練習

唔好積埋積埋

planetearth 發表於 19-12-27 22:00
應該比細路自己揀, 佢自己有興趣已經夠動力去追求, 應對佢有信心嘛.
你講得岩,要俾佢地自己揀,家長有時諗得太多,並唔一定係好事。我仔話對econ冇興趣,所以我早前已經後悔。

hehehaha2017 發表於 19-12-27 22:33
dse maths
一份卷, 45條
band 1b, 考頭40 應該攞唔到 * .

9970 早上7點26 AM

10600 明天730AM

https://www.twgss.edu.hk/CustomPage/15/2019%20HKDSE%20result.pdf

DSE MATHS 5星星, 22人

有數得計

CHEM,PHY, BIO, 各科5星+5星星, 差不多20人

即係DSE MATHS 拿5星星的22人

我估在BIO,CHEM,PHY, 或BIO,CHEM,ECON

或CHEM,PHY, ECON  都係拿5星或5星星(5星為主)

所以MATHS 5星星, 代表超強的思考力

3X 5星+MATHS 5星星

18+7= 25分

仲入醫科差11分

中文, 英文, 通識, 只有3科中,最好2科, 拿11分, 就攪店

入港大醫科

但仍相當困難

5星英文, 5分通識, 4分中文

或5 英文, 5星通識, 4分中文

我估就係咁入醫科

5星星 MATHS 主導 你能否入醫科

PHY,CHEM,ECON
或CHEM,BIO,ECON

或CHEM,PHY,BIO

三科都OK 

有M1/2  最好

M1 較M2 好

容易好多

M2  同學, 讀唔店, 有機會DROP, 或被踢去M1班先, 有些學校玩法

是踢你去M1

頂尖名校, 不開M1, 直接開M2, 懶得濟, 包括張永慶

有BAND 1 女校, 則不開M2, 開M1, 如蕭明 

女仔難明M2 的複雜野

我寫到8點35分AM要走
食早餐

DSE 難過以前會考非常多

以前皇仁出咁多會考狀元。 而家邊有

英皇也沒落

原因是,DSE, 中文, 通識非常難, 對頂尖名校來說, 也非常難

頂尖名校的皇仁, 較會表達自己政見

皇仁是極深黃

中文,是好難讀

難讀到, 令人懷疑人生
學生質素無差到

只是個考試難左好多

入工程簡單好多
MATHS, 你真係渣住5星,

3X  我估14分, 應該

4科加埋已經20分

中英通識,M1/2 助攻

MATHS 5星, M1/2 多數4-5分

中英通識, 守得住,攪店

岩 BAND 1B, 應該唔得
BAND 1B 同1A, 質素已有 明顯的距離

如果EXERCISES, 我傾向, 釘左一本

散收收, 易唔見

夾實住做

PHY,CHEM,BIO,MATHS,M1/2 都係咁

中文, 英文, 通識

通識要搵 資料整理

英文, 要狂報紙

中文, 好難攪, 我建議考慮出去補習

中文, 是我唯一建議 多數要出去補, 除非你仔女, 校內好

補邊個, 唔知,但可以考慮YYLAM, 人人補佢
我有齊YY LAM 成套NOTES , 覺得都OK 

皇仁 1/3-1/2 補佢

有時間寫下YYLAM,但我只會集中YYLAM 優點

再加蕭源, 蕭源雖然被起訴中, 但仍是好老師

YYLAM+蕭源

有些YYLAM教得較好, 有些地方蕭源教得較好, 互補不足

但覺得不適合, 立即轉老師

MBBS 小孩, 考完大考雖訓不到
我其實一早預左

未考前, 我講左, 教授一定重手

因為港大醫科, 已備定後路

是, 加入BIOMEDICAL SCIENCE考得好的人, 可以升YEAR 2 MBBS

藥劑考得好的人, 也可以升YEAR 2 MBBS

也, 加入更多NON JUPAS, 特別是讀完頂尖歐美大學 的學生

俾多次

港大醫科, 大把位,因為會準備西走好多人

唔可以叫西走,是我出卷出得好難

等無咁叻, 或懶的學生,留班

係咁留班, 等你知難而退

我自己高考英文作文拿A
會考英文時拿D

中六, 七那年

自己每天睇報紙

我個真係癲, 癲過而家

我能英文 引出居禮夫人, 愛恩斯坦,聯合國成立原因

張伯倫,伊朗革命,古巴

以前考試, 有野PUSH到人, 人便會跟住方向走

而家反宜無後生寫野咁勁,年紀大左

1小時英文報紙, 風雨不改

一到假期,加到3小時

報紙,在學校"偷"

有時 去教員室,英文老師乞報紙

我年代, UE 高考英文A大概1點5%

而家唔WORK

我認為而家DSE , 難度高過以前ALEVEL 高考

時間更密更緊張, 勿意圖, 每天睇一小時英文報紙

要谷英文, 初中到中四, 狂谷,唔係到中五, 六時谷

如果去到中五六, 中文坐3望4,5,英文守住4分,博5

通識守4

除非你話要博醫科

但如果要博醫科, 我寧願, 你ALL IN 時間, 在PHY,CHEM,BIO,MATHS,M1/2 , 那些容易升GRADE 

https://www.docdroid.net/kxvH2tY/chemistryqb-volume1-mc-answer-e.pdf
https://www.docdroid.net/ag9n50t/chemistryqb-volume2-mc-answer-e.pdf

我無post問題

只post mc answer 

chem exercises 

是以前會考chem  mc答案

我想講, 1000 條mc, 加埋

會考化學,dse 教的, 比會考化學多3成左右

會考化學mc參巧書, 用來熱身

warm up 個腦

1000條,1000條咁做

中4-6 , mc 大概可能要做4千條左右mc

1千左右長題, 

將化學知識打入個腦, 博5星星

出面對手非常頑強

這解釋點解一般人的子女, 點谷chem, 都係dse 5分, 5星, 5星星應無緣

我不upload 化學試題的原因

費時因版權問題, 被關post 

入醫科, 同工程
玩法一樣

以千條計

打入小孩個腦

工程更明顯

工程gpa 3。91 畢業

幾乎無乜看書

多數用notes 

中學書局易找material

去到大學

你一般人, 找不到優質野

我有loan 路, 就係google 

我的google, 同你的google 一樣

但有些野, 我找到, 一般人找不到

你講得出不識什麼什麼, 我都幾乎可以google 到

我係以
等價交換形式去打學術戰

即係你要問小孩

想要什麼

考試俾佢, 大前提all in 

總之, 合理的

打完大考,公開試這場杖 , 俾佢

考成點都俾, 但 要盡力, 盡全力

alevel 有ial 同 uk 版
ial 版一般較難拿a星

uk 版剛較易拿a星

知唔知點解呢?

因為ial 是分unit 4,5,6 

unit 1,2,3 分開計

你要拿a星, unit 4,5,6 要270/300

unit 123 超高分都無用

unit 456 拿269/300 你都a星唔到

香港alevel 陸續轉英國版本

更易拿a星

alevel ial最危險是
chem unit 4,5 

同phy 4,5 

是旦一個unit 急插

其他高分都無用

與子女保持溝通, 是致勝關鍵

12月19日考mbbs 大考 

我send 左了mit 神經系統的notes  比佢 一齊沖

同埋ib 寫primary active transport 的notes 

alevel bio 無講

我俾左印度醫科 的active transport  notes 俾佢

我認為太深

為了容易進入深notes 前, 先俾佢睇ib bio 的淺版本的 active transport 先

容易進入深的版本

唔一野睇太深

由淺入深

最後當然無問題

active transport 屬超淺
‹ 上一主題|下一主題