用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 (集思廣益) 各校自行表收表數目
樓主: gigayan
go

(集思廣益) 各校自行表收表數目   [複製鏈接]

little_yolky 發表於 19-1-28 09:16
我覺得佢講緊大話。不過, 我哋級一真係無搏MCS, SMCC, BPS, 佢自一同阿女鏈同一間, 你話係咪頂爛 ...

我哋班呈二1-5名都係男仔

以往主四科级一嗰個(是呈分级一)竟然自行選旅港,叻叻小朋友話: 想讀得輕鬆D。

gigayan 發表於 19-1-28 12:23
最衰你之前煲到銀禧熱咗, 宜家放乙二都唔知得唔得

唔會!好多band1家長「口低手高」,大仔時我好白痴,信哂出口術嘅人, 不過只係信→ 影響唔到我大仔,因當年已報直資。

派位出嚟係另一回事。例如: 某家長成日話旅港/華英好好好好, 自行唔知排邊一間先, 周圍問人。

结果自行一入左, 唔係呢兩間law....係他區一間佢從無講過嘅男校。

gigayan 發表於 19-1-28 12:43
但今年自行又唔係多咗好多票喎......... 另一校我又聽到話唔搬, 好多流言呀

搬……校長开talk話會,但未必今年,都快了!

yovin 發表於 19-1-30 10:17
唔會!好多band1家長「口低手高」,大仔時我好白痴,信哂出口術嘅人, 不過只係信→ 影響唔到我大仔,因當 ...

呢個遊戲睇到好多「人心」,講大話啦、自私啦

gigayan 發表於 19-1-30 10:46
呢個遊戲睇到好多「人心」,講大話啦、自私啦

但亦認識到2個真心家長,所以到現在,呢2位家長or大仔們, 都keep住聯絡,大仔們每年都聚1、2次。 眨下眼就中五啦……

所以今次細仔玩呢個遊戲 ,我都放輕咗腳步。

D人問我细仔想讀邊間,佢竟答人→女拔、協恩、德望。

细仔同我完全兩類人呀,救命!

yovin 發表於 19-1-30 10:03
我哋班呈二1-5名都係男仔

以往主四科级一嗰個(是呈分级一)竟然自行選旅港,叻叻小朋友話: 想讀得輕鬆D ...
旅港輕鬆? 谷死佢呀。

little_yolky 發表於 19-1-30 11:11
旅港輕鬆? 谷死佢呀。

我估計佢個叻仔係講緊→ 競爭對手, 而唔係間學校 。

我有問點解唔報喇沙、九華?小朋友答我: 輕鬆啲囉。呢個叻仔,好有自己一套(上次project事件)。

但係呢班叻仔都好鐘意同我個 「古靈精怪」细仔玩,班上互送心意咭時我才知道,簡直 汪明荃與上羅家英。

yovin 發表於 19-1-30 11:04
但亦認識到2個真心家長,所以到現在,呢2位家長or大仔們, 都keep住聯絡,大仔們每年都聚1、2次。 眨下眼 ...

係... 有D真朋友真係會俾好意見、好資料

little_yolky 發表於 19-1-30 11:11
旅港輕鬆? 谷死佢呀。

旅港係咪真係好多功課㗎?

IloveJJ 發表於 19-1-30 12:42
我想話呢,其實我都無同同學媽咪講我有入表DB,純粹覺得好似好不自量力咁,就費時講喳!唔係咩攻心計 mout ...
直資大家都可以報,講或者唔講出來我覺得冇所謂。自行就比較tricky, 只可以報兩間,策略方面還是有影響。最好老師會幫手協調。大抽獎我反而覺得一間學校都唔會影響太大,各自諗定佢。

b3410 發表於 19-1-30 12:48
直資大家都可以報,講或者唔講出來我覺得冇所謂。自行就比較tricky, 只可以報兩間,策略方面還是有影響。最 ...
自行確實係好需要了解數字來排策略, 我自己揀自行時, 本身都有2間學校猶豫中, 2間banding都係1A, 位置唔同, 但課外活動都係小朋友參加緊, 又係呢2間學校推動得很熱, 後來知道近呢2年, 一間600+人收40, 另一間400+人收50, 我都係揀咗比較少人個間。

b3410 發表於 19-1-30 12:48

直資大家都可以報,講或者唔講出來我覺得冇所謂。自行就比較tricky, 只可以報兩間,策略方面還是有影響。最好老師會幫手協調。大抽獎我反而覺得一間學校都唔會影響太大,各自諗定佢。

我級d家長個個好似飲哂咖啡咁,老廉上哂身;反而班仔自己圍威喂
仲八到些少料過黎。。。不過聽返黎就真係令人擔心。

老師幫手協調好重要架。。。參考歷屆人數,自行例如頭三選QC/
KC/LS,四至十選SJ/WYK/保一,十一至二十就聖言/協
和/觀瑪。。。咁樣大家成功的機會都可增加。

可惜學校的傳統係唔會做呢樣野,家長又收收埋埋,咁就出事啦。。
聽聞有十幾二十人選某兩間男校(當中一間非全in),但歷史數據
俾到盡最多果間都係入得七、八個,咁你話係咪自製「外圍賽」?級
一唔選QC選lC,你叫我地跟隊既情何以堪?!

誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

奥脫福 發表於 19-1-30 13:58
我級d家長個個好似飲哂咖啡咁,老廉上哂身;反而班仔自己圍威喂
仲八到些少料過黎。。。不過聽返黎就真係 ...

老師咁都唔建議級頭去神津。佢地唔想整靚盤數?你地有直中?
我地老師就基本唔會建議, 尷尷尬尬話你都明架啦。但問佢XXX阿女得唔得有冇機會(因為唔會同我地講呈分名次,級名次),佢會話都可以。

kirstyau 發表於 19-1-30 14:09

老師咁都唔建議級頭去神津。佢地唔想整靚盤數?你地有直中?

我地有直中,以前都有叻叻同學上,但唔會係級頭囉。傳統上級頭去SPCC。

另外基本上老師係唔會俾建議同學。。。佢係有俾紙仔同學填,但我唔知有無人
會打回頭。。。我自己就從未試過。

奥脫福 發表於 19-1-30 14:16
我地有直中,以前都有叻叻同學上,但唔會係級頭囉。傳統上級頭去SPCC。

唔怪得啦,學校都唔使整盤數畀人睇

我哋都係一樣,好彩大女嗰陣時大約八到啲平均分返嚟,同考直資知阿女大約咩位置。

奥脫福 發表於 19-1-30 14:16
有直中係咁上下我哋老師意見好簡單,自一,甲一,乙一,全部直中。自二,甲二留空,其他自由發揮

奥脫福    發表於 19-1-30 14:39

kirstyau 發表於 19-1-30 14:18

唔怪得啦,學校都唔使整盤數畀人睇  

我哋都係一樣,好彩大女嗰陣時大約八到啲平均分返嚟,同考 ...

我仔班主任講既野同十幾年前完全無分別。。。

「你地唔駛咁在意個(呈分)排位,反正我地學校年年自行加首三
都係九成幾,你跟我講既學生組別選校就得。。。」

十幾年前一心上直中,反正乙一放左就得,自然可以當你唱歌。

問題係今年叫做個排位可以進取d,但都要睇(食送)食飯架!你
同我講LS又得、SJC又得、聖言同觀瑪都得?!

咁我知QC都申請得架,爭在有無得in之嘛!

攪到依家十幾二十人坐左落隻艇。。。睇怕我好快要一日唸三次
<天主經>喇。。。

b3410 發表於 19-1-30 14:24
有直中係咁上下我哋老師意見好簡單,自一,甲一,乙一,全部直中。自二,甲二留空,其他自由發揮:jo ...

但我地班主任大抽獎時又好認真,乙四我填九真要我地改 ,心諗乙一都填直中,後面唔填都得㗎喇
‹ 上一主題|下一主題