用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 大家都華仁的comment?vs. SJC, SPC, DBS, YW
樓主: chelsea_ying
go

大家都華仁的comment?vs. SJC, SPC, DBS, YW   [複製鏈接]

retriever 發表於 18-11-12 15:39
李國父無掩飾自己跟同志反轉豬肚。

佢自傳可貴,係透露佢政策既思路。

之前我同新加坡政府做過一尐項目,佢地政府認為新加坡人口少,如果大部份國民創業,只會通街都係小生意,國家唔會有乜作為,所以唔鼓勵創業,由政府引入國際大機構,而利用政策令國民創業艱難,喺冇乜選擇之下到大公司打工,呢個國策直接扼殺創意自由,你會欣賞咁樣嘅領袖同政府嗎?

李資政聲言崇拜毛主席,管治國家有老毛影子,拜讀李資政嘅自傳不如直接睇佢偶像嘅毛語錄好過啦!

artroboy 發表於 18-11-12 18:28
應該係以英文為母語,當然呢個係李既政策

成功點會單係用英語做官方語言呢?

佢利用冷戰時期,外交上左右逢源。

佢根本係一個黃皮既英國人。

大陸當佢係中國人,佢話佢自己華族。

華族呢個詞,都可能係佢開創。

Soundervolt 發表於 18-11-12 19:19

之前我同新加坡政府做過一尐項目,佢地政府認為新加坡 ...

你有無睇過佢自傳先?

佢點解話崇拜老毛?

佢出名反共,心狠手辣,3/4 華族人口,佢用英語為官方語言,用簡體字,滅華校。

講白D,佢係一隻老狐狸,但一心為新加坡。你信真係崇拜誰誰誰?

老毛一生都在鬥,唔鬥唔安樂。

老李鬥完同志,佢有智慧有決心建設。

根本唔係同類。

retriever 發表於 18-11-12 19:23
成功點會單係用英語做官方語言呢?

佢利用冷戰時期,外交上左右逢源。
當然有各方面政策配合,但英語作為母語,不但減少各民族磨擦,亦間接增加星加坡係東南亞既競爭力

retriever 發表於 18-11-12 19:31
你有無睇過佢自傳先?

佢點解話崇拜老毛?

我既坡友十分proud of 自己英文,反而不喜歡同人用華文溝通,覺得次等。其實坡華僑不嬲白鴿眼,friend 都照話

你有無睇過佢自傳先?

佢點解話崇拜老毛?
佢一定唔會崇拜老毛

你有無睇過佢自傳先?

佢點解話崇拜老毛?

李資政當然並非欣賞老毛對語文、共產等範疇,而係崇拜老毛嘅專政獨裁及搞個人崇拜。
我之前所講同新加坡政府嘅項目就係同propaganda有關~你睇佢嗰本自傳咪又係propaganda嘅一部份囉!所以認為佢係神一般嘅領袖人物~

你有無睇過佢自傳先?

佢點解話崇拜老毛?
佢出名反共係事實,但係佢既政策其實同共產主義同出一轍,只係包裝得好,所以反而係大陸想跟佢哋多啲。

你有無睇過佢自傳先?

佢點解話崇拜老毛?
如果有睇咗老毛既私人醫生出既書,都會感覺到老毛既「唔鬥唔安樂」心態,鬥完又怕被拉落嚟,又唔識去諗建設,所以中國搞出個大頭佛。

Soundervolt 發表於 18-11-12 19:48
李資政當然並非欣賞老毛對語文、共產等範疇,而係崇拜老毛嘅專政獨裁及搞個人崇拜。
我之前所講同新加坡政 ...
專政、獨裁、個人崇拜係共產主義既必然發展趨勢。反而propaganda呢家野,美國同英國搞得到位啲,亞洲式既propaganda俾人既感覺係唔自然,太假,太造作。

王家爸爸 發表於 18-11-12 20:22
專政、獨裁、個人崇拜係共產主義既必然發展趨勢。反而propaganda呢家野,美國同英國搞得到位啲,亞洲式既pr ...

同意!剩係睇荷李活尐戲已經見識唔少啦!

Soundervolt 發表於 18-11-12 19:48

李資政當然並非欣賞老毛對語文、共產等範疇,而係崇拜 ...

我無當佢神咁拜,相信睇佢自傳既都無呢個感覺。道德上無人覺得佢高,不過佢係叻人,政治手腕高,有眼界,甚至佢D 老敵都認同。

佢認為華人歷史文化(長期封建),並不適合民主制度,相信英明領導,結果係接近獨栽,呢方面你可以話跟老共(列寧式) 近似既。

佢同老毛唔同,老毛係魅力領袖,浪漫詩人,鍾意鬥,一生製造麻煩;老李係現實主義者,一生在解決問題(建國前後)。

如果硬要推個偶像俾老李,佢應該崇拜老鄧多D。

王家爸爸 發表於 18-11-12 20:14
佢出名反共係事實,但係佢既政策其實同共產主義同出一轍,只係包裝得好,所以反而係大陸想跟佢哋多啲。 ...

無論佢反共,用英語,採簡體,滅華校,推華語運動,晚年學華語,親中(共),都係出於現實考量。

你可能你有一半講得岩。後老鄧時代,開始有人夢想民主中國,但發展至今,出現維尼熊時代,可能老共DNA走不出獨栽封建統治。

新加坡可能要睇多一兩代,會否佢哋走台式老蔣路線?所謂民主初始有獨栽時期,老蔣,小蔣,臨瓜老襯開綠燈放黨禁。。。

retriever 發表於 18-11-13 07:22
我無當佢神咁拜,相信睇佢自傳既都無呢個感覺。道德上無人覺得佢高,不過佢係叻人,政治手腕高,有眼界, ...
浪漫詩人?(打冷震)
小農詩人就差不多

retriever 發表於 18-11-13 07:22
我無當佢神咁拜,相信睇佢自傳既都無呢個感覺。道德上無人覺得佢高,不過佢係叻人,政治手腕高,有眼界, ...
毛最大的「成就」,就是令整個民族基因變異。而李係真正的政治家。

hkpapa852 發表於 18-10-30 11:06
有開GCE-AL既中學, 目前肯定既有以下學校:

DGS 同大圍培僑不是都有開GCE課程嗎?

retriever 發表於 18-11-13 07:38
無論佢反共,用英語,採簡體,滅華校,推華語運動,晚年學華語,親中(共),都係出於現實考量。

你可能 ...
反共、親共,只係工具。與其話中國、新加坡行共產主義、資本主義,不如睇返現實情況。現實係佢哋都可能係真正既實用主義、修正主義(唔係大陸話蘇聯嗰種;係同原教旨共產主義、原教旨資本主義比較),兩邊都向中間靠攏。其實喺需要俾一蚊入廁所年代開始,中國行既係已經係比資本主義更資本主義既制度。同時新加坡行既組屋等制度、免費教育、老人福利(尤其係「建國一代老人」)等,其實又可以話係比社會主義(實際執行,唔係理論層面)更社會主義既制度。

Ocean419 發表於 18-11-13 09:14
DGS 同大圍培僑不是都有開GCE課程嗎?
培僑沒有正式開GCE-AL, 佢只有正式開IFY
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 18-11-13 10:16
培僑沒有正式開GCE-AL, 佢只有正式開IFY

我的理解是GCE是一個公開考試(such as DSE) 而IFY是一個入學制度(such as jupas and non-jupus), GCE考生如果成績達到某個水平可以通過IFY guaranteed 有某些英國大學收。有錯請指正。

另外,在香港有offer GCE課程的中學中,(emoji)️那些是要經過挑選成績好的先可以揀?

王家爸爸 發表於 18-10-29 08:16
是真也是假,真係因為港華真係跌到B1C,假係因為其實最差時連B1C都無。不過,我反而覺得邊緣人值得讀,我估 ...

請教你band1b, 有管樂7級distinction,以上邊間男校機會大d?
‹ 上一主題|下一主題