用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 2016-2017 小六呈分試分享區
樓主: minglam240179
go

2016-2017 小六呈分試分享區   [複製鏈接]

little_yolky 發表於 16-11-18 15:05
你突然搞到我好緊張添
唔好意思嚇親妳添

妳女出年先至小五, 唔洗緊張住, 妳又唔係考直資, 小四唔係咁多間睇的

小時了了 發表於 16-11-18 15:43
唔好意思嚇親妳添

妳女出年先至小五, 唔洗緊張住, 妳又唔係考直資, 小四唔係咁多間睇的
就係因為唔打算考直資, 我同IloveJJ都要捱到呈三。如打算叩門, 仲要捱到畢業試添。

你唔提我都唔記得, 死啦, 出年就要呈分了, 真大鑊。

IloveJJ 發表於 16-11-18 15:55
你駛唔駛咁快緊張呀?你嗰間又唔睇小四我仔想讀嗰間睇呀!我都未緊張啦!

btw,我都考直資架,不過 ...
你考直資架? 咁KC咪無機會囉。我果區D學校都睇小四架。

IloveJJ 發表於 16-11-18 17:29
我諗住考SPB,一來練習面試,二來試水溫(佢揀人in),三來佢係聖公會學校,其實我哋係聖公會架!奈何轉晒直 ...
咁SPB收咗你讀唔讀先? 我都係諗住報直資練面試咋, 無諗住真係讀架。

你報直資, 小四成績都要見人啦。

回覆 小時了了 的帖子

請教下
呈1,2是否最重要,大局巳定?
我地都派晒卷了...對選校還是15/16,不知揀边間好

come-on-baby 發表於 16-11-23 11:04
回覆 小時了了 的帖子
請教下
呈1,2是否最重要,大局巳定?
我地都派晒卷了...對選校還是15/16,不知揀边間好

你又唔好咁講話呈1,2最重要

只不過純我個人選擇及取向, 只因我只考慮直資中學, 直資中學面試日期普遍由每年12月至出年2月, 直資中學出取錄信發出日期普遍由1月至3月, 直資中學決定收咩野學生只能夠有呈1,2成績而已, 呈3係未考的.

另外, 如果係報自行嘅 2 間官/津中, 因為都係2-3月面試, 故自行中學決定收咩野學生又係好多時睇呈1,2

呈3係大抽獎30間官/津中及扣門用, 因為大抽獎係用呈1,2,3總成績釐訂小朋友 banding 來派中學, 所以呈3於大抽獎都非常重要, 如果呈3成績跌band影響好大的

回覆 小時了了 的帖子

呈三抽奖同叩门都重要,好多直資或自行入左呈三先放軟手腳。

kkhon 發表於 16-11-25 09:32
回覆 小時了了 的帖子

呈三抽奖同叩门都重要,好多直資或自行入左呈三先放軟手腳。 ...

自行入不是要等到6月才揭曉嗎...?
如是,考呈三也不能鬆蟹。。

回覆 Ktfk 的帖子

自行有d会比hints或推荐入果d

回覆 kkhon 的帖子

請問hints... 其實會點比或如何較為理解正確呢?
見 EK 都有人提及以前有會錯意個案...仲要呆等三個月,恨錯難返。

回覆 Ktfk 的帖子

其实睇d人点理解或者自我感覺良好當然一日未註冊一日都未落實。

回覆 小時了了 的帖子

小時了了  開始時阿女啲作文錯好多grammar 的, 經過長年月不斷作,不斷自我檢查發現錯,日子有功就會錯少好多

小時了了  我由小三開始差不多每個要阿女作一篇英文, 每次篇文作完要佢自己覆查有無錯grammar

小時了了  呢啲 grammar mistake 我係阿女英文作文時不斷改及不斷提醒

多謝提點。我會努力試下。

之前一直以為看英文書或伴讀,英文語法自然會改善。吾知是否阿女資質的問題,呈分試壓力下,目前好似都係有需要另外想辦法加操英文語法。

Ahbee02 發表於 16-11-28 14:29
回覆 小時了了 的帖子
多謝提點。我會努力試下。
之前一直以為看英文書或伴讀,英文語法自然會改善。吾知是否阿女資質的問題,呈分試壓力下,目前好似都係有需要另外想辦法加操英文語法。
嗯! 我才疏學淺, 英文呢度好多高手, 我嗰啲土炮野唔知入唔入流啊, 試下無妨

Ktfk  個份心機已值一百分...  發表於 16-11-28 15:37
Ahbee02  你真謙虛。  發表於 16-11-28 15:24

回覆:2016-2017 小六呈分試分享區

我地剛剛呈二完,好緊張呀囝成绩有無跌,重要小六先來勁hea, 書又唔願温🙄

mclfbb 發表於 16-12-2 11:07
我地剛剛呈二完,好緊張呀囝成绩有無跌,重要小六先來勁hea, 書又唔願温🙄

...

我仔今日開始派呈2卷,又係錯埋晒d無聊野,真係想死

唉,阿女今日派左成績表,成績大退步跌到落band2,但校長話今年自行可以進取D擇高半個級別,但本身小學係屬二線小學,我個人會偏向保守,呢個校長又係咩玩法呢?

回覆:夢娜媽媽 的帖子

出生率不高,可以博!

‹ 上一主題|下一主題