用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 四大女校如何選擇: GHS, HYS, BPS, YWGS
樓主: JingKu
go

四大女校如何選擇: GHS, HYS, BPS, YWGS   [複製鏈接]

醒目開學勳章

回覆 bobbob 的帖子

有啲網友睇post唔多消化,其實呢幾間女校實力相若,估到無可能BPS爭咁遠。

bobbob 發表於 15-3-11 00:13
BPS 升讀8大同3大個數只計degree%,但其他學校包埋sub-degree,有啲誤導。
無標準,所以只能係入學講座時問學校既計算方法。

lucia6119 發表於 15-3-11 02:32
回覆 johnnywalker 的帖子

其實 要比較 都係 九龍區 4 大女校 ,  (我地以前係 -- DGS , MCS , St. Mary ,  ...
題外話,St. Mary 有開放日,有女兒既父母記得去。

引用:回覆+bobbob+的帖子 令公子都做咗神的子民

原帖由 bobbob 於 15-03-11 發表
回覆 bobbob 的帖子

令公子都做咗神的子民囉,你仲入嚟做咩?
好消化下先,變為最簡單,講入三大,神校SPCSS,DGS,10個有9個入,接近神校SPC10個有7個入,凡人學校,YWG,HY,GH 10個有5個入,BHS,10個有3個......如果有錯,請各位高人更正

goodmama2003  神級報導 !  發表於 15-3-11 10:45
goodmama2003  言簡意賅 !  發表於 15-3-11 10:44

神校 ; 入面唔係個個神, 好睇自己比唔比心機去讀!  入U率, 睇吓入咩科先算數. 水泡科都係degree course, 咁比較無意義啦!

神校 ; 唯一好處, 同學水平高, 互相鼓勵/良性競爭, 對孩子有得著

王家爸爸  而且必須記得讀書係要自己努力。   發表於 15-3-11 10:15
王家爸爸    發表於 15-3-11 10:14

回覆:四大女校如何選擇: GHS, HYS, BPS, YWGS

用“最簡單“方法!!我覺得D數字真係用嚟做参考好啦!英華女校個annual report 講考DSE個考5嘅百分比時,我見到有科叫“science“喎!有科叫“science“既咩!、、、、、我好喜歡英華女校,如果唔係依家係九龍,我真係夠贍,自行一英華女,自行二bps。無毡無扇,神仙難变!我都體諒各校長工作既辛苦!

Yanamami  有科叫Combined Science?  發表於 15-3-11 12:55

Lucifer3960 發表於 15-3-11 09:18
好消化下先,變為最簡單,講入三大,神校SPCSS,DGS,10個有9個入,接近神校SPC10個有7個入,凡人學校,YWG …
if spcss=st. paul convent, then spc=?

goodmama2003  佢打spcss = 應該為spcc  發表於 15-3-11 10:51
goodmama2003  spc = spcs  發表於 15-3-11 10:51

bb560 發表於 15-3-11 09:35
用“最簡單“方法!!我覺得D數字真係用嚟做参考好啦!英華女校個annual report 講考DSE個考5嘅百分比時, ...
YWGS其實網頁講得好清楚有幾多 degree 同 sub-degree

http://www.ywgs.edu.hk/UniversityOffer.html

2014 S6 Graduates Pursuits

(a) Local Programmes (Degree   AD/HD Programmes)
    The University of Hong Kong (37  7)
    The Chinese University of HK (18  3)
    The HK University of Science and Technology (12  0)

The HK Polytechnic University (10  15)
    City University of HK (10  8)
    Hong Kong Baptist University (8  2)

Lingnan University (2  0)
    The Hong Kong Institute of Education (3  0)

Open University of Hong Kong (1  2)

Hong Kong Shue Yan University (3  0)
    Vocational Training Council (2  4)
    Hang Seng Management College (1  1)
    Savannah College of Art and Design (1  0)
    Hong Kong Institute of Technology (0  1)
    Hospital Authority (0  1)  

(b) Overseas Studies (5)

(c) Others (6)

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

JingKu 發表於 15-3-10 19:59
英華數據似乎包括AD/HD programmes. 如只計degree 應是41%。
你真係有去過呢度睇?
http://www.ywgs.edu.hk/UniversityOffer.html
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

Rattie 發表於 15-3-10 23:02
68% 係指考 DSE 入三大的 %,冇花冇假,明碼實價。
GCE 中有一半學生選擇海外升學,一起計算當然會拉低在港 ...
你呢個講法都啱, 入U%分番開應該係合理D

點解冇人比較埋ssgc? 應該算强吖!

hkpapa852  #34先啱  發表於 15-3-11 10:02
hkpapa852  睇番#35  發表於 15-3-11 10:02

其實樓主好似過咗註冊期限, 唔知佢最後又無"袋住先"呢?

大家咁鍾意比較, 一次多整多幾間俾你:

中學名稱

3322比例

升讀其它本地大專院校比例

升讀8大比例

升讀3大比例

升讀本地非學士課程比例

升讀本地學士課程比例

升讀所有本地大專課程比例

升讀海外大專課程比例

瑪利曼中學

11.11%

66.67%

44.44%

77.78%

21.11%

聖保祿中學

>60% (除了Eng Lit)

27.26%

21.00%

58.00%

79.00%

17.00%

聖保祿學校  (直資)(DSE+GCE/IAL)

15.09%

63.52%

57.23%

4.40%

78.62%

21.38%

聖保祿學校  (直資)(DSE only)

89.70%

18.18%

74.75%

67.68%

7.07%

92.93%

7.07%

香港真光中學

91.50%

62.39%

18.78%

32.40%

51.30%

83.70%

13.70%

聖士提反女子中學

25.20%

51.60%

76.80%

20.10%

聖嘉勒女書院

17.00%

73.00%

90.00%

8.00%

英華女學校

86.50%

8.59%

84.66%

47.24%

26.99%

66.26%

93.25%

3.07%

庇理羅士中學

89.30%

29.17%

57.74%

36.90%

17.86%

86.90%

7.14%

德愛中學

80.10%

46.20%

嘉諾撒聖心書院

83.20%

23.80%

55.70%

79.50%

20.50%

德望中學

86.50%

20.00%

76.10%

48.10%

20.00%

65.16%

85.16%

14.84%

協恩中學

88.80%

~80%

~52%

~80%

~12%

拔萃女書院

100.00%

88.40%

goodmama2003  哈哈. 我暈 ~~  發表於 15-3-11 10:47

like_travel 發表於 15-3-11 09:29
神校 ; 入面唔係個個神, 好睇自己比唔比心機去讀!  入U率, 睇吓入咩科先算數. 水泡科都係degree course, 咁 ...
係嫁, 有得揀, 你去HKU讀Physic, 定係去CityU讀Law?

醒目開學勳章

Lucifer3960 發表於 15-3-11 09:18
好消化下先,變為最簡單,講入三大,神校SPCSS,DGS,10個有9個入,接近神校SPC10個有7個入,凡人學校,YWG ...

又等我試吓recap(DGS無提過):

Big 3 Uni  offer

degree only

incl sub-degree

SPCC

SPCS

57.3

HYS

~50

GHS

48.1

YWGS

41.1

47.2

BPS

36.9

johnnywalker  英華學士比例係66.26%  發表於 15-3-11 16:38

bobbob 發表於 15-3-11 12:04
又等我試吓recap(DGS無提過):
However, according to SPCS Annual Report 2013-2014 (p.33), only 4.4% of graduates went to AD/HD while about 57.3% went to HKU, CUHK and HKUST. Correct if I am wrong. Thanks!

bobbob  yeah u r right. post edited.  發表於 15-3-11 13:37

happysin 發表於 15-3-11 13:20
However, according to SPCS Annual Report 2013-2014 (p.33), only 4.4% of graduates went to AD/HD whil ...
佢話入咗個間U, 無話一定係degree course..... 所以呢! 好難講

醒目開學勳章

hkpapa852 發表於 15-3-11 13:37
佢話入咗個間U, 無話一定係degree course..... 所以呢! 好難講
因為佢份report有1欄係AD/HD,所以估計其他欄嘅數係exclude咗sub-degree。

bobbob 發表於 15-3-11 13:39
因為佢份report有1欄係AD/HD,所以估計其他欄嘅數係exclude咗sub-degree。
其實HKU同CUHK都有AD/HD.....

醒目開學勳章

hkpapa852 發表於 15-3-11 13:42
其實HKU同CUHK都有AD/HD.....

HKDSEGCE/IALTotalPercentage
Overseas7273421.40%
HKU36114729.60%
CUHK22133522%
HKUST9095.70%
CityU5053.10%
PolyU2353.10%
Other local universities1161710.70%
AD / HD7074.40%
Total9960159100%

因為零零舍舍搬開咗AD/HD,而個總數係100%,所以其他院校個數應該只包degree而唔包AD/HD,除非嗰個數係指other universities嘅sub-degree...

‹ 上一主題|下一主題