用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 剛1歲證實發展遲緩(6歲放棄主流,入讀體障) ...
樓主: methy
go

[其他] 剛1歲證實發展遲緩(6歲放棄主流,入讀體障)   [複製鏈接]

Hello ! methy~我想問上門PST你係搵邊間?pst---->係咪即是pt+st?

methy  PST- Pre-school teacher,佢係s位做幼師.你有add我fb的,可以睇下佢同我阿仔上堂既片段。  發表於 12-5-21 18:38

回復 波蘿包1 的帖子

正常幼兒園 &特殊學校(s位)暫託收費一樣,$16/2小時。
阿仔參加既pg 係大人陪同既。

你阿仔唔使再睇職業治療喇,追得好好呀~

kikigal 發表於 12-5-20 23:42
我都講下阿仔近況啦.

1. 行路都係恐龍腳, 用了腳墊有了改善...

識唱歌,好叻仔呀,擔心少一樣野。
其他既都有明顯進步,大家一齊加油。

腦癱? 個OT以咩黎判斷?

我開始唔care阿仔係咩問題,有咩問題都要面對,盡自己能力,搵適合阿仔既野,比得幾多得幾多。

阿仔返左第1日正常幼兒園暫託,好順利。2小時暫託,我就心情緊張得好緊要,怕佢唔適應,怕佢見到人地個個識行,佢唔識,佢會唔開心,發脾四。

接佢時,佢好開心.主任話:
1)我地離開後.佢喊左1分鐘就無喊
2)主任同佢每間房都坐下(等佢認識下間學校)參與下,轉課室時會喊一喊
3)最鐘意睇人跳舞、唱歌
4)主任放低佢比其他老師睇一陣,佢又無咩,好乖好留心老師講課,好反應
5)主任話佢發過d脾氣,抓佢,不過佢撥開佢幾次,佢就get到唔可以咁,就無再做。
6)主任拖阿仔係大廳行,佢自己扶住上sir滑梯,不過唔肯sir落黎,之後抱佢入課室玩。
7)因為第1日,佢未適應.無比佢跟程序飲水食水果,下次會嘗試。
8)阿仔好social.個個老師都打招呼。

夠鐘接阿仔時,佢笑哂口,問佢開唔開心,笑容燦爛地講:開心。其實我以為主任只係將阿仔放入其中一組,間中跟進下,我對主任既細心安排,感到非常感動。

回覆:剛1歲證實發展遲緩(2歲4個月講野進步好多,開始有句子)

Methy, 好感動,你阿仔好叻,個主任好好,阿仔一定會繼續進步,追翻晒d發展。祝福。

methy  多謝^^  發表於 12-5-21 19:19

回復 methy 的帖子

你係番邊間幼兒園暫託
pm講我知呀
thanks

Methy, 請問可以給我上門PST 的資料, 或PM我嗎?   
謝謝你!

methy  CHECK PM  發表於 12-6-5 08:53

呢幾日,阿仔成日表演放手行,可以行到屋企半個廳,成日將d玩具來回sofa  &電視櫃,做完要人讚,比佢激d,,不過我真係好開心,唔使引佢行。

講野有對答:
仔: 媽媽,落雨wor.
我(望出窗)無呀,好好天呀
仔:有呀,落雨.
我:咁落雨要點架!?
仔: 擔遮遮lor..之後行去放雨傘既地方,拎起要我開...

波蘿包1  好叻呀 講野都好叻 你阿b下年先讀書家今年排讀特殊??  發表於 12-7-10 17:57
殷!!  感恩  發表於 12-6-6 23:36
kingbbsam    發表於 12-6-6 14:03

引用:+本帖最後由+methy+於+12-6-6+11:31+編輯+\

原帖由 methy 於 12-06-06 發表

呢幾日,阿仔成日表演放手行,可以行到屋企半個廳,成日將d玩具來 ...

我都想要私人PST的資料,可以pm我嗎?

Thx.

阿仔返緊普通幼兒園暫託,今日confirm左9月可以入讀喇,本來主任比佢讀下午班,因為上午班多d人手,佢話會將阿仔轉上上午班,等多d人可以幫手轉課室,我無要求,係主任主動講,我對佢既安排好滿意。

阿仔呢3星期進步左好多,行路成日放手,跌倒扶野起身再行過,講野更加係一句句黎。醫院PT & OT 都講明好快唔使再返去。

fatpam  好鼓舞呀  發表於 12-7-11 18:06

你囝囝追得好好。阿囡都有進步,但理解,語言都仲係差,希望返左S位後可以進步得再大d
歡迎光臨澄澄部落

尋日我囡囡幼稚園畢業典禮, 佢攞咗個學習表現優異獎, 雖然不是什麼名校大獎, 但對呢d小朋友來講, 真是一個大鼓勵, 各位媽咪不要灰心, 只要努力一定有成績,加油

fatpam  小朋友同媽媽都咁叻!加油  發表於 12-7-11 18:06

你一定很欣慰
歡迎光臨澄澄部落

回覆:剛1歲證實發展遲緩(9月返普通幼兒園喇!)

恭喜呀! 超開心呀!

岩岩睇到呢個post,想請教下各位!
亞女6個月時返健康院唔pass,轉介去cac,已經見了姑娘拎左資料
而家亞女7個月,唔識坐,唔諷轉身,唔識拎野玩,只中意玩手指,食手,
最擔心係叫佢唔識應,唔識搵聲音,中意望燈,望光野,
有時同佢玩佢會笑,但唔係望人對眼
返轉佢扒係度佢可以抬起頭成分中有多,跟住就會跌
請問我個女情況係咪好嚴重!!

methy 你囝囝而家幾多歲?
佢係咪做好訓練先有呢個成績?你地好叻呀!!
(因我冇詳細睇下d post,太多了)
太多問題,希望大家解答! tks!!

sarahkyu
你囡囡的情況和我囡囡有d相似, 我囡囡9月仲未識坐唔識轉身, 笑時唔會有聲, 14個月時評估整體發展遲緩, 我知道時當然好傷心, 亦好擔心, 傷心過後就要積極去諗方法點樣幫到佢, 所以我由歲半開始, 搵d 小組和去協康會上青葸計畫, 即到2歲好好彩就派到s位, 讀咗2年轉咗出去讀普通幼稚園 + e位, 所以努力練習一定有進步架 !
當然在這幾年, 我係有搵私人pst , st架

回復 urme1997 的帖子

其實睇到你地好多都可以追得返真係好開心!!
希望亞女都只係發展遲緩,沒有其他問題!!

回復 sarahkyu 的帖子

你囡囡係咪早產
"最擔心係叫佢唔識應,唔識搵聲音" 有無做聽力測試?

回復 apple~y 的帖子

唔係早產,但係分刀
出世時醫院做過聽力測試冇問題
佢應該聽到野,因有時佢訓緊,有d聱,佢係會醒
其實我都想知政府醫院出世做果d聽力測試係點做,準唔準?
‹ 上一主題|下一主題