用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 約克中英文幼稚園 York- school debentures
樓主: 5941
go

York- school debentures [複製鏈接]

我所講嘅"膚淺"係講當interview嘅時候, 只會留意嘅地方, (請留意引用嘅內容)同我覺得小朋友學到野, 開心, 行正途, 考到好學校就足夠, 咁真係唔明白又關咩辦學關埋度門想點就點, 學校唔係我開嫁, 學校對教導學生係冇問題嫁, 係個校長有問題做錯事, 咁又關家長事??
我個仔係知發生咩事嫁, 佢會問咁點算呀, 我有同佢講佢做錯事就要認錯, 但係可能都會比police拉佢, 因為佢講大話羅, 咁你會唔會學佢呀?? no
咁我問返佢, 咁校長唔好啫, 咁老師好唔好呀?? 好好
有冇教你唔好嘅野?? 你係學校開唔開心呀??
"我問心"一定有影響校譽嫁, 咁點解變左家長嘅錯呢, 我自己覺得出去考小學, 係你小朋友有冇能力, 冇事嘅時候就個個都話唔關讀邊間幼稚園, 有事就話校譽影響考小一, 擔心自己個小朋友實會, 但係如果咁講, 去考果間小學因為你讀間kinder校長做錯事, 而將你去標籤為一個不合格學生同家長的話, 果間小學都唔見得冇問題啦. 咁未即係簡kinder唔係簡你啦.
而家長嘅態度又點去改善負面影響, 就唔係好明, e+york嘅家長做左d咩講過d咩呢, 係唔係要個個都默認其他人所講, 唔係真嘅都唔出聲呢, 就係因為e+已經唔係只講校長今次嘅問題, 係仲有好多冇關又不正確資料係到傳, 我只不過係以我所知的講清楚.
就算個個家長唔出聲一樣有好多聲音講學校, 我只係講返一d係網度流傳而又唔啱嘅資料, 如果咁係會代表同流合污, 我冇野講. 不過我亦冇參加過咩慕道班course, 由此至終都冇講過校長係啱, 我地都等緊佢向我地交代.
當中唔覺係有個疑問咩, 校長搵錢都冇理由會白痴到, 明知開簡佈會就全世界都知, 仲要關於宗教喎, 一係york冇人信主羅, 揚開一定開唔到班嫁, whywhywhy教會一定會理啦, 等monday問過明白先啦!!!
唔駛c 嘴嘅!!

原帖由 w_y 於 10-10-2 19:59 發表
今次真係 c 嘴! 乜 york 家長真係個個似你咁 "膚淺", 我又唔信喎!
辦學唔係關埋度門自己想點都得. 你個仔而家係未知, 係開心, 但今次呢件事你自問心有無影響校譽? 你問下今年 k3 要考小一班 york 家長有無些少擔心受 ...

原帖由 siufu 於 10-10-2 21:02 發表
大是大非當前, 真係好難明白仍然有人護航, 仲要辣埋其他無關係o既學校/人/事, 只會令局外人覺得此校家長橫蠻護短吧.

物必先腐然後蟲生。
原以不少YORK家長會因此事對學校感到失望/憤怒但從這裡留言看;我超錯。

請睇清楚引用, 我只是回應, 我並冇心將其他學校作什麼比較, 我講嘅作解釋debenture,係唔啱就要改正,同講自己係interview度點簡間學校啫, . 我亦唔冇批評根德園, 我又冇話佢咁做有咩問題. 要明白咩係"辣"人間學校羅, 仲有講多次, 唔該睇多次, 我並沒有什麼的護航, 校長是錯的~~~~
人就係咁嫁喇, 什麼叫"辣", 就係咁喇, 出聲更正資料就係唔啱, 周圍講緊"無關今次事件""連家長都要錯"就係冇錯
仲有好用hurtful說話去講人地學校同家長.  
都係睇清楚先再"批評"人啦(講學校冇網址, 冇簡介會, 唔係批評學校羅)

quote]原帖由 siufu 於 10-10-2 21:02 發表
大是大非當前, 真係好難明白仍然有人護航, 仲要辣埋其他無關係o既學校/人/事, 只會令局外人覺得此校家長橫蠻護短吧.

[/quote]

你要明白我所講嘅係咩, 唔好每次引用完又唔睇內容, 我都係話debenture係因為york都有間國際呀, 咁所為透明度就一定有高低, 每間學校都有唔同嘅政策, 我舉例一間啫就果間冇問題, 公平d好, 係要針對某間學校係冇意思嘅, 我都回應返, 你去interview之前學校有簡介會, 即係簡介學校ma, 咁將學校資料都講比你聽, 就係有問題. 只係佢個方式唔一樣, 透明度低唔係咁用ma. 不過debenture佢係唔係只收international呢我就唔清楚喇, 如果會收埋billngual呢, 就有問題喇. 舊生未有通知.
仲有咩主觀願望而改變!! 如你有心讀間學校, 佢有provide講座比你去了解學校, 我真係唔知會有咩唔透明, 我亦冇咩願望去改變學校嘅透明度.

原帖由 oooray 於 10-10-3 01:09 發表

我只是指出任何政策上改變透明度高低之別‧亦因有YORK家長以英基收DEBENTURE比較而以個人意見指出分別。妳硬要找些透明度更低o既幼稚園比較(我指透明度),只是五十步笑百步而矣!如果妳都唔覺得宥問題咁就冇問題架啦!
...

係呀, e句好得"物必先腐然後蟲生"
就係因為有人發表左一d唔正確嘅資料, 跟住又有一個跟一個嘅回應, 未越講越錯羅
"校長是錯的....ok"學校同學生係冇錯嫁唔該, 唔駛對學校失望, 係對校長失望啫, 又唔駛憤怒, 可以簡唔讀, 唔好去憎恨一個人, 不過要一個交代.
如york嘅家長會如你所說的, 你又唔會開心d><
仲咩要咁講呢!!!!!!!!!!從來有人為個校長護航呀

原帖由 oooray 於 10-10-3 02:27 發表

物必先腐然後蟲生。
原以不少YORK家長會因此事對學校感到失望/憤怒但從這裡留言看;我超錯。

原帖由 oooray 於 10-10-3 02:27 發表

物必先腐然後蟲生。

算吧喇,唔護航,仲有咩可以做?校長係一校之長,都可以將佢同學校硬要分開,仲有咩可以講....唔通老師會唔聽校長講喇喎?.......眼睛係雪亮的,佢地只係係度話緊比各學校聽,佢地係一班怎樣的家長,是壞是好又與我地何干?

如果覺得有york既家長係呢個forum話校長開收費x道班既,請直接quote返0個個人既名出黎。以我睇返之前既回應queeniewingchow根本無話過york今次做得岩。但係如果要搵學校做比較既話,我唔覺得講一間係某d方面做得無york咁好係護航law。唔通york一定樣樣都衰過人咩?唔通york真係一文不值咩?講事實﹙如york interview前有介簡會,其他學校無﹚就唔俾既,仲會俾人抹黑做替學校護航law!!!!!!

我相信york唔係一間好完美既學校,佢有幾方面做得好過人地,有幾方面需要改善。但唔好當york家長欣賞到學校既優點時就當我地係「閉埋眼講大話」咁啦唔該,尤其係口裏不停講話要「尊重」其他家長既人。而且人地己經講到明唔支持york校長呢次搞收費既宗教活動啦,咁都仲要話我地為york「護航」?

某人話細心閱讀文章後至好再繼續討論落去。

1. 校長為一校之首, 全校政策都由佢策劃執行, 全校員工都唯佢馬首是瞻, 好難唔令人將學校同校長分開來看.

2. 我話"辣"其他學校/人/事主要係想講約克呢件事上對錯已顯而易見, 家長指出其他學校/人/事都有錯或有問題根本無意思, 即使其他學校/人/事真係都有錯, 唔通就代表約克無錯/錯少d?

我相信好多約克家長都因為呢件事而心痛難過, 部份家長亦可能氣憤難平, 但係只要對孩子有信心的話, 我相信難關終會渡過的, 但真係無謂再繼續護短令更多局外人反感, 累及所有約克家長.

原帖由 queeniewingchow 於 10-10-3 02:28 發表
請睇清楚引用, 我只是回應, 我並冇心將其他學校作什麼比較, 我講嘅作解釋debenture,係唔啱就要改正,同講自己係interview度點簡間學校啫, . 我亦唔冇批評根德園, 我又冇話佢咁做有咩問題. 要明白咩係"辣"人間學校羅,  ...

有d人嘅眼睛係真係唔係雪亮嫁, 原來家長對住一個做錯事嘅校長係一定要護航嫁, 冇路可簡嫁??唔讀york會冇書讀嫁, 真係好笑!!!
校長係一校之長, 並不代表會叫老師向學生灌輸壞嘅東西, 就算係"慕道班"件事上, 校長犯法也好, 唔代表一班老師及家長知情(家長係聽到校長話係從正途方法)我唔相信校長叫你做犯法野你都照做羅,
個個"有心人"講完一大篇偉論又話 "咩事不關己"我就唔明白咁真係好同壞都唔關果d人事, 但係就不停去講說話去批評, 言語上攻擊其他人, 已經轉變為對人唔係對事
我聲明絕對沒有係"慕道班"事件上作什麼護航, 並沒有認同校長嘅做法.
請討論此事上, 不要為本人作出人格嘅批評
我只想係一d大家誤解或唔知道嘅地方說出正確嘅資料(我知道的), 唔該!!!!

原帖由 Sindy 於 10-10-3 09:00 發表

算吧喇,唔護航,仲有咩可以做?校長係一校之長,都可以將佢同學校硬要分開,仲有咩可以講....唔通老師會唔聽校長講喇喎?.......眼睛係雪亮的,佢地只係係度話緊比各學校聽,佢地係一班怎樣的家長,是壞是好又與我地何干? ...

我再講多次, 2.係"慕道班"事件上, 跟本冇人話過佢啱嫁, 有人回應都係講緊 debenture事件呀, 內容大致係:咁英基同好多國際都有收啦, 咁又唔見人話佢地commerical(唔係我講嫁), 都只不過係想大家知道係因為york international先收debenture, 我相信唔係"辣"人間學校羅, 只係想大家對debenture事件公平對待york啫, (喇..不過我係唔佢係唔係只收international 果邊嫁), 你唔好誤會左, 唔係講緊"慕道班"喎, 仲有都話校長有錯羅
仲要講d咩護短, 你跟本誤會左果段野, 邊有人護佢呀, 仲要話會累及所有york家長, 唔通出面d人講嘅野同一d關於york嘅資料錯左, 都唔可以出聲, 一出聲就代表護航,唔通要默不作聲咁先啱咩, 而且發表回覆係我個人嘅事, 點解你可以咁樣講嫁, 我地就算教自己小朋友,都會教佢地要了解事情真相及全部, 給人誤會亦要作出解釋, 不要將誤會加深, 對事不對人啦

原帖由 siufu 於 10-10-3 17:04 發表
1. 校長為一校之首, 全校政策都由佢策劃執行, 全校員工都唯佢馬首是瞻, 好難唔令人將學校同校長分開來看.

2. 我話"辣"其他學校/人/事主要係想講約克呢件事上對錯已顯而易見, 家長指出其他學校/人/事都有錯或有問題 ...

原帖由 queeniewingchow 於 10-10-3 19:02 發表
校長係一校之長, 並不代表會叫老師向學生灌輸壞嘅東西, 就算係"慕道班"件事上, 校長犯法也好, 唔代表一班老師及家長知情(家長係聽到校長話係從正途方法)我唔相信校長叫你做犯法野你都照做羅,  

校長就推波比家長,話係應家長組織要求,家長又話唔知情,咁校長有無同你地講過要出公海領洗?我諗就此事,你地真係要佢還你地一個公道,公道唔係我地比你的,細路仔從來都無錯的,就算係百厭星我都覺得係童真....從來錯既都係大人,有事就推計分制(家長),有事就推其他人(校長),要睇社會點睇呢件事,可以從新聞字眼略知一二,根據有些新聞報導,用'辯稱'黎形容校長的回應....對於一間小學點去揀學生,學術係重要,但家長既言行一樣重要,你地係呢度發言,就係一個途徑比將來學校得知普遍york家長既睇法,所以再三提醒你地慎言,唔好比壞印象人地,你地知道校長係唔啱就夠晒,無謂再la埋制度,同埋人地邊個邊個都係咁呃分,去合理化校長既所作所為,呢個係另一樣野,不適合連埋一齊講

你地都係留返d精神去問下校長,點解家長組織會係學校收錢?點解又話合法途徑,有同教區聯絡,但教區又話無收到聯絡?但點會係公海領洗?點解要推波比家長?妄'固'家長的名聲.....

至於細路仔返學開唔開心,我可以話你知,我以前係一個幼稚園教師....就算細路仔係學校點都好,十個有九個九既幼稚園生,佢地都係喜歡返學的,所以,唔係佢地話返學好開心,就代表學校無問題,教得好好之類....

以前佢地既流動班....有十幾班....如果係有思想既大人,就會覺得有問題,但細路呢?佢地唔識咩係有問題,你問佢地,一樣覺得開心架....代表無問題咩?請好好意考一下,我地係痛心有個咁既校長,咁對待家長同細路仔,妄固佢地既發展需要

我可以話比你聽,我仔係spk面試時,in我仔既老師,只係問左我仔叫咩名,其他都無答佢就走返黎我度,痴實我, 而我就同老師暢談左廿分鐘,相信有in spk既家長,都知道可能只係會同你傾幾分鐘....點解我會同佢傾咁耐?我地係傾緊細路仔既發展,k2先寫字,無默書無考試,我極力反對k1開始填充式默書,k1要寫字....我講到咁...佢地都唔會我既理念另到個細路乜都唔識,會好難教...仲好認同我,仲收左我仔添...我亦都無因為呢間係好難考既名校而入讀,因著我仔既需要而選校....講咁多無謂野,都係想講,校長係一個唯利是圖既人,只係捉住家長的心態辦學,並唔係為個小朋友最大利益而行事,中左毒都唔知....你睇各家長一味只話,呢間學校既小朋友考到咩咩學校....教得好好...我可以話你聽,我仔間學校教得好好,係學校教佢識得有人喊而幫佢拎紙巾,再叫佢唔好傷心,教佢點樣去愛鍚父母,教佢明辯是非

仲有一樣野係想講比某家長聽,我話學校教得深唔係我仔資質唔得,而係唔想厄殺我個仔,佢八個月識得分另各交通工具,一歲唔夠都識得圖形(讀得出),識得數一至十,歲半唔夠識得背唐詩(只讀過四次比佢聽),健康院醫生話佢發展超左一年,到返n班,心理學家懷疑佢係資優, 做完史丹福測試後叫我要等佢五歲做韋氏....但我到而家都無做,因為佢係資優又好,唔係資優都好,唔係有特別週邊問題,只為學術既話,無咁既需要,我無因為我仔既特強記憶力而要佢去記一d艱深既字.....因為細路仔既發展需要問題,何須去厄殺一個細路呢?而呢位校長,捉住家長們呢d既心態,大賺特賺,損害呢群細路,第二次再講,為此,我的確感到痛心

My daughter is not a york's student, but i support "queeniewingchow" totally. By the way, "queeniewingchow" - Don't angry and save the time to explain it anymore. If i were u, I will ! Cuz some parents don't understand York!

我本身對york 0既一切從未有深入了解.. 但我本人現時為該堂區ST TEREAS'S CHURCH 0既慕道者... 只想讓外人了解多一點的詳情...

上0左慕道班差不多一年, 堂區從來沒有向我收取任何學費或集費... 另外,亦從未有要求我們作出任何強制奉獻... 所以對於YORK 要求收取費用絕對覺得驚訝!另外, 據我了解, 你必需在該堂上完慕道班, 他們才會接納你在該堂領洗... 所以應該無可能在YORK 上完課就可以到該堂領洗...

另外, 之前導師亦有透露, 現在部分著名小學亦不會接受海外領洗紙... 所以不要被騙...

我都唔明, 每次引用嘅文章唔關事, 正一我有我解釋就你有你講, 唔該你自己曾經身為一個老師, 唔好只睇報紙就樣樣當真, 跟住就不停去批評點做, 我一直都只是講返一d外界誤解嘅問題(已我所知的), 唔明點解會令到你不服氣地要去說服我學校好有問題, 每個人都有自己選擇果樣野嘅原因, 你就不停反駁, 咁我又解釋過, 你又當睇唔到咁, 又講一大篇偉論, 你可以用你個方法去為你個小朋友簡學校, 教小朋友, 我不會過問, 但係我唔係你.

解說一:york係冇家長組織(我知就係啦)

解說二: 家長都係聽個簡佈會得知有"慕道班"係學校讀,     校長當時係講合法嘅, 校長係冇講要出公海領洗(又係報紙話有家長半年前做放蛇得知ma), 我都有講過等到monday睇下學校點比交代啦.

解說三: 第一我冇推係計分制度下,第二咩有事就推係校長到, 你地一時就話明眼人都知個校長係錯嫁啦, 一時又話推係校長到.

解說四: 又黎對人唔對事, 我地係討論校長嘅所作所為, 而唔係去評論家長, 我地每位都係自願地講出係york嘅家長, 係因為我唔覺讀緊york係一件醜陋嘅事(當事情發生後), 我亦會對我嘅言行負上責任, 你不要用什麼老師的口吻去提醒我地, 我所講由頭到尾都係一句, 校長錯!!!知就夠晒, 但係我講左, 你都未講夠喎!!
我冇講過人地呃分所以校長所做就變成啱, 唔該.

解說五: 都講左啦, 係唔係呀?? 你已覺得有家長組織同出公海喇, 咁你未中毒羅, 未一個睇完又講, 越來越多錯嘅回響羅, 咁學校聲譽未越唱越好羅. 都話冇, 我地家長亦會自己問過明白, 所以我先係度解釋一d問題, 唔知點解會變左護航羅.

解說六呀: 你教過可能係99.9%話開心, 但係你唔好當所有人或係代所有人發表啦, 我識得嘅家長亦都有好多因為小朋友唔鐘意間學校而唔想返學, 有d仲要見心理doctor, 先知係學校令到佢唔開心, 最終都要轉校嫁. e+嘅小朋友好識表達自己, 讀書係佢, 唔通你唔理佢感受咩, 家長覺得好啫, 都未必小朋友鐘意.我唔明點解係要抺殺老師教得好呢, 校長錯, 學校就實有問題咩, 家長都識得分嫁.

解說七: 唔該啦.....e+ d小朋友連坐校車要3個小朋友一齊坐都識得講比mama聽(我個仔識羅)好迫呀, 唔鐘意呀, 你同姨姨講啦, 我諗我個仔都係一個有思想嘅人ma, 我相信
e+d mama如果遇到e d 問題係一定會知, 亦唔會唔出聲羅, 我所見york d mama一有咩事都會打電話問學校同上網話比其他家長聽, 你講嘅問題已經係好耐嘅事, 唔好係e到連埋一齊去攻擊啦. 咁樣只會沒完沒了.

解說七:我唔會想理會你仔仔有幾超班, 我都有講過, 考小一時都係睇你同小朋友表現, 老師會比時間去了解家長對學校嘅認識同理念是否一至啦, 唔係得你個仔唔出聲又收嫁,你可唔可以唔好成日代表家長(york)講野呢, 唔好講到個個家長都係白痴, 入得去讀嘅, 都知道學校會比d咩學生, 家長覺得好, 啱自己小朋友先入去選擇e間學校. 好似你咁你一樣係鐘意你個仔間學校嫁, 但係未會個個都一樣, 但係你唔好以為得果間學校先會教小朋友去關心別人, 愛鍚父母同分事非黑白羅, 所以我先講"校長有問題, 係唔係就會叫老師教壞你個子女呀".

解說八:你唔好係我個引用回覆度講啦, 好長呀!!!
你去同個某某家長講啦, 我都唔明你想講咩, 唔好意思,
最後果句, 你認為早d比小朋友學多d生字或者深d嘅知識就係厄殺的話有問題, 你可以為你個仔簡你覺得啱嘅同適合佢嘅, 但係點解其他家長就唔可以選擇唔同嗎??唔會因為與你相反就係唔啱嫁ma, 冇家長會去損害自己個小朋友羅, 各有各選擇啫, 學多d野又冇話錯嘅, 唔好講到個校長咩捉住家長的心態咩咩咩....咁係學校提供有關課程同教學方式, 家長覺得啱未去簡一間合自己要求的學校, 好多學校亦加開國際班, 又或者新校都以雙語教學, 咁唔通有唔好喎, 咁都要與時並進嘅.

好長呀88

原帖由 Sindy 於 10-10-3 23:04 發表

校長就推波比家長,話係應家長組織要求,家長又話唔知情,咁校長有無同你地講過要出公海領洗?我諗就此事,你地真係要佢還你地一個公道,公道唔係我地比你的,細路仔從來都無錯的,就算係百厭星我都覺得係童真....從來錯 ...

Queenie and Fion,

They (those against York, no matter York is doing good or bad) won't listen and will not listen at all.

I think both of you have said and stated clearly, why bother repeating the points when they started to re-dig old news that were decade's ago, and to certain extend, showing off why they don't choose York? That is nothing to do with the subject of this thread.

Agree with ameinahor and save our time for kids.

e十港童抗逆能力低,做父母真係要念念點解

queeniewingchow, 真的十分認同你的說法!! 看見你這樣生氣, 我也感到痛心, 校長的錯, 還是要家長們去分擔!! 其實你也不用激動, 別人想什麼和說什麼我們是控制不了, 就像我們不能控制校長的思想行為一樣, 只要約克家長問心無愧, 懶理別人怎麼想吧! 我們家長還是成年人, 還懂得分辯是非黑白, 不需外人加以評論!!!  到現在, 我還不太明白外人還總是咬著不放, 是要所有約克家長立即退學嗎?? 還是貶低了別人的學校, 自己學校的聲譽便得以提升?? 另外我更加相信所有小學校長也是理智的, 不會因為此事而忽略小孩本身的能力。 一件事還一件事, 請各位有心人別再胡鬧了, 我們約克家長現在只會專心照顧小孩, 專注其功課及發展, 如各位有時間也請盡量陪伴閣下的小孩, 無必要再浪費時間在這裡跟別人胡扯!!

我覺得今次事件校長完全推波俾家長是對York家長及小孩一個好大傷害。社會大眾(包括小學校長/老師)已對York家長的價值觀有-ve睇法,小朋友就算幾叻都好大機會被呢d睇法所蓋過。

我覺得York家長應團結澄清學校今次的所為令小朋友及家長蒙上污點,不要浪費時間告訴人家York教得有多好小朋友有多開心
"即使你是友善的,人們可能還會說你自私和動機不良,不管怎樣,你還是要友善。即使你是誠實的,人們可能還會欺負你,不管怎樣,你還是要誠實。你今天做的善事,人們明天可能就忘記,不管怎樣,你還是要做善事。” 杜麗莎修女。

原帖由 ck07hk 於 10-10-4 09:57 發表
queeniewingchow, 真的十分認同你的說法!! 看見你這樣生氣, 我也感到痛心, 校長的錯, 還是要家長們去分擔!! 其實你也不用激動, 別人想什麼和說什麼我們是控制不了, 就像我們不能控制校長的思想行為一樣, 只要約克家 ...

可惜現實係一般人覺得校長的理念等同學校的理念,大眾(包括小學校長/老師)會覺得家長係認同York的理念才會讀這校。
"即使你是友善的,人們可能還會說你自私和動機不良,不管怎樣,你還是要友善。即使你是誠實的,人們可能還會欺負你,不管怎樣,你還是要誠實。你今天做的善事,人們明天可能就忘記,不管怎樣,你還是要做善事。” 杜麗莎修女。

agree ~~
有些事情, 在 forum 講贏又如何? 而家好啦講左咁多, 大家都有眼睇. 古老話: 事實勝於雄辯. 大家都係慳返啖氣.

樓下講得岩, 一般人揀學校都係揀返相同理念, 香港又唔係無其他幼稚園你讀. 道不同不相為謀. 大家各行各路就最好.

原帖由 pandabonita 於 10-10-4 07:50 發表
e十港童抗逆能力低,做父母真係要念念點解
‹ 上一主題|下一主題