用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍塘宣道小學 有冇一丁班家長
樓主: fc2008
go

有冇一丁班家長 [複製鏈接]

今天派中文測驗卷,沒有其他功課,呀女中文測驗較英文仔,希望佢再努力咗

阿囡在星期四寫了"明交參觀工作紙",請問今天有派嗎?  thanks!

星期四參觀大埔海濱公園,工作紙可能是今天或是明天派,星期五要交。

原帖由 KingYiBaBa 於 08-11-4 23:58 發表

阿囡在星期四寫了"明交參觀工作紙",請問今天有派嗎?  thanks!

你地家課簿上有沒有寫 造句/聆聽/說話 ... 幾多分呀?

英文活動日 .... 我地都無收到通知家長可以出席, 係有朋友 (讀隔離班) 去完返黎報料, 仲話幫我地拍左 video 添, 真係好彩有佢咋

原帖由 joannespapa 於 08-11-5 08:38 發表
星期四參觀大埔海濱公園,工作紙可能是今天或是明天派,星期五要交。

個英文活動日都係亞仔玩完至同我講, 但問極佢都答唔到我有咩攪, 有無份講野等等, 我上學校個網睇相又見唔到亞仔, 真係唔知亞仔係學校做咩, 懵懵下咁.

順便一提, 聽日記得預備個小布袋俾佢地outing 裝水壺呀.
另外仲有:
12/11: 牙科保健 (要帶牙刷)
13/11: 打針
24/11: 穿冬季校服
28/11: 交體育報告

原帖由 poonsline 於 08-11-5 09:27 發表

英文活動日 .... 我地都無收到通知家長可以出席, 係有朋友 (讀隔離班) 去完返黎報料, 仲話幫我地拍左 video 添, 真係好彩有佢咋

...

唔見有呢啲分數喎

究竟英文活動日一年班有冇得上台講?個活動咁神秘嘅

原帖由 poonsline 於 08-11-5 09:27 發表

...

無錯 .... 個活動日係好神秘既 .......

大致係 .. 每班挑選六個同學上台讀一篇自選既文章 (不多於一分鐘), 如果揀左你位小朋友, 係會有張便條釘左係家課簿到, 叫家長為小朋友選.

最初只係以為係讀 ... 點知原來係比賽 ..黎既, 仲要家長可以到場參觀, 但我班應該沒有通知, 所以家長應該唔知可以出席, 但我睇 隔離班既家長係收到通知的.

據小女說 ... 一年級與三年級一齊係禮堂 .... 咁囉

原帖由 joannespapa 於 08-11-5 10:47 發表
唔見有呢啲分數喎

我都唔見有呢d分數, 淨係得 list. 同 時事常識有分數咋

原帖由 joannespapa 於 08-11-5 10:47 發表
唔見有呢啲分數喎

我都淨係得呢D分數, 中文噚日淨係派左份券, 其他分數就無, 另外噚日聖經份券係咪無攞返黎呢?

原帖由 陳師奶 於 08-11-5 11:30 發表
我都唔見有呢d分數, 淨係得 list. 同 時事常識有分數咋

係呢, 亞仔又話有評判, 但係問佢有冇頒獎, 佢又話無...

原帖由 poonsline 於 08-11-5 11:27 發表
無錯 .... 個活動日係好神秘既 .......

大致係 .. 每班挑選六個同學上台讀一篇自選既文章 (不多於一分鐘), 如果揀左你位小朋友, 係會有張便條釘左係家課簿到, 叫家長為小朋友選.

最初只係以為係讀 ... 點知原來係 ...

原帖由 陳師奶 於 08-11-5 10:23 發表
個英文活動日都係亞仔玩完至同我講, 但問極佢都答唔到我有咩攪, 有無份講野等等, 我上學校個網睇相又見唔到亞仔, 真係唔知亞仔係學校做咩, 懵懵下咁.

順便一提, 聽日記得預備個小布袋俾佢地outing 裝水壺呀.
另外仲 ...

陳師奶:

多謝11月的提點。明天要帶書及書包嗎?

C.W.,
sorry, 今朝至睇到你留言, 趕唔切覆你添.  我照同亞仔帶書包同課本.  另外, 今朝亞仔換校服時至同我講話今日要著PE 衫   , 早一日講我就可以係呢度提一下大家.

噚晚睇下手冊, 11月仲有野補充:
            交專題P8-10+封面
17/11: 說話訓練(二)

原帖由 C.W. 於 08-11-5 17:54 發表

陳師奶:

多謝11月的提點。明天要帶書及書包嗎?

陳師奶:

多謝回覆。我都係照帶書及書包。起初以為可以帶少D,等個細路輕鬆吓。

睇吓你記下11月的功課表,都唔簡單,要快D開始做。

Thanks again.

C.W.

原帖由 陳師奶 於 08-11-6 09:44 發表
C.W.,
sorry, 今朝至睇到你留言, 趕唔切覆你添.  我照同亞仔帶書包同課本.  另外, 今朝亞仔換校服時至同我講話今日要著PE 衫   , 早一日講我就可以係呢度提一下大家.

噚晚睇下手冊, 11月仲有野補充:
12/11 ...

唔該晒, 陳師奶!!

等我再加少少.....

11/11: 中默
            交專題P8-10+封面
14/11: English Dictation

說話訓練係咪人人唔同呢, 我好似係12月8日?

原帖由 penguin 於 08-11-6 17:22 發表
唔該晒, 陳師奶!!

等我再加少少.....

11/11: 中默
            交專題P8-10+封面
14/11: English Dictation

...
第七週至八週要考音樂和普通話,說話訓練(ニ)跟張paper所寫no.進行

請問今次中默範圍是什麼呢?

阿囡寫 3.2詞 4 課

3.2詞我都明, 但4課真係比阿囡考起....

thanks!  thanks!

亞仔寫 3.2(詞) 4.1 (課), 應該係第二冊第一課

原帖由 KingYiBaBa 於 08-11-6 22:25 發表
請問今次中默範圍是什麼呢?

阿囡寫 3.2詞 4 課

3.2詞我都明, 但4課真係比阿囡考起....

thanks!  thanks!

想問下"說話"是老師問一句學生答, 還是自己成篇串連後說出來呢?

請問數學科今日係咪帶要帶下一C及良, 因為亞仔寫左帶下一B,C, 我揾唔到B, 之後佢又話佢寫多左, 淨係帶c就得, 係唔係呢??

另外, 有無人知, 聽日果支打針仲會唔會發燒既呢?

我哋執咗數1C、作業同良師本練習, 今日個書包好重!
‹ 上一主題|下一主題