用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港浸會大學附屬學校王錦輝中小學 浸會大學附屬學校王錦輝中小學 1C 班家長報到!!!! ...
樓主: Esther-Hailey-J
go

浸會大學附屬學校王錦輝中小學 1C 班家長報到!!!! [複製鏈接]

Thank you.
原帖由 kae 於 08-12-17 23:06 發表
恭喜你呀

我巳收到pm了   

我冇申請ar....because I need to take more rest .
原帖由 好姨 於 08-12-17 16:28 發表
ts07an

唔洗問 我知邊個...

我呢期都開始認識到各級同學

佢地又認得我 感覺幾好玩做義工

星期五我都會回去做義工

你地邊個去

回覆 # 的文章

好姨,

15號真係好乖, 成班男仔之中最乖, 仲好Q添 !
我帶咗D糖比佢地幾個食, 所以個個聽晒我話.

回覆 # 的文章

MAKFR, 好姨,

開學至今都有三個多月, 呀仔大部份都可以跟到, 只是中文比較吃力, 唯有自己補吓.
學校功課唔係好多, 我自己見佢有時無嘢做, 就比D課本的詞語佢抄吓, 好過佢成日睇電視.
仲有, 英文係進步咗, 佢自己做JOURNAL, 只係有D字唔識串就會問我.
MATHS ASSESSMENT 啲英文題目未睇清楚就做, 錯在大意, 所以MS LIN 而家都叫佢地圈D題目KEYWORD出嚟.....

請問明天交換禮物要幾錢一份?

20元, 我買咗支筆.

原帖由 makfr 於 08-12-18 16:04 發表
請問明天交換禮物要幾錢一份?

今日無派返語文精煉, 老師話明天派返.

假期唔係好多功課, 可以温習吓....

係呀,我都有d担心7-9號嘅assessment!

原帖由 ts07an 於 08-12-18 17:45 發表

我個仔今日有帶返語文精煉.  

想問吓中文的每日一遍是甚麽? 怎樣做?

我就覺得功課都唔算少,maybe I'm too lazy la!
原帖由 ts07an 於 08-12-18 17:45 發表

Thanks, I have bougth snack.
原帖由 ts07an 於 08-12-18 17:40 發表
20元, 我買咗支筆.

me too! Especially Chinese!
原帖由 Hinmummum 於 08-12-18 18:05 發表
係呀,我都有d担心7-9號嘅assessment!

Joan,

I think your son is so great as my son uses long hours to finish his homework everyday. I can't give him extra one as he is too slow.

原帖由 ts07an 於 08-12-18 13:31 發表
MAKFR, 好姨,

開學至今都有三個多月, 呀仔大部份都可以跟到, 只是中文比較吃力, 唯有自己補吓.
學校功課唔係好多, 我自己見佢有時無嘢做, 就比D課本的詞語佢抄吓, 好過佢成日睇電視.
仲有, 英文係進步咗, 佢自己做 ...

Hi Makfr,

首先恭喜妳!多啲休息啦!

"每日一遍"應該就係"現代教育"網上練習.
因為有啲功課係project,所以就要我哋都要得閒先可以一齊揾料做,放假想懶吓都唔得.

B. rgds.

原帖由 makfr 於 08-12-18 20:54 發表
我個仔今日有帶返語文精煉.  

想問吓中文的每日一遍是甚麽? 怎樣做?

我就覺得功課都唔算少,maybe I'm too lazy la!

Hi, Lily,

Thank you very much for your info.

lee 個假期真係都懶d都5得ar........不過我要懶吓同阿仔做功課,事關工人放假2星期,我又要返工,阿仔會去我家姐屋企住...就等我家姐教佢做homework la.
原帖由 lily0720 於 08-12-18 23:00 發表
Hi Makfr,

首先恭喜妳!多啲休息啦!

"每日一遍"應該就係"現代教育"網上練習.
因為有啲功課係project,所以就要我哋都要得閒先可以一齊揾料做,放假想懶吓都唔得.

B. rgds.

...

HI, makfr,

Same as my son,所以上每日一篇都可能係等星期五唔使趕功課時一次過做晒佢咋!我都覺得呢個假期唔係好少功課,加上要溫習,又要做LA個 project!不過你唔好理喇,自己多d休息,千祈唔好教功課,如果唔係就實勞氣㗎喇!
就等你家姐幫手教仔仔啦!

原帖由 makfr 於 08-12-18 20:58 發表
Joan,

I think your son is so great as my son uses long hours to finish his homework everyday. I can't give him extra one as he is too slow.

中文真係無信心, 不過盡咗力就算...

原帖由 makfr 於 08-12-18 20:56 發表
me too! Especially Chinese!

麥老師話 : 中文隨筆可以寫番科學館個報告落去就得 la.

Hi Emerson's Mom,

恭喜你有喜,多點休息!:)

Thomas's Mom

hi all

maths 乜原來有份project 要做

幾時講 ???

有張worksheet派咗gar.
原帖由 好姨 於 09-1-5 16:26 發表
hi all

maths 乜原來有份project 要做

幾時講 ???
‹ 上一主題|下一主題