用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 播道書院 08 - 09 P1A 家長互助站
樓主: pc_choi
go

08 - 09 P1A 家長互助站 [複製鏈接]

原帖由 katyma 於 08-10-29 10:15 發表

文學功課是下星期二交, 不過囡囡說都係今天帶回校好 d. 她說驚到時忘記帶.

下星期二G.S. Cross word game, 今次既範圍都有20 vocabs .

SmartCambridge - 我都無join,而家連SmartABC/  ...

文學功課內的詩﹐你囡囡已經背了嗎?
GS既cross-word puzzle在那裏有提範圍的二十個字?
你囡囡通常用幾多時間做SmartABC?

Hi Papa,
其實囡囡係kg 已經背了, 昨晚她也背了一遍, 我估Ok 掛.

GS Crossword game - 你可以留意G.S. Vocab Ch4-Ch7

Smart ABC - 我無認真同佢計時, 因為我想佢玩得relax d. 加上說真無太多時間比她玩呢個SmartABC. 打Dora game就多.

原帖由 PaPa 於 08-10-29 10:22 發表

文學功課內的詩﹐你囡囡已經背了嗎?
GS既cross-word puzzle在那裏有提範圍的二十個字?
你囡囡通常用幾多時間做SmartABC?

Can anyone tell me what they have to do for the chinese HW(the blue paper)? Thanks!
MamaKate

Hi, Mamakate:
fyi - 係結構字worksheet

將紙對摺分左右兩邊. 一邊寫 "上中下"結構字, e.g. 葉 (++. 世, 木), 另一邊寫 "內外包圍"結構字, e.g. 回 (口, 口)
希望幫到你.

原帖由 Mamakate 於 08-10-30 17:08 發表
Can anyone tell me what they have to do for the chinese HW(the blue paper)? Thanks!

回覆 # 的文章

是字形結構 , 做上下結構 及中間結構,
中間結構 例 : ( 回 )
數量徐意,當然越多越好
希望資料正确,因是囡囡說的,請問其他家長有否要補充

katyma & kkjket,

Thanks for your help!! When will be your time for the parents' day? Will you two go to the talk from the principal?

原帖由 kkjket 於 08-10-30 17:57 發表
是字形結構 , 做上下結構 及中間結構,
中間結構 例 : ( 回 )
數量徐意,當然越多越好
希望資料正确,因是囡囡說的,請問其他家長有否要補充 ...
MamaKate

今天學校派了一張“Reminder on Bringing your Child”﹐內容話原本係家長與小朋友一齊見老師﹐但我唔覺之前既通告有咁講既?

回覆 # 的文章

I have the same thought as yours.  So I review again Circular P028 but can't find that message too.

About GS Crossword

阿仔今次GS Crossword又肥佬了 ,已經試過好多方法教佢記生字,但都無效。
講真的,我都覺得GS的生字較難記,仲要識解題才識填字。若要由我自己來做都未必一百分啦!不過,阿仔話有人滿分,亦有人零分,所以佢無話過唔開心。
好彩老師話GS考試不是用Crossword形式,不過,我都要盡力幫佢記番學過d字,費時考試時,唔識解題。

pc_choi: 唔使唔開心, 相信老師既原意係想小朋友溫下書, 知道下vocab既meaning, 唔想到考試時一次過溫. 其實我都唔知到考試時形式是怎樣??

如果係咁, 你可以試下同他分開幾日串 (每次幾個), 串熟先加新vocab.

原帖由 pc_choi 於 08-11-5 15:23 發表
阿仔今次GS Crossword又肥佬了 ,已經試過好多方法教佢記生字,但都無效。
講真的,我都覺得GS的生字較難記,仲要識解題才識填字。若要由我自己來做都未必一百分啦!不過,阿仔話有人滿分,亦有人零分,所以佢無話過 ...

好似話老師會將下半部既文字題的答案寫在黑板﹐然後小朋友自己抄去上半部既cross-word﹐唔知真定假?

估應該就唔係, 如果係的話, 照計可以抄足, 點會有人有零分?? 等我今晚探索下呢個問題先.

原帖由 PaPa 於 08-11-5 16:28 發表
好似話老師會將下半部既文字題的答案寫在黑板﹐然後小朋友自己抄去上半部既cross-word﹐唔知真定假?

多謝Katyma的關心,其實由昨日開始,我已同仔仔商量,希望佢逐d記番晒學過的生字;當然好似你講的方法,就係記熟幾個生字後才再加新字,希望佢考試前能記到大半,以便識得解題目,得番些少分。
其實,依家佢仲係適應默書、測驗的模式。我相信假以時日,仔仔會有進步的。

pc_choi: 你客氣了.  其實囡囡都唔識解GS下面既句子, 只係盡量填puzzle 格仔, 雖然回來成績暫時都OK, 但真的花很多時間去溫. 慢慢來, 相信遲些佢地習慣了就嫌我地煩喇.

想問下是否逢星期一既課後LWL都停?? 囡囡有些不開心, 因為佢都幾喜歡星期一 & 四既活動, 希望情況快些改善, 大家就開開心心.

原帖由 pc_choi 於 08-11-5 17:33 發表
多謝Katyma的關心,其實由昨日開始,我已同仔仔商量,希望佢逐d記番晒學過的生字;當然好似你講的方法,就係記熟幾個生字後才再加新字,希望佢考試前能記到大半,以便識得解題目,得番些少分。
其實,依家佢仲係適應默書、測驗的模式。 ...

原來明天有數學Rev. Test呀?
我無印像之前有通知﹐邊有時間溫習呀?

PaPa,
    其實上個星期四/ 五,手冊已寫話會在這個星期五有數學Rev Test.
    不過,好彩今日功課不多,大家的小朋友仲有時間努力溫習。

PC Choi & Mamakate:
小朋友今天好d未, 聽說有好幾個同學病了, 小心身體呀.

原帖由 pc_choi 於 08-11-6 23:23 發表
PaPa,
    其實上個星期四/ 五,手冊已寫話會在這個星期五有數學Rev Test.
    不過,好彩今日功課不多,大家的小朋友仲有時間努力溫習。

Katyma,
    謝謝你的關心,不過仔仔真的病倒了。上星期日看過醫生,說是傷風咳;所以昨日請了假,休息了一天。今日見仔仔精神好些,所以讓他上學去。
    我亦知道昨日仔仔嗰班共有4個同學請假,故希望大家小心著涼,著多件衫。

Can anyone tell me what are the words/sentence for Today's (Friday's):
- PENM 4
- MATHS A

Thank you very much.

Pemn 4
1. I'm not feeling well.
2. May I go to Medical room.

Math A
1. sixteen
2. seventeen
3. eighteen
4. nineteen
5. twenty
6. first
7. last
‹ 上一主題|下一主題