用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 Dr.T 在此 (Hello, Dr.T speaking... 續集)
樓主: Dr.T
go

Dr.T 在此 (Hello, Dr.T speaking... 續集) [複製鏈接]

Dr. T,

我小朋友係有自閉証傾向及言語遲緩,現在差不多六歲讀緊i位,近幾個月,每當發脾氣時(e.g. 有時自己做事情做得不好,有時係佢找不到佢要找的東西),便會亂掉野,當然佢咁做我哋會制止佢,之後要他把亂掉的東西執好,但我發現每當他掉完東西,其實佢知係唔啱,因為佢會望下我哋反應,我哋都試過ignore佢,但佢只會繼續掉,直至我哋話佢為止。另外,當佢做錯野時(e.g. 打人),當我哋講好大段說話話佢時,佢會郁手打我哋,就算我哋捉住佢隻手,佢啲手指都會繼續抓我哋。此外,有時當他聽到一些音樂時,佢會有很大反應,例如:大哭及大力拍打錄音機等,但當帶佢上音樂治療,根本就冇這些表現,而且治療師話佢表現得好好。

我想問我哋應點樣處理佢呢啲表現?係咪普通小朋友唔會有呢啲表現呢?因為佢出年便要上小學,如果想找你平估一下,費用是多少呢?

1.最終忍唔住口要叫停,其實對小朋友而言都已經是一個反應...當然要孩子承受行為的結果是好,但周圍的人的反應會掩蓋最後收拾的"痛苦.我會建議長痛不如短痛,要忍住不作反應,當然準備功夫要做足-環境盡量簡單,使他要亂丟物件也選擇有限,即使逼不得已要出手時也要木口木面,不與他作交流,只是盡量以減少破壞為目的.待他真正冷靜才"教訓"他.

2.孩子對音樂的反應不一,我的觀察是可能比較雜亂,或者某些音頻,的聲音會有大反應.

3.如果小朋友是有衛生署跟進,應該在入小一前已有評估安排?

原帖由 BB頭maimimi 於 08-12-3 11:24 發表
Dr. T,

我小朋友係有自閉証傾向及言語遲緩,現在差不多六歲讀緊i位,近幾個月,每當發脾氣時(e.g. 有時自己做事情做得不好,有時係佢找不到佢要找的東西),便會亂掉野,當然佢咁做我哋會制止佢,之後要他把亂掉的東西執好, ...

Dr T
此外,想問將軍澳區有沒有小學有好的good comment

終於昨日佢拍打個lcd電視,我就忍唔到,捉住佢雙手stop佢,跟住佢就用手打我,我試過攬住佢等佢平靜落黎,但佢都要掙扎繼續掉野,但都要10-15分鐘,佢才平靜落黎,我發覺佢掉的野都係佢平時成日玩或用的野,如果ignore唔到又可以點呢?會唔會係因為佢講野唔叻,所以會咁呢?有咩方法可以比佢發洩佢的情緒呢?

另外,無錯政府係有平估,但要到而家12月都未做,試過同佢去直資小學面試,佢都唔肯做當然就唔會收佢,又試過問一些津貼小學,佢有話派到黎都會盡量幫佢,但幫唔幫到亦係未知之數,所以如果有其他途徑,我都想可以及早知道佢的程度?唔知Dr. T 係九龍有咩小學可介紹?

原帖由 Dr.T 於 08-12-4 12:51 發表
1.最終忍唔住口要叫停,其實對小朋友而言都已經是一個反應...當然要孩子承受行為的結果是好,但周圍的人的反應會掩蓋最後收拾的"痛苦.我會建議長痛不如短痛,要忍住不作反應,當然準備功夫要做足-環境盡量簡單,使他要亂 ...

社交經驗除了實戰,實在也沒有甚麼替代品.如果小朋友本身對與同齡孩子主動交往的興趣不大,就唯有從另一個角度去諗:如何令其他人會主動"lau"自己的小朋友玩.實際的個案是有不少明顯社交能力差的人都會有人找他玩-靠功課表現,人家會主動問你.有點功利,但現實如此.

學校選擇方面請另開題問其他家長較好.

原帖由 Jac_chue 於 08-12-5 10:23 發表
Dr T
小兒現在4yrs2個月,剛剛九月入讀I位.他在2yr半時被評為自閉症,語言表達能力慢了9個月,理解力慢了半年,智力正常.經過一年多的努力,他現在的語言能力巳進步不少,固執行為及脾氣已改善了少許,沒有以往的大叫.睡在 ...

由於目前他的溝通/表達方法有限,他只懂得用同樣原始的方法情有可原.要教他代替的方法需要時間,首先是要他明白/知道丟東西是沒有用,冷靜下來才開始"洗腦".

要知道小朋友大概的能力才有可能有建議...請check pm.

原帖由 BB頭maimimi 於 08-12-8 14:43 發表
終於昨日佢拍打個lcd電視,我就忍唔到,捉住佢雙手stop佢,跟住佢就用手打我,我試過攬住佢等佢平靜落黎,但佢都要掙扎繼續掉野,但都要10-15分鐘,佢才平靜落黎,我發覺佢掉的野都係佢平時成日玩或用的野,如果ignore唔到又 ...

Dr. T 你好, 小兒兩歲零兩個月大, 前天開始有小小奇怪事發生 - 他全日都有不規則的'縮勁' 動作, 今天也有, 我們沒有教過他此動作, 亦不是痕癢等的問題...

我很擔心, 是否什麼徵狀 ? 多謝.

DR. T,

你好!我依家真系好担心個女系自閉症!但她已2歲9個月了,一直以為只系性格內向怕羞,而且我老公和他的妹妹也是很遲才講嘢(3歲先開口)..所以一直也不認為有問題!但越來越唔對路,她上了2年playgroup,依返nusery,老師開始話佢唔講嘢唔同人玩,只系好開心咁走來走去,會baby talk,會講同學D 名,單字英文,但不能對答溝通!

她在家也一樣但會active D同講多D嘢!但都不會以句子講出佢想要嘅嘢!例如她會說:
Mummy 抱抱
Mummy sit down/ angry/ stand up
Daddy 返喇
Daddy toilet
食包包 or Eat bread, water 飲水水
Where's everybody?
All sleep
christmas tree, snowman, santa clause

She's not good at saying "s" and "L" sound, like snake, square, swimming, Kelly, Elly, is, 你 etc..

當我問佢嘢,佢一系唔答我,一系模仿我講嘅嘢!我堅持再問佢系咪想咁咁咁,佢就一樣系copy我講嘅嘢,我話系咪要lee樣?佢又系copy我講嘅嘢!所以不能以對答方式溝通!
我不用工作,同工人湊佢,所以"通常"我哋都會明白佢講セ。但出到去人哋就更系唔明佢想點!
佢好怕我哋特然大笑或太興奮,佢會大哭 !
佢好矛盾:佢好怕poo poo,constipated child,一路有睇医生同我哋對佢飲食好関注,但佢一poo poo 完就會同自已講:nothing! 無事!咁安慰自已!我同佢clean up時佢會話 "No!!!" 但跟住就同自已講"It's ok!!"
佢無耐性同易忟憎:放唔正puzzle又唔比我幫佢,再放唔好就會尖叫,打自己手仔!我加以安慰,咁佢就會話 "無事"!

我已安排見 speech therapist 但越想越驚!可以比D意見我嗎?我想做評估前有D心理準備,同埋開始要加油呀!

小朋友3歲未夠,未必需要那麼快就斷定小她是/,否自閉症.

似乎社交溝通是有一定困難,但會否是語言混亂所致?如非必要又或者其中一個家長是native English speaker,加上家族有言語遲緩歷史,最好能先用母語與小朋友交談,讓她有更多的社交詞彙.

因為她不懂得用校與其他孩子交談,平日缺乏訓練/模仿的機會會是主要原因.

學英文來日方長,不要打亂了孩子發展的陣腳.

原帖由 kadie 於 09-1-2 00:50 發表
DR. T,

你好!我依家真系好担心個女系自閉症!但她已2歲9個月了,一直以為只系性格內向怕羞,而且我老公和他的妹妹也是很遲才講嘢(3歲先開口)..所以一直也不認為有問題!但越來越唔對路,她上了2年playgroup,依返nusery,老師開 ...

縮頸(勁?)???

如果用一般嬰幼兒的行為分析,可能只是一種循環動作-由於他偶然發現自己原來可以控制頸部,而隨後身邊的人又好像有很多反應,於是便有可能引致他不斷重覆同樣動作.

由於未見到真正情況,這是完全純理論分析.

原帖由 chelsealam 於 08-12-27 16:58 發表
Dr. T 你好, 小兒兩歲零兩個月大, 前天開始有小小奇怪事發生 - 他全日都有不規則的'縮勁' 動作, 今天也有, 我們沒有教過他此動作, 亦不是痕癢等的問題...

我很擔心, 是否什麼徵狀 ? 多謝. ...

Thank you Dr.T!!

語言冶療師初步估計我個女有自閉症傾向因為語言發展遲緩同社交弱!我都唔想咁快斷定佢系唔系自閉症,但佢學校話佢跟唔上同齡,同表達能力無其他人咁好,我實在好大壓力呀!
已經揾緊母語教學嘅幼稚園,等佢系"一個語言"嘅環境下可以發展得好D,增強表達能力。
但依家最頭痛系個女成日"樓"我!!セ都"樓"一餐!又大哭大叫唔知佢想點!工人話我唔系屋企好好哋,唔"樓"計,好聽話!
我已成日陪佢玩,睇書玩玩具睇兒歌電視"暗"訓覺,唔知點解佢一有D忟憎,如我系到,就哭到死去活來!
我pretend angry, 返房,佢哭多兩聲好快就同工人系廳到玩又肯講嘢!
一見到我又好開心咁走嚟我到,我再同佢玩,但好快又樓計,一定要我抱,講唔啱又哭又跳!
咁我應該點做?我已放最多嘅時間系佢到,但佢好似系工人同婆婆面前behave得好D.......

原帖由 Dr.T 於 09-1-6 14:44 發表
小朋友3歲未夠,未必需要那麼快就斷定小她是/,否自閉症.

似乎社交溝通是有一定困難,但會否是語言混亂所致?如非必要又或者其中一個家長是native English speaker,加上家族有言語遲緩歷史,最好能先用母語與小朋友交談, ...

HI, DR.T

HI, DR.T

你好嗎, 亞仔今年3YRS + 7個月, 言語遲緩1年, 現可講到2-3詞句子, 一年多前入讀I位, 另有私人言語治療班上堂, 但剛剛停止因姑娘要放產假, 我想同亞仔報讀其他言語課程(但唔想上一對一, 因I位已有), 協康會有時有D言語小組, 但好難報名, 有無其他介紹呢, 我有同佢上音樂班, 在琴行上, 都係唱下歌, 佢都OK, 乜都比佢試下好唔好呢?

我仔今年五歲四個月,在家肯聽爸媽指示,但今年K3,由k1-k3在學校脾氣好差,老師常投訴,不聽老師指示,不專心上堂.最衰是上堂常大吵,upset到同學,我好驚校長叫佢出校,但佢學習又無問題,老師的問題100%是對的,佢是不是精神有問題,好煩

這情況比較少見,因為通常都是家中有問題,但在學校溫馴如羔羊 :)

有可能是學校本身的教學安排與小朋友的能力不配合,亦有可能是老師的班房管理有問題,孩子比較聰明,看在眼裡而比較放肆...

原帖由 ernestchow 於 09-1-14 00:57 發表
我仔今年五歲四個月,在家肯聽爸媽指示,但今年K3,由k1-k3在學校脾氣好差,老師常投訴,不聽老師指示,不專心上堂.最衰是上堂常大吵,upset到同學,我好驚校長叫佢出校,但佢學習又無問題,老師的問題100%是對的,佢是不是精神 ...

小組方式語言訓練真的可遇不可求,或許與其他BK家長自行聘請一位ST開組???

任何有系統地製造社交溝通機會的活動對小朋友都會有幫助.

原帖由 JUNEYEUNG 於 09-1-11 00:49 發表
HI, DR.T

你好嗎, 亞仔今年3YRS + 7個月, 言語遲緩1年, 現可講到2-3詞句子, 一年多前入讀I位, 另有私人言語治療班上堂, 但剛剛停止因姑娘要放產假, 我想同亞仔報讀其他言語課程(但唔想上一對一, 因I位已有), 協康會 ...

或許有需要反省一下自己對孩子的反應是否有意無意地助長了她的行為?

比較一下同樣情況下其他人的反應,即使是能力稍弱的小朋友,也懂得見風轉舵的...

原帖由 kadie 於 09-1-8 18:30 發表
Thank you Dr.T!!

語言冶療師初步估計我個女有自閉症傾向因為語言發展遲緩同社交弱!我都唔想咁快斷定佢系唔系自閉症,但佢學校話佢跟唔上同齡,同表達能力無其他人咁好,我實在好大壓力呀!
已經揾緊母語教學嘅幼稚園,等佢系" ...

Brain gym

1. Happy New Year!! Why is your new "look" so scary?

2. Many parents may have heard that brain gym helps improving attention span, reading skills and so on. Some organizations like Heep Hong also offer courses. However, I have checked in Wikipedia and it said it is pseudoscience, what do you think?

1.不知何故BK無端端出返之前果大頭,本來係"小明哥"隻經典唱片封套... :(

2.完全同意-作為舒展運動無妨,"健腦"嘛...只怕令人心存幻想.

原帖由 DMJ103 於 09-1-14 14:30 發表
1. Happy New Year!! Why is your new "look" so scary?

2. Many parents may have heard that brain gym helps improving attention span, reading skills and so on. Some organizations like Heep Hon ...

Dr T,

我有個問題好唔明.

囡囡係自閉傾向 -- 專注力, 社交能力較弱, 語言較同齡慢6至9個月(由最初慢兩年到現在比較),已經接受了訓練有一年多, 現時係K2, 剛剛於去年十月排到早期訓練.

現時, 仍然有安排囡囡上協康的一對一訓練(由每星期減少至每月兩次, 因導師認為可以減少), 以及一些社交小組. 另外, 又安排囡囡參加在學校舉行的興趣小組(由外來導師帶領). 囡囡整體表現OK, 可以坐定定上堂. 但不知為何EETC導師常說她有過度活躍的表現, 坐唔定, 今日上堂竟然要著沙包衫, 我聽到之後好唔開心.

在07年9月, 初次發現有問題時, 無論係政府抑或係私人的評估, 都冇話囡囡有過度活躍. 而且, 她不斷有進步, 以前飲茶會坐唔定, 但現在都可以啦.

現時的問題, 還是喜歡講自己喜歡的東西(despite the context), 只會主動同大人講嘢及玩, 只會跟相熟的同學仔玩, 如果係公園有小朋友主動'撩"佢, 佢都唔係好識同人玩. 係學校, 要專注做好一份工作, 仍在學習中.

坐唔定就係過度活躍? 為何在EETC導師眼中, 我囡囡表現咁一般呢? 囡囡去上堂都表現得很開心, 佢都話鍾意個姑娘. 又唔係唔適應, 佢去咗差不多有三個月啦.

我都唔知點回應個姑娘, 囡囡係別處的表現都唔係咁, 講俾佢聽, 佢又好似ignore我, 只說囡囡習慣了別處的規則, 咁佢個度既規則呢?

我都唔知發生了甚麼問題?  

請你幫吓我呀.

我仔仔現在 34 月大, 正就讀 nursery (18 mths 已上學), 學校的老師告訴我們他的學習較同齡慢, 著我們為他安排專業評估.

據我們觀察, 他的情況其實不怎麼壞. 他能自己進食, 享受返學, 願意與同伴玩. 我們和他看書, 他都很專注, 還可一次過看兒童書10-20本也不叫累.

但是他的說話能力便較差. 他可以說句子, 但都是簡單的一些 "要求" 句子. 不是 "分享" 性的對話. 而且說廣東話不正的.另外老師說他喜歡自己一個玩自己的玩具而不聽老師的指令(當然老師叫他幾次,他還是會回隊的).

我們見他在第二年上學已有很大進步便不以為意,但現在聽到老師的說話,當然心情一沉.非常擔心.

我們會盡快為他作評估,但請問應從何入手,有什麼機構可介紹??

Many many thanks!!!

‹ 上一主題|下一主題