用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港創價幼稚園 2008K1王子公主小天地
樓主: jk923
go

2008K1王子公主小天地 [複製鏈接]

醒目開學勳章

原文章由 bb-mameme 於 08-6-6 09:18 發表
我個b都係, 已經教左好多次colour & ABC,但係佢都係吾專心吾記得, 比佢極死

真係激死架,試過用糖教就識晒,因為我話要講岩糖紙顏色先比佢,咁一次就岩晒6隻色,但同日比其他野佢,佢就有講錯,咁佢算唔算識?
係咪整蠱我,定佢冇心機?是但答就算?佢而家3.5歲架喇,咁真係冇問題??

原文章由 natalielin 於 08-6-10 11:47 發表

好啦,我會努力再教佢,唔會放棄既,同你地講完,有人支持下,咁會keep住去教囡囡,如果c6就只係話你唔教佢,攪到個囡咩都唔識,好似佢冇份咁~

其實數學概念對小朋友黎講真係好難明嫁。但係你教得咁上下佢就會一下子開'hill'。好似我個女咁佢數數量1對1咁數可以數到1X,但佢數完問佢總數係幾多佢就唔明 ,不過佢總會有明白的一日。
呢個星期對我黎講好似過得好快咁,好期待帶女女返學校做校服(果日我同佢開信箱話佢知收到封信就開心到跳起,成個大堂d人都知佢要返學做校服)果日我會成日人連公公婆婆一齊去學校,等公公婆婆可以睇下我同個孫揀的學校,因為佢地有有問點解要去咁遠?等佢地知道我地無揀錯(到時你地見到一大班人就有機會係我 )。另一樣就係大仔星期四開始考試 ,我要同佢比心機作戰先得!

原文章由 natalielin 於 08-6-10 11:52 發表

真係激死架,試過用糖教就識晒,因為我話要講岩糖紙顏色先比佢,咁一次就岩晒6隻色,但同日比其他野佢,佢就有講錯,咁佢算唔算識?
係咪整蠱我,定佢冇心機?是但答就算?佢而家3.5歲架喇,咁真係冇問題?? :igiveup ...

係咪次次用糖就識?如果係就順水推舟,答岩左果粒糖的顏色就叫佢係1推lego裏面配對返岩的顏色,又係最初每次1、2隻色好啦!

係wor! 我都帶埋去睇下間學校先, 等佢知道間學校有幾好先, 都成日問我地點解要囡囡去咁遠讀書, 間學校有乜好?

我都好期待星期六快d來臨呀!!! 唔知點解囡囡讀nursery果陣時都無咁緊張興奮。

原文章由 jk923 於 08-6-10 15:07 發表

其實數學概念對小朋友黎講真係好難明嫁。但係你教得咁上下佢就會一下子開'hill'。好似我個女咁佢數數量1對1咁數可以數到1X,但佢數完問佢總數係幾多佢就唔明 ,不過佢總會有明白的一日。
呢個星期對我黎 ...

醒目開學勳章

原文章由 jk923 於 08-6-10 15:07 發表

呢個星期對我黎 ...

反而數數佢ok架,由1數到2x,不過總數就一時時岩囉~
佢試過同我講買3隻蛋,佢要2隻,妹妹要一隻,我同老公都好開心,不過可能係咁岩講中,但都好開心~

醒目開學勳章

原文章由 jk923 於 08-6-10 15:11 發表

係咪次次用糖就識?如果係就順水推舟,答岩左果粒糖的顏色就叫佢係1推lego裏面配對返岩的顏色,又係最初每次1、2隻色好啦!

用糖就會講多d囉,如果你叫佢搵相同色,佢冇問題架,係第一下講個色唔一定岩囉~

醒目開學勳章

原文章由 nganga 於 08-6-10 15:46 發表
係wor! 我都帶埋去睇下間學校先, 等佢知道間學校有幾好先, 都成日問我地點解要囡囡去咁遠讀書, 間學校有乜好?

我都好期待星期六快d來臨呀!!! 唔知點解囡囡讀nursery果陣時都無咁緊張興奮。

...

我都係呀,n1冇咁緊張,而家好想佢快d返soka呀~
我都睇下婆婆去唔去先,咁妹妹又去,因為今年到妹妹考~

原文章由 natalielin 於 08-6-10 21:28 發表

我都係呀,n1冇咁緊張,而家好想佢快d返soka呀~
我都睇下婆婆去唔去先,咁妹妹又去,因為今年到妹妹考~

到時一定好熱鬧。

HI~
尋日同阿女返學校,佢識校服時著左上去唔肯除返出黎,要話比佢聽今日未係返學先肯。

好實在呀!!! 囡囡去完學校後, 重新再話過鐘意間學校! 希望囡囡好快可以適應搭校車返學既生涯la!

原文章由 jk923 於 08-6-15 13:38 發表
HI~
尋日同阿女返學校,佢識校服時著左上去唔肯除返出黎,要話比佢聽今日未係返學先肯。

我張書單係屋企呢! 如果你仍需要既話, 我聽日帶返公司, scan完再e俾你呀!

原文章由 fatty418 於 08-6-16 14:04 發表

各位創價家長,

我尋日收到電話, 話收我囝囝下午班呀, 好開心
原本俾哂錢讀另一間幼稚園, 而家要放棄了
呢個星期六辦註冊手續,請問你地註冊時是否已有書單?
如有的話, 可否post上來?
因為我已俾左order書既錢(原來 ...

回覆 #1 nganga 的文章

原文章由 fatty418 於 08-6-16 14:04 發表

各位創價家長,

我尋日收到電話, 話收我囝囝下午班呀, 好開心
原本俾哂錢讀另一間幼稚園, 而家要放棄了
呢個星期六辦註冊手續,請問你地註冊時是否已有書單?
如有的話, 可否post上來?
因為我已俾左order書既錢(原來 ...

恭喜你呀!
不過我唔識整書單上黎呀。
中文用'牛津故事樂綜合學習套'、開心兒歌第二版(上冊)~牛津大學出版社,
英文用'Shared Reading Programme(1 st Term)~朗文香港教育出版'
Playtime Phonics BK1-3(全學年)~教育出版社
普通話用'來說普通話課本(漢語拼音版)上冊2008第三版~教育出版社'
以上各書本有VCD/VCD/DVD ROM跟

回覆 #1 jk923 的文章

我有一個好大的問題.......
書單上的optional課本用的VCD, DVD Rom可唔可以for Mac機架?我屋企無PC機架!

原文章由 fatty418 於 08-6-16 17:24 發表
多謝你呀, 中文用得番
有沒有數學書的?

聽過隔離topic d媽咪講開學重有本操控數學書(個名好似係咁)買。

原文章由 muichujamie 於 08-6-16 19:50 發表
我有一個好大的問題.......
書單上的optional課本用的VCD, DVD Rom可唔可以for Mac機架?我屋企無PC機架!

我唔洗楚喎,不如打返學校問,佢地問返出版社會好d。

各位你地好...
我想問下保姆車幾多錢架...
因為將application form 冇寫呀....
你地知唔知呀??
Welcome to 吳公館
www.babyhome.com.tw/babyhoey

原文章由 jk923 於 08-6-16 20:34 發表

聽過隔離topic d媽咪講開學重有本操控數學書(個名好似係咁)買。

我問過老師,話我們K1暫時不需要。
‹ 上一主題|下一主題