用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教材閱讀 用梗ENGLISH TIME 既媽咪一齊分享下
樓主: ivylai530
go

用梗ENGLISH TIME 既媽咪一齊分享下 [複製鏈接]

只係咁短時間, 你囝囝真係用得好好呀, 你係唔係自己湊囝囝? 定係比家人or工人湊 ?

我bb就比工人湊, 所以要吩咐工人每日比d 咩野bb睇/聽. 夜晚放工返屋企就親子時間.

我都試下比et純音樂我bb瞓覺聽先.

原文章由 winnie335506 於 08-5-5 03:00 發表
我順住level dvd 咁睇, 一日一次.

咭机我會比呀囝坐係chair 到定定咁坐我遠少少睇, 係唔比佢掂的, 我想等佢大個少少先比佢自己look 來睇, 好彩佢坐係到, 都會講同手指指咁.
除左一日一次播dvd, 其餘時間係播唐詩,  ...

係呀,我自己湊囝囝架, 有左就放棄份工専心照顧佢羅~
係呀, 純音樂對小朋友個腦都有啟發性, 同埋音樂柔和, 我呀囝好易就睡著了.

原文章由 CAP 於 08-5-6 00:37 發表
只係咁短時間, 你囝囝真係用得好好呀, 你係唔係自己湊囝囝? 定係比家人or工人湊 ?

我bb就比工人湊, 所以要吩咐工人每日比d 咩野bb睇/聽. 夜晚放工返屋企就親子時間.

我都試下比et純音樂我bb瞓覺聽先.

...

WINNIE335506 ,
你好有心機每日咁陪佢學習, 佢一定好快見到成績
我同CAP一樣都要返工, 所以, 每日要好好把握每晚既親子時間, 唉....突然亂曬大龍真係有D灰心咖, 好似之前D努力白費左咁,但係, 正如你地所講, 慢慢嚟啦 !! 又見到你地既分享, 我都要重整旗鼓, 再努力加油先得喇!!!!
FLASH CARD果邊, 其實因為我之前係其他TOPIC同D媽咪分享杜曼, 之後自己睇書同自製FLASH CARD, 所以突然求助無門咁, 但而家好好多喇, 啱啱識左幾個YAHOO BLOG友仔媽咪, 佢地都係自用緊呢個方法教BB, 就好似呢度咁, 大家有咩問題都可以一齊分享下, 互相鼓勵一下,
好彩有一班志同道合既媽咪朋友咋!!!!
大家加油呀!!!!

[ 本文章最後由 ivylai530 於 08-5-7 11:55 編輯 ]

你之前用得咁好, 一定可以回復之前咁既.

我見好多人用 flash card 都用得幾好, 都想了解下.
你係自己整d卡定係用 power point ga ? 杜曼 d 書邊度有得買呀 ?  

原文章由 ivylai530 於 08-5-7 11:53 發表
WINNIE335506 ,
你好有心機每日咁陪佢學習, 佢一定好快見到成績
我同CAP一樣都要返工, 所以, 每日要好好把握每晚既親子時間, 唉....突然亂曬大龍真係有D灰心咖, 好似之前D努力白費左咁,但係, 正如你地所 ...

[ 本文章最後由 CAP 於 08-5-7 15:46 編輯 ]

多謝你既鼓勵呀!!! 我會加油咖!!!

係呀, BK都有好多TOPIC講杜曼既FLASH CARD咖,我係自己整咖, 因為之前得GC有得買, 但書講D卡會用得好快, 同埋書入面係建議家長自己整, 咁就會更切合BB既生活環境嘛!!!我而家就係自己寫字卡, 但百科卡我應該會用POWERPOINT喇!!! 有一位媽媽佢好好咖, 佢整左一個WED "開心家庭網", 同大家分享杜曼教育, 仲有好多教材DOWNLOAD, 你可以去睇下!!! http://www.happyfamilynet.com/baby/  
而書就係商務, 三聯....都有 , 書名係 "如何教寶寶數學", "如何教寶寶閱讀","如何教寶寶百科知識", 同""如何教寶寶更聰明" (呢本總括咁介紹曬之前果三本書咖), 希望幫到你啦!!!

原文章由 CAP 於 08-5-7 15:44 發表
你之前用得咁好, 一定可以回復之前咁既.

我見好多人用 flash card 都用得幾好, 都想了解下.
你係自己整d卡定係用 power point ga ? 杜曼 d 書邊度有得買呀 ?  

...

[ 本文章最後由 ivylai530 於 08-5-7 17:22 編輯 ]

哈, 其實好佩服你地就真, 又要番工, 又要陪小朋友學習, 真係會好辛苦咖~ 唔係易事丫~

我就係見 bk 好多 topic 都講 flash card, 都唔知點入手.
真係唔該哂你呀.  我要快D睇下研究下先

thanks

原文章由 ivylai530 於 08-5-7 17:14 發表
多謝你既鼓勵呀!!! 我會加油咖!!!

係呀, BK都有好多TOPIC講杜曼既FLASH CARD咖,我係自己整咖, 因為之前得GC有得買, 但書講D卡會用得好快, 同埋書入面係建議家長自己整, 咁就會更切合BB既生活環境嘛!!!我而家就係自 ...

經過左呢個多星期既努力同重整, 一切都重新準備就緒喇!!!!! 星期一我地就可以繼續我地既學習旅程喇, 而且, 我仲重新SET返好個PLAN, 要加埋flash card嘛 , 另外, 我都要開始著手整埋D 英文卡,成日都揸唔定主意, 用返之前準備好既英文字好定同et相關好呢 ? 攪到遲遲都未寫好, 要盡快開始先得喇, SET比自己最遲星期日一定要完成呀!!!  BB已經15個月,遲D又要開始返playgroup,  要把握時間先得喇 !!!:
大家呢排用成點呀?
CAP你搵唔搵到本書呢? 我自己都好認同杜曼閃卡呢個方法咖, 各位媽媽朋友如果有用開都一齊係度分享下吖!!!!!
大家都為左BB而努力, 加油呀 !!!!

原文章由 ivylai530 於 08-5-16 23:03 發表
  經過左呢個多星期既努力同重整, 一切都重新準備就緒喇!!!!! 星期一我地就可以繼續我地既學習旅程喇, 而且, 我仲重新SET返好個PLAN, 要加埋flash card嘛 , 另外, 我都要開始著手整埋D 英文卡,成日都揸唔定主 ...

HI,ivylai530
     真係個好媽媽,你會做到既,加油

多謝你既鼓勵呀, 大家一齊努力加油呀!!!!
你有無用杜曼閃卡呢個方法教BB呀?
我而家努力咁整緊字卡,

同埋將一D時間表, 教學法等......
upload 上 yahoo blog (click "我的網頁" ), 希望大家一齊交流同時分享下嘛!!! 如果你地發現有D咩地方錯左, 記得話我知呀!!!

原文章由 VIOLET媽 於 08-5-17 01:14 發表

HI,ivylai530
     真係個好媽媽,你會做到既,加油

原文章由 ivylai530 於 08-5-17 23:12 發表
多謝你既鼓勵呀, 大家一齊努力加油呀!!!!
你有無用杜曼閃卡呢個方法教BB呀?
我而家努力咁整緊字卡,

同埋將一D時間表, 教學法等......
upload 上 yahoo blog (click "我的網頁" ), 希望大家一齊交流同時分享 ...

我近排好懶,只係比亞b睇DVD同訓覺聽歌仔咋
不過我而家又想搵D字咭比佢

hi, ivylai530,

行過三x 搵唔到呀, 我要搵日得閒去慢慢搵呀.  所以而家都唔知點入手.

我BB而家開始睇 level 4 啦, 佢又開始識行, 成日自己行去BABY PACK 攞書仔, 又用手指 "new"開個櫃統仔攞野玩.

大家都要加油呀 !!

原文章由 ivylai530 於 08-5-16 23:03 發表
  經過左呢個多星期既努力同重整, 一切都重新準備就緒喇!!!!! 星期一我地就可以繼續我地既學習旅程喇, 而且, 我仲重新SET返好個PLAN, 要加埋flash card嘛 , 另外, 我都要開始著手整埋D 英文卡,成日都揸唔定主 ...

[ 本文章最後由 CAP 於 08-5-18 17:56 編輯 ]

其實閃咭呢個方法幾值得一試咖, 因為佢最終都係希望BB喜歡閱讀, 而我地用ET都係希望培養BB閱讀習慣同對英文既興趣嘛 !!!
我係星期一開始左照返自己既PLANNING 用 ET 加埋閃卡喇!! 雖然要返工, 但時間上都可以控制到, 因為"杜曼"係可以彈性咁控制字卡數量, 只要係BB心情好既時候先同佢玩, 所以暫時都OK呀!!!!!!
如果搵唔到本書, 可以上網SEARCH下, 我都見有好多咖!!!!或者問下教育顧問呢方面既資料,佢地而家出左呢SET字卡, 係呢方面應該都好有認識咖喇 !!! 或者我地大家一齊交流下吖, 不過我自己都係初哥, D字卡仲係自製咖咋!!!

我係新手媽咪, 好開心呢度有個 ET 的分享區, 昨日個 ET Consultant 來幫我 setup 好 English Time and Baby Pack, 而我昨日亦買左 GC o個四套閃咭, 而家我要好好計劃個 schedule 同整頓下間個屋了, 好多謝呢度既媽咪分享, 我自己要努力,努力, 因為 Daddy 好係唔鐘意我買左 English Time, 佢話太貴 !

Cap
至於【如何教寶寶數學】, 我前兩日在 GC 買倒!!

我睇左你比我果條link, 有大概既concept, 似乎自制flash card好過買wor, 不過我都會買本書睇下, 睇完再同你交流flash card.

原文章由 ivylai530 於 08-5-22 15:16 發表
其實閃咭呢個方法幾值得一試咖, 因為佢最終都係希望BB喜歡閱讀, 而我地用ET都係希望培養BB閱讀習慣同對英文既興趣嘛 !!!
我係星期一開始左照返自己既PLANNING 用 ET 加埋閃卡喇!! 雖然要返工, 但時間上都可以控制到, ...

我買ET果陣掉左好多野, 因為真係好多書, 同埋老公都好唔仲意, 仲比佢話左我好耐, 成日話我痴線, 不過而家無mug出聲喇, 但係我都唔理咁多, 最緊要阿B學到野.  係呢, 你有無買full set呀 ? 個小朋友幾大 ? 個schedule 係點用 ? 大家分享下啦.

我唔知原來GC都有杜曼既書買ga, 等我都去睇下先, 唔該哂你呀.

原文章由 katzlouie 於 08-5-24 11:55 發表
我係新手媽咪, 好開心呢度有個 ET 的分享區, 昨日個 ET Consultant 來幫我 setup 好 English Time and Baby Pack, 而我昨日亦買左 GC o個四套閃咭, 而家我要好好計劃個 schedule 同整頓下間個屋了, 好多謝呢度既媽咪 ...

初時, 我兩公婆都覺得幾肉赤咖, 但用左2個月之後,真係覺得乜都抵番, 呀仔真係好鐘意呢套野, 去奶奶家, 成日見到數字同英文, 都會好有自信咁講出來, 連我奶奶都覺得好神奇, 點解未夠years2人仔會識咁多英文生字, 奶奶都'0"0西咀, 所以你唔須要同老公嘈, 只要比人机同小朋友日日睇同學, 終有日會發覺好好的.

原文章由 katzlouie 於 08-5-24 11:55 發表
我係新手媽咪, 好開心呢度有個 ET 的分享區, 昨日個 ET Consultant 來幫我 setup 好 English Time and Baby Pack, 而我昨日亦買左 GC o個四套閃咭, 而家我要好好計劃個 schedule 同整頓下間個屋了, 好多謝呢度既媽咪 ...

cap
係呀, 書都建議自製卡, 因為應該由BB四周既事同物問始教, BB會易D學同接受嘛!!!!但係剛剛開始, 一次過要整咁多卡真係有一D吃力咖, 但整完就好有滿足感,如果到時你要訂紙你話我知吖, 我之前係BK有另一個媽媽幫大家訂D啱 SIZE既紙, 我有KEEP住張單, 有間公司電話, 價錢都OK咖!!! 而市面上既卡, 我之前都有睇過, GC應該係最平, 或者有一D媽媽會集體印卡, 都唔貴(我都有一D資料), 會慳返唔小時間,容易起步好多咖!!!!但到後期, 始終都要自製卡, 因為好快會教完唔夠用咖
其實DADDY唔高興或者唔支持, 可能係佢地暫時未太了解BB學習發展, 同學前教育既重要 ,始終我地上一代既爸爸媽媽唔明白學前教育, 會覺得我地亂洗錢,但呢度都有好多DADDY一齊分享咖, 放心啦, 只要你努力, BB會幫你証明你既選擇係啱咖!!!加油呀!!!!
講返我彤彤呢, 加入埋閃卡之後, 個D時間緊迫左好多呀 , 有時未必flash 到3次,或者未必玩到卡機, 或者未必講到床邊故事, 但, 順其自然啦, 抱住心情輕鬆咁同BB玩, 唔當係一件工作, 我覺得會開心好多同無咁大壓力呀, 但我會KEEP住每日一定睇到一PART DVD囉!!!!
你地進展成點呀?
有無上PLAYGROUP呀? 我都差唔多要問定喇!
另外, 我打算報7月果個教材應用工作坊, 想重溫多次睇下有咩問題, 可以即時發問嘛!!我覺得呢個TALK 真係好好咖!!!!

[ 本文章最後由 ivylai530 於 08-5-27 22:59 編輯 ]

hi ivylai530,

我上星期終於係三聯搵到杜曼既書喇, 而家努力"砲"書, 希望快d睇完教我囡啦, 我有唔明再請教你呀, 真係唔該哂.

我而家都唔理我老公鍾唔鍾意, 反正都買左 lor , 目前只係諗住點教個囡.

我地要返工, 都未必每晚樣樣都 睇/玩/做 得哂, 我都係順其自然, DVD & CD 就一定日日睇同埋聽.  

大家都努力加油喇.

原文章由 ivylai530 於 08-5-27 22:51 發表
cap
係呀, 書都建議自製卡, 因為應該由BB四周既事同物問始教, BB會易D學同接受嘛!!!!但係剛剛開始, 一次過要整咁多卡真係有一D吃力咖, 但整完就好有滿足感,如果到時你要訂紙你話我知吖, 我之前係BK有另一個媽媽幫大 ...

唔好咁客氣啦, 大家都有一個共同目標, 就係為左BB既將來好!!!
有咩問題 , 一齊分享研究下啦 !!
唔好比咁大壓力自己, 迫自己一家要跟足咁教, 因為放左工, D時間所餘未幾喇, 除左想教好BB之外, 最緊要係享受同BB相處既時間嘛!!! BB好叻咖, 如果心情唔好, BB係FEEL到咖!!!
尋日放左一日假係屋企陪亞女, 見到佢而家識行, 覺得時間過得真係好快呀, 咁就15個月大喇, 記得25個月前有左佢果時, 仲諗住從此被困, 渡日如年! 但而家又驚BB好快大個唔痴我地喇!!!
做人亞媽真係矛盾!!!

原文章由 CAP 於 08-6-4 00:36 發表
hi ivylai530,

我上星期終於係三聯搵到杜曼既書喇, 而家努力"砲"書, 希望快d睇完教我囡啦, 我有唔明再請教你呀, 真係唔該哂.

我而家都唔理我老公鍾唔鍾意, 反正都買左 lor , 目前只係諗住點教個囡.

我 ...
‹ 上一主題|下一主題