用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 各位2013/9月英國開學的家長分享區
樓主: Taimum
go

各位2013/9月英國開學的家長分享區   [複製鏈接]

引用:回覆+Ding+的帖子 古典樂很好呀,+有時都覺

原帖由 梁媽媽 於 15-04-25 發表
回覆 Ding 的帖子

古典樂很好呀, 有時都覺得, 如果留在香港讀書, 佢地真係唔有這個變化羅。 我女去左英國 ...
梁媽媽,真係高興睇見佢地有好嘅變化。我地已經好好彩,一早決定俾小朋友過去,聽講而家嗰邊女嘅學校競爭好大,就算阿仔間普通學校都難入左

Ding

回覆:各位2013/9月英國開學的家長分享區

日本人妻在遠方,今集講英國,都幾好笑。。。

現講公立學校,同香港名校-様要搬小學要搬,中學又要搬,租房好多規則,真好煩

引用:日本人妻在遠方,今集講英國,都幾好笑。。

原帖由 brother4 於 15-04-26 發表
係呀 啱啱睇完 佢地用洗潔精洗完碗 唔駛過清水 佢地用嘅係可食用洗潔精嗎

估是精靈牌,不用過水,用咗很多年,話英國孩子那樣長大

回覆:brother4 的帖子

brother4 發表於 15-4-26 13:17
幾點做架? 上網有冇得睇?因為我係攪唔掂屋企部電視的,(太多台,太多搖控。。。。)
我係唔識開個 J2 出黎,
久而久之,我而家只係會睇 Cable news,
有時。。。唔知點解,仲襟極都襟唔到個 Cable TV 出黎,我就會連 TV 都唔睇。
寧願睇手機的新聞就算。
梁媽媽

回覆 梁媽媽 的帖子

其實收到翡翠台就通常有J2

回覆 Taimum 的帖子

Taking about guardian - I was so mad with Crown!  
They sent my son to different host families for team break and exeate day.  I asked them details of the families.  They said I don't have choice - just take it otherwise no family to accommodate my son!

You are so lucky if you can CHOOSE hose family!

所以我才不找Guardian公司, 與其比錢guardian公司食倒不如比homestay食好過, 唔駛分薄晒, 會更有心機照顧小朋友, 話到底小朋友較多時間接觸homestay返而guardian公司無乜特別事也不會聯繫, 代參加家長會收費又貴, 揾homestay做埋guardian唔駛煩, 我仔間學校每年校代表都會來港招生順便也會聯繫家長面談呀仔在學校的成績與生活情況

回覆 Tiger媽 的帖子

各有各好, 但會少了聽講英文機會

回覆 CarrieTse 的帖子

我阿仔這兩年都係同一個host family ,無變到喎!

回覆 scso 的帖子

其實我可唔可以直接叫現在host family 做埋guardian呢?我唔覺guardian 公司有做過乜?下年仲要細仔過埋去,成£1800一年!!大家教下我呀!

Taimum 發表於 15-5-2 16:00
回覆 scso 的帖子

其實我可唔可以直接叫現在host family 做埋guardian呢?我唔覺guardian 公司有做過乜? ...
我都想知,第一年冇辦法,焗住要用Guardian公司,之後唔知可否跟host family傾,叫佢做埋Guardian呢?

回覆 亮燈 的帖子

今個half term听阿仔問下佢

亮燈    發表於 15-5-2 16:26

如果host family 同guardian 公司簽過約不可私自接生意便不ok, 反而細仔未經guardian 搵過,私下同host family 看看有冇灰色位。但host family 長遠計,未必為你得失guardian 公司。

noel2010 發表於 15-5-2 16:23
如果host family 同guardian 公司簽過約不可私自接生意便不ok, 反而細仔未經guardian 搵過,私下同host fam ...

我覺得Guardian 公司應該一早想到呢個問題,我估同 host family 張約寫得好清楚。反而,可以睇下仔女的local同學的家長有無興趣做 homestay同 guardian會易少少。

不過,可能會遇到另一個問題。我中學同學個女,今年已經係第三年在英國讀書,佢今年轉左找同學家長做 homestay 同 guardian.

佢個日好勞氣咁同我講,2月個 mid term break, 個位家長話唔方便比佢個女去住,攪到佢個女要逐個逐個同學蟻,找人收留佢。結果,呢度住幾日,個度住幾日。如果有guardian 公司,就唔會出現呢個問題。

Why not, 我現在個homestay都係做埋guardian,聯絡又方便,唔駛搭來搭去,你可同homestay傾比多少少,我都覺得guardian公司都無乜野做白比佢袋

回覆 scso 的帖子

樓上講得啱,如果有簽約就應該唔得,叫阿仔問下!

因我個homestay唔係Guardian公司揾,所以自己傾惦數
‹ 上一主題|下一主題