用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖公會仁立紀念小學 仁立紀念小學家長區 (2)
樓主: 黃巴士
go

仁立紀念小學家長區 (2) [複製鏈接]

原帖由 kswiss 於 10-3-18 10:55 發表
我都贊成呀!
我地誇張到考完試個日既11點即刻又有課外活動加堂,第日星期五(學校放假)我地又要去比賽,跟住既星期一又有另一個比賽....我諗所有活動要練習到才藝日為止呀!
...

吓, 星期五放假咩(26/3), 真係唔知喎? 乜事放假呀?

仔仔擒日温書, 佢個腦好似已經塞實曬, D野都入唔倒腦,
啱啱温完, 轉頭再問只得番一半, D野重複又重複咁温
...... .都唔知佢今日點考.

原帖由 YLMBEE 於 10-3-22 09:29 發表

吓, 星期五放假咩(26/3), 真係唔知喎? 乜事放假呀?

仔仔擒日温書, 佢個腦好似已經塞實曬, D野都入唔倒腦,
啱啱温完, 轉頭再問只得番一半, D野重複又重複咁温
...... .都唔知佢今日點考. ...

星期五((26/3)教師日放假一天.

唉!! 今早同佢REVIEW默書&課文,佢話又溫呀......仲傷風埋添!!!!

今早默書仍混亂了"吟, 唸, 領, 冷" 有些是"今"字, 有些是"令"字樣..
好在是先中默, 後卷(1).
如果唔係, 再等吓等吓, 連D短暫記憶都無埋, 默書都變危危乎.

尋日我話: "頂埋依幾日啦."
      佢話: "頂唔住啦."
好在佢當時係笑笑口, 如果唔係, 我都驚.....

唔好話佢, 咁多嘢要記, 我都讀到呆吓呆吓.

黃巴士林

原帖由 kswiss 於 10-3-21 22:18 發表
我好大懵呀!
幫兩個溫習,一齊溫中文,點知細路突然話我知,'媽咪,我明天考英文喎!點解你仲唔同我溫既?' 好在佢識講咋,如果唔係實滑鐵盧啦!
不過,範圍又多,又兩個一齊溫,我都係盡力而為.
...

你令我唸起: -

我尋日同囝囝講笑講: "我地有無溫錯測驗範圍呀???"
囝囝話: 無呀!!
為咗大家輕鬆些, 我尋晚仲同佢傾吓計, 等佢忘記考試壓力.

kswiss, 大家努力呀!!!

黃巴士

原帖由 kswiss 於 10-3-22 12:57 發表
我個仔仲成日攞住個陀螺玩,一點都唔緊張.

佢可能已經"胸有成竹".
我囝E+都係睇緊電視, 依乎只有我在緊張.:;pppp:

原帖由 黃巴士 於 10-3-22 13:16 發表

佢可能已經"胸有成竹".
我囝E+都係睇緊電視, 依乎只有我在緊張.:;pppp:

昨天接放學時,聽見幾位同級小朋友見到家長時,都興奮地說題目很淺,但我囡卻不認為是這樣

至於今天,囡囡認為不是很深,也不是很淺,她有些題目也不是很明白

還有兩天,卻是更硬的仗。。。

原帖由 csy_ma 於 10-3-23 14:58 發表

昨天接放學時,聽見幾位同級小朋友見到家長時,都興奮地說題目很淺,但我囡卻不認為是這樣

至於今天,囡囡認為不是很深,也不是很淺,她有些題目也不是很明白

還有兩天,卻是更硬的仗。。。 ...

我囝囝今天放學後, 都有話: 其他同學都覺得今天英卷淺.
閱讀理解都只是SHORT ANSWER答, 不須長答。

但我問返佢份卷內容後, 我又咁唸, 可能係你囡囡講ARM都唔奇,份卷應唔淺唔深.
有出PREPOSTION, 混合各類TENSE,CONNECTIVES, WH-類.. 多是GRAMMER作業內容.

我同囝囝講 :好多時,份卷都是考你小心與否?? 而唔係識唔識?? 由其係聽日的數學運算。 

黃巴士

連續溫了兩天書, 囝囝開始有些少發脾氣~"罷工", 我唯有同佢捉盤"象棋", 唔再強迫他溫了.
始終臨急壓下去, 對他都是無咩大作用.

明天數學, 最好的溫習方法, 莫過於"頭腦清醒 早些休息 更勝操卷.

黃巴士

原帖由 csy_ma 於 10-3-23 14:58 發表

還有兩天,卻是更硬的仗。。。 ...

仔仔都話份英卷唔深又唔淺, 佢都有聽其他同學講份卷好淺喎. 相信都要等份卷番嚟先知.

擒日數學 & 英文都係温吓D重點咋, 等佢個腦休息下, 準備今日嘅數學考試.

王國長老

KSWISS,

唉,我同您一樣呀,兩個女係0甘叫我,成日問[幾時到我......]
我平時都好聲好氣,但近排總測,就真係忍唔住出聲我人得一個,點樣同時睇您兩個呀] 我講完大女就作手勢將我劈開一半.....XYZ..........
之前幾個學期我放哂手等佢地自己溫,點知佢地成日令我眼凸凸......搞到我都問自己係咪要跟番佢地會好0的.....不過,佢地又好鬼煩,以前理佢地又話我煩,仲頒左一個好長氣獎俾我,到我唔理佢地喇又話我唔理佢地.....
細個個仲成日發癲....手冊成日都有驚喜俾我.........

尋日大女好認真0甘同我講 [唔知點解,今次真係科科都無乜信心..英文有3篇閱解都唔係好識...]嘩,佢呢個表情同語氣從來都無出現過架....搞到我都有0的驚問番佢[0甘您係咪好多唔識呀....] 佢又話唔係. 我個刻真係想瞓低呀........

(~'.'~)  (^.^ )*^-^*

原帖由 cookie 於 10-3-24 12:27 發表
KSWISS,

唉,我同您一樣呀,兩個女係0甘叫我,成日問[幾時到我......]
我平時都好聲好氣,但近排總測,就真係忍唔住出聲我人得一個,點樣同時睇您兩個呀] 我講完大女就作手勢將我劈開一半.....XYZ..........
之前幾個學期 ...

插咀.  
我囝囝都改咗個花名俾我---- 常哦.  哼!! 日哦夜哦, 我想嘅咩!!!!

今次測驗, 只要求佢盡力, 唔抱太大期望.
但囝囝和我對盡力的標準都幾唔同, 佢果把尺可能係"呎吋"寬度大些, 我果把係"CM"要求尺度窄D.

黃巴士

原帖由 cookie 於 10-3-24 12:27 發表
KSWISS,

之前幾個學期 ...

曲奇:

妳大囡四年級,可以試吓用另一個方式放少少。今年我果班既老師嚴且有方法,好似中英數都唔駛溫得咁辛苦?(主要係冇乜時間溫)

中文,老師要佢地每課自己做包含主旨、詞解同作句既詳細筆記,還有要間低每段段落大意,在堂上再對照。筆記分幾日做,教完一課後交老師批改。
我發現這個方法讓囡囡吸收多了,而可自己摸索到溫習方法。現在她就自製常識筆記,佢做完後我再問返佢,佢通常都會答到。
妳可以問露絲借我班既筆記黎參考吓。

至於數學,今個學期既內容聽講都幾頭痕,不過似乎沒有什麼轉彎處。我班既老師好似幾不厭其煩,唔明講到明,我囡聽完課都自己做練習唔駛問我,就算先排成日病請咗幾日假都OK。

而英文,今次其實考既範圍不多,我地老師又啱啱先玩unit 2既話劇活動,佢地好似對呢幾課都好熟?
不過,今期考d tense就複雜好多,現在過去未來,考小唔小心多d,我諗好多小朋友都會死響呢度......
唉!我囡今日 又唔夠時間做卷二,成績大概會更打折扣

王國長老

csyma,
唉,您講個個筆記大囡都曾經做過,只不過新屎坑,一早香左啦...
之前見佢真係好用心0甘做,又用瑩光筆highlight哂0的重要字,以為佢終於開竅,點知原來係夢一場....
其實我對兩個女既要求唔係太高,只係想佢地對盡番自己既責任,同知道要付出先會有好收獲, 唉.....
尋日叫細囡睇下常識,佢就扮蛇0甘tan係梳化 @.@....
今日常識係深定淺?! 大女頭先放午飯電我係0甘機關槍問問問.....聚星樓係屯門咩徑,又問1953年邊度大火.....嘩,我邊記得0甘多吖,就同佢講,都考完喇,唔洗0甘緊張,派番卷咪知羅.....佢先收線咋...
kswiss,噢,終於都考完喇,可以精神上抖下喇,不過,好快又到6月喇...............
原帖由 csy_ma 於 10-3-24 22:05 發表

曲奇:

妳大囡四年級,可以試吓用另一個方式放少少。今年我果班既老師嚴且有方法,好似中英數都唔駛溫得咁辛苦?(主要係冇乜時間溫)

中文,老師要佢地每課自己做包含主旨、詞解同作句既詳細筆記,還有要間低每段段落大意,在堂上 ...

原帖由 cookie 於 10-3-25 15:20 發表
csyma,
唉,您講個個筆記大囡都曾經做過,只不過新屎坑,一早香左啦...
之前見佢真係好用心0甘做,又用瑩光筆highlight哂0的重要字,以為佢終於開竅,點知原來係夢一場....
其實我對兩個女既要求唔係太高,只係想佢地對盡番 ...

我覺得你唔應該咁樣同佢講 "都考完喇,唔洗0甘緊張,派番卷咪知羅.."

你應該教佢做每一件事都要認真做先o岩...唔係佢以為做咩事都唔洗緊張 , 只要過左就算數..

你講o野問題 , 答案好似係咁..
1.屏山文物徑
2.石埉尾大火

王國長老

唉,可能就係我平時0甘樣同佢地講,搞到佢地完全唔緊張啦...
原帖由 劉健明 於 10-3-25 20:59 發表

我覺得你唔應該咁樣同佢講 "都考完喇,唔洗0甘緊張,派番卷咪知羅.."

你應該教佢做每一件事都要認真做先o岩...唔係佢以為做咩事都唔洗緊張 , 只要過左就算數..

你講o野問題 , 答案好似係咁..
1.屏山文物徑
2.石 ...

原帖由 cookie 於 10-3-26 18:29 發表
唉,可能就係我平時0甘樣同佢地講,搞到佢地完全唔緊張啦...

P.4~~~
囝囝話仲有同學未測驗常識, 所以派咗卷都收翻.
佢話份卷都幾深吓.
其他有派中卷(I)&數學

黃巴士

王國長老

唉,細女今次中一衰哂係閱解...........
原帖由 cookie 於 10-3-26 18:29 發表

原帖由 cookie 於 10-3-30 10:24 發表
唉,細女今次中一衰哂係閱解...........

我囡初小時都係衰係閱讀理解度,佢果時真係唔睇文字書,單一套四冊既漫畫睇咗成年。
俾D時間同耐性佢地啦。仁紀既好處係閱讀風氣盛,我都冇咩聽過阿囡既同學仔係唔鍾意睇書既(可惜多數係睇中文書),鍾意睇書,卷一成績總有改進既一日。
‹ 上一主題|下一主題