用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖羅撒學校 聖羅撒小學 PART II
樓主: BBChu
go

聖羅撒小學 PART II [複製鏈接]

原帖由 cameo 於 11-3-25 02:13 發表
補充,,,第一二三次無帶功課袋,係一年級o既事,,,,,
所以有時一次小小教訓,生效到5年呀,,抵晒啦,,,hahaha~

cameo,

你先生真係好錫個女, 第一時間幫左個女先. 我亦都好贊成要比小朋友受一次教訓, 佢會識驚唔會再犯. 亦都証明你係岩既, 你囡囡真係上心唔會再忘記帶功課 . 我在想我同時間有兩個女讀一年級, 你可以想像我到時有幾le hea. 佢地又係細女, 可能一開始時比其他大女能力差d, 適應期都會較長, 所以我都冇可能放手. 只希望佢地快d變成熟, 冇再o甘BB, 唔駛我好粗心. 剛剛大女在港鐵列車遺留了小手袋 , 那証明她是絕對粗心大意的人 . 平時我和她爸爸會看好她的財物, 但今次是婆婆帶著她, 沒看好就遺留了. 我當時真的很生氣, 也說不會再買給她. 憑這些事我可以預見她將會有多少次忘記帶功課了. 不過我一定要她受教訓的 .

其實大女喺幼稚園時期的確係一個好好條件,因為小女正正係大女(1月出世),你都知越係細個,年紀差三個月都分別好多嘛,咁我女咪樣樣比人叻,有信心更加有動力囉,,
但升上小一時,呢個只係頭3個月o既甜頭,作用唔太大o架咋~
不過我會諗,你兩個女若入津校靠攪珠,入同校機會有幾大??同一間學校你會易控制得多,包括接送,學校活動,測考溫習等等~~
其實我見你同我一樣對同一間中學有興趣???呢間中學對某一間私小亦同樣收好多學生o架!若經濟能力許何亦不妨考慮,,,不過呢間私小程度係深,但相對出嚟o既成績又真係好好,.....
~~~My dogs Phoebe,Minnie,Ah Bert and Rico~~

如果賣樓成功就會搬返出九龍, 細女9月返小一, 仲要大園隔日留校, 都係搬返出去好D, 如果唔係到時我得半條人命!!

原帖由 cameo 於 11-3-25 02:11 發表
甜粟米,
學校校車好似完約咯喎,希望今次簽間公司好d,若直接車入元朗,咁小朋友舒服好多!

BBTWIN,
慢慢試吓邊一part可以就放手咯,你越唔放,越上去就大家都越吃力,我都係緊張o架,個女都係大頭蝦o架,唔怕同你講,一年級 ...

回覆 2643# 甜粟米 的文章

咁祝你早日好價賣樓啦,,haha~
早d plan定都係好事,車程時間慳左嚟俾佢地休息都好丫,越高年級功課及課外活動都忙,搭車太耐真係幾辛苦o架~
若果唔係校車公司咁"好",本來今年都搭埋個6年級,而家當早d train個女搭公共交通又唔錯,真係要多謝呢間"好"校車公司俾機會我做呢個決定,,,hahaha~
~~~My dogs Phoebe,Minnie,Ah Bert and Rico~~

多謝你先!!
如果唔搬出去.下年都唔使搭校車, 坐西鐵去紅磡轉去旺角.

原帖由 cameo 於 11-3-28 12:43 發表
咁祝你早日好價賣樓啦,,haha~
早d plan定都係好事,車程時間慳左嚟俾佢地休息都好丫,越高年級功課及課外活動都忙,搭車太耐真係幾辛苦o架~
若果唔係校車公司咁"好",本來今年都搭埋個6年級,而家當早d train個女搭公共交 ...

回覆 2645# 甜粟米 的文章

或者新校車公司價錢又平,又一程過,service又好呢??
咁咪唔洗自己搭車囉~haha
我女低年級時,校車都有好處,始終1至4年級揹住個書包好輪盡,落雨又濕身 !

原帖由 cameo 於 11-3-27 02:21 發表
其實大女喺幼稚園時期的確係一個好好條件,因為小女正正係大女(1月出世),你都知越係細個,年紀差三個月都分別好多嘛,咁我女咪樣樣比人叻,有信心更加有動力囉,,
但升上小一時,呢個只係頭3個月o既甜頭,作用唔太大o架咋~
...

大女真係著數好多架, 我睇我兩個女兩班同學就知. 佢地兩班同學都係大仔大女較多, 有幾個仲係2004出世,  我兩個女真係比下去, 更顯得佢地BB, 講說話方面特別明顯.

哈哈, 原來你o係其他Forum見到我. 果位媽咪超好人, 好樂意解答我的問題. 我舊年同佢地考左5間學校, 都只係想入呢間私小, 其餘只係作為模擬面試. 我都知呢間私小程度深, 但我真係好喜歡學校學習風氣. 上次我同老公帶兩個女去面試, 一入到去, 我老公巳經話一睇呢間學校就知只係讀書既學校, 唔會攪太多"花臣". 不過聖羅撒都係我十分喜愛既小學, 兩間同樣係天主教學校. 佢地讀邊一間其實都一樣甘好.學校質素保證方面我唔駛擔心. 而家等到6月4日就知結果, 如果抽唔到St. Rose我可以一心一意向私小進發. 抽倒就要考慮一下. 因為我同老公意見有一點點分歧.

原帖由 BBTWIN 於 11-4-4 11:27 發表

大女真係著數好多架, 我睇我兩個女兩班同學就知. 佢地兩班同學都係大仔大女較多, 有幾個仲係2004出世,  我兩個女真係比下去, 更顯得佢地BB, 講說話方面特別明顯.

哈哈, 原來你o係其他Forum見到我. 果位媽咪超好人 ...

咁你咁有plan,,,連中學都留意埋,除左考慮攪珠結果外,咪諗諗你心儀間私小升o個間鍾意多d ? 定係聖羅撒書院多d? 因為聖羅撒書院有好多直屬位俾小學,若心儀呢間,其實咪到時升中諗少好多囉~ 不過6年小學生涯可以變化好大就真^^

cameo:
我地5月搬出九龍啦!!

原帖由 甜粟米 於 11-4-8 18:44 發表
cameo:
我地5月搬出九龍啦!!

話咁快就有好消息^^
咁盡快通知校車,睇吓中途插站有冇問題啦,若果無就搵吓媬姆車 !

到時老公返工送埋佢返學.問過校車搭幾日都要收全數.其實應該睇情況呀.我地情願辛苦D.

原帖由 cameo 於 11-4-9 00:03 發表

話咁快就有好消息^^
咁盡快通知校車,睇吓中途插站有冇問題啦,若果無就搵吓媬姆車 !

你五月中or尾先搬?? 咁可能新學期先join好d tim~
事關出面7月係免費,但我地學校好似收1/2or1/3車費,不過7月我地只返三幾日(包括特別日有時自己接返),佢地照收,重要喺6月收齊焗你俾7月錢~ 到6月考試又係放早可能自己接,,,,
咁我都望你地喺新學期可以有幸遇上一間新校車公司可以提供正常校車服務,,,
而家呢間?? 只係無得選擇情況下,焗住俾貴價去受氣~

cameo:
我地5月頭搬, 已經通知左5月份唔搭, 同埋住得幾近原校, 唔使搭校車.不過細妹慘D, 要返回元朗幼稚園到7月.

原帖由 cameo 於 11-4-9 17:47 發表
你五月中or尾先搬?? 咁可能新學期先join好d tim~
事關出面7月係免費,但我地學校好似收1/2or1/3車費,不過7月我地只返三幾日(包括特別日有時自己接返),佢地照收,重要喺6月收齊焗你俾7月錢~ 到6月考試又係放早可能自己 ...

原帖由 甜粟米 於 11-4-9 23:16 發表
cameo:
我地5月頭搬, 已經通知左5月份唔搭, 同埋住得幾近原校, 唔使搭校車.不過細妹慘D, 要返回元朗幼稚園到7月.

haha~~咁等細妹就吓家姐啦,幼稚園無咁忙!
係喎,我無特別留意新學年通告(因小女已升中),咁其他學生係咪下午全部上興趣班?

睇學校的時間表, 係課後輔導/校隊/比錢的興趣班.

原帖由 cameo 於 11-4-10 03:57 發表

haha~~咁等細妹就吓家姐啦,幼稚園無咁忙!
係喎,我無特別留意新學年通告(因小女已升中),咁其他學生係咪下午全部上興趣班?

原帖由 甜粟米 於 11-4-10 17:32 發表
睇學校的時間表, 係課後輔導/校隊/比錢的興趣班.

校隊都係收費活動呀,,,咁最關切似乎係每日上少3堂點安排課程吧?

校隊唔使收費, 但係逄星期五的課後活動要收費.
上少左3堂, 都唔知學校點安排, 做家長的當然希望比一堂時間學生做功課啦.
如何校方明白的, 功課量就要減少.

原帖由 cameo 於 11-4-11 03:16 發表

校隊都係收費活動呀,,,咁最關切似乎係每日上少3堂點安排課程吧?

原帖由 甜粟米 於 11-4-11 17:55 發表
校隊唔使收費, 但係逄星期五的課後活動要收費.
上少左3堂, 都唔知學校點安排, 做家長的當然希望比一堂時間學生做功課啦.
如何校方明白的, 功課量就要減少.

...

咁更加難理解??? 我女一路參加左兩個校隊都要收費,預佢係用嚟請教練費用,咁到時唔收費條數點計?? 某d校隊活動根本校內老師都唔識,無可避免要請教練!
不過咁今屆五年級就唔知好事or壞事,到時新校舍又要有轉變,佢地又要適應新環境下趕住兩次緊迫o既呈分試~

真係好消息

原帖由 甜粟米 於 11-4-8 18:44 發表
cameo:
我地5月搬出九龍啦!!

我女係乒乓球校隊都係要收費!!  
我諗一直有收費既都會繼續收費law

原帖由 cameo 於 11-4-12 02:12 發表

咁更加難理解??? 我女一路參加左兩個校隊都要收費,預佢係用嚟請教練費用,咁到時唔收費條數點計?? 某d校隊活動根本校內老師都唔識,無可避免要請教練!
不過咁今屆五年級就唔知好事or壞事,到時新校舍又要有轉變,佢地又 ...
‹ 上一主題|下一主題