用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖羅撒學校 聖羅撒小學 PART II
樓主: BBChu
go

聖羅撒小學 PART II [複製鏈接]

原帖由 cameo 於 11-3-1 01:14 發表

你小朋友未升小一嗎???
一步步啦,其實小一有listening,閱讀理解又唔係太大問題,只不過早d分門別類!我反而覺得小一開始要慢慢放手,train佢自理能力,咁先可以一邊教佢,一邊真正幫到佢啊,,有時幫得太多,越上高年級時小 ...

Cameo,

你女兒屬於自理能力高那類小朋友, 但係我兩個女唔係呀. 好依賴. 不過功課佢地能夠自己做我都唔會幫, 佢地自己做, 做完先比我睇. 補充練習就真係要我幫, 因為唔識解題,解到我都發din. 嗚~嗚~嗚~.

原帖由 BBTWIN 於 11-3-1 13:10 發表

Cameo,

你女兒屬於自理能力高那類小朋友, 但係我兩個女唔係呀. 好依賴. 不過功課佢地能夠自己做我都唔會幫, 佢地自己做, 做完先比我睇. 補充練習就真係要我幫, 因為唔識解題,解到我都發din. 嗚~嗚~嗚~. ...

haha~我女無讀過私小,所以唔識比較呀,只不過有6年小學經驗吓,眼見喺學校可以讀得top的學生,本身自理能力高之外,亦專注力超強囉,,hahaha~冇聽書同有聽書係差好遠!
再留意先見到你個名都係twins,,so cute呀兩個孖女,咁而家私小o個邊兩個都收晒??咁派位時先再考慮啦,淨係覺得"能力"要上到小學先睇得清楚,朋友對twins而家都中學,都係越大先發現兩個女讀書能力分別咋~
~~~My dogs Phoebe,Minnie,Ah Bert and Rico~~

cameo
睇亦舒短篇...............勁呀!  我囡仲睇緊漫畫

原帖由 cameo 於 11-2-24 19:20 發表

咁要視乎你小朋友本身語文能力嘞,,
我女已6年級,唔計本身專注力偏高的學生,佢地學乜都叻只因夠專心(呢d無得迫),咁好多時見一般語文能力都偏向中或英是旦一邊,可能英叻d,又可能中叻d,,,
我女係偏向中文好d及興趣大d, ...

中文對我囡都係比較難, 特別係D成語

PS:  聽一位ST ROSE中一家長講, 本成語中學都要用, 所以直升既同學要KEEP住!

Hi cameo:
我大女P.4, 班主任都唔主張出去補習, 佢星期六返trinity睇到對佢有幫助, 反而返學林數就好抗拒, 最後無學.唯有自己教.同埋下年返回旺角放3:15, 家住元朗, 係驚到時兩個女會好遲返家!!

原帖由 cameo 於 11-3-1 01:10 發表

以前喺特別日子都有附近補習社派宣傳單張喎,而家無嗎???
我之前都有留意附近(太子及九龍塘一帶),但主力唔係想搵呢區補習,我個女都讀左6年,亦曾聽過班主任意見下,都唔主張搵小組補習呀,老師意見係因為學校教左o既無 ...

原帖由 BBChu 於 11-3-1 21:03 發表
中文對我囡都係比較難, 特別係D成語

PS:  聽一位ST ROSE中一家長講, 本成語中學都要用, 所以直升既同學要KEEP住!

亦舒係睇啫,,你估佢當時真係好明咩,,,haha~
不過我相信成日話睇書有幫助係啱,不過啱一半囉,當時我為左陪個女去圖書館,咁我自己睇亦舒,佢見得多又跟我睇,不過唔揀長篇囉...所以我都無能力強迫佢睇英文書,我本身又英文唔叻,唔通我而家成日去扮睇英文書引個女咩,,ahahaha...身教係好大幫助,但好難做到就真!

我女成語都唔係叻,測考前先溫咋,平時問起佢都唔識解o架,我亦好老實咁講,出一份卷考十幾廿個成語,但最終份卷可能出一兩題(試過無出tim),咁我又更加唔迫個女花太多時間喺成語啦,,,次次範圍咁大,佢自己揀嚟溫咋~
~~~My dogs Phoebe,Minnie,Ah Bert and Rico~~

原帖由 甜粟米 於 11-3-1 22:23 發表
Hi cameo:
我大女P.4, 班主任都唔主張出去補習, 佢星期六返trinity睇到對佢有幫助, 反而返學林數就好抗拒, 最後無學.唯有自己教.同埋下年返回旺角放3:15, 家住元朗, 係驚到時兩個女會好遲返家!!

...

咁而家搭校車呀???
如果放學3點幾,重喺附近補習,咁咪重夜返到屋企??佢會唔會太累呀???
其實之前低年級時,我女有試過去明愛學野,咁未夠鐘咪喺明愛做功課囉,見到有不少st.rose及附近瑪莉諾學生都係圖書館做緊功課(可能老人家or工人帶住),有時可能係屋企氣氛令佢心散地做功課卦??咁佢地去明愛都係一個好選擇~
你係驚個女唔識做功課or驚佢返到屋企懶懶閒做得慢咋???

Finished!今天我已睇哂132頁!

Bernice

真係驚佢地唔肯做功課, 都係到時返一段時間睇下先再決定,
thanks

原帖由 cameo 於 11-3-1 23:10 發表

咁而家搭校車呀???
如果放學3點幾,重喺附近補習,咁咪重夜返到屋企??佢會唔會太累呀???
其實之前低年級時,我女有試過去明愛學野,咁未夠鐘咪喺明愛做功課囉,見到有不少st.rose及附近瑪莉諾學生都係圖書館做緊功課(可 ...

cameo:
校車起西鐵站上落.

原帖由 cameo 於 11-3-1 23:10 發表

咁而家搭校車呀???
其實之前低年級時,我女有試過去明愛學野,咁未夠鐘咪喺明愛做功課囉,見到有不少st.rose及附近瑪莉諾學生都係圖書館做緊功課(可 ...

有一次考試出課文入面既成語, 都無準備 我囡作文都OK, 係閱讀卷麻麻!  

原帖由 cameo 於 11-3-1 23:06 發表

亦舒係睇啫,,你估佢當時真係好明咩,,,haha~
不過我相信成日話睇書有幫助係啱,不過啱一半囉,當時我為左陪個女去圖書館,咁我自己睇亦舒,佢見得多又跟我睇,不過唔揀長篇囉...所以我都無能力強迫佢睇英文書,我本身又英 ...

私人上門會吾會好D呀?  囡囡咪吾駛攪到咁夜!

原帖由 甜粟米 於 11-3-1 22:23 發表
Hi cameo:

...

甜粟米,
咁你試左先搵啦,,,因為我覺得喺太子校舍附近都係貴租地區,佢地主力賣點都係課程,而唔係一般"功課班"...所以想學其他野都有頗多選擇,但功課班唔多,喺住宅地區搵又迫群埋學埋d衰野(事實係有呢d case)..就算你去番花墟o個邊,上樓一堆堆都係另類補習社,e.g. train做卷o個d課程~
之前都知有個媽咪又係西鐵站上落呀,不過而家好似搬左,其實學校係咪無車去到你屋企???直接車好似快d!我個女就今個學年開始無搭嘞,順便train佢多搭公共交通,預備升中可以快d獨立啊!!!

bbchu,
我識o既多數都係搵上門補習囉,不過用喺我女身上就反效果,試過搵不同tutor都唔掂,太純tutor俾我女食住,嚴少少的都唔掂,我女有乜小問題即hold起唔做等姐姐嚟教,,,咁變相佢係"零思考",功課係日日交齊,無乜改正,但好快睇到佢成績上係無進兼學野好被動!  所以都唔識講我女係好or唔好,請個好tutor洗左錢都無用,除非搵做緊教師的parttime tutor可能好d(識教書),但呢類好貴我俾唔起,,,hahaah~

我囡英文係上門補, 單對單佢會集中D.  而普通話佢就鍾意GROUP, 吾駛得佢一個讀.  中數就無補, 我地自己教返, 暫時都OK!  係閱讀卷比較難捉摸

cameo:
學校校車唔入元朗, 所以安排西鐵站上落.
搭街車放2:00, 4:00先返到元朗.(以後唔會搭)
但係返回旺角會方便好多, 起紅磡轉火車, 我計過45-50分鐘返到學校.
個女話唔肯去補習, 迫唔到.試過起返元朗補, 個老師以前係起kowloon 幫人補習.一星期補一堂, 集中做題目, 但我女唔肯,話要靠自己, 激死.

原帖由 cameo 於 11-3-2 21:58 發表
甜粟米,
咁你試左先搵啦,,,因為我覺得喺太子校舍附近都係貴租地區,佢地主力賣點都係課程,而唔係一般"功課班"...所以想學其他野都有頗多選擇,但功課班唔多,喺住宅地區搵又迫群埋學埋d衰野(事實係有呢d case)..就算你 ...

咁學校校車又真係,,,你俾錢時重要你就佢o既,,,hahaa~~今年開始搭公共交通,搭得開心好多~~~
咁你而家係咪南昌站上落呀??
補習o既野,真係無得迫o架,佢上心的話,佢做到(無十足都有七成啦),你勉強佢只係事倍功半啫,,,而我都唔主張一個小朋友"太聽話",明明唔鍾意補習,你叫就去嗎??只怕佢到廿歲你都未放得手咋,,,haha,,佢有小小主見,其實都係一件好事(我比較阿Q,,hehe~)
我女都係成績參差,數學好飄忽,所以要上輔導班,因為上左五年級之後,主科實在太重要嘞,fail一科,你平均分有9字頭都無用,乜好學校都機會渺茫了,,,所以老師俾佢上輔導班前都講明,一定要佢自願,一來效果問題,二來資源問題,真係幫到先去上囉,,,我女就係唔願跟補習,而家我剛轉番做full time mum嘞,見個女情願唔識就問同學,問表姐(F.4生實答到佢的),又有時問我朋友個仔(都中學咯)...佢"自願"做的,一定效果好過我去迫佢呀,,方法有好多,但未必人人合用,慢慢搵方法去幫佢囉^^,讀書條路重有好長啊!

cameo:
校車起美孚上, 荃灣Jusco落.逄二,四留校補數.

原帖由 cameo 於 11-3-4 04:49 發表
咁學校校車又真係,,,你俾錢時重要你就佢o既,,,hahaa~~今年開始搭公共交通,搭得開心好多~~~
咁你而家係咪南昌站上落呀??
補習o既野,真係無得迫o架,佢上心的話,佢做到(無十足都有七成啦),你勉強佢只係事倍功半啫,,,而 ...

原帖由 cameo 於 11-3-1 19:04 發表

haha~我女無讀過私小,所以唔識比較呀,只不過有6年小學經驗吓,眼見喺學校可以讀得top的學生,本身自理能力高之外,亦專注力超強囉,,hahaha~冇聽書同有聽書係差好遠!
再留意先見到你個名都係twins,,so cute呀兩個孖女, ...

我對女係TWINS黎架. 兩個女都被縱壞啦, 我好緊張佢地, 但我又冇耐性所以樣樣都幫佢地做埋, 攪到自理能力麻麻. 我知道課程私校係會比津校深, 所以最後讀邊間真係到時再打算, 抽到先慢慢諗啦. 至於能力, 我又真係仲未睇倒. 有時就好似幾醒, 有時又覺得佢地麻麻, 成日感覺都唔同.

甜粟米,
學校校車好似完約咯喎,希望今次簽間公司好d,若直接車入元朗,咁小朋友舒服好多!

BBTWIN,
慢慢試吓邊一part可以就放手咯,你越唔放,越上去就大家都越吃力,我都係緊張o架,個女都係大頭蝦o架,唔怕同你講,一年級時三次全個功課袋無帶,,,
第一次爸爸咁啱放假二話不說飛的士去學校拎俾佢~
第二次爸爸返緊工,知道左亦緊張個女,返緊工都飛的士拎功課袋返屋企俾佢!
第三次我唔講俾爸爸知,咁啱第二日係家長日拎成績表,,,我要佢自己同班主任講,班主任係好嚴厲咁問佢,佢口震震講完,老師要佢"麻煩你用完整句子再講一次",阿女喊到死死吓咁用完整句子再講,我同老師一人一句夾住佢,最終俾佢拎個功課袋返屋企,,,
自此第4次無帶功課袋,已經係6年級o既事,,,所以有時你放手一次,對佢先會上心!幫佢有時係好心做左壞事!而由一年級開始,我亦唔再俾爸爸插手管學校o既野!我唔想一人一套!
對住個女6年小學,要慢慢放手,9成從旁觀察,1成先係從旁協助

補充,,,第一二三次無帶功課袋,係一年級o既事,,,,,
所以有時一次小小教訓,生效到5年呀,,抵晒啦,,,hahaha~
‹ 上一主題|下一主題