用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖羅撒學校 聖羅撒小學 PART II
樓主: BBChu
go

聖羅撒小學 PART II [複製鏈接]

阿女話搭車經過見到新校舍,上層起緊,下層已趕工裝修...我估你地多數可以如期9月番新校舍^^
~~~My dogs Phoebe,Minnie,Ah Bert and Rico~~

各位聖羅撒家長好:

聖羅撒一直是我的第一志願, 所以黎緊的大抽獎都會首選聖羅撒. 但是我對聖羅撒的課程想知多一點, 特別是英文科. 因為小女黎自愉快學習的幼稚園, 加上英文不是學校重點, 一星期只得一至兩堂的英文堂, 所以很擔心小學會追不上. 希望家長們能給我多點有關這方面的資料:-
1) 英文採用那一家的課本, 會否讀高一級??
2) 如程度追不上, 會否有輔導班??
3) 老師對小一學生的照顧方面如何??

謝謝各位!

回復 1# BBTWIN 的帖子

若排首選,最好是居住34區才好搏第二輪大抽獎, 來年世雜多恐獲派機會稍微,加上該校叩門位是非常非常小o

1) 英文採用那一家的課本, 會否讀高一級??
不會讀高一級, 書用Primary Longman Express
2) 如程度追不上, 會否有輔導班??
該校設有功課輔導班, 但須要經由老師選出有需要同學
3) 老師對小一學生的照顧方面如何??
  適當

多謝BOW的資料, 我是34區的, 所以才選聖羅撒為第一志願. 我甲乙部都會選她.

回復 1# BBTWIN 的帖子

祝你成功啦 :)

回復 2604# BBTWIN 的帖子

Good luck.

多謝Bow同shan shan!

Bow, shan shan,

我想知聖羅撒有冇精英班制度? 如果有幾多年班開始? 我知聖羅撒會有小一編班試, 我小朋友的幼稚園係活動教學, 冇測驗, 冇默書. 更加唔知咩叫考試. 編班試真係唔知佢地可以寫倒咩出黎. 我覺得編班試就好似精英制, 叻既編埋一齊, 唔叻既又會編埋一齊. 實際會唔會甘呢???可否指教??好多人都話聖羅撒好好, 如果抽到唔好放棄. 所以想了解更多學校既事.

編班試的目的,只係為0左將成績好的學生,同成績無0甘好的學生,平均地分配到 A / B / C / D 四班入面,一方面家長唔會知道編班試成績,另一方面亦無分邊班好、邊班好唔好,所以妳可以唔駛驚。

不用客氣 ,聖羅撒沒有精英班制度,但有拔尖班,好像是在三年級以上才有的, 唔好意思,唔記得o

根據你所言你小朋友現時是easylive學校,若入讀此學校會較吃力, 尤其是中文, 因此,最好在這半年時間內儘量操一操(陪小朋友一齊做做練習,玩默書遊戲 - 記憶比賽)及 最好有坐定定閱讀習慣o

聖羅撒是好學校, 抽到當然不可以放棄啦, 加油o

原帖由 BBTWIN 於 11-2-15 12:36 發表
Bow, shan shan,

我想知聖羅撒有冇精英班制度? 如果有幾多年班開始? 我知聖羅撒會有小一編班試, 我小朋友的幼稚園係活動教學, 冇測驗, 冇默書. 更加唔知咩叫考試. 編班試真係唔知佢地可以寫倒咩出黎. 我覺得編班試 ...

原帖由 呀Bow 於 11-2-16 01:02 PM 發表
聖羅撒是好學校, 抽到當然不可以放棄啦, 加油o

Agree 200%.

多謝3位媽咪指教, 我會盡力!!

還想請問一下聖羅撒小一的中文有幾深??可否具體說明, 多謝指教.

原帖由 BBTWIN 於 11-2-23 11:42 發表
還想請問一下聖羅撒小一的中文有幾深??可否具體說明, 多謝指教.

咁要視乎你小朋友本身語文能力嘞,,
我女已6年級,唔計本身專注力偏高的學生,佢地學乜都叻只因夠專心(呢d無得迫),咁好多時見一般語文能力都偏向中或英是旦一邊,可能英叻d,又可能中叻d,,,
我女係偏向中文好d及興趣大d,,所以明顯中文科係好輕鬆,基本上到高年級都可以自己攪掂呢一科(包括默書及測考)
其實你留意吓小朋友平時鍾意圖書邊一類(中或英),都大概估到佢邊面強d~相對我個女平時對英文圖書無興趣,中文就乜都睇,二三年級已學人睇亦舒短篇,四年級已去圖書館成人區揀長篇小說,所以主力幫佢英文及數學啫,唔洗太擔心...hahaha~
~~~My dogs Phoebe,Minnie,Ah Bert and Rico~~

想請問各位家長, 知唔知學校附近有邊間補習社係專補聖羅撒的學生, 因為細女9月讀P.1, 大女P.4??

原帖由 cameo 於 11-2-24 19:20 發表

咁要視乎你小朋友本身語文能力嘞,,
我女已6年級,唔計本身專注力偏高的學生,佢地學乜都叻只因夠專心(呢d無得迫),咁好多時見一般語文能力都偏向中或英是旦一邊,可能英叻d,又可能中叻d,,,
我女係偏向中文好d及興趣大d, ...

Cameo,

謝謝你! 我兩個女都唔係專注力好的小朋友. 語文能力無論中或英都認真........... 又唔鐘意睇書. 只係記性都叫做okay. 我都知而家無論讀私校或津校都唔易, 小一巳經有閱讀理解, listening等. 我而家做既只係幫得幾多得幾多, 我都預見到我對女小一時我有幾"頭恨".

原帖由 甜粟米 於 11-2-27 12:01 發表
想請問各位家長, 知唔知學校附近有邊間補習社係專補聖羅撒的學生, 因為細女9月讀P.1, 大女P.4??

請問有無家長知道??

原帖由 甜粟米 於 11-2-28 22:18 發表

請問有無家長知道??

以前喺特別日子都有附近補習社派宣傳單張喎,而家無嗎???
我之前都有留意附近(太子及九龍塘一帶),但主力唔係想搵呢區補習,我個女都讀左6年,亦曾聽過班主任意見下,都唔主張搵小組補習呀,老師意見係因為學校教左o既無必要去小組一班人去聽多一次,若能力上欠少少,就不如搵單對單個別去教(反正我相信你9月份喺學校附近搵o既小組補習都唔會平得去邊)
喺學校課程兼顧到,就不妨搵小組堂去學其他野(例如數研,珠心算,中作英作等等),可以對個別科目有多少幫助!

原帖由 BBTWIN 於 11-2-28 11:56 發表

Cameo,

謝謝你! 我兩個女都唔係專注力好的小朋友. 語文能力無論中或英都認真........... 又唔鐘意睇書. 只係記性都叫做okay. 我都知而家無論讀私校或津校都唔易, 小一巳經有閱讀理解, listening等. 我而家做既只 ...

你小朋友未升小一嗎???
一步步啦,其實小一有listening,閱讀理解又唔係太大問題,只不過早d分門別類!我反而覺得小一開始要慢慢放手,train佢自理能力,咁先可以一邊教佢,一邊真正幫到佢啊,,有時幫得太多,越上高年級時小朋友越吃力~我懶呀,所以可以唔幫我都放心放手俾個女去試囉,,haha

原帖由 cameo 於 11-3-1 01:14 發表

你小朋友未升小一嗎???
一步步啦,其實小一有listening,閱讀理解又唔係太大問題,只不過早d分門別類!我反而覺得小一開始要慢慢放手,train佢自理能力,咁先可以一邊教佢,一邊真正幫到佢啊,,有時幫得太多,越上高年級時小 ...

Cameo,

對女今年9月就係小一生啦. 仲有半年ja. 其實我地都仲等緊派位. 6月份先知有冇機會入聖羅撒. 對女巳有一私小收左, 呢間私小英文程度高(小一讀小二課程). 好擔心跟唔上. 所以都想了解多點聖羅撒課程. 如果真係好彩抽到,  睇下最終邊間先至適合兩個女. 不過聽完你地講, 我對女無論讀津校私校都一樣要追追追. 可能我又真係太緊張啦, 對兩個女又冇信心, 攪到自己無時無刻都在緊張狀態. 我而家日日倒數, 有時都唔知谷得邊一科. 個個媽咪同我講中英數都要谷, 我一個人對住兩個, 有時教完呢個, 又要教果個. 人都散哂, 唉~.
‹ 上一主題|下一主題