用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 黃埔宣道小學 有無2007年9月入讀宣小的家長?
樓主: JoJoMammy
go

有無2007年9月入讀宣小的家長? [複製鏈接]

有無2007年9月入讀宣小的家長?

Hi,

你們知不知閱卷日會否講名次,成績表會怎樣列出來?即是想問 中文共200分,會否分開列出閱讀幾多分,寫作幾多分,中黙幾多分,中文聆聽幾多分......是用A/B/C來定或分數定, 還是計中文科共加埋有幾多分再統一 一個分數嗎?苦不合格會否用紅色列出?

您好。本人想了解黃埔宣小有沒有開放日的?

原文章由 TracyC 於 07-12-2 19:11 發表
Hi,

你們知不知閱卷日會否講名次,成績表會怎樣列出來?即是想問 中文共200分,會否分開列出閱讀幾多分,寫作幾多分,中黙幾多分,中文聆聽幾多分......是用A/B/C來定或分數定, 還是計中文科共加埋有幾多分再統一 一個分 ...

原文章由 TracyC 於 07-12-2 19:11 發表
Hi,

你們知不知閱卷日會否講名次,成績表會怎樣列出來?即是想問 中文共200分,會否分開列出閱讀幾多分,寫作幾多分,中黙幾多分,中文聆聽幾多分......是用A/B/C來定或分數定, 還是計中文科共加埋有幾多分再統一 一個分 ...

Dear Tracy C:

閱卷日只係成疊卷比番家長睇, 未有名次ga, 成績表會列出各項 A/B/C/D .. 寫作, 中默, 閱讀及聆聽係分開 mark ga, 唔合格會(D) 括住但唔會用紅色... 名次唔會 mark 成績表, 老師只會叫小朋友自己寫低.

hugub

hugub

多謝你回應.
成績表不會列出名次,家長可以問回老師嗎?平均分有沒有mark?
點解不列出名次? 2年班若有份拔尖是否老師會有通知?

原文章由 TracyC 於 07-12-3 15:11 發表
hugub

多謝你回應.
成績表不會列出名次,家長可以問回老師嗎?平均分有沒有mark?
點解不列出名次? 2年班若有份拔尖是否老師會有通知?

TracyC:

可以問老師名次, 平均分都用 Grade A-D mark. 學校從來冇講邊班係拔尖, 只係家長 feel 到( 因中文用普通話教, 其它科較多補充 , 你可以留意下2A 班同其它班既分別)

hugub

請問各位家長,黃埔宣小有沒有開放日?一年有幾多次 exam + test 呢?平均一天有多少份功課呢?是否每星期都有 dictation?因本人小兒將於明年入讀小一,現想了解多一點學校,請問各位家長可否分享呢?Thanks!!!

原文章由 Uran 於 07-12-3 17:58 發表
請問各位家長,黃埔宣小有沒有開放日?一年有幾多次 exam + test 呢?平均一天有多少份功課呢?是否每星期都有 dictation?因本人小兒將於明年入讀小一,現想了解多一點學校,請問各位家長可否分享呢?Thanks!!! ...

Uran:

http://218.188.14.158/it-school/php/photoalbum/view_album.php?album_id=9&isinpublic=1  功課欄

Dict 約 2個多星期1次 , 每年3考 , 測驗經常有約個多月1次但事先冇通知

2007年開放日約6月-7月, 我想要明年6月

hugub

Hi hugub,

好耐無見你啦!

你真係好熱心, 成日都解答我地lee班新手mami嘅問題.
Thank you so much!

係呢~ 親子旅行你去唔去? 我都未見過你, 到時咁多人都幾難搵到, 不過, 我認得你囝囝, 好smart!

原文章由 SPJB 於 07-12-4 09:23 發表
Hi hugub,

好耐無見你啦!

你真係好熱心, 成日都解答我地lee班新手mami嘅問題.
Thank you so much!

係呢~ 親子旅行你去唔去? 我都未見過你, 到時咁多人都幾難搵到, 不過, 我認得你囝囝, 好smart! ...

SPJB:

我都會去旅行仲會BBQ, 都時見

hugub

Hi Fiona,

我唔BBQ呀, 星期日先BBQ完, 唔想太熱氣, 自己帶嘢去食.

唸唸吓又想帶埋細仔去, 兩公婆都放假唔想擺底佢喺屋企. 但係又要帶好多嘢, 煩! 煩! 煩! 老公話叫埋"印印"去無咁辛苦喎!
都係唸唸先.

原文章由 hugub 於 07-12-4 09:29 發表

SPJB:

我都會去旅行仲會BBQ, 都時見

hugub

SPJB:

我都考濾緊帶搵囡囡去, 我末見過有工人去.. 我諗唔係太適合 到時應該會玩集體遊戲( 大兵步操, 估領袖等 ) , 諗起都開心

hugub

Hi Fiona,

原來有集體遊戲玩架! 我以為自己周圍逛吓咁先唸住帶埋細仔去咋, 佢arm arm 先識行, 唔帶工人咁我都唔帶佢去啦, 如果唔係好難照顧呢~ 唔該哂你提我呀!

原文章由 hugub 於 07-12-4 11:16 發表
SPJB:

我都考濾緊帶搵囡囡去, 我末見過有工人去.. 我諗唔係太適合 到時應該會玩集體遊戲( 大兵步操, 估領袖等 ) , 諗起都開心

hugub

感謝您的回覆﹗因我聽人講黃埔宣小的程度很深,所以想多了解一下﹗其實在我未選這校之前已經留意這 topic 的,想問 lunch
通常幾多錢一餐?有幾多款可選擇?如果唔 join 學校, 可否自行帶飯?如帶飯是否用保暖盒盛載?另通常一星期有幾多天 PE 堂的?謝謝﹗

原文章由 hugub 於 07-12-3 18:32 發表

Uran:

http://218.188.14.158/it-school/php/photoalbum/view_album.php?album_id=9&isinpublic=1  功課欄

Dict 約 2個多星期1次 , 每年3考 , 測驗經常有約個多月1次但事先冇通知

2007年開放日約6月-7月, 我想 ...

Uran
感謝您的回覆﹗你知不知道黃埔宣道小一考試分數若有一至兩科不合格(中文寫作,聆聽) 通常名次大約會怎樣? 其他科就考得中上. 我仔仔話中文很深呀! 這間小學若考15名左右會否已很差呢?

原文章由 Uran 於 07-12-4 12:26 發表
感謝您的回覆﹗因我聽人講黃埔宣小的程度很深,所以想多了解一下﹗其實在我未選這校之前已經留意這 topic 的,想問 lunch
通常幾多錢一餐?有幾多款可選擇?如果唔 join 學校, 可否自行帶飯?如帶飯是否用保暖盒盛載?另通常一星期 ...

Uran:

中文就深D , 英文及數學算淺,  一年級唔太深考試會讀卷。 可自行帶飯, 學校冇要求一定要用暖盒視乎小朋友係唔係 like 熱食, 我工人逢星期一 12:00 會送飯比囝囝及朋友囡囡都冇用暖盒(因為太重) 都o.k., 佢地話仲暖 ga...  訂飯有 4 款 , 好似$18 餐 (唔係好記得, 返屋企睇完飯單再覆你)
一星期 2 日P.E , 逢星期五興趣小組要著P.E 衫

hugub

原文章由 TracyC 於 07-12-4 14:02 發表
Uran
感謝您的回覆﹗你知不知道黃埔宣道小一考試分數若有一至兩科不合格(中文寫作,聆聽) 通常名次大約會怎樣? 其他科就考得中上. 我仔仔話中文很深呀! 這間小學若考15名左右會否已很差呢? ...

Dear TracyC:

Uran 出年至 P.1 ... 等我答你 la

平均分約九十分都考到成六十幾名ga, 呢間學校競爭好大, 我囝囝上年first term 平均分 A grade (85分以上) 考全班 15 , 全級 76名
second term 退左步考 全班17名 , 全級 82
Final term 高分左但  ( 可能大考 D 同學爭精英班, 超谷 ) 結果全班23, 全級 118 呀! 陰公 !!

hugub

Hi Fiona,

你做左我地個顧問啦

我覺得中文仲教得好快tim, 1st term 巳經教完上冊 + 下冊(2課), 咁2nd term都教完哂下冊啦, 3rd term教咩呀

唔係喎! 常識同數學都係教緊下冊啦喎  
英文好似慢dd....

原文章由 hugub 於 07-12-4 14:20 發表

Dear TracyC:

Uran 出年至 P.1 ... 等我答你 la

平均分約九十分都考到成六十幾名ga, 呢間學校競爭好大, 我囝囝上年first term 平均分 A grade (85分以上) 考全班 15 , 全級 76名
second term 退左步考 全班 ...

原文章由 SPJB 於 07-12-4 14:50 發表
Hi Fiona,

你做左我地個顧問啦

我覺得中文仲教得好快tim, 1st term 巳經教完上冊 + 下冊(2課), 咁2nd term都教完哂下冊啦, 3rd term教咩呀

唔係喎! 常識同數學都係教緊下冊啦喎  
英文好似慢dd....

...

SPJB:

仲有1C & 1D ga , 我地下學期都仲末買書

hugub

係喎!
唔怪之得要教得咁快law, 有成4本書架?

原文章由 hugub 於 07-12-4 14:54 發表

SPJB:

仲有1C & 1D ga , 我地下學期都仲末買書

hugub

hugub

我搞錯了:cry:
你小朋友平均分約九十分,這麼高分,考15名呀! 班中小朋友很強?
我很擔心,初步現知道佢中文寫作 29/80分,中文聆聽 2/10,
中文閱讀 42/80 這合不合格? 我看少了此科溫習, 英文,常識有90分左右,數學80分, 其他合格 這大概會怎樣名次?
平均分計grade ?是老師講,不會列在成績表是否?
‹ 上一主題|下一主題