用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 仔女經
樓主: maba
go

仔女經 [複製鏈接]

Re: 仔女經

vivi,

點解星期六要8點幾番到學校呀? 有咩做呀?

rclamlam 寫道:
Annie,

我就唔駛整早餐比阿女食, 有工人煮, 阿女唔想我唔做野, 唔想我變c9(雖然我宜家都係).

rclamlam,

我都ng想起身煮俾佢食, 但ng知個工人煮俾佢食通常食少少就算, 我煮就食哂wor.........咁佢而家發育時期兼早餐好重要ga ma.....唯有早d起身煮lor   

唔................原來細布都係晨童黎ke..........
布甸仔媽媽 寫道:
[quote]
maba 寫道:
annie, 細布甸咁細應好好瞓架?!

佢習慣佐8典前起身 (8典半度出門口返學), so 假期都咁上下time lor    [/quote]

我都一樣,工人整的野個女又唔係好食, 又唔記得拎乜又唔記得拎勿, 唯有我自己朝早起身跟一跟
凡事都有定期 、 天下萬務都有定時 . 生有時 、 死有時 .

Annie,

但係一早阿女食好少野, 你煮咩比阿仔食呀? 比個list我, 等我比阿女看下佢鐘唔鐘意.

sorlo 寫道:
我都係, 日頭番工, 放工就同個女打仗, 到佢訓左, 朝早又打仗, 都唔知為乜

為.................mud lor

sorlo,

你要訓練下佢自己做架, 唔記得都無法, 要佢試過先知死架, 你一路幫佢佢唔會成長.

maba 寫道:
唔................原來細布都係晨童黎ke..........

咁都俾你諗到               

rclamlam,

囝囝由11月開始就唔去baby sister 度喇, 佢哋放左學就會自己返屋企, daddy 早返就daddy 煮, 如果唔係就要等我返屋企買飯盒囉, 因為我呢排要成8點幾先返到屋企呀, 不過, 唔緊要啦, 男仔係要捱下ge, 反正, 我都要鍛鍊下佢哋獨立喇, 第二時讀中學都要獨立啲啦。

vivi & mabo,

屋企無人可以幫你地咩? 你地老公呢, 有無幫手架?

我係奴婢, 無人細得過我, 要full time homework,
full time my work
主人要我做哂至會同我夾$開飯,
至於少主小姐.......唉..做好佢d功課我最安樂

rc :同人唔同命啦, 我個女唔係咁定性, 思想仲係好細細個呀... 不過我會慢慢訓練佢架啦
凡事都有定期 、 天下萬務都有定時 . 生有時 、 死有時 .

maba,

你做咩講到你咁慘架, 係呢你住邊區呀?

sorlo,

你個女叫思想細個, 佢好老o即喎   

Annie,

但係一早阿女食好少野, 你煮咩比阿仔食呀? 比個list我, 等我比阿女看下佢鐘唔鐘意.

你囡like食egg ma    大少勁like ga, so very easy   

1. ham 奄列 + milk
2. 熱狗 + milk
3. 廣東雲吞 + 半 noodles + milk
4. 半生熟旦一隻 + milk
5. 餐肉滑旦治 + milk
6. 雞扒滑旦 + milk
7. 豬扒旦 + milk
8. 燒賣牛肉球點心

next week 一cycle   

sat , sun 假期佢自己煮

rclamlam,

因為囝囝參加學校ge 畫畫興趣班嘛, 8:45 開始呀。

好彩囝囝又細到大食嘢都唔駛我煩, 唔太揀入擇食, 有時都會怨下啲嘢唔好食, 但我都要迫佢哋食, 我話唔可以亂咁浪費食物。 佢哋飲食正常, 咁都叫做煩少樣囉。

RC: 扮哂老唧囉, 但係都係你個女成熟好多呀

布甸仔媽媽 寫道:
[quote]
maba 寫道:

咁都俾你諗到                [/quote]

好羨mo 你就真, 個天比左兩個寶貝你

Annie,

唔係呀? 一早可以食咁多野?

我女每朝最多係食到一件蛋糕(聖安娜), 蛋治都係食得半件, 另一半留比我工人食架, 佢都食唔晒, 而且朝早佢唔飲奶架, 佢會肚痛, 佢都係飲水或者飲好立克.

sorlo,

你講咩? 我女點會成熟呀? 駁咀就最叻.

maba 寫道:
我係奴婢, 無人細得過我, 要full time homework,
full time my work
主人要我做哂至會同我夾$開飯,
至於少主小姐.......唉..做好佢d功課我最安樂

maba

i like ne 句 :

full time homework, full time my work     
‹ 上一主題|下一主題