用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 狀元來自八校 英皇喇沙皇仁等名校
樓主: 2jkidsfather
go

狀元來自八校 英皇喇沙皇仁等名校   [複製鏈接]

Jean1769 發表於 22-7-22 07:56

你係咪同你老友講好d呀?你老友又係一份子咩?

我成了某個老友?你覺得點樣就點樣啦,你喜歡就繼續,我係唔會聯幫結派的。

Rpp 發表於 22-7-22 08:00
我成了某個老友?你覺得點樣就點樣啦,你喜歡就繼續,我係唔會聯幫結派的。
...

咁啱既,我都係獨立人士。係d人鍾意屈人係乜乜黨物物黨唯神論者唧

Jean1769 發表於 22-7-22 08:03
咁啱既,我都係獨立人士。係d人鍾意屈人係乜乜黨物物黨唯神論者唧:joyo ...

講果番說話唔好聽d,始終言論係自由嘅,當我無講過,做番你一貫作風好了。

retriever 發表於 22-7-21 14:39
咁我都見論壇上有一個半個過火D 啦, 較明顯係有位講野故弄玄虛, 自命清高既, 我見同版既有部分家長都唔多 ...

都話,你是用詞中性的一位家長.(這裏的中性指理性,以及即使是某校家長亦算公道的中肯,雖然已有護短之嫌即後半段留言)
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

面對批評或揶揄,是首先去檢視自己有無遺漏或謬誤,還是群起齊齊做護法尼?(同爲直資名校,又不見人家齊齊笑"D"字頭的個兩間,就算是"空穴來風"但未必無因)

PS:早前在其他post已經講過,如果我是無中生有或撩是生非,以某校家長或聲稱非某校家長的衆口鑠金,早早就禁言甚至封號啦.

話人雙重標準前,會否檢視自己雙重標準先?

PS:以"非我者則某校家長"指責他人的不理性,可又同時以"非我者則必屬同黨或同伙"來譴責別人.這是雙重標準還是邏輯思維混亂尼?

回覆 pccw2017 的帖子

Yes. Hkpapa852

做多啲護法,這樣才能凸顯某"神"的神"勝"不可侵犯~~(此勝指逢VS必勝的留言)

不過,這僅僅是指"信念",即某"神"的神"勝"不可侵犯這一信念或意識.但有后綴:上(傷)嗮腦.

retriever 發表於 22-7-20 16:58
印象中你以前係SPBB 粉絲, 點解近來不斷耶喻佢地呢?

……

樹大招風,學校被捧為神級,但個別門徒跟大家期望有所出入,自然會引起話題。大家對神校的期望也神級都不為過。
不過討論區,看看便算。

fwstides 發表於 22-7-22 11:10
樹大招風,學校被捧為神級,但個別門徒跟大家期望有所出入,自然會引起話題。大家對神校的期望也神級都不為 ...

大家一齊吹下水 切勿互相攻擊 唔啱睇就過咗它

retriever 發表於 22-7-20 16:56
關咩事呢, IB 怎會係尖子之選? 只可以話係英文好唔怕寫野既人之選啦...

SPCC唔肯定,但d喺DBS讀書嘅舊生講,依家讀得書嘅同學中,大部份都熱切地想入IB.  雖然好多人話唔係叻嘅至會入IB, 但事實上喺SPCC同DBS, 呢個趨勢應該會越嚟越明顯

Jean1769 發表於 22-7-22 00:11
M字頭,係咪見親佢都想叫佢快d食自己果位?
sorry 我失言引起無謂的揣測, 我del返

DD仔 發表於 22-7-22 12:10
SPCC唔肯定,但d喺DBS讀書嘅舊生講,依家讀得書嘅同學中,大部份都熱切地想入IB.  雖然好多人話唔係叻嘅至 ...
咁教育局既官員真係要稔下,點解比人講到IB優越過本土考試制度. 既然IB真係咁好,直資及收費學校就統一全都係以IB為主,咁就冇咁混亂及唔影響其他以DSE為主既學校,家長選校都更加清晰啲.

DD仔 發表於 22-7-22 12:10
SPCC唔肯定,但d喺DBS讀書嘅舊生講,依家讀得書嘅同學中,大部份都熱切地想入IB.  雖然好多人話唔係叻嘅至 ...
同意呀,個選擇係學生度呀!呢個趨勢應該會持續年輕人志在千里,就係咁。至於在本地學位同國際上大學學位間嘅取捨,選擇IBDP 嘅年青人心中自會一個平衡。

希望行雙軌嘅學校同官津學校嘅學生都發揮正能量,好好打造新世代「Make in HK 」嘅國際品牌。

天外之人 發表於 22-7-22 12:24
咁教育局既官員真係要稔下,點解比人講到IB優越過本土考試制度. 既然IB真係咁好,直資及收費學校就統一全都係 ...

問題係,全級二百幾人,又唔係話個個英文都強到適合讀IB, 所以點都要分流。如果只提供IB課程,又可能滿足唔到成為直資學校嘅條件?

回覆 天外之人 的帖子

呢個做法會令IB考試崩潰,你唸下,2000幾人考就有成100個狀元,全港50000考生,如果有一半人20000人去考就會有1000個狀元,神科冇咁多位收1000個學生 如果間間中學都可以有IB讀確是一件好事,不過1年出1000-2000個狀元,唔知大學收生會變成點?  為左避免呢個結果,教育局一定唔會開放IB,除非IB可以好似DSE咁拉CURCE就唔同。

Arabellahk    發表於 22-7-22 15:41

話分兩頭,因為DSE嘅評分方法,多左學生去IB,對其他DSE嘅學生應該都算係好事,各憑實力,各自找平台,自由競爭,咪就係香港成功嘅基石咩。

香港就係唔好放過任何可突破嘅機會,人有人吹,自己埋頭苦幹,上到位就有得㨂。

DD仔 發表於 22-7-22 12:29
問題係,全級二百幾人,又唔係話個個英文都強到適合讀IB, 所以點都要分流。如果只提供IB課程,又可能滿足 ...

在直資修讀非本地課程只佔少數
直資非本地課程比例上限非劃一
LPCUWC 為直資 無開辦 DSE 課程

https://www.info.gov.hk/gia/general/202207/06/P2022070600441.htm

根據二○二一/二二學年九月份的資料數據,全港中學生人數為325 927,當中共有1 125名在直資中學的中五和中六級別修讀非本地課程,人數佔全港中學生人數的0.35%。

chitchit0520 發表於 22-7-22 12:47
其實而家好多選IB, 都只係想避開考DSE中文啫!
不如用IB/non-Jupas都要考同等程度中文呀!
...

dse 死亡之卷不是英文咩?近幾年中文科合格率已高過英文科。大部分直資ib要求中文考母語水平,無得避喎。
‹ 上一主題|下一主題