用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 協恩2nd in 通知
樓主: kaikaidaniel
go

協恩2nd in 通知   [複製鏈接]

0030 發表於 22-3-9 21:36
其實入到也擔心學業跟不上

我呢緊2nd in, 如果入到都心大心細,因為知道HY學生真系要几捱得,我女除左讀書之外,不嬲活動都系不積極參與

lolo1112 發表於 22-3-10 11:47
我呢緊2nd in, 如果入到都心大心細,因為知道HY學生真系要几捱得,我女除左讀書之外,不嬲活動都系不積極 ...

學習好已經好好了,我女英文不大好,所以擔心,但她喜歡參加學校活動,小學校隊參加5一6樣

是否要交留位費?收到offer後大約幾時要簽undertaking?

回覆 janice3604 的帖子

留位費$800收offer時學校會講幾時之前要簽undertaking

0030 發表於 22-3-9 21:36
其實入到也擔心學業跟不上
之前咪講過,在升中前,都有同大家一樣的擔憂,中小升英中的適應問題.后開學zoom.聽過几堂課.已經放心.至今日,英文成績都算幾好.以學校過往DSE的表現計算,(如保持到)係期望範圍内.所以係無須擔心學業跟不上.

PS:一向不是那麽在意邊一間小學,即一綫也好,二綫也罷,在相同的條件下優勝即可,但在意過往所獲得的成績所花的力氣,即是否已經拔了苗或者講開行turbo.

apap08    發表於 22-3-11 13:20

medicine 發表於 22-3-11 11:50
之前咪講過,在升中前,都有同大家一樣的擔憂,中小升英中的適應問題.后開學zoom.聽過几堂課.已經放心.至今日, ...

我女二綫小學,真的太happy了,一點都唔谷,功課又少,真的擔心基礎不大好 到時跟不上

medicine 發表於 22-3-11 11:50
之前咪講過,在升中前,都有同大家一樣的擔憂,中小升英中的適應問題.后開學zoom.聽過几堂課.已經放心.至今日, ...

英文全級100内都有5

0030 發表於 22-3-11 17:40
我女二綫小學,真的太happy了,一點都唔谷,功課又少,真的擔心基礎不大好  到時跟不上
...

不用擔心,學校收得你,就即是覺得你囡囡可以,協恩這些傳統B1A中學,相信揀咗咁多年,好識揀學生的了。
如果你話囡囡小學是輕輕鬆鬆都應付有餘,我估佢也有足夠的心力去適應及調節,放心,相信囡囡也相信學校啦!

正取同候補入,又會不會有不同情況?我指中一讀書情況

hellokitty66 發表於 22-3-11 23:02
正取同候補入,又會不會有不同情況?我指中一讀書情況

係咪想多左?正取同候補吾會有太大分別。正取生有時除左成績,可能仲有其他因素,如面試表現比較出色,又D專長。

pinkupinku 發表於 22-3-11 20:20
不用擔心,學校收得你,就即是覺得你囡囡可以,協恩這些傳統B1A中學,相信揀咗咁多年,好識揀學生的了。
...

近二年疫情我女每日放學返來食完午餐就訓午覺,之後起身做功課,1小時之內完成(仲包含教同學仔做功課了),之後去公園/球場玩二小時,返來食晚餐冲涼訓覺,而且小學行路返學來回唔使20分鐘,宜家中學搭車+行路來回要二小時且英中功課應該唔少且唔易    不擔心就假了,hea左幾年,中學突然谷,唔知慣唔慣

behappypapa 發表於 22-3-11 23:16
係咪想多左?正取同候補吾會有太大分別。正取生有時除左成績,可能仲有其他因素,如面試表現比較出色,又D ...

其實協恩2月份已經有一二批注冊左,我們3月份注冊的算唔算候補   

behappypapa 發表於 22-3-11 23:16
係咪想多左?正取同候補吾會有太大分別。正取生有時除左成績,可能仲有其他因素,如面試表現比較出色,又D ...

每個人也可能會等到候補機會,但機會一到時,要好快作出決定,又要左顧右盼,唔知適唔適合,所以先上嚟問一問,睇吓有冇前人分享而已。唔怕想多咗,只係驚做錯決定

Exactly, 做父母既都係希望為子女選適合既學校, 相信協恩係好學校, 但成日聽到話CHUR, 活動好多, 都擔心囡囡頂唔頂得順, 佢本身都是普通津校, HEA 開......

hum0102 發表於 22-3-11 20:20
英文全級100内都有5
有甘多呀,係咪真丫?

medicine 發表於 22-3-12 10:46
有甘多呀,係咪真丫?

全級約180人,Eng 5或以上:約60%
180 * 0.6 = 108
唔知我有冇計錯呀?

hum0102 發表於 22-3-12 12:03
唔知我有冇計錯呀?
from school report 161 students, 59.5% 5+ in Eng. ~95 students.

hum0102 發表於 22-3-12 12:03
唔知我有冇計錯呀?
原來當左我地係HY讀書

暫時無尼個能耐,從無直私offer

clz 發表於 22-3-12 12:21
from school report 161 students, 59.5% 5+ in Eng. ~95 students.

原來級人數最後少了,thx a lot

可能低班,又可能因為疫情,完全感受唔到谷。。
‹ 上一主題|下一主題