用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 即轉IB冇得輸
樓主: workingmom
go

即轉IB冇得輸   [複製鏈接]

回覆樓主:

據本地大學的收生高層說 :本地大學不是特別鍾情於ib, 只不過是dse收生成績要公佈出嚟,  為咗向大學高層 交代,收生成績 不可以比其他 科系低很多, 也不可以大幅低於過往的 收生成績。
所以 dse考生分數低於往年的都盡量不敢收取 , 為咗填補 剩下的學額, 只有盡量收取non-jupas考生, 以填滿剩下的學額。

好彩的是:本地教育當局對於本地中學 提供主流課程的學生比例,有嚴格規管。 但是本地大學收取 中學主流課程學生的比例,卻沒有絲毫規管!

workingmom 發表於 21-8-8 17:25
ib係寶,不 過幾年前初推出時無人識。
家陣 好多 人都知係寶, 當然會人多追捧啦!
不過家長們無須過份擔心 ...
唔明點解IB供應有限,快者得?一邊說無需擔心,一邊好似鼓勵人哋去搶鹽一樣話快者得。
挑撥不同學制之間矛盾,真係多得你唔少。

chickchick    發表於 21-8-8 18:22

回覆樓主:

由於dse 分數是 拉曲線的, 所以 隨著dse考生人數 的下跌, dse中能夠考到高分學生的比例將會下跌。
因為這個原因,經由 dse考試進入本地大學的難度將會日漸提高。
即轉ib冇得輸!

workingmom 發表於 21-8-8 17:25
ib係寶,不 過幾年前初推出時無人識。
家陣 好多 人都知係寶, 當然會人多追捧啦!
不過家長們無須過份擔心 ...
樓主,我真心係覺得你都係清醒的人。我覺得你係... 總之係感覺.雖然你講(寫)嘅手法文筆係Odd DD.
或者好多人覺得你係傻婆,年年(起碼連續3個放榜季度啦)都講IB嘅嘢.

我相信你係好honour考試隻抽隻嘅人. 我唔知大家知唔知,理唔理解到咩叫隻抽隻?

即係: 最好係考就考,講咩SBA講咩Internal Assessment做EE, 最好連LAB都唔好做, 全EXAM base. 大家唔比去請人改文作文. 唔比老師通水漏分, 更加唔想因"人為"因素去谷大個predicted grade去呃個interview返來(呢樣難d)

現實係好難兌現㗎.
前人有講大學都睇舊生表現嘅, 呢D都無可口非.你係HR請人,如果請咗幾個A校低B人,再見A校申請人都謹慎D嘅. 我哋真係生物鏈中嘅一員, 求存....

我其實好欣賞DSE嘅好叻學生(因為我家大大係真真正正有在若干大型比賽同佢哋一較高下,亦有一起上過堂). 我唔係話IS家長唔幫IS, through-train IBDP嘅叻,感覺上無得去直接比較.
咁本地+搭艇IBDP呢款嘅叻? 又點睇? 呢款我唔評論喇。多些空間更好。

(如果我有咩講得唔啱,唔好鬧我,我真係冇任何唔好嘅假設來發言,請見諒)

b3410 發表於 21-8-8 18:15
唔明點解IB供應有限,快者得?一邊說無需擔心,一邊好似鼓勵人哋去搶鹽一樣話快者得。
挑撥不同學制之間矛 ...

唔好意思,寫得唔清楚。
我講不需過份擔心係指嗰啲已經有仔女讀緊ib嘅家長,唔好咁擔心。
唔使咁擔心會好多人讀ib,搶佢哋仔女嘅大學學位 ,因為ib嘅供應係非常有限嘅, 一窩蜂,好大班人去讀ib嘅情形,係唔會出現嘅。

樓主,你係啱,數學上。你真係啱。
你D數都識計,斷估你都唔係D 人講就無腦去信嘅成年人。

由於dse 分數是 拉曲線的, 所以 隨著dse考生人數 的下跌, dse中能夠考到高分學生的比例將會下跌。
因為這個原因,經由 dse考試進入本地大學的難度將會日漸提高。
即轉ib冇得輸!

我只想講一句。數學上quantitatively你係啱(量), 但質? qualitative你又點睇? 無人敢寫包單這個會不跌反升咁趣緻喎!

如果未走鬼時,收緊37 (拎神科計啦,呢度鐘意), 走咗D, 收低1格36,或者加到7科叫糊食40番。 到今時今日話計5以上額外易賞錢 收實42無甩拖。 其實即使評分百份比不變,人數跌,條bar都係易咗。你都要諗下。即係質已低(唔會少少都無呀?) 咁仲收低一格? 大學唔會睇唔到。

workingmom 發表於 21-8-8 18:24
唔好意思,寫得唔清楚。
我講不需過份擔心係指嗰啲已經有仔女讀緊ib嘅家長,唔好咁擔心。
唔使咁擔心會 ...
點解你的思路都係“搶” ?
講來講去都係“供應有限”,“搶”

讀書喎,又唔係動物世界弱肉強食。

b3410 發表於 21-8-8 18:36
點解你的思路都係“搶” ?
講來講去都係“供應有限”,“搶”

hahaha!大家咁話! 我都唔明點解,唔知點解咁odd
你講得好好笑。我笑咗

chickchick 發表於 21-8-8 18:19
樓主,我真心係覺得你都係清醒的人。我覺得你係... 總之係感覺.雖然你講(寫)嘅手法文筆係Odd DD.
或者好多 ...

你鍾意寫論文,又喜歡多方面思考,啱讀IBDP 呀!
不過,如果喜歡phy chem bio, 唔喜歡掂中英文學,就DSE 啦。
就算超鍾意文學,上年識 DSE人 入Oxford Linguistics and Cambridge Psychology.
所以都冇所謂㗎。

有些RC家長,唔鍾意myp/pyp, 早年轉去 STC.
但係,後期STC都變為 myp.
有些直頭將細佬妹直入ICS, 又另一學制。

唔係人人負擔到,有些想學好中文和紀律,所以要揀本地+IBDP。

各有唔同考慮因素,家長了解清楚自己財力和孩子特質。

我有識人後悔入國際學校,有識人後悔唔讀IBDP, 亦有識人好彩揀DSE.

兩邊都有超叻的,兩邊都有超渣的。有些人唔使神化或者詆毁任何一個學制!

chingyu 發表於 21-8-8 18:49
你鍾意寫論文,又喜歡多方面思考,啱讀IBDP 呀!
不過,如果喜歡phy chem bio, 唔喜歡掂中英文學,就DSE  ...
唉,我知你明事理。你係少眾,我或者都算係少眾。
但大眾口味係:
先睇想食D咩神級美食
再去街市(學校)買餸煮
唔理打開本cookbook學定係請『你咁亂』做助攻去煮
都要煮到出來

有人想煮但荷包乾
有人買晒料但無天分/唔夠用功,自己原来搞唔掂
當然失敗,樂天嘅會話都叫食得落口,飽肚。但總有人會覺得係街市唔好,係街市嘅錯,街市嘢唔新鮮又貴。

你講嘅version係:
知大概自己想煮邊類,知自己係cake killer就學搓面飽好過,就去學
最後學到幾多,就煮幾多
心滿意足

workingmom 發表於 21-8-8 18:24
唔好意思,寫得唔清楚。
唔使咁擔心會 ...

但係,而家咁少人讀 IB, DSE 人已經覺得被「搶」大學學位。
你點樣向佢哋交代?

Non-jupas 得25%,你猛叫人去讀,點樣將原有嘅餅分比多啲人?
收少啲海外回流, GCEAL, IAL?

另外,據DSE 某家長話,多 IB生大學肥佬 (我唔認同!) ,
之前你的post 有提及想入醫科,咁你仲揀IBDP?

chickchick 發表於 21-8-8 19:03
唉,我知你明事理。你係少眾,我或者都算係少眾。
但大眾口味係:
先睇想食D咩神級美食

其實邊有免費午餐,我都花好多車錢和時間去唔同嘅街市,睇吓邊度啲餸靚。

期間仲買過一些食物,唔信街市啲師奶,自己試清楚。

返到屋企,仲要助手配合,先煮到餐晏仔。

人人都有計劃,這些是本能。
人見眼前有個屎氹,斷估人唔會真係唔避咁勇猛。

中1嘅話DSE好,讀落可能真係有D不對口,唔通唔想想方法解決?
當年人人讀HKCEE,唔掂竟然呀媽話送人去外國讀,唔駛repeat, 唔通你鬧呀媽正茅柴,走捷徑,唔去!

天呀! 轉學制係教育路上最常見不過的事. 尊重每個學制內的人嘅選擇. 唔好諗人哋點解..... 偉大地, 度縮地, 陰險地, 偷偷地, 舒服地, 拉牛上樹地, 定係低能地. 去揀邊個學制去"搶" 本地和外國大學嘅學位喇.

嗰3年讀咩都唔會白讀嘅,都係有益嘅,除非細路咁忤逆激到你彈起唔肯讀姐. 有時,attribute and capabilities都要open D 學習各式各樣學制嘅好地方.(如果你肯花時間, 更有得著. 講到呢樹, 如果咩科都讀得好,係欠語文,讀IB係有進步嘅,睇你博唔博無得拎6拎7. 但學咗, 絕對全面過,或者客氣D,食力過英文拎dse5**, 我知有唔少家長係咁諗)

workingmom 發表於 21-8-8 18:12
據本地大學的收生高層說 :本地大學不是特別鍾情於ib, 只不過是dse收生成績要公佈出嚟,  為咗向大學高層 交 ...

我都識 收生高層 和 收生最低層,未聽過你所講的。

2009就有IBDP.
2014-2016 收得極少IBDP 生。
以你說法,以前收生高層唔使交數嗎?
定係以前多些DSE 叻人?
咁樣係侮辱緊 DSE 定 IBDP 定 大學高層呢?

workingmom 發表於 21-8-8 10:02
珠玉在前, 好多 家長都讚賞ib課程: 訓練學生讀講寫, 兼有國際認受性, 有國際視野, 對將來應付大學課程 ...
反之, 對dse課程 擊節讚賞 的家長卻 鳳毛麟角。
當然,dse課程每年都有 改進,假以 時日,若干年後,dse或者 將會大放光彩

DSE:
香港家長唔識欣赏及只係“鳳毛麟角”讚賞唔緊要

但有國家大大讚賞及加大力度強烈大湾区推行,係國策啊!DSE “堪稱極具中國特色的國際性課程”呀,有國家加持。內地 DSE 內部需求非常強大

今年9月開始內地嘅國際學校不單止提供 IB 或 GCEAL 課程,亦開始開辦 DSE 課程了。相信首屆正規DSE 內地學校考生係3年後2024年開始有內地DSE 民辦及官辦學校考生了,3年後大家可以追縱數據 DSE 考生人數是否開始不断颷升,大家拭目以待

據網上資料 ,大湾区 5千幾萬人口,50幾萬港籍內地學生,而係內地讀 DSE 課程唔一定係港籍內地學生

正如我前面 copy & paste
“香港中学文凭课程自2012年推出以来,受到了海内外的广泛好评,并且以此成绩作为升学准入凭据的学校近年来不断增加。……香港中学文凭课程因其可以中文简体作答、与内地高考课程兼容度高等特点,堪称极具中国特色的国际性课程建议在湾区大力推广香港课程,打造中国国际教育基地,带动湾区基础教育走向国际。”

chickchick 發表於 21-8-8 19:21
人人都有計劃,這些是本能。
人見眼前有個屎氹,斷估人唔會真係唔避咁勇猛。

有同學當年一入DSE 就後悔,就係英文,她想學深啲和全面啲。她最後取英文5**和入醫科的。她由唔喜歡變喜歡 LS, 覺得學到嘢。
SBA就大部分學生都不喜歡。
而家 DSE 再變變變,喜歡LS都無用。

小時了了 發表於 21-8-8 19:48
DSE:

咁又係,話咁唔定幾年後dse考生人數, 幾何級上升都唔出奇喎!!

workingmom 發表於 21-8-8 20:36
咁又係,話咁唔定幾年後dse考生人數, 幾何級上升都唔出奇喎!!

咁你之前所講咪完全推翻?
即係點?

小時了了 發表於 21-8-8 19:48
DSE:
你竟然同我諗嘅好近傍,而且我覺得同都幾肯定佢地並非劍指香港嘅資助大學學位,而係會用大量資源去整合DSE嘅課程,係廣東省做試點,去探討全國高考嘅未來可行模式。
如果向好嘅發展,香港中游嘅學生可以選擇嘅出路可能會多好多選擇。

呢度嘅討論,都只係個別網友嘅個人立場,有部分發言技巧高嘅,放出語意 模糊嘅講法,會帶偏左方向,變成好似2個對立陣營針鋒相對,事實邊個提供到實質經驗去分享,好易 睇到啫。
我唔信啲咩劣幣良幣嘅講法嘅。
只覺得巿場講供求同自由選擇。
‹ 上一主題|下一主題