用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 中三不妨考慮中四考IGCSE或兼讀OSSD/申請加拿大大學資料 ...
樓主: 小時了了
go

中三不妨考慮中四考IGCSE或兼讀OSSD/申請加拿大大學資料   [複製鏈接]

nicolemummy 發表於 20-12-9 10:19
無phy, 無eng讀
無chem, 無medicine讀
無bio, 無speech, vet讀

奇怪地……SydU既Speech Pathology唔洗要Bio, 反而要English (Advanced). SydU Econ要数~真系要check清楚個别大学~

醒目開學勳章

mcl203 發表於 20-12-9 10:32
又多咀,Econ係英國部份大學係要求高嘅,所以,去到好認真嘅個人想法,無Econ可能要諗下點樣寫靚份PS了~~ ...

lse?

bobbob 發表於 20-12-9 11:01
lse?

睇吓啲大基金揸旗人,就會估到人哋唔係流啦,又history又economics。唔好到時自己budget唔夠,又瓜瓜嘈~~~

IloveJJ 發表於 20-12-9 10:58
所以如果大家學識睇餸食飯,而唔係去酒樓叫牛扒,咁應該就會無咁多勞唆!
...

都話咗sales第一句係最現實,你乜budget先?唔係問你買乜嘢~~~

Yanamami 發表於 20-12-9 10:57
奇怪地……SydU既Speech Pathology唔洗要Bio, 反而要English (Advanced). SydU Econ要数~真系要check清楚 ...

喂,我都話講緊jupas咯

mcl203 發表於 20-12-9 11:07
睇吓啲大基金揸旗人,就會估到人哋唔係流啦,又history又economics。唔好到時自己budget唔夠,又瓜瓜嘈~ ...
我個之前話要做畫家,我就買書買畫具。宜家話知道$既重要性唔想死後先有$所以要做CEO, 報左ecom 讀,我又陪佢癲下

nicolemummy 發表於 20-12-9 10:19
無phy, 無eng讀
無chem, 無medicine讀
無bio, 無speech, vet讀
thanks

cafeva 發表於 20-12-9 11:11
我個之前話要做畫家,我就買書買畫具。宜家話知道$既重要性唔想死後先有$所以要做CEO, 報左ecom 讀,我又陪 ...

佢有無嘈你跣佢,唔一早提佢讀econ先~~~

mcl203 發表於 20-12-9 11:17
佢有無嘈你跣佢,唔一早提佢讀econ先~~~
緊係唔講,唔驚我話咁以後聽哂我話啦!

cafeva 發表於 20-12-9 11:20
緊係唔講,唔驚我話咁以後聽哂我話啦!

咁幾好,清靜晒~~~

回覆樓主:

我同意Yolanda講法……楼主做好多research的確令EK網友獲益良多,好人好事。不过对楼主女同佢本人,其實反而唔係好事。睇左幾年,感覺係無目標、大包圍、三心两意、無安全感、易受人影響、乱……(楼主唔好介意幾个網友太直言)。呢度个个都紧張自己子女將來,想佢地少行冤枉路,所以先上EK收風。但有时父母involved太多,对仔女的確唔係件好事。

升大学既野,有时唔好諗得太複雜。正如yolky女升中前,-日到黑自己嚇自己,又話英文跟唔上又留班剩剩,到而家咪-样好地地?-切还原基本步,就个女本身能力同興趣出發。学識睇餸食飯真係好重要,本來十隻手指有長短,唔係样样皆能時就-定会面对好多限制,人人就只好打好手上有既牌,將手上有既發揮到最好而矣。

所以好多年前陳sir教我地(大女果輩)揀科,就係先諗第日想做咩職業(細女而家间中学係Yr10会同佢地做aptitude test, 睇佢地性格同能力第日適合边行)、大学想讀咩,研究好需要高中必修咩先再揀,當中當然要衡量子女能力同興趣先選。中二、三就去大学info day攞料同感受下不同科系……

呢度好幾个網友都有俾自己仔女經历你做參考~我大女中学修His Geog BAFS(佢自己揀好哂科全無同我商量,只話如夾硬揀理科佢会讀得好屎). 数好普通,英文强,中文屎……好明顯升大同好多科無缘,可揀。佢自己申請澳洲大学(我無法分享太多,因為所有野佢自己搞,我完全唔識),我諗澳洲大学比英美加屎,只係数如無M1M2計半科,我估中文同LS應該計。佢去澳洲前本來想揀MelU既Environmental Studies, 但係佢升大前(S5时)大学將呢科由BA轉左BSci……咁就打乱个plan. 唯有再揀,結果修Global Studies & Int'l relationship. 好了,今年第三年,明年最後一年……佢話呢科太general, 揾工难(佢而家係果边有份稳定casual工,呢个时勢未畢業有份工都叫好感恩),想之後半工讀埋master。文科人,路係咪好順呢,應該出路比理商人少,但女係咪好差呢,睇佢見步行步,又唔係好差。

所以我成日話个mindset好紧要,只要对自己有信心,路就可以行到出黎(無論前面遇到乜野)。唔好成日未打先輸自己嚇自己先,咁會阻礙自己向前。阿女係文科人,佢係考DSE,而家讀紧SydU(都唔係野雞大学吖),未畢業有份穩定casual工……或者可以俾到尐信心你。

twobirds    發表於 21-11-4 09:12
cafeva    發表於 20-12-9 11:53

nicolemummy 發表於 20-12-9 11:10
喂,我都話講緊jupas咯

茅睇到你講Jupas……Jupas行唔通咪諗下其他

bobbob 發表於 20-12-9 11:01
lse?

高要求:

LSE Economics
A-levels
A*AA with an A* in Mathematics
We also consider your AS grades, if available.

醒目開學勳章

mcl203 發表於 20-12-9 12:20

高要求:

至少要咁啦

bobbob 發表於 20-12-9 14:29
至少要咁啦

表下態好喎,最多5粒字~~~

b3410 發表於 20-12-6 22:22
補埋一科SAT subject test Maths II ?應該易過DSE M2

正所謂:辦法總比問題多,大家集思廣益,真心非常非常感謝大家給予寶貴意見,好有用幫到我好多好多。

其實孩子S1&S2 數學OK的(我 OK意思係合格及跟到學校進度而已,因為她一直有去補習社補數),只係去年S3係2月開始因疫情關係及我諗住慳錢 (因為當時如意算盤分配一啲補習費用去 IGCSE 科目,IGCSE 補習費用真係好貴啊) 就無再俾孩子上補習香港DSE課程數,約半年無補習數學孩子成績即刻差咗及唔合格了。所以S3學期尾及S4開學初期數學成績差咗啲,依家她已追回進度,數學成績又回復返OK 程度。

聖誕前向學校申請自修M1,學校亦批准咗。孩子係聖誕假期2星期密集式補習追3個月課程,依家她經過1個月自修M1後,她暫時講 M1 比 core Maths 容易,M1 亦比佢想像中容易。

學校學生自修安排會係: M1 阿 sir 會俾孩子 notes、功課、測驗卷、考試卷自習,阿 sir 課餘補課孩子亦要上、阿 sir 亦會另外時間同孩子不計分測驗跟進她自修進度。

由於是自修 M1 只考公開試 DSE,學校校內小女M1唔洗交功課、唔洗測驗、唔洗考試,連 Mock Exam 都無(但有 predicted  grade),學校成績表唔會有M1 呢科出現。班主任講申請加拿大嘅大學時,學校可以出封信寫孩子自修 M1,但學校成績表內唔會有M1成績。問題來了,申請加拿大嘅大學以學校 Transcripts 成績出 offer/conditional offer (可以參考以下加拿大嘅大學申請資料)

依家,嘗試向學校溝通及商量睇吓有無得可以出席學校嘅 Uniform Test 及 考試,用呢啲成績印係學校成績表中,依家等學校回覆。

如果學校政策自修學生最終唔能係成績表顯示 M1成績,另一方法,我可能會搵數學補習社以 institution 身份出 M1 成績及到時申請大學時輸入埋呢間 institution, 呢個係無辦法之中嘅辦法,唔知行唔行得通?!唔知大學承唔承認?!

安省嘅大學申請 有關申請者學術資料輸入OUAC https://www.ouac.on.ca/guide/105-academic-background/
Provide information about all institutions where you have registered in 1 or more secondary or postsecondary courses.
Institutions may include, but are not limited to:
•Regular day schools
•Private schools
•Night schools
•Summer schools
•Online schools

Queen’s University https://www.queensu.ca/admission/about-applying/requirements-results
https://www.queensu.ca/admission/about-applying/documents
The Hong Kong Diploma of Secondary Education (HKDSE) with at least 2 academic elective subjects from Categories A and or C.

Grades required for admission will vary by program but based on the HKDSE grading scale, the minimum average needed to fall within the competitive range is 4.

Current S6 grades will be used when making admission decisions. Predicted final grades are not used.

All documentation must be official. Photocopies are not acceptable. Certified copies are acceptable if certified by the school principal, headmaster or counsellor and received in a sealed school envelope. Notarized copies are not acceptable.

University of Waterloo https://uwaterloo.ca/future-students/admissions/sending-your-grades
Transcripts – current school*
Sent automatically to us by your school

*For any courses taken outside of your regular day school, arrange for your school to send your grades to the Ontario Universities' Application Centre as soon as your mid-term and/or final grades are available.

Documents we need if you receive an offer of admission
If you receive a conditional offer of admission, we'll require official versions of your documents. All official documents, including transcripts and English language test results, must be sent directly to Waterloo by the issuing institution or testing authority. Your conditional Offer of Admission will provide details.

Students from outside Canada
Upload English-language copies of your academic documentation, including predicted and/or mid-term grades as soon as they are available and no later than our document deadline. Review the admission requirements for the program(s) you've applied to and for your country or system of study. If math is required for admission to your program(s) of interest, you must submit your senior mathematics course descriptions for evaluation unless you're completing high school in one of the following systems or countries.
•HKDSE

小時了了 發表於 21-1-17 10:05
正所謂:辦法總比問題多,大家集思廣益,真心非常非常感謝大家給予寶貴意見,好有用,幫到我好多好多。

...
聽落去有d tricky

成績表冇,不過會有一張單張的DSE M1 成績證書?不過好多時候報學校都係用predict 分數,如果出唔到,是否要等好遲先可以報?

你今次一定要搞清楚再決定,囡已經F4,唔可以嘥時間。
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊