用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 港人, 港地, 讀IS?
樓主: 何B仔Adrian
go

港人, 港地, 讀IS?   [複製鏈接]

引用:有次放學時間搭地鐵東涌,撞岩Island+Schoo

原帖由 Jane1983 於 16-05-07 發表
有次放學時間搭地鐵東涌,撞岩Island School一大班學生係車廂,係好噪。當時吾覺煩,只感青春無限,十幾歲 ...
其實我同d female buddies 去食飯都噪到嘔,成日俾人啤住。我地都叫大家要細聲d.噪到人都系冇considerate 。:)

Jane1983    發表於 16-5-7 16:23

引用:Quote:aidan08+發表於+16-5-6+09:34+笑吓算

原帖由 DreamKid 於 16-05-07 發表
其實佢既 comment 返而令我覺得佢學校……
Can't agree more !
Parents also reflect their schools , sometimes it can be a very critical factors that I select schools for my kids .

水更靜 發表於 16-5-5 16:07
校風只能說個大概
真正修行還在個人
可惜好多父母睇唔透 仍然一枝竹打一船人
贊同。

引用:樓主,我明白你嘅苦惱。想當年,我都為此而

原帖由 aidan08 於 16-05-05 發表
樓主,我明白你嘅苦惱。想當年,我都為此而煩惱。加上現今好多人都好鍾意批評人,網絡世界人人都可以對其他 ...
十分認同你的做法和諗法!

回覆:何B仔Adrian 的帖子

我都係屋企講粵語,小朋友係學校講英文,完全沒問題。其實如果小朋友正正常常,沒有語言障礙,一般都能應付2種語言,正如啲混血兒一樣,一出世就生活係2種語言的環境。

‹ 上一主題|下一主題