用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 協恩有沒有消息?
樓主: nvitined
go

協恩有沒有消息?   [複製鏈接]

剛路過, 小女現讀HYS中二(2014入讀), 以下是少少經驗分享, 遲來了的資料, 希望幫到今年及來年投考的同學:

小學: Band 1
成績: 估計全級20名之內 (校內沒有公佈名次)
特異: 全無 (當初以為沒特異一定沒機會, 投考只是為了攞面試經驗)

面試:
-        當年是1,400幾人1st In, 最後收80幾人
-        1st In後眼見特異同學已面試, 而我們音訊全無, 沒有收到任何通知
-        3次呈分後, 教育局於3月頭會將投考該中學的學生成績排名交給所屬中學 (過程不會公開, 某些津校亦以該排名決定第一輪面試名單), 我女是3月7日收電話通知3月10日2nd In的(相信是最後一批)
-        以我旁觀, 小女由於極度緊張以致面試表現平平, 而面試內容只是了解平時校園及家庭生活
-        小女是於面試3-4天後晚上8點幾收到副校的電話通知獲取錄, 兩天後註冊 (取錄信會於之後郵寄)
-        聽聞註冊日後有同學收到waiting list信, 但最終沒有被取錄

以我估計, 學校是會預留一些學位給呈分成績好的學生作最後一批面試,只要成績好, 就算面試表現不佳, 最終收生還是看成績, 當然亦有可能有很多當年被HYS取錄的去了更好的神校, 小女才有資格最後補上

祝各位好運!

Eat_Sleep_Play  謝謝你的資料  發表於 16-3-15 21:45

當我以為無希望時,今朝突然收到HY電話,星期六上午2nd In.

祝各位好運!

jackjackwin  congrats加油呀! 預祝成功!  發表於 16-3-15 13:33

回覆 liw 的帖子

恭喜liw!

另想補充一下, 當年我女及有幾位同班同學都在收到HYS offer後放棄GH offer (純屬個人心水及原因, 請勿因此誤會GH比HYS差), 阿女有同學本來on GH waiting list, 在HYS註冊日後就收到GH offer, 所以on GH waiting list的不要氣餒, 機會還在呀!

多謝各位,面試完了,等運到中。

In了第二次,等幾時才知道真正唔收呀!

唔知依加重有無人SECOND IN, 之前SECOND IN 左的 重未收到OFFER, 係咪即係唔收, 不收的會否收到REJECT LETTER.

回覆:ess118 的帖子

我地上個月中2nd in 完,昨天收offer電話,因已有第二間offer,今朝推丟HY.
又多了一個位,大家努力!

我女都已有其他offer, 所以不會再等協恩的offer了

ess118 發表於 16-3-23 14:51
唔知依加重有無人SECOND IN, 之前SECOND IN 左的 重未收到OFFER, 係咪即係唔收, 不收的會否收到REJECT LETT ...
有排搞㗎……有d如楼上2nd in完唔要个位放出黎,HY又call另一批,另一批in完又有d位放出黎又call第二批,如此類推,搞到放榜都仲有机会~

回覆:Yanamami 的帖子

像Yanamami 講,的的確確存在著,不要氣餒!

回覆 Yanamami 的帖子

但我想請問, 2nd in已經完哂啦, 而家開始收到電話既都係比offer既, 要call既, 都應該1-2星期內完成call哂所有想收既女女(收到call應該都要3日內註冊, 而家剩番既位唔多)

回覆:義氣仔女 的帖子

昨天HY比offer我地時,好有誠意問我地需吾需要時間考慮,若果每位家長都需要一至兩天時間考慮的話,你想想整個收生過程真的很花日子啊!
等待的時間永遠最難過

回覆 gundamlo 的帖子

但依我估計, 而家剩番既位應該唔多過15個, 照計校方無理由一日 call一個架, 一日都call得哂, 再加考慮幾日, 最多2個星期內點都搞掂哂
以上係我既估計, 我都係等緊結果, 已經係半放棄狀態, 無任何期望

點解HY咁折磨人,出年到我,少D心血都死

引用:回覆+gundamlo+的帖子 但依我估計,+而家剩

原帖由 義氣仔女 於 16-03-23 發表
回覆 gundamlo 的帖子

但依我估計, 而家剩番既位應該唔多過15個, 照計校方無理由一日 call一個架, 一日都c ...
放心拉。到7月放榜时又有輪洗牌,大把机会(二in时男副校長說的!)

回覆:Homesze 的帖子

這是鐵一般事實,洗牌吾止一輪:;pppp:

義氣仔女 發表於 16-3-23 20:06

但我想請問, 2nd in已經完哂啦, 而家開始收到電話既都係比offer既, 要call既, 都應 ...

我大女果年,佢同学放榜後仍收到HY call去3rd in呢~(結果都係無收)
**係呢个帖好早前我已提过了。

我睇過你依個帖, 覺得HY實在太磨人

引用:點解HY咁折磨人,出年到我,少D心血都死

原帖由 Eat_Sleep_Play 於 16-03-23 發表
點解HY咁折磨人,出年到我,少D心血都死
係啦!我都覺得,其實可以做快啲早啲出offer

‹ 上一主題|下一主題