用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 深水埗崇真新丁討論區 ( 前輩多多指教 ) ...
樓主: bighinhin
go

深水埗崇真新丁討論區 ( 前輩多多指教 )   [複製鏈接]

RT 發表於 14-6-30 23:46
回覆 LITTLEJIJI 的帖子

唔達標主要原因當然係學生質素未達水平, 其實以我個仔既過來人經驗(佢已經畢左業) ...

學校收了甚麼類型的學生,一定心知肚明。其實都已經開校十年,年年除了勉強升班的學生外,仍有差不多1成學生要留班,學生不達標,學校的表現也是不達標。

當學生/家長來到留班或勉強升班的處境下,除了轉去還有餘額的band3學校,就是硬食。

留班不是完全不好,但有大量的學生留班,就是不合常理,學校未有為自己收的學生負責。

我想大部份家長都唔會預期在ttca畢業可以在香港競爭入三大或退一步八大。所以現任校長才馬不停蹄地往海外的學校拉關係,以我的想法,校長花了大量金錢和精力在這方面,與留學中心的工作有何不同?但我不打算評論這點。

眼前的問題是每年要大量的學生留班,似乎已成了一個事實。

LITTLEJIJI 發表於 14-7-3 10:00
[size=15.333333015441895px]留班不是完全不好,但有大量的學生留班,就是不合常理,學校未有為[size=15.333333015441895px]自己收的學生負責。..
[size=15.333333015441895px]唔係好明, 學校點先為知叫負責? 留班就係不負責任表現?? 依家校長同未能在香港升大學既學生搵海外升學亦係不負責任?? 點先可以滿足呢?加強訓練學生?定係收生要求調高呢?
[size=15.333333015441895px]老實講我對TTCA都有不滿, 例如佢當初標榜有室內泳池, 原來跟本係租比人作賺錢用途而唔係比學生用既, 另外學校同家長亦欠缺溝通, 之不過對於留班制度就好認同, 唔通學生未達標就夾硬比佢升班? 又或者到F.5/F.6既時候先踢佢地出學校, 唔使等佢地影響DSE成績?(好多學校都係咁做)

回覆:RT 的帖子

我都想問吓為何泳池唔開放俾學生用?
既然有設施應用於學生,造就學生。

回覆 RT 的帖子

"我想大部份家長都唔會預期在ttca畢業可以在香港競爭入三大或退一步八大。所以現任校長才馬不停蹄地往海外的學校拉關係,以我的想法,校長花了大量金錢和精力在這方面,與留學中心的工作有何不同?但我不打算評論這點。"

我沒有評校長頻密外訪海外大學是不負責任。只是回應你關於升大學的問題。

學生係學校自己收的,既然你收了很多不合學校設定的課程標準的學生:

一係就調節課程,作出對應
一係就盡力補救,提升他們的能力

這都算是為學生盡責。

如果兩樣都不可行,就要緊守收生要求。

假設F1收130個學生,每年有10個留班,五年後只剩下80個學生是六年畢業考DSE。

現時不是某一年學生質素不理想,是持續十年,這就很令人費解。

但係你又如何知道學校冇儘力作出補救呢? 要未達標既同學留班重讀唔通都唔係補救方法之一? 冇錯咁做係會對學校聲譽有影響,但作為學生既知道自己條件唔好, 現在有多一個機會重讀一次, 呢一個係對學生最好既方法. 亦係對未達標既同學盡責既表現.

講返另一個例子, 我姨娚仔因為哥哥既關係入讀左九龍塘一間出名既男校, 當初大家都登佢好高興, 但慢慢覺佢讀得好吃力, 最後升f.2時被學校"勸預"離開, 連留班機會都唔比, 就係唔想成績差既學生影響校譽, 完全冇諗過任何方法, 結果姨娚仔要係同區搵間band3中學繼續學業, 咁想請問一下呢間學校又係咪對學生盡責呢?

調節課程來遷就學生程度, 呢一個更離譜, 就算名校都好難對每一個不同程度既學生作出課程調節, 只可以為某一的表現突出/特殊既學生提供多的照顧, 大部份既學生就要按照教統局既定課程去讀, 基本上每一個年級時間都好緊湊, 又點可能特別為留班生作出調節呢?
當然, 我都覺得佢地有好多要改善既地方, 之不過你所講既point我不表認同, 實在係知易行難, 想像往往同現實相差好遠,

但係你又如何知道學校冇儘力作出補救呢? 要未達標既同學留班重讀唔通都唔係補救方法之一? 冇錯咁做係會對學校聲譽有影響,但作為學生既知道自己條件唔好, 現在有多一個機會重讀一次, 呢一個係對學生最好既方法. 亦係對未達標既同學盡責既表現.

講返另一個例子, 我姨娚仔因為哥哥既關係入讀左九龍塘一間出名既男校, 當初大家都登佢好高興, 但慢慢覺佢讀得好吃力, 最後升f.2時被學校"勸預"離開, 連留班機會都唔比, 就係唔想成績差既學生影響校譽, 完全冇諗過任何方法, 結果姨娚仔要係同區搵間band3中學繼續學業, 咁想請問一下呢間學校又係咪對學生盡責呢?

調節課程來遷就學生程度, 呢一個更離譜, 就算名校都好難對每一個不同程度既學生作出課程調節, 只可以為某一的表現突出/特殊既學生提供多的照顧, 大部份既學生就要按照教統局既定課程去讀, 基本上每一個年級時間都好緊湊, 又點可能特別為留班生作出調節呢?
當然, 我都覺得佢地有好多要改善既地方, 之不過你所講既point我不表認同, 實在係知易行難, 想像往往同現實相差好遠,

LITTLEJIJI 發表於 14-7-4 10:04
回覆 RT 的帖子

"我想大部份家長都唔會預期在ttca畢業可以在香港競爭入三大或退一步八大。所以現任校長才 ...

唔好意思, 我係路人甲, 真係路過然而, 我都考慮了好多日才決定出這回應, 我只是想大家心平氣和討論, 不要有太多怨恨及偏見.

利申: 我只是有一個讀小學的女兒, 為了她將來升中選校, 我在心儀的中學討論區遊走看家長們的口碑及自己亦積極參加出席中學的簡介會. 我自己為人認真, 真係會花好多時間由第一版睇到最尾那版的討論帖內容的.

LITTLEJUI 您好, 坦白問心講, 我曾經因為您不停洗腦式重覆又重覆的論點 - 10年內, 每年都有10% 留班, 我確實曾出現對祟真這校收了不合學校設定的課程標準的學生有相當大的負面印象, 相信亦有不少家長亦有受影響, 例如: 升中派位討論區:兩間直資邊間好 D ? http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2837254&extra=page%3D2 , "直資崇真校風一般, 自己searchD舊post睇下". 如果您目的是不斷散播負面消息而企圖令人不要報讀祟真, 某程度上您係成功的.

我之後用了一段時間沈澱及從新回想及思考如下:

1) 我去年尾參加祟真的簡介會, 坐我鄰座的媽媽是深水步祟真直資/私小(我唔知係直資定私小)小六家長, 我八卦問佢間小學 係咪可以直上呢間中學. 佢話全級80名以內, 唔洗面試直接收的. 而佢又話呢幾年每年有超過 40 個小六生直上, 而人數呢幾年持續増加.

我想講我住上水, 想當年阿女年幼時, 我曾有一段時間好想及認真考慮阿女報讀深水步祟真幼稚園+小學, 因為這校學業及校風非常不錯. 既然呢間我當年好想阿女入的小學都同直資祟真接龍, 我諗咁呢間中學應該唔會太差

2) 我再反思, 保良局陳守仁小學升讀直資保良局顏寶鈴書院情況 http://www.plkctslps.edu.hk/tc/students-student_sspa-2011-2013.php

2013: 51 位
2012: 35 位
2011: 30位

係陳守仁學校網睇到呢間升中派位好好, 保良局顏寶鈴書院有陳守仁小學升, 咁深水步祟真小學升讀祟真, 而沙田培基小學每年又係有幾十個小六升直資培基中學, 照邏輯推理, 直資祟真應該真的不差的

3) 我去年都有參加出席直資沙田培基, 我從同學仔口中所知, 如果操行唔達標, 你係科長(該學科全級第一)都要留班, 而該同學同班留班生就係咁. 而崇真的留班學生, 亦應有可能品行不達標, 作為家長, 學校咁著重品格, 不只是盲目追求成績, 有學校幫你教仔品德, 作為父母更應該感謝學校的愛心教導.

4) 我又再記起阿女嘅表哥前幾年第一屆文憑試, 係讀沙田蘇浙公學, 當年學校為咗合格率亦有幾十人留班唔考第一屆文憑試, 阿女嘅表哥亦係留班一份子.

5) 最近教會團契有一團友分享, 他的仔現聖芳濟書院的情況. 話說他們的仔小學讀啟思, 中學扣門成功扣到聖芳濟及李國寶, 最後父母決定聖芳濟. 依家小朋友今年中二, 上個月團友分享阿仔學校每月都有排名表, 之前阿仔進步咗, 全班30幾佢排27. 嘩! 我都係第一次聽中學每月有排名表, 好似 Sales 追數 meet target 咁, 我聽到都好大壓力, 好得人驚.

上星期日聽小孩父母講, 小孩唔想留班想轉校, 依家找緊學校.

LITTLEJUI, 容我大膽比喻, 一對夫妻分手離婚, 一個職員離職, 大家好來好去有風度好些. 如果心存恨意, 好想睇"前度"如果命途多舛, 舊公司如果倒閉, 對您又有何益呢! 您不如 "放低", 令自己好過些吧!

以上種種思考, 令我對祟真的頗大的負面印象再調節返正面思想了. 亦希望其他路過家長要作多方面考慮, 不要以偏蓋全, 為你的子女選最合適的中學

講多了, 不喜勿插

LITTLEJIJI 發表於 14-7-3 10:00
學校收了甚麼類型的學生,一定心知肚明。其實都已經開校十年,年年除了勉強升班的學生外,仍有差不多1成學 ...

LITTLEJIJI, 其實您小孩讀幾年級? 係學校遭受到什麼而令您對學校如此看法? 您對學校如此觀感, 勉強無幸福, 咁您有無考慮為小孩轉校呢?

回覆 小時了了 的帖子

如你所提到的顏寶鈴和培基,有沒有出現雷同的留班情況?

其實年年僅僅升班,壓力也很大,不知幾時輪到你。

你舉了不同的例子,我有我的睇法:

你朋友的兒子本來讀聖芳濟,要轉校基本上去BAND2, 但也不是那麼容易。讀TTCA要轉校,不是要去BAND3嗎?都是不容易。

係有學校會勸學生轉校,但不會是一批批學生。TTCA都應該有,但都不是一批批。獨立的個案,當事人才清楚真相,所以不會批評。

關於你提到有學校在第一屆的文憑試要幾十個學生留班,咁都是發生了一年,不會年年如是。如果長期如此,都係不正常。

之前有間中學唔俾學生畢業,就算見報,學校解釋原來是學生出席率太低,咁都沒有人強烈批評學校。

建校初期,收生情況未如理想,要學生留班來補救,還說得過去。我是強調年年都出現的情況,就是一個問題。

回覆 RT 的帖子

如果兩樣都不可行,就要緊守收生要求。

你對這點有何意見?

LITTLEJIJI 發表於 14-7-4 15:03
回覆 小時了了 的帖子

如你所提到的顏寶鈴和培基,有沒有出現雷同的留班情況?

LITTLEJUI, 有幾點想回應:

1) 您仍然未回應您小孩讀幾年級? 係學校遭受到什麼而令您對學校如此看法? 您對學校如此觀感, 勉強無幸福, 咁您有無考慮為小孩轉校呢? 如您覺得您小孩讀TTCA 年年僅僅升班,壓力也很大, 是否TTCA 不適合您小孩,又或者您小孩根本跟不上呢? 其實小孩真的可能是要去BAND3 學校, 為何您不認真考慮轉校, 反而在原校不斷重重覆覆及謾罵學校留班政策如何不是, 如何差。您可以向家教會質詢, 又可以向教育局投訴, 亦可以向傳媒投訴的... 這些途徑您得到的回覆是如何呢?

2) 其實全港有幾多間學校留班名額係幾多, 您知道及了解有幾多間? 只有 TTCA 留班名額多, 其他中學又有幾多? 您仍然不斷喋喋不休地說 "留班不會年年如是。如果長期如此,都係不正常。"  我地絕對收到您說的重點, 您不用再不斷洗腦及洗版式再說了. 既然您想用數據證明學校留班政策及收生標準有問題, 我都好想知道留班生有幾多係品行原因, 有幾多係學業原因. 正如現在網絡風氣, 有圖有真相, 請提出數據. 此外, 麻煩列出學校呢 3 年留班人數供大家參考. 唔好只口講無憑講呢10年, 每年有5% - 10%, 咁即是幾多?

3) 我想問深水步祟真直資/私小每年有超過 40 名小六生直升祟真中學, 敢問深水步祟真直資/私小是否好差的小學? 又想問保良局陳守仁小學升讀直資保良局顏寶鈴書院 2013: 51 位, 2012: 35 位, 2011: 30位 是這數目, 咁陳守仁是否好差的小學? 如果正如 EK 討論區所說顏寶鈴係好學校, 咁祟真中學呢?

4) 有圖有真相, 深水步祟真小學升中派位唔差的 http://ttpskg.edu.hk/it-school/php/webcms/public/index.php3?menuid=2&refid=566&mode=published&nocache1404462136

2012-2013年度主流英文小學部小六升中派位結果

基督教崇真中學

沙田崇真中學

聖士提反書院

德望學校

迦密中學

東華三院黃笏南中學

何明華會督銀禧中學

基督教青年會丘佐榮中學

賽馬會體藝中學

中華基督教會銘賢書院

寶血會上智英文書院

可風中學(嗇色園主辦)

天主教郭得勝中學

中華傳道會安柱中學

荃灣公立何傳耀紀念中學

長沙灣天主教英文中學

中華基督教會全完中學

香港四邑總會黃棣珊紀念中學

德雅中學

匯基書院(東九龍)

優才(楊殷有娣)書院

香港浸會大學附屬學校王錦輝中小學

基督教中國佈道會聖道迦南書院

播道書院

九龍真光中學

東華三院張明添中學

廖寶珊紀念書院

世界龍岡學校劉皇發中學

禮賢會彭學高紀念中學

保良局李城璧中學

曾璧山中學

德貞女子中學

馬鞍山聖若瑟中學

保良局羅氏基金中學

保良局羅傑承(一九八三)中學

保良局唐乃勤初中書院

九龍塘學校(中學部)

林大輝中學

九龍工業中學

聖公會諸聖中學

官立嘉道理爵士中學(西九龍)

上水官立中學

5) 如果獲派上水官中 (Band 3) 的祟真小學的家長, 係都想要自己仔女讀 基督教崇真中學 ,沙田崇真中學, 聖士提反書院, 德望學校, 迦密中學 ....這些 Band 1 中學, 當這些學校俾機會你仔女讀, 你仔女又跟唔上, 又要重考, 又要留班, 做家長的又說學校留班政策有問題, 收生有問題等等, 反而唔去感恩學校俾機會您孩子, 又反而父母唔反思係咪間中學不適合自己小孩呢? 點解家長係都要學校 "就" 您, " 一係就調節課程,作出對應, 一係就盡力補救,提升他們的能力". 因自己小孩跟唔上要學校調節課程? 唔係吓! 學校無老師幫學生補底? (呢點我唔知崇真有無, 因為我小女小學, 唔知祟真中學實際情況, 不評論). 如果學校無做野幫學生, 咁家長您提出意見, 希望學校幫學生補底多啲, 而唔係將問題轉移留班及收生方面.

LITTLEJUI, 有圖有真相, 可否列舉說出學校如何 "無盡力補救,提升他們的能力", 如何 "如果兩樣都不可行,就要緊守收生要求。" 因為作為路人甲媽媽嘅我, 都好想知道學校如何待薄您小孩, 您不妨大方說出來, 可能真係學校不對呢, 還您小孩公道啊. 但是, 您若果無實例, 咁就對學校不公平, 您係呢到嘅做法亦不公義. 都是個句, 有圖有真相, 請提出證據. LITTLEJUI, 您唔係會好似電視劇大契咁講 - 我對眼就係證據, 邊個係人係鬼我知吓?!

如果您又列舉唔出崇真點樣無做野幫學生, 又或者您又有難言之隱講唔出學校點樣對您小孩唔住, 而您只是一味洗腦洗版式說崇真如何不是, 我真係睇唔過眼, 亦會洗腦洗版式追問您及追擊您

講完!

不喜勿插!

小時了了 發表於 14-7-4 16:07
LITTLEJUI, 有幾點想回應:

1) 您仍然未回應您小孩讀幾年級? 係學校遭受到什麼而令您對學校如此看法? 您對 ...
Good Point.... 我仔唔係崇小直上, 只係普通二線小學BAND 2生... waiting list入TTCA..今年升F.3... 個人意見升班真係唔難...

至於老師有冇幫學生補底答案係有既...我仔小六數學考緊95分,一上到中學第一次Uniform test 得返3X分.... 數學阿 K sir同我講阿仔應該有野kick住,他會密切留意課堂上阿仔既表現... 結果他毎次數學堂都叫阿仔出黑板列式,又睇實阿仔做堂課既公式, 經 K sir 幫助後 阿仔上學期maths考試結果係 90.9分

另Chemistry 有位 朱sir ... 見阿仔 UT 又係 3X分 ... 他毎天小息抽我仔書,問他生字 ... 結果阿仔考試進歩到 8X分 ....

以上係我仔 TTCA F.1 時既情況... 報告完畢

LITTLEJIJI 發表於 14-7-4 10:04
回覆 RT 的帖子

"我想大部份家長都唔會預期在ttca畢業可以在香港競爭入三大或退一步八大。所以現任校長才 ...

LITTLEJIJI 我的數據如下:

中學概覽校2013-2014:
http://www.chsc.hk/ssp2013/sch_detail5.php?lang_id=2&sch_id=133

基督教崇真中學 2013/2014班級結構

班數

中一

中二

中三

中四

中五

中六

基督教崇真中學網站資料: http://www.ttca.edu.hk/?page_id=1990

S.1 – 3

Number of Operating Classes: 6
Maximum number of Students per Class: 25

假設:
1) 如果以6班每班25人,中一全級150人。
深水步祟真小學如有40人入讀,佔基督教崇真中學全校27%
假如好似您所說有10%留班,即是有全級有15人留班, 每班有2.5人留班。有幾多個同學係品行原因,而有幾多個因為學業跟不上而留班呢,LITTLEJIJI 麻煩您提供資料。

2) 如果以3班每班25人,中一全級75人。

深水步祟真小學如有40人入讀,佔基督教崇真中學全校 53%
假如好似您所說有10%留班,即是有全級有7.5人留班,每班有2.5人留班。有幾多個同學係品行原因,而有幾多個因為學業跟不上而留班呢,LITTLEJIJI 麻煩您提供資料。

LITTLEJIJI , 我條數是咁計,不清楚有無計數?如有錯,懇請賜教更正。

咁您條數又點計呢?

EK 小學一覽 - 崇真小學暨幼稚園(小學部)討論區: 不妨去睇睇崇小情況 http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=forumdisplay&fid=201

回覆 小時了了 的帖子

hugub

男爵府

問過阿囝上年每班大約1-2個留班生。。以每班2人計x6班..約12人留班(可能更小),全級14x 人。。。既約9%留班

私人傳訊點評回覆 引用

[url=]舉報[/url] [url=]返回頂部[/url]

回覆 小時了了 的帖子

我講的信唔過,我唯有引用另一家長提供的資料。
其實我唔知學校有幾多學生,在學校網頁找不到。不過我在學校的網頁找到培基和顏寶鈴的資料。

不如你比較一下不同學校的周年計劃和報吿,找多些資料啦。另外可參閱教育局的評鑑報告,不要被我誤導。

這裏很多升學專家都是在官方網頁找尋資料分析,學校無提供公開資料,我不是情報人員,我無機安密文件。

但請你不要指控學校會不公平對待學生,我的子或女沒有不公平待遇,我也沒有聽子女提過其他同學有不公平待遇。

我只是講留班,其他問題是其他家長提的。

LITTLEJIJI 發表於 14-7-4 23:29
回覆 小時了了 的帖子

我講的信唔過,我唯有引用另一家長提供的資料。

我地無信唔過您,只是強烈要求您提出數據和證據然而:

1) "LITTLEJIJI : 在學校的網頁找到培基和顏寶鈴的資料",什麼資料有圖有真相,請大方些 post web link!

2) "LITTLEJIJI : 比較一下不同學校的周年計劃和報吿,找多些資料啦。另外可參閱教育局的評鑑報告"  有圖有真相,請大方些 post web link!

3) "LITTLEJIJI : 這裏很多升學專家都是在官方網頁找尋資料分析,學校無提供公開資料,我不是情報人員,我無機安密文件。" "您不是情報人員,您無機安密文件", 官方網頁無講留班人數與數據和收生政策,咁您點解不斷洗腦及洗版式係咁講留班人數與數據。資料何來?

4) 您仍然未回覆深水步祟真直資/私小是否好差的小學, 強烈要求您回應. 我個人認為深水步祟真直資/私小好好,因為升中派位好好。請您提出您的認為好或唔好原因及理由   

5) 有圖有真相 - 深水步祟真直資/私小中小學及幼稚園聯繫之優勢   http://ttpskg.edu.hk/it-school/php/webcms/public/index.php3?menuid=2&refid=798&mode=published&nocache1404513965 每年係有幾十人直升基督教崇真中學.如果簡介會我坐我身邊讀祟真直資/私小師奶講嘅野係真的話 - 深水步祟真直資/私小全級80名以內不用面試直升基督教崇真中學,又假設只有全級50名至80名的小六同學選擇直升崇真中學,咁請您評論這樣收生政策及質素是否好差? 請您不妨大方講點樣的收生才合適?例如邊啲小學您認為基督教崇真中學唔應該收而學校收咗呢? 有圖有真相, 強烈要求您提出數據和證據

6) "LITTLEJIJI : 我講的信唔過,我唯有引用另一家長提供的資料",強烈要求您提出數據和證據另一家長的事是什麼?是有關留班?是有關收生?他的遭遇及經驗是什麼?幾年班?邊科?邊位老師?網友 hugub 帖#252 可以講得出佢仔中一的經驗,我只是希望您亦能提供如網友 hugub 帖#252 的朋友經驗共大家參考,為您朋友評評理。您依家好似報紙用小道消息/可靠消息/知情人士咁講野囉, 其實都唔知無有小道消息/可靠消息/知情人士?

7) 強烈要求您回應我 帖#253的計法有無錯

8) "LITTLEJIJI : 其實我唔知學校有幾多學生,在學校網頁找不到。" 您親口講您唔知, 咁點解您不斷洗腦式及洗版式講基督教崇真中學, "其實都已經開校十年,年年除了勉強升班的學生外,仍有差不多1成學生要留班,學生不達標,學校的表現也是不達標",您點計1成學生要留班點樣學生不達標,學校的表現也是不達標?留班制度有什麼問題先?強烈要求您提出數據和證據.

LITTLEJIJI 發表於 14-7-4 23:01
回覆 小時了了 的帖子

若果您引用 hugub 帖# 215 "問過阿囝上年每班大約1-2個留班生。。以每班2人計x6班..約12人留班(可能更小),全級14x 人。。。既約9%留班 " 您就總結 "已經開校十年,年年除了勉強升班的學生外,仍有差不多1成學生要留班,學生不達標,學校的表現也是不達標。"

hugub  帖# 215 只係講其中一年,其中一班。您如何推理及總結係 "已經開校十年,年年"的留班數據呢? 用一年和一班的數據就能總結果10年及年年?

如果照您的推理邏輯,阿女嘅表哥前幾年第一屆文憑試, 係讀沙田蘇浙公學, 當年學校為咗合格率亦有幾十人留班唔考第一屆文憑試, 阿女嘅表哥亦係留班一份子。咁我都可以講沙田蘇浙公學已經開校幾十年,年年除了勉強升班的學生外,仍有差不多1成學生要留班,學生不達標,學校的表現也是不達標。" 因為表哥已升大學,依家無識人讀沙田蘇浙公學,我唔知依家是否每年仍有幾十人留班,可能有,亦可能無。 沙田蘇浙公學咪仲差過基督教崇真中學???

但係,如果幾十人留班,之後的學生可以繼續升讀大學,話之佢三大,八大抑或是海外大學,咁呢間中學有咩問題先?

根據 khmama 2014填表分析 (24/4/2014 22:50更新, 已加表六+新版試算 http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2783853&extra=page%3D1 沙田蘇浙公學係 Band 1B, 您又如何解讀呢間學校的留班政策及收生要求呢?

做乜拉我落水。。。我講緊9%係max.. 唔等於我認同留班率高呀。。。

小時了了  真係唔好意思,擺咗您上檯。Sorry!  發表於 14-7-5 11:04

小時了了我唔係話你

回覆 小時了了 的帖子

我講的資料可能是小道消息,我提供的網址可能是假。唔好咁懶,去中學概覽就找到學校的網頁。
從中學概覽的學校資料中,我找到以下資料:

顏寶鈴中一至中三每級三班,中四至中六每級五班,中一至中三分五班上課。
培基中一至中六每級五班。
崇真中一至中二每級六班,中三至中六每級四班。

顏寶鈴的學校網頁提供了學生人數有900+人。
培基的學校網頁提供了學生人數有1000+人。
崇真的學校網頁無提供學生人數。

顏寶鈴和培基的周年報告詳細列出了文憑試的成績數據,崇真在周年報告有數十字提及文憑試的表現。

我只是出了幾個post,話崇真有高的留班率,回應的都是成績不達標要留班無問題,包括就讀及將入讀的學生家長,他們都有自己的看法,只是你話曾閃過一絲動搖的念頭。

其他網上討論提供的資料,例如中學排名等都無圖無證,你信?

甚麼表哥,甚麼朋友個仔無圖無證,你信?

多謝你留意我的留言,你不用相信,大眾傳媒的公信力都受質疑啦。

關於崇真小學是不是一間唔差的小學,不同人有不同的想法。如果單純以升中學的學生表現,比九龍塘宣道,九龍塘小學,聖方濟各小學,陳守仁小學,或者津貼的油蔴地天主教小學就差一點。記住我只是說升中表現,不是說她不是好的小學,不同的家長有不同的標準。

還有一點資料補充,現任校長將會離開,開校的校長將會做學校的學校顧問。
‹ 上一主題|下一主題